Valitse sinulle sopivin kahvi
Alueittain
Kahvilajin mukaan
Kahvipaahdon mukaan
Tuotemerkkimme
Blogi
-
Hyvää kahvia kotona
Kuinka säilyttää kahvipapuja kotona
Näiden muutaman vihjeen avulla säilytät kahvipapusi tuoreena pidempään.
-
Hyvää kahvia kotona
Kahvin maailma: mikä kahvityyppi?
Kahvi ei ole pelkästään yksinkertainen juoma, johon tavallisesti tartumme aamulla. Nykyään kahvi on erillinen kulttuuri-ilmiö ja todellinen kahvin ystävä tuntee korkealaatuisen kahvin maun. Jos olet perehtynyt erilaisiin kahviherkkuihin, tiedät varmasti, että tuoksu, vahvuus, maku ja jälkimaku riippuu valmisteluprosessista ja kahvipavuista. Lisäksi on tärkeää, millaisissa olosuhteissa kahvipapuja...
-
Hyvää kahvia kotona
Miten erottaa hyvä kahvi huonosta?
Usein ajatellaan, että toinen kahvi hyllyllä on parempi kuin toinen. Oletko koskaan ajatellut, mihin tämä ajatus perustuu? Hinta? Maku? Pakkauksen ulkonäkö? Tai ehkä kaikki on älykkään markkinoijan muodostama kuva, joka ei välttämättä vastaa oikeaa laatua pussin sisällä? Istu alas ja tarkastellaan hiukan sitä, mikä HYVÄ kahvi todella on ja miten erotat sen alemman tason kahveista.
Mikä on kylmähaudutettu kahvi eli Cold Brew?
Cold brew - kylmähaudutettua kahvia. Jauhettuun kahviin kaadetaan kylmää vettä ja annetaan sen kypsyä useita tunteja. Sen voi valmistaa itse ilman mitään laitteita: annostellaan karkeasti jauhettua laatukahvia kylmällä vedellä (suhteessa 1: 5, ja jos haluamme valmistaa laimennettavan tiivisteen - suhteessa 1: 2). Jätämme useiksi tunneiksi kypsymään viileässä paikassa. Sen jälkeen voimme nauttia siitä jopa muutaman viikon. Jos emme halua "leikkiä sakeuttamisella", voimme ostaa erityisen Cold Brew -kahvityökalun.
Kylmähaudutettu kahvi on erityisen suosittu lämpimän kauden aikana, koska se on erittäin tuoretta, vahvistavaa (runsaasti kofeiinia) ja makeaa. On erityisen maukasta juoda juuri sellaisena tai maustettuna jäätelöllä. Kylmähaudutettua kahvitiivistettä käytetään myös jälkiruokien maustamiseen.
Kofeiini: Minkälaisella kahvilla on eniten sitä?
Suurin osa kofeiinista löytyy robusta kahvipavuista - kaksi kertaa enemmän kuin arabicapavuista. Siksi seoksessa, joka sisältää robustaa, 100% robusta-kahvia tai pikakahvia (joka on pääosin valmistettu robustasta), on enemmän kofeiinia kuin 100% arabica-kahvia.
Kofeiinin määrä riippuu myös kahvin valmistusmenetelmästä. Kofeiini liukenee veteen, joten mitä pidempi kahvin ja veden suhde, sitä enemmän kofeiinia on kahvissa. Joten pieni espressokuppi versus kahvikuppi, jossa vettä kaadettiin yksinkertaisesti jauhetun kahvin päälle; jälkimmäisessä on enemmän kofeiinia. Jos ajatellaan maun kannalta, asia voi kääntyä toistepäin.
Mitkä kahvipavut sopivat parhaiten automaattisiin kahvikoneisiin?
Kaikki kahvipavut, paitsi maustetut, soveltuvat käytettäväksi automaattisissa kahvikoneissa. (Maustetut pavut vahingoittavat kahvimyllyä) Kaikki riippuu ihan yksilöllisestä mausta. Muista vain, että kevyemmin paahdetut pavut, jotka on enemmän suunniteltu suodatinkahvinkeittoon, voivat olla paljon korkealaatuisempia, kun ne valmistetaan automaattisen espressokeittimen lävitse. Olisi kuitenkin parempi valita keski- tai tummapaahdetut kahvipavut, jotta maku olisi miellyttävämpi. Jotkut kahvinvalmistajat, jopa ilmoittavat pakkauksessaan, että kahvi on paahdettu erityisesti espressokahvinkeittimille tai automaattisille kahvikoneille.
Mitkä ovat tärkeimmät kahvilajikkeet?
Kahvilajikkeita on monenlaisia, mutta yleisimmät ja suosituimmat ovat nämä kolme: Arabica, Robusta ja Liberica.
Arabica:
Arabica-kahvipuita on paljon vaikeampaa kasvattaa kuin Robusta tai Liberica puita. Ne ovat erityisen herkkiä kylmälle, lämpötilaeroille, ne tarvitsevat varjoa ja suurempia korkeuksia. Arabica-kahvimarjojen kypsymisessä kehittyvä makupaletti on kuitenkin rikkain. Arabica-alalajeja on lukuisia, ja niillä kaikilla on omat erityiset makuominaisuutensa. Hallitsevat makeat ja happaman hedelmäiset marjaiset makuvivahteet.
Robusta:
Robusta-kahvipuut eivät ole yhtä herkkiä kuin Arabica. Ne ovat paljon vastustuskykyisempiä ilmasto-olosuhteille ja tuholaisille. Siksi ne ovat paljon halvempia ja helpommin kasvatettavissa. Makupaletti on kapeampi. Robustassa on kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin Arabicassa. Sitä käytetään enimmäkseen kahviseoksissa ja harvemmin yksinään. Robusta antaa paksuutta ja täyteläisyyttä, vahvemman kofeiinipotkun ja katkeruuden kahviseoksessa. Katkerat ja intensiiviset makuvivahteet dominoivat.
Liberica:
Liberica on vähiten suosittu näistä kolmesta lajista, koska sillä ei ole sellaisia makuominaisuuksia kuin Arabicalla tai Robustalla. Libericaa käytetään pikakahvin valmistamiseen.
Kuinka erottaa Arabica, Robusta ja Liberica?
Arabica-, Robusta- ja Liberica-pavut voidaan erottaa myös ulkonäöllisesti. Arabica-pavut ovat muodoltaan pitkänomaisia, ja niiden keskellä on aaltoileva raita. Robusta-pavut ovat muodoltaan pyöreitä, pienempiä, keskellä oleva raita on suora. Liberica-pavut ovat paljon suurempia kuin Arabica tai Robusta.