Rajoitetun ajan tarjous:
 • 00

  P.

 • 00

  T.

 • 00

  Min.

 • 00

  Sek.

1+1 CAPRISETTE- & PARALLEL-kahvit
Toinen samanlainen pakkaus lahjaksi.

Miten valita sopiva kahvikone?

Miten valita kahviautomaatti?
#Integroitavat #kahvikoneet #Kahvityynykoneet #Kaikki kahvikoneet #Kapselikahvikoneet #miten valita #Puoliautomaattiset #Suodatinkahvinkeittimet #Täysautomaattiset

Toisinaan maailma ympärillämme tuntuu elävän niin nopeassa muutoksen rytmissä, että tuntuu suorastaan mahdottomalta pysyä kärryillä. Sellaisina hetkinä tutut ja rakkaat asiat, kuten kahvi, tuntuvat erityisen lohdullisilta. Kahvin tuttu ja herkullinen maku säilyy, vaikka sen käsittelyssä ja valmistuksessa hyödynnettävät teknologiat kehittyvätkin jatkuvasti. Niistä ajoista, kun kotiin saapuneille vieraille oli tapana tarjota tavallista käsinsuodatettua kahvia, ei ole kovinkaan kauaa. Vaikka käsinsuodatettu kahvi on yhtä lailla herkullista kuin muillakin menetelmillä valmistettu kahvi, kenties kahvinpurujen kaivelu hampaiden välistä alkoi kyllästyttää kahvinjuojia ja innosti kokeilemaan myös muita, vaihtoehtoisia kahvinvalmistustapoja. Ensimmäinen maailmanlaajuisesti suurempaan suosioon noussut kahvinkeittoväline oli männällä varustettu pressopannu. Myöhemmin, kun kahviloissa käymisestä tuli yleisempää, alkoivat monet etsiä keinoja valmistaa kupillinen mahdollisimman autenttista, klassista italialaista espressoa omassa kotikeittiössä. Kahvin ystävien etsiessä reseptiä täydellisen kahvin valmistukseen, tuli mutteripannusta pian tärkeä kahvinkeittoväline monessa kotitaloudessa ympäri maailman. Lopulta erilaisia kahvikoneita ja kahvinvalmistusvälineitä oli tarjolla satoja erilaisia, ja ne olivat pian kaikkien saatavilla. Kahvikoneet eivät olleet enää luksustuotteita, vaan osa jokaisen kotikeittiön perusvarustusta. Samalla yhä useampi kahvin ystävä pohti miten valita itselleen sopivin kahvikone ja mitkä kriteerit tulisi ottaa huomioon ostopäätöstä tehdessä. Oikeanlaisen kahvikoneen etsiminen aiheuttaa tänä päivänäkin monelle suurta päänvaivaa – nykyään on valikoima niin valtavan laaja. Säästääkseni aikaasi, minä, kahviguru Mindaugas, vastaan tässä artikkelissa mahdollisimman kattavasti yleisimpiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Ennen kuin lähdet pohtimaan millainen kahvikone olisi sinulle mieluisin, mieti vastaus seuraavaan kysymykseen: nautitko eniten käsinsuodatetusta kahvista, mutta haluat päästä eroon puruista kahvikupissasi, vai oletko intohimoinen kahviharrastaja, joka väsymättä etsii sitä täydellistä kupillista aitoa ja maukasta espressoa, josta kahvin ystävien keskuudessa tarinoidaan?

Jos kuulut ensimmäiseen kategoriaan, sellaiset suodatinkahvinkeittimet, jotka eivät hyödynnä painetta osana valmistusprosessia sopivat sinulle parhaiten. Tällaisten keitinten avulla valmistettu kahvi on yleensä hieman vetisempää (suodatinkahvissa on liuenneena noin 2 % kahvihiukkasia, kun taas kupillisessa espressoa vastaava luku voi olla jopa 11 %), mutta kahvin valmistus on vaivatonta ja kahvipapujen maku saadaan esille helposti. Suodatinkahville luonteenomaista on niin sanottu voinen tai silkkinen rakenne sekä juomisen jälkeen puhtaaksi jäävä kuppi. Vaikka yhdessä kupillisessa suodatinkahvia on yleensä enemmän kofeiinia kuin kupillisessa espressoa, jälkimmäiseen mieltyneet tapaavat välttää suodatinkahvin juomista, sillä se jää täyteläisyydeltään espressoa kevyemmäksi.

Paineeseen perustuvat kahvikoneet on suunnattu espresson ystäville. Niiden avulla valmistettu kahvi on täyteläistä, maut väkevämpiä ja jälkimaku paljon vahvempi kuin suodatinkahvilla. Paineen avulla valmistetulle kahville luonteenomaista on tiivis espressovaahto, paksu siirappinen koostumus sekä juomisen jälkeen hieman sameaksi jäävä kupinpohja, joka on tyypillistä jokaiselle espressojuomalle (ja johtuu siitä, että kupillisessa espressoa on jopa 11 % liuenneita kahvihiukkasia, kuten mainitsin aiemmin).

