JURA E8 Touch

Miksi automaattinen kahvikone saattaa maksaa melkein auton verran?

Ieva Poniškaitytė
Hyvää kahvia kotona
#automaattinen kahvikone #kahvia kotona #kahvinkeitin #toimistokahvi

Viime aikoina automaattiset kahvikoneet ovat yleistyneet kotikeittiöissä nopeasti. Hankinnan aikana monilla menee pää sekaisin eri hintaluokkien koneiden välillä, kun koneiden hinnat vaihtelevat 300 ja 3000€ välillä. Epäilyksiä syntyy kalliimpien kahvikoneiden kanssa; “Mikä voi maksaa kahvikoneessa noin paljon? Kaikki kahvikoneethan valmistavat kahvia.” Samalla hintaahan saa melkein ostettua auton, kuulee joidenkin suusta. Kahvikaverien kahvikone experttimme Arijana sanoo pitävänsä vertausta autoihin mukava – teknisesti kaikilla autoilla pystyy ajamaan ja myös kaikilla kahvikoneilla pystyy valmistamaan kahvia. Tärkein kysymys kuitenkin on KUINKA? Edullisempien ja arvokkaampien kahvikoneiden vertailu paljastaa erot; kahvijuoma valikoimassa, kahvin vahvuuden säädöissä, ohjelmoinnin mahdollisuudet yksilöllisten mieltymysten mukaisiksi, käyttö, helppo puhdistus sekä design.

2 vai 20 kahvireseptiä?

Kahvikaverimme Arijana jatkaa, että edullisemmat kahvikoneet valmistavat ainoastaan kahta juomaa; espressoa ja tavallista kahvia. Joissain malleissa on integroitu maidonvaahdotussuutin, jolla pystyt vaahdottamaan maidon maitokahveja varten. Super automaattiset kahvikoneet ovat arvokkaimpia malleja ja niissä voit valita jopa yli 20 erilaisesta kahvireseptistä yhdellä painalluksella. Esimerkiksi sveitsiläisellä luxus kahvikoneella, Jura Z8, voit valita 21 reseptistä: perinteisten espresso- tai cappuccino-juomien lisäksi sillä voit valmistaa myös tällä hetkellä erittäin suosittuja americanoja, Flat Whitea, espresso machiatto -juomia. Italialaisen valmistajan, Delonghi, huippiluokan ECAM 650.85.MS kahvikone tarjoaa iloa myös muille kuin kuuman kahvin ystäville – sillä valmistuu myös kuumaa kaakaota kaikille perheen pienemmille sekä myös kylmiä kahvijuomia.

 

jura menu

Kuinka paljon voin säätää kahvinjuomien makuja?

Kaikilla täysautomaattisilla kahvikoneilla – edullisemmilla ja arvokkaammilla, on mahdollista säätää jauhatuksen karkeutta, kahvin vahvuutta, annoskokoa ja kahvin lämpötilaa. Kuitenkin edullisimmista puhuttaessa, pystyt valitsemaan ainoastaan parista tasosta ja rajallisesta laajuudesta, esimerkiksi: vain kolme vahvuusvaihtoehtoa (5g, 10g tai 15g). Super automaattiset kahvikoneet puolestaan tarjoavat laajat maun säätöjen mahdollisuudet: yli 10 vahvuuden tasoa ja vahvimmillaan jopa 28g annoksessa (Siemens TI9573X9RW), yli 10 lämpötila asetusta maitovaahdolle (Jura Z6 Diamond Black), erilaisia maidonkoostumuksia, mahdollisuus valita maidon ja kahvin valmistuksen järjestys, laajempi jauhatuskarkeudensäätö ja kahvin lämpötila itsessään. Ensi vilkaisulla ei välttämättä tunnu merkittäviltä ollenkaan. Arijanan mukaan kuitenkin asiakkaat ovat saattaneet valita väärän kahvikoneen ilman asiantunjoiden avustusta ja saattavat valittaa: “Olen asettanut kahvin vahvimmalle ja silti se on liian kevyttä” tai “kaikki maitokahvit valmistetaan ainoastaan maitovaahdolla ja haluaisin lämmitettyä maitoa ilman vaahtoa”. Super automaattisilla tälläisiä ongelmia ei ilmaannu ja koneet tyydyttävät kahvin ystävän villeimmätkin toiveet.

Yksilölliset säätömahdollisuudet

Super automaattisilla kahvikoneilla et ainoastaan säädä kahvisi makua vaan myös tallennat omat yksilölliset asetuksesi (joillain edullisemmilla pystyt ainoastaan säätämään ja valitsemaan asetukset ennen juoman valmistusta). Lisäksi yksilöllisiä reseptejä ja asetuksia pystyy lisäämään useammalle kuin ainoastaan yhdelle henkilölle. Melkein kaikillakahvikone valmistajilla arvokkaammilla kahvikoneilla on mahdollista luoda 6 tai 10 erilaista profiilia, joten kaikki perheen jäsenet tai jopa kaverisi saavat oman juomavalikon (esim Melitta F86 / 0-100 Barista TS Smart SST). Tämä auttaa sinua nauttimaan mielesi mukaisesta annoskoosta, kahvin vahvuudesta, lämpötilasta, maidon ja kahvin suhteesta – luot vain oman nimetyn profiilin, loihdit reseptisi, tallennat ja siinä kaikki!

