KUUKAUDEN TARJOUS
VIIKON TARJOUS
VIIKON TARJOUS
Ilmainen toimitus

alkaen 59‚ā¨ tilauksesta

9,3/10 asiakasarvio

palvelun ja laadun vuoksi

1 milj.+ tyytyväisiä asiakkaita

ympäri maailmaa

Liike Helsingissä

laajalla valikoimalla

Kahvi

Yli 100 erilaista kahvia, kaikille valmistusmenetelmille ja kahvinkeitin malleille

Kahvi

Valitse sinulle sopivin kahvi

Alueittain
Kahvilajin mukaan
Kahvipaahdon mukaan

Tuotemerkkimme

Mikä on kylmähaudutettu kahvi eli Cold Brew?

Cold brew - kylm√§haudutettua kahvia. Jauhettuun kahviin kaadetaan kylm√§√§ vett√§…
Lue lisää

Cold brew - kylmähaudutettua kahvia. Jauhettuun kahviin kaadetaan kylmää vettä ja annetaan sen kypsyä useita tunteja. Sen voi valmistaa itse ilman mitään laitteita: annostellaan karkeasti jauhettua laatukahvia kylmällä vedellä (suhteessa 1: 5, ja jos haluamme valmistaa laimennettavan tiivisteen - suhteessa 1: 2). Jätämme useiksi tunneiksi kypsymään viileässä paikassa. Sen jälkeen voimme nauttia siitä jopa muutaman viikon. Jos emme halua "leikkiä sakeuttamisella", voimme ostaa erityisen Cold Brew -kahvityökalun.
Kylmähaudutettu kahvi on erityisen suosittu lämpimän kauden aikana, koska se on erittäin tuoretta, vahvistavaa (runsaasti kofeiinia) ja makeaa. On erityisen maukasta juoda juuri sellaisena tai maustettuna jäätelöllä. Kylmähaudutettua kahvitiivistettä käytetään myös jälkiruokien maustamiseen.

Oliko tästä apua?
Näytä vähemmän

Kofeiini: Minkälaisella kahvilla on eniten sitä?

Suurin osa kofeiinista l√∂ytyy robusta kahvipavuista - kaksi kertaa enemm√§n…
Lue lisää

Suurin osa kofeiinista löytyy robusta kahvipavuista - kaksi kertaa enemmän kuin arabicapavuista. Siksi seoksessa, joka sisältää robustaa, 100% robusta-kahvia tai pikakahvia (joka on pääosin valmistettu robustasta), on enemmän kofeiinia kuin 100% arabica-kahvia.
Kofeiinin määrä riippuu myös kahvin valmistusmenetelmästä. Kofeiini liukenee veteen, joten mitä pidempi kahvin ja veden suhde, sitä enemmän kofeiinia on kahvissa. Joten pieni espressokuppi versus kahvikuppi, jossa vettä kaadettiin yksinkertaisesti jauhetun kahvin päälle; jälkimmäisessä on enemmän kofeiinia. Jos ajatellaan maun kannalta, asia voi kääntyä toistepäin.

Oliko tästä apua?
Näytä vähemmän

Mitkä kahvipavut sopivat parhaiten automaattisiin kahvikoneisiin?

Kaikki kahvipavut, paitsi maustetut, soveltuvat k√§ytett√§v√§ksi automaattisissa kahvikoneissa. (Maustetut pavut…
Lue lisää

Kaikki kahvipavut, paitsi maustetut, soveltuvat käytettäväksi automaattisissa kahvikoneissa. (Maustetut pavut vahingoittavat kahvimyllyä) Kaikki riippuu ihan yksilöllisestä mausta. Muista vain, että kevyemmin paahdetut pavut, jotka on enemmän suunniteltu suodatinkahvinkeittoon, voivat olla paljon korkealaatuisempia, kun ne valmistetaan automaattisen espressokeittimen lävitse. Olisi kuitenkin parempi valita keski- tai tummapaahdetut kahvipavut, jotta maku olisi miellyttävämpi. Jotkut kahvinvalmistajat, jopa ilmoittavat pakkauksessaan, että kahvi on paahdettu erityisesti espressokahvinkeittimille tai automaattisille kahvikoneille.

Oliko tästä apua?
Näytä vähemmän

Mitkä ovat tärkeimmät kahvilajikkeet?

Kahvilajikkeita on monenlaisia, mutta yleisimm√§t ja suosituimmat ovat n√§m√§ kolme:…
Lue lisää

Kahvilajikkeita on monenlaisia, mutta yleisimmät ja suosituimmat ovat nämä kolme: Arabica, Robusta ja Liberica.
Arabica:
Arabica-kahvipuita on paljon vaikeampaa kasvattaa kuin Robusta tai Liberica puita. Ne ovat erityisen herkkiä kylmälle, lämpötilaeroille, ne tarvitsevat varjoa ja suurempia korkeuksia. Arabica-kahvimarjojen kypsymisessä kehittyvä makupaletti on kuitenkin rikkain. Arabica-alalajeja on lukuisia, ja niillä kaikilla on omat erityiset makuominaisuutensa. Hallitsevat makeat ja happaman hedelmäiset marjaiset makuvivahteet.
Robusta:
Robusta-kahvipuut eivät ole yhtä herkkiä kuin Arabica. Ne ovat paljon vastustuskykyisempiä ilmasto-olosuhteille ja tuholaisille. Siksi ne ovat paljon halvempia ja helpommin kasvatettavissa. Makupaletti on kapeampi. Robustassa on kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin Arabicassa. Sitä käytetään enimmäkseen kahviseoksissa ja harvemmin yksinään. Robusta antaa paksuutta ja täyteläisyyttä, vahvemman kofeiinipotkun ja katkeruuden kahviseoksessa. Katkerat ja intensiiviset makuvivahteet dominoivat.
Liberica:
Liberica on vähiten suosittu näistä kolmesta lajista, koska sillä ei ole sellaisia makuominaisuuksia kuin Arabicalla tai Robustalla. Libericaa käytetään pikakahvin valmistamiseen.
Kuinka erottaa Arabica, Robusta ja Liberica?
Arabica-, Robusta- ja Liberica-pavut voidaan erottaa myös ulkonäöllisesti. Arabica-pavut ovat muodoltaan pitkänomaisia, ja niiden keskellä on aaltoileva raita. Robusta-pavut ovat muodoltaan pyöreitä, pienempiä, keskellä oleva raita on suora. Liberica-pavut ovat paljon suurempia kuin Arabica tai Robusta.