Pour over -suodatinkahvinkeittimet

Pour over -suodatinkahvinkeittimet

Suodatinkahvinkeittimen tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot:

 • Vesisäiliön tilavuus: 0.3 litrasta 2 litraan
 • Kahvisäiliö
 • Suodatin: yleisimmin käytetty vaihtoehto on kertakäyttöinen paperinen suodatinpussi, mutta myös metallista kestosuodatinta voi käyttää. Se on pestävä huolellisesti jokaisen käytön jälkeen.
 • Kannu: valmistettu yleensä lämmönkestävästä lasista tai vaihtoehtoisesti teräksestä, jolloin kannua voidaan käyttää myös termoskannuna.
 • Lämpölevy: pitää kannun ja kahvin lämpimänä jopa neljän tunnin ajan.

Mitä ottaa huomioon tämän koneen käytössä?

Ensinnäkin tärkeää on löytää valmiiksi jauhettu kahvi, jonka jauhatuskarkeus on oikeanlainen. Perinteisesti se on aavistuksen karkeampaa kuin käsinsuodatuksessa käytettävä kahvi. Mikäli suodatinkahvinkeittimessäsi on mahdollisuus säätää veden lämpötilaa, aseta lämpötilaksi 90-94 °C. Suodatinkahvinkeittimen käyttö on äärettömän helppoa sen jälkeen kun olet löytänyt jauhatuskarkeudeltaan sopivan kahvin ja veden lämpötila on säädetty oikeaan asteeseen. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin lisätä kahvi suodattimeen – kone hoitaa veden annostelun sekä kahvin suodatuksen ja kahvi valmistuu kuin itsestään kohtuullisen nopeasti. Makuja on toki monia, mutta herkullisin suodatinkahvi valmistuu yleensä vaalea- tai keskipaahtoisesta kahvista.

Suodatinkahvinkeittimen hyvät puolet:

 • Edullinen hinta. Useimmat kahvinystävät kokevat kotikäyttöön myytävien suodatinkahvinkeitinten ja erikseen myytävien suodatinpussien olevan hinnoiltaan maltillisia.
 • Kahvia voi valmistaa kerralla suuremman määrän – tämä on erityisen hyödyllistä silloin kun kahvia kuluu kupillinen toisensa perään tai kun vieraana on useampi ystävä
 • Lämpölevy – sen ansiosta kahvi pysyy lämpimänä jopa neljä tuntia. Voit siis keittää kahvin aamulla heti herättyäsi ja nauttia sitä pitkin aamupäivää aina lounaaseen asti, ilman että kahvia tarvitsee erikseen valmistaa joka kerta kun haluat nauttia kupillisen.
 • Suodatinkeittimellä voi kahvin lisäksi valmistaa myös teetä ja yrttihaudukkeita

Suodatinkahvinkeittimen huonot puolet:

 • Kuten mainitsin aiemmin, suodatinkeitin vaatii jauhatuskarkeudeltaan juuri oikeanlaista kahvia. Jotta voit olla aivan varma sopivasta karkeudesta, tarvitset siis myös kahvimyllyn.
 • Kahvin valmistus kestää koneesta riippuen 10-15 minuuttia. Se saattaa tuntua pitkältä ajalta verrattuna muunlaisiin saatavilla oleviin kahvikoneisiin. Pidempi valmistusaika tuntuu kuitenkin kohtuulliselta, kun muistaa että sen jälkeen kuumaa kahvia on saatavilla jopa neljän tunnin ajan ja samalla kertaa voi valmistaa suuremman määrän kahvia.
 • Suodatinkeittimellä ei ole mahdollista valmistaa maitokahvijuomia
 • Kahvin vahvuutta on mahdollista säätää vain jos käytössäsi on kalliimpi ja toiminnoiltaan monipuolisempi kone. Jaan sinulle kuitenkin salaisuuden: voit säätää kahvisi vahvuutta ilman kallista konettakin, jos muutat kahvin jauhatusastetta. Jos haluat vahvempaa kahvia, jauha kahvi hienommaksi ja jos pidät pehmeämmästä kahvista, jauha kahvista hieman karkeampaa.
 • Suodatinkahvissa on paljon kofeiinia. Jos et oikein siedä kofeiinia, mutta nautit suodatinkahvista, kannattaa juoda enemmän vettä päivän aikana. Se auttaa alentamaan veren kofeiinipitoisuutta.
 • Suodatinkahville luonteenomaiset piirteet eivät ole espresson ystävien mieleen

Tunnetuimmat suodatinkeitinbrändit

 • Philips
 • De‘Longhi
 • Melitta
 • Moccamaster
 • Bosch
 • Siemens

Voit valita suodatinkahvinkeittimen täältä.