JURA APP

Helppo käyttöliittymä

Edullisimmassa kahvikoneissa näemme usein näyttöjä symboleilla ilmaisten toimintoa. Kahvikaverin Arijana, kertoo, että näiden mallien kanssa käyttäjä tarvitsee huomattavasti enemmän ohjekirjaa ymmärtääkseen symboleiden merkityksen, kuinka muokata asetuksia tai käynnistää puhdistusohjelmia tälläisen valikon kanssa. Super automaattiset koneet laajoine ja värillisene, intuitiivisene kosketusnäyttöineen – kaikki on selkeästi aseteltu ja helposti ymmärrättävissä joten voit helposti unohtaa koneen käyttöohjeet. Joissakin kahvikoneissa, kuten sveitsiläisen Juran malleissa (Jura S8) on jopa tekoälytekniikkaa – kone tunnistaa yleisimmin tuotetut juomat ja näyttää ne päävalikossa valmiina, kätevää? Ja tietysti super automaattisia kahvikoneita pystyy hallitsemaan matkapuhelin app:n kautta suoraan älypuhelimella tai tabletillasi! Ei kuitenkaan valmista kahvia valmiiksi ja tuo suoraan sänkyyn aamuisin, kuitenkin helpottaa reseptiikan ja asetusten luomiseen sekä valmistuksen tai puhdistusohjelman etenemisen tarkkailuun.

Helppo huolenpito

Aiemmin Arijana mainitsi, selkeämmän ja käytännöllisemmän näytön omaavien koneiden puhtaanapito-ohjelmien käyttö on helpompaa. Tämä, koska koneen näyttö kertoo tarvittavat vaiheet ja ohjaa niiden läpi sujuvasti, eli sinun täytyy ainoastaan seurata ohjeita näytöltä. Edullisempien mallien symbolit syttyvät ilmaisemaan puhdistuksen tai muun huoltotoimienpiteen suorituksen tarvetta ja niiden aktivointiin tarvitset erilaisia näppäinyhdistelmiä (lisäksi hankalampaa ilman ohjeita ja vaatii hiukan kärsivällisyyttä!). Super automaattisilla kahvikoneilla on automatisoidut puhdistusohjelmat, joten kaikki toiminnot on tehty sinulle mahdollisemman helpoksi. Esimerkiksi, JURA kahvikoneiden uutinyksiköt eivät vaadi erilistä puhdistusta – automaattinen puhdistusohjelma riittää sisäisen uutinyksikön puhdistamiseen. JURA on myös varmistanut ettei sinun tarvitse erikseen ohjelmoida ja aktivoida vedensuodatinta vaihtaessasi käytettyä uuteen – kone tunnistaa uuden automaattisesti. Saksalainen valmistaja MIELE on puolestaan kehittänyt automaattisen kalkinpoistotoiminnon (AutoDescale) super automaattisiin kahvikoneisiinsa: erityinen patruunasuodatin koneen takaosassa ja päivittäinen mini-kalkinpoisto prosessi mukavoittavat käyttöäsi. Suodatin on vaihdettava ainoastaan 7-12 kuukauden välein (riippuen koneen käytöstä). Kaikki nämä helpottavat kahvinjuojien päivittäistä elämää ja säästävät aikaa.

Materiaalit ja design

Super automaattiset koneet ovat kestävämpiä, usein metallisesti viimeistelty. De´Longhi ECAM 650.85.MS kahvikoneen kuori kokonaan metalli viimeistelty. Tämän tyyppisissä kahvikoneissa kaikki yksityiskohdat on tarkaan harkittu: esimerkiksi tippa-alustan metallisen kupinalusen naarmuttumaton materiaali. Myös designiin on käytetty paljon aikaa – viimeisimmän koneiden vesisäiliö on valaistu (valittavana 8 väriä), joka Arijanan mukaan tarjoaa kaksi kätevää hyötyä; toisaalta senäyttää erittäin tyylikkäältä ja toissaalta pimeässä ja muuten vedenmäärä on helpommin havaittavissa.

Loppujen lopuksi kaikki riippuu yksilöllisistä tarpeistasi ja mahdollisuuksista. Muista autot: toisille ajaminen pisteestä A pisteeseen B on ainoa asia ja muulla ei väliä. Sama pätee kahvikoneissa: toisille on tärkeää ainoastaan musta kahvi kun toiset puolestaan haluavat enemän. Hyvät uutiset ovat, että KahviKaverilta saat ehdotukset kaikelaisille mieltymyksille. Arijana lisää vielä: ei ole huonoja kahvikoneita – ainoastaan parhaiten soveltuvia ja KahviKaverit auttavat aina valitsemaan parhaiten tarpeitasi vastaavan koneen sinulle.