Oliko tästä apua?
Näytä vähemmän

Kahvista

‚ÄúKahviKaverin‚ÄĚ kahvivalikoima on eritt√§in laaja: maailmanlaajuisesti tunnetuista br√§ndeist√§ pieniin paikallisiin paahtimoihin saakka, hetki sitten paahdetuista kahvipavuista kahvikapseleihin, tyynyihin tai tabletteihin, kahvisekoituksista ainutlaatuisiin specialty kahveihin. L√∂yt√§√§ksesi lempikahvisi hieman helpommin, kutsumme sinut seuraamaan kahvin matkaa kirsikasta lempikuppiisii – t√§ll√§ tavalla opit mihin kahvissa tulisi kiinnitt√§√§ huomiota ja millaiset kriteerit tulisi oikean kahvin valitsemisessa ottaa huomioon.

Kahvimatka

Kahvi alkaa kahvikirsikasta

Vaikka kaikki kahvi on varmasti taianomaista, toisin kuin muut taianomaiset jutut, se kasvaa puissa. Vaatimattoman kahvikirsikan ja kauniin paahdetun kahvipavun, jota me olemme tottuneet n√§kem√§√§n, v√§lill√§ on kuitenkin pitk√§ ja kiinnostava matka. Teknisesti kahvipavut ovat kahvikirsikoiden kivet. Suurimmassa osassa kirsikoista on kaksi papua, mutta joissakin tapauksissa muodostuu vain yksi papu – sellaisia papuja sanotaan ‚Äúhernemarjoiksi‚ÄĚ. Huolimatta siit√§, kuinka monta papua kirsikassa on, ne poistetaan parilla eri menetelm√§ll√§, joilla on suuri vaikutus lopulliseen makuun.¬†

Käsittely

K√§sittely, toisinsanoen kahvikirsikoista kivien irrottaminen. On erilaisia k√§sittelymenetelmi√§, joista kahviviljelij√§t valitsevat ja ottavat ne k√§ytt√∂√∂n kahvin makuominaisuuksien perusteella tai heid√§n kotipaikan perinteiden mukaan. Yksi suosituimmista kahvin k√§sittelymenetelmist√§ ns. ‚Äúpesty menetelm√§‚ÄĚ (eng. ‚Äúwashed process‚ÄĚ). T√§ll√§ menetelm√§ll√§ k√§sitelless√§ kahvipapu irroitetaan kirsikasta liottamalla j√§lkimm√§ist√§ vedess√§ ennen fermentaation alkamista. Liotuksen aika on noin 48 tuntia – sen j√§lkeen kirsikan nahka ja viljaliha irrotetaan, viljelij√§lle j√§√§ papu jota sitten kuivataan auringossa pari p√§iv√§√§. Pesty menetelm√§ tuo esiin hedelm√§isen happamuuden ja marjojen ja hedelmien maut ovat dominoivia.

Luonnollinen (eng. ‚Äúnatural‚ÄĚ), tai kuiva, menetelm√§ on pestyn erottelemisen vastakohta.T√§ll√§ menetelm√§ll√§ j√§tet√§√§n kirsikka kuivumaan nahalla ja viljalihalla. T√§ll√§ menetelm√§ll√§ yleens√§ paljastuvat makeat makuvivahteet. Sellaisille juomille on usein ominaista suklaan tai p√§hkin√∂iden maku, ja jos niill√§ on my√∂s hedelm√§inen maku, se yleens√§ muistuttaa kuivattuja hedelmi√§.

Kolmas k√§sittelymenetelm√§, joka on saanut suosiota viimeaikoina, on ns. ‚Äúhunajamenetelm√§‚ÄĚ (eng. ‚Äúhoney process‚ÄĚ). T√§ll√§ menetelm√§ll√§ k√§siteltyn√§, kahvipavulta kuoritaan nahka, mutta ei viljalihaa. T√§m√§ antaa pavun ime√§ kirsikan massassa olevat makuominaisuudet. Riippuen siit√§ kuinka paljon viljalihaa papuun j√§tet√§√§n, t√§m√§ tekniikka jaetaan ‚Äúblack honey‚ÄĚ, ‚Äúred honey‚ÄĚ ja ‚Äúwhite honey‚ÄĚ kategorioihin. Mit√§ enemm√§n viljalihaa pavun p√§√§ll√§ on, sit√§ laajempi on eri makujen maailma. N√§m√§ maut ovat usein eritt√§in hyvin tasapainossa: sellaiselle kahville on ominainen luonnollisen ja pestyn menetelm√§n v√§lill√§ olevat makuvivahteet.¬†

Hunaja- ja kuivan menetelm√§n v√§liss√§ on ns. ‚Äúpulped natural‚ÄĚ menetelm√§. Se on ainutlaatuinen, koska sill√§ j√§tet√§√§n kirsikat nahan ja viljalihan kanssa kuivumaan ulos aurinkoon. T√§m√§ menetelm√§ on eritt√§in suosittu