Mutteri-eli mokkapannu

Mutteri- eli mokkapannu

Mutteripannun tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot:

 • Kannu sijaitsee pannun yläosassa
 • Pannun keskiosassa on sihti, jonka ylä- ja alaosassa on metallinen suodatin
 • Vesisäiliö on pannun alaosassa
 • Kerralla valmistuvien annosten määrä: 3-12 kupillista

Vaikka tässä kahvikoneessa ei ole painepumppua, se luokitellaan silti painetta hyödyntäväksi kahvinvalmistustavaksi. Pannussa muodostuva höyry saa aikaan paineen, joka kuljettaa veden säiliöstä ylöspäin ja kahvinpurujen läpi. Valmis kahvijuoma kaadetaan kuppiin pannun yläosan nokasta.

Mutteri- eli mokkapannun avulla valmistettu kahvi on vahvaa ja täyteläistä. Vaikka pannussa syntyvä paine ei riitä aidon espresson (jonka valmistukseen tarvitaan vähintään yhdeksän baarin paine) valmistamiseen, mokkapannussa valmistettu kahvi pääsee hyvin lähelle sitä. Jos valmistat kahvia mokkapannussa ja käytät hyvin hienoksi jauhettua kahvia tai kahvilaatua, jonka maku on hyvin intensiivinen, suosittelen laimentamaan valmista kahvia vedellä. Haluaisin myös korostaa sitä, että kahvin valmistuksen periaatteet eivät estä lisäämästä kuumaa vettä valmiiseen kahviin. Veden lisääminen tasapainottaa liian tiivistetyksi keitettyä kahvia ja lisää juomaan makeutta. Vettä voi aina lisätä valmiiseen kahviin riippumatta siitä millä tavoin se on valmistettu.

Mutteripannuja on saatavilla sekä perinteisinä että sähköisinä versioina. Perinteisellä mutteripannulla kahvi valmistetaan kaasu- tai sähköliedellä. Sähköiset pannut sisältävät lisäksi ajastimen ja lämpömittarin.

Tärkein huomionarvoinen asia tätä kahvinvalmistustapaa käyttäessä on muistaa ottaa pannu pois liedeltä heti kun kahvi alkaa valumaan yläosan kannuun. Muuten kahvi pääsee kiehumaan ja sen maku kärsii.

Mutteripannun hyvät puolet:

 • Tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle
 • Sen jälkeen kun on oppinut mutteripannun käytön salat, voi itse säädellä kahvinvalmistusprosessia ja sen lopputulosta
 • Pannua on helppo käyttää ja ylläpitää
 • Pannu ei vaadi erityistä huoltoa

Mutteripannun huonot puolet:

 • Kahvinvalmistuksen pitkä kesto (jopa 15 minuuttia)
 • Pannua täytyy pitää koko ajan silmällä valmistuksen aikana
 • Jos valmiin kahvin voimakkuutta haluaa säätää, tarvitsee kahvimyllyn
 • Mutteripannulla ei saa aikaan aitoa espressoa. Siksi sen avulla valmistettu kahvi saattaa espressoon rakastuneiden mielestä olla liian laihaa, kun taas suodatinkahvin ystäville se voi olla liiankin vahvaa.

Markkinoiden maineikkain mutteripannujen valmistaja:

 • Bialetti

Voit valita mutteri-eli mokkapannu täältä.

Puoliautomaattiset kahvikoneet

Puoliautomaattiset kahvikoneet

Puoliautomaattisen kahvikoneen tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot:

 • Kotikäyttöön tarkoitetuissa puoliautomaattisissa kahvikoneissa on yleensä yksi kahvikahva, kun taas kahvilakäyttöön tarkoitetuissa koneissa niitä voi olla vieretysten jopa kolme
 • Painemittari – joissakin kahvikoneissa on painemittari uuttopaineelle, joka kertoo millä paineella kahvi puristuu (paineen pitäisi olla noin yhdeksän baaria). Koneessa voi olla myös toinen painemittari, joka näyttää boilerin paineen. Kun se saavuttaa lukeman 1.1 baaria, kone on lämmennyt riittävästi ja on valmiina kahvinvalmistukseen.
 • Lämpömittari – mikäli veden lämpötilaa on mahdollista säätää, se tulisi asettaa välille 90-94°C. Kalliimmat kahvikoneet tarjoavat mahdollisuuden myös höyryn lämpötilan säätämiseen, jolloin voit itse säädellä hörysuuttimesta tulevan höyryn määrää.
 • Suodatin, johon jauhettu kahvi lisätään
 • Höyrysuutin (cappuccinatore), jonka avulla vaahdotetaan maito
 • Tampperi, jonka avulla kahvi painetaan tiiviiksi kiekoksi suodattimeen
 • Maidonvaahdotuskannu

Mitä tulee tietää ennen kuin ottaa käyttöön puoliautomaattisen kahvikoneen?

Puoliautomaattisia kahvikoneita käytetään erityisesti kahviloissa ja baareissa. Tällaisen kahvikoneen avulla voit valmistaa aidon espresson. Koneen käyttö vaatii tietämystä ja osaamista mutta kun koneen käytön oppii, voi valmistaa itselleen juuri omaan makuun täydellisesti sopivan kupillisen kahvia. Suurin ero täysautomaattisiin kahvikoneisiin on se, että kahvijauhe täytyy itse lisätä suodattimeen. Parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi kahvi kannattaa jauhaa itse pavuista juuri ennen kahvin valmistusta, mutta toki voit käyttää myös valmiiksi jauhettua kahvia. Joissakin kotikäyttöön tarkoitetuissa kahvikoneissa on mahdollista valmistaa kahvi myös valmiista annosnapeista. Puoliautomaattisella kahvikoneella voi myös vaahdottaa maitoa koneen höyrysuuttimen avulla. Se vaatii kuitenkin hieman osaamista ja siksi suosittelisin puoliautomaattista kahvikonetta sellaisille kahvin ystäville, jotka haluavat osallistua kahvinvalmistuksen jokaiseen askeleeseen ja saada mahdollisuuden vaikuttaa valmiin kahvin lopulliseen makuun.

On hyvä pitää mielessä, että kaikkein edullisimmat koneet eivät välttämättä takaa parasta mahdollista lopputulosta. Edullisimpien mallien höyrysuuttimet eivät yleensä ole läheskään yhtä tehokkaita verrattuna hieman kalliimpiin koneisiin tai kahviloiden suosimiin merkkikoneisiin. Vaikka olisit kuinka taitava kotibarista, markkinoiden edullisin kahvikone ei välttämättä anna sinulle mahdollisuutta tuoda taitojasi esiin. Ensimmäiseksi koneeksi kannattaa harkita Lelit-kahvikoneita, jotka ovat hinnaltaan maltillisia ja koneistoltaan riittävän voimakkaita valmistamaan minkä tahansa suosikkikahvijuomistasi. Jos tavoittelet vielä tehokkaampaa konetta ja toivot keittiöösi hieman luksusta, suosittelen tutustumaan Rocket Espresson tai Nuova Simonellin valikoimiin. Jos mahdollisuus vaahdottaa maitoa ei ole toivelistasi kärjessä ja juot kahvisi useimmiten mustana, yksinkertaisemmat koneet esimerkiksi De‘Longhin tai Sagen valikoimista toimivat yleensä hyvin.

Puoliautomaattisen kahvikoneen hyvät puolet:

 • Mahdollisuus tehdä tarkkoja säätöjä ja kontrolloida koko kahvinvalmistusprosessia
 • Mahdollisuus valmistaa kahviloista tuttuja kahvijuomia (olettaen että omaat riittävät tiedot ja taidot)
 • Todella korkealaatuinen lopputulos (olettaen että omaat riittävät tiedot ja taidot)
 • Kotikäyttöön tarkoitettujen puoliautomaattisten kahvikoneiden hinnat ovat maltilliset

Puoliautomaattisen kahvikoneen huonot puolet:

 • Vaatii taitoja ja tietämystä
 • Kahvin valmistus vie aikaa
 • Kahvin valmistus suuremmalle vierasmäärälle vie aikaa, sillä jokaisen kupillisen valmistaminen vaatii paljon manuaalista työtä
 • Kahvikone vaatii jonkin verran huoltoa ja päivittäistä ylläpitoa (suodatin ja höyrysuutin sekä maidonvaahdotuskannu tulee puhdistaa jokaisen käytön jälkeen)

Markkinoiden suosituimmat puoliautomaattisten kahvikoneiden valmistajat:

 • De‘Longhi
 • Sage
 • Lelit
 • Rocket Espresso
 • Nuova Simonelli

Voit valita puoliautomaattisen kahvinkeittimen täältä.

Yhdistelmäkahvinkeitin

Yhdistelmäkahvinkeitin

Asuuko kotonasi sekä espresson että suodatinkahvin ystävä, josta syystä olette tulleet siihen lopputulokseen että kotiin tarvitaan kaksi erillistä kahvinkeitintä? Siinä tapauksessa meillä on mahtavia uutisia: 2000-luku on tuonut tullessaan mahdollisuuden ostaa kotiin yksi ja sama kahvikone, joka palvelee erilaisiin kahveihin mieltyneitä asukkaita. Yhdistelmäkahvinkeittimellä voit valmistaa kotona sekä espressoa että suodatinkahvia.

Yhdistelmäkahvinkeitin sisältää erilaisia toimintoja sen mallista riippuen:

 • Ajastin – sen avulla asetat etukäteen valmiiksi kellonajan, jolloin kahvi alkaa tippua. Tämä toiminto on erityisen hyödyllinen mikäli kuulut heihin, jotka ilahtuvat tuoreesta kupillisesta kahvia heti ensimmäiseksi herättyään.
 • Kahvin ja veden automaattinen annostelu
 • Kahvin vahvuuden säätö
 • Automaattinen huuhtelutoiminto – tämä toiminto huuhtelee järjestelmän automaattisesti, mutta huomaa kuitenkin että kaikista muista puhtaanapitotoimista (kuten kalkinpuhdistuksesta ja järjestelmän pesusta liuottimella) on silti huolehdittava itse
 • Höyrysuutin – kun taitosi karttuvat, voit valmistaa cappuccinon tai latten ja kokeilla myös erilaisten kuvioiden tekemistä maitovaahdon pinnalle
 • Vedensuodatin suojaa kahvinkeitintä kalkin muodostumiselta ja pehmentää myös kahvin makua
 • LCD-näytön avulla voit seurata miten kahvin valmistuminen etenee ja vaihtaa asetuksia helposti

Yhdistelmäkahvinkeittimen hyvät puolet:

 • Mahdollisuus valmistaa sekä espressoa että suodatinkahvia
 • Keitintä on helppo ylläpitää
 • Kahvinkeitto on suurimmaksi osaksi automatisoitua
 • Kilpailukykyiset hinnat

Yhdistelmäkahvinkeittimen huonot puolet:

 • Höyrysuuttimen (cappuccinatore) teho ei ole paras mahdollinen
 • Keitin ei vedä vertoja erillisen espressokeittimen tai suodatinkahvinkeittimen laadulle
 • Keittimessä ei ole kahvimyllyä, joten se täytyy hankkia erikseen

Yhdistelmäkahvinkeitinten tunnetuimmat valmistajat:

 • De‘Longhi

Kapselikahvikoneet

Kapselikahvikoneet

Tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot:

 • Kone toimii kahvikapseleilla – Dolce Gusto ja Nespresso ovat kahvikapselijärjestelmistä suosituimpia
 • Pumppu – sen tehoon kannattaa kiinnittää huomiota kapselikahvikonetta ostaessa
 • Vesisäiliö – valittavana on vaihtoehtoja 0.5 litrasta 1 litraan. Ennen kuin teet ostopäätöksen, mieti kuinka suuri vesisäiliö on omaan käyttöösi paras sen perusteella kuinka monta kupillista juot päivässä. Tarkastele myös laitteen kokonaiskokoa suhteessa sille suunnittelemaasi säilytyspaikkaan – mitä suurempi vesisäiliö, sitä enemmän kone vie tilaa.
 • Muotoilu – kapselikahvikoneet ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti ja samalla markkinoille on tullut paljon erilaisia vaihtoehtoja koneen designin suhteen. Löydät siis varmasti juuri omaan makuusi ja kotisi sisustukseen sopivan koneen.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen kuin ostaa kapselikahvikoneen?

Kapselikahvikoneet ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Moni kahvinystävä päätyy kapselikahvikoneeseen siksi, että se tarjoaa hyvää vastinetta rahalle ja mahdollistaa monen erilaisen kahvijuoman valmistuksen kotioloissa. Kapselikahvikoneet ja niihin tarvittavat kahvikapselit voidaan jakaa kahteen erilaiseen malliin, Dolce Gustoon ja Nespressoon, sen mukaan millaista järjestelmää ja teknologiaa ne hyödyntävät. Dolce Gusto -koneet ovat edullisempia ja kahvikapselivalikoimasta löytyy kapseleita sekä jauhetulla kahvilla että pikakahvijauheella. Maitokahvijuomia varten on erillisiä maitojauhekapseleita. Dolce Gusto -kapselikahvikoneeseen on saatavilla ilahduttavan laaja valikoima erilaisia kahvikapseleita, joiden avulla valmistuvat myös erilaiset maustetut kahvijuomat.

Nespresso-teknologiaa hyödyntävät kapselikoneet ovat hieman kalliimpia ja niihin saatavat kapselit on valmistettu aina jauhetusta kahvista. Sellaiset Nespresso-kapselikahvikoneet, jotka valmistavat myös kahvijuomia vaahdotetulla maidolla tekevät vaahdon suoraan maidosta. Näissä kapselikoneissa on 19 baarin paine (Dolce Gustossa painetta on 15 baaria), jonka ansiosta laitteen valmistama espresso on korkealaatuista. Nespresso-kapselikahvikoneeseen on saatavilla erinomaisen laaja valikoima kapseleita espresson ja mustan kahvin valmistusta varten.

Dolce Gusto Nespresso
Laitteet ovat hinnaltaan edullisempia Laitteet ovat hinnaltaan hieman kalliimpia
15 baaria 19 baaria
Kapseleissa käytetään: pikakahvijauhetta ja jauhettua kahvia Kapseleissa käytetään: jauhettua kahvia
Maitokahvijuomat valmistetaan maitojauheesta Maitokahvijuomat valmistetaan maidosta
Erilaisia kahvijuomia ja maustettuja kahveja on saatavilla laaja valikoima Hyvä valikoima kapseleita espresson ja mustan kahvin valmistusta varten

Kapselikahvikoneen hyvät puolet:

 • Edullinen hinta
 • Mahdollisuus valmistaa aitoa espressoa (koneessa on riittävä paine)
 • Jokainen perheenjäsen voi valmistaa omaa suosikkikahvijuomaansa valitsemallaan kapselilla
 • Koneen kompakti koko
 • Koneen vaivaton ylläpito

Kapselikahvikoneen huonot puolet:

 • Vaikka kahvikapseli onkin tiiviisti suljettu, sen sisältämä kahvi on valmiiksi jauhettua, jonka vuoksi sen maku väljähtyy nopeammin
 • Muoviroskaa kertyy paljon
 • Valittuasi yhden kahvikapselijärjestelmän, voit hyödyntää vain sitä varten suunniteltuja kapseleita
 • Vaikka kahvikapseleiden valikoima on laaja, on se kuitenkin pienempi kuin kahvipapujen tai jauhetun kahvin valikoima

Suosituimmat kapselikahvikoneiden valmistajat:

 • De‘Longhi
 • Nespresso
 • Krups

Voit valita Capsule-kahvinkeittimen täältä.

Kahvityynykoneet

Kahvityynykoneet

Tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot:

 • Kone hyödyntää erityisiä kahvityynyjä
 • Näytöltä voi seurata kahvin valmistumista ja asettaa kahville mieluisan vahvuusasteen
 • Joissakin malleissa on automaattinen maidonvaahdotusjärjestelmä (Saeco Senseo Latte Duo HD7855)

Mitä tulee ottaa huomioon ennen kuin ostaa kahvityynykoneen?

Nämä kahvikoneet ovat edullisempia vaihtoehtoja kapselikahvikoneille. En olisi suositellut näitä koneita vielä muutamia vuosia sitten, sillä kahvista tuli laihaa ja se muistutti usein enemmän suodatinkahvia kuin espressoa. Näidenkin laitteiden teknologia on kuitenkin kehittynyt nopeasti ja siksi voin rehellisesti sanoa, että nämä kahvikoneet ovat nykyään hyvin lähellä kapselikahvikoneita. Kahvityynykoneella valmistuva kahvi on hyvin lähellä espressoa ja osasta koneita löytyy automaattinen maidonvaahdotusjärjestelmä, joka nostaa koneen uudelle tasolle ja tekee siitä hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen. Kahvityynykoneiden perusongelma pysyy kuitenkin yhä samana – kahvityynyihin pakattu kahvi väljähtyy nopeasti. Paras keino vältellä tätä ongelmaa on ostaa kahvityynyt suositulta valmistajalta, jonka varastossa kahvi ei seiso kauaa ja kuluttajien saatavilla on aina tuore erä.

Kahvityynykoneet, aivan kuten kapselikahvikoneetkin, ovat erinomainen valinta sellaisille kahvin ystäville, jotka toivovat ettei kahvikone vie liikaa tilaa keittiössä. Kahvityynykone on hyvä valinta myös heille, jotka eivät halua käyttää paljon rahaa kahviin joka kuukausi. Kahvityynyt ovat edullisempia kuin kahvikapselit ja koneen huolto ja ylläpito ei vaadi suurta määrää välineistöä.

Kahvityynykoneen hyvät puolet:

 • Koneen edullinen hinta
 • Kahvityynyjä on saatavilla hyvään hintaan
 • Edistyneen teknologian myötä koneella valmistettu kahvi muistuttaa hyvin läheisesti espressoa
 • Kahvin vahvuutta voi säätää
 • Jokainen perheenjäsen voi valmistaa itselleen mieluisinta kahvia valitsemalla suosikkinsa erilaisista kahvityynyistä

Kahvityynykoneen huonot puolet:

 • Kahvi väljähtyy nopeammin
 • Kahvi on laadukkuudeltaan hieman heikompaa kuin kapselikahvikoneen avulla valmistettu kahvi
 • Kahvityynyjen valikoima on suppeampi kuin kahvikapseleiden valikoima

Suosituimmat kahvityynykoneiden valmistajat:

 • Philips
 • Handpresso – nämä kahvikoneet ovat kannettavia, joten voit valmistaa kahvia esimerkiksi retkeilyn lomassa tai vaikkapa autossasi

Voit valita kahvityynykoneet täältä.

Automaattiset kahvikoneet 

Automaattiset kahvikoneet kahvimyllyllä

Tärkeimmät ominaisuudet ja toiminnot:

 • Kahvimylly on joko keraaminen tai teräksinen
 • Vesisäiliö ja vedensuodatin
 • Lämmönsäätely: kuten muissakin koneissa, valitse veden lämpötila väliltä 90 °C ja 94 °C, jos mahdollista
 • Pumppu: 15 tai 19 baaria
 • Mahdollisuus säätää kahvireseptejä
 • Mahdollisuus tallentaa ja valita omia reseptejä (käyttäjäprofiilien avulla)
 • Automaattinen huuhtelu
 • Tippa-astia – sisältää yleensä sensorin, jonka ansiosta kone kertoo kun astia on täynnä ja vaatii tyhjennystä. Suosittelisin tyhjentämään astian joka ilta, vaikka kone ei olisikaan erikseen pyytänyt sitä. Huomaathan, että samalla kun tyhjennät astian, on myös märät kahvinpurut tyhjennettävä samalla pois, sillä kone olettaa sen tehdyksi ja nollaa jo valmistettujen kupillisten määrän.
 • Mallista riippuen koneeseen sisältyy joko integroitu automaattinen maidonvaahdotusjärjestelmä tai höyrysuutin maidon käsin vaahdottamista varten
 • Näytön avulla voi seurata kahvin valmistumista ja vaihtaa asetuksia
 • Kahvijauhesuppilo, jonka korkeutta on mahdollista säätää

Mitä ottaa huomioon kun valitsee itselleen sopivinta automaattista kahvikonetta?

Olet valitsemassa kahvikonetta siksi, että juot mielelläsi kahvia. Kiinnitä siis ensimmäiseksi huomiota siihen millaisia valmiita kahvireseptejä kone sisältää. Jos juot kahvisi aina mustana, valitse sellainen kone, jossa ei ole maidonvaahdotusjärjestelmää. Siten säästät rahaa niin ostotilanteessa kuin myös myöhemmin ostaessasi tuotteita koneen ylläpitoa varten. Jos etsit kahvikonetta nimenomaan maitokahvijuomien valmistusta varten, pohdi haluatko vaahdottaa maidon itse höyrysuuttimen avulla vai haluatko että koneessa on valmiina cappuccino-toiminto, joka vaahdottaa maidon puolestasi. Mikäli valintasi on jälkimmäinen, kiinnitä ostopäätöstä tehdessäsi huomiota siihen kuinka helppoa koneen maidonvaahdotusjärjestelmän puhdistus ja huolto on. Kaikkein haastavinta se on sellaisissa koneissa, joissa on useita eri säiliöitä ja letkuja sekä niiden liitoksia. Omasta mielestäni yksi tärkeä toiminto, ellei jopa kaikkein tärkein, on mahdollisuus tehdä kaksinkertainen annos kahvijuomaa samaan kuppiin, niin että kone jauhaa pavut kumpaakin annosta varten erikseen. Tämän toiminnon avulla välttää ne tilanteet, jolloin kahvi on liian laihaa tai vetistä. Huomionarvoista on myös se, että toisin kuin suodatinkahvikeittimiin, automaattisiin kahvikoneisiin sopii parhaiten tummapaahtoinen kahvi. Korkean paineen vuoksi kahvi uuttuu automaattisissa kahvikoneissa nopeammin ja siksi vaaleapaahtoisesta kahvista saattaa tulla hapokasta. Tummapaahtoinen kahvi ei kärsi nopeammasta uutosta vaan mahdollistaa hyvän tasapainon kitkeryyden, hapokkuuden ja makeuden välillä. Kun olet tutustunut näihin perusominaisuuksiin, voit siirtyä tarkastelemaan lisätoimintoja: automaattista huuhtelua, näyttöä, muotoilua sekä koneen toiminnan nopeutta ja sen äänenvoimakkuutta.

Integroitavat kahvikoneet

Haluaisin erikseen mainita myös keittiökalusteisiin integroitavista kahvikoneista. Mikäli sinulla on keittiössäsi esimerkiksi integroitu uuni, mikroaaltouuni tai muita integroituja kodinkoneita, kannattaa ehkä harkita myös kahvikoneen integroimista. Silloin kahvikoneella on suora vesiyhteys eikä sen vesisäiliötä tarvitse koskaan erikseen täydentää. Myös kahvipapujen lisääminen koneeseen on helppoa, eikä toimenpidettä varten tarvitse erikseen etsiä sopivan tilavaa paikkaa, jossa yläkaappi tai hyllynreuna ei ole tiellä. Muiden ominaisuuksiensa lisäksi integroidut kahvikoneet erottuvat muiden joukosta myös muotoilullaan. Vaihtoehtoja on tarjolla laaja valikoima ja kaikkein ainutlaatuisimpaan keittiöönkin löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Ilahduttavaa on myös se, että laitteiden valmistajat ovat huomanneet niiden kasvavan kysynnän ja alkaneet todella panostaa niiden laadukkuuteen, joka vastaa jo tavallisten automaattisten kahvikoneiden laatua. Valitettavasti integroitavat kahvikoneet ovat usein kalliimpia kuin tavalliset automaattiset kahvikoneet, vaikka koneen kapasiteetti ja toiminnot olisivatkin aivan vastaavat kuin tavallisessa koneessa.

Hinnoittelunsa puolesta automaattisten kahvikoneiden hintahaitari on luultavasti laajempi kuin missään muussa kahvikonekategoriassa. Se johtuu siitä että hintaan vaikuttaa niin moni tekijä, kuten se, millaisista materiaaleista kone on valmistettu ja millaisia toimintoja se sisältää. Jos budjettisi kahvikoneostoksilla on rajallinen ja haluat nauttia laadukkaasta kahvista, kiinnitä ensin huomiota mainitsemiini perusominaisuuksiin ja vasta sen jälkeen lisäherkkuihin ja muotoiluun.

Automaattisten kahvikoneiden hyvät puolet:

 • Sisäänrakennettu kahvimylly, joka jauhaa tuoretta kahvia
 • Helppokäyttöisyys, erityistä tietotaitoa ei tarvita
 • Kahvi valmistuu nopeasti
 • Mahdollisuus valmistaa kahvijuoma napinpainalluksella
 • Koneen kahvinvalmistuksessa hyödyntämä paine (15 tai 19 baaria) tuo kahvipapujen parhaat puolet esiin
 • Automaattiset järjestelmänhuolto-ohjelmat
 • Koneen energiatehokkuus
 • Mahdollisuus integroida kahvikone osaksi keittiökalusteita
 • Reseptikirjasto ja mahdollisuus luoda omat reseptit jokaiselle perheenjäsenelle
 • Mahdollisuus kytkeä kahvikoneeseen suora vesiyhteys
 • Laaja valikoima muotoilultaan ja designiltaan erilaisia kahvikoneita

Automaattisten kahvikoneiden huonot puolet:

 • Korkeampi hinta
 • Kone vaatii jonkin verran tilaa
 • Kone vaatii säännöllistä huolenpitoa ja huoltotuotteita

Suosituimmat automaattisten kahvikoneiden valmistajat:

 • Jura
 • De‘Longhi
 • Philips
 • Saeco
 • Nivona
 • Miele
 • Siemens
 • Bosch
 • Krups

Voit valita automaattiset kahvikoneet täältä, ja katso taysautomaattiset versiot täältä.

Nyt kun tiedät millaisiin asioihin kiinnittää huomiota erilaisia kahvikoneita valitessa, haluan kertoa vielä lyhyesti kuinka valita juuri itselleen sopivin kahvikonetyyppi ja siihen sopiva kahvi.

Pohdi ensin kumman asetat etusijalle: kahvipavut, joista valmistat kahvin vai kahvikoneen? Jos valintasi on vaihtoehdoista ensimmäinen, osta sellainen kone, joka sopii hyvin yhteen suosikkipapujesi kanssa. Esimerkiksi erityisen laadukkaiden erikoiskahvien ystäville sopii hyvin suodatinkahvinkeitin, kun taas vahvan espresson puolestapuhujat hyötyvät keittiössään enemmän paineen avulla toimivista kahvikoneista.

Jos taas kahvikone on mielestäsi tärkeämpi kuin joku tietty kahvipapu, valitse kone sen mukaan, millaisista kahvijuomista pidät (espresso, kahvi mustana, miedompi kahvi, suodatinkahvi, latte tai joku muu maitopohjainen kahvijuoma). Koneen hankittuasi osta sen kaveriksi sellaista kahvia, jonka maut tulevat parhaiten esiin juuri valitsemasi kahvikoneen avulla.

Kun olet valinnut sekä kahvikoneen että kahvin, heittäydy rohkeasti kokeilemaan. Parhaat maut syntyvät kokeilemalla ja vaikka ensimmäinen kilo kahvia kuluisi vaihtelevan laatuisin tuloksin erilaisten testikeitosten merkeissä, seuraavista kahvipaketeista valmistuu jatkossa sitäkin herkullisempia kupillisia.

Tiedämme kuinka vaikeaa kahvikoneen valinta voi olla ja siksi olemme aina valmiita tarjoamaan apuamme. Jos et löytänyt tästä artikkelista vastausta kysymykseesi, voit soittaa meille, lähettää meille postia tai tulla käymään myymälässämme, jossa joku kollegoistani, todellisista kahvispesialisteista, auttaa sinua löytämään juuri sen mitä etsit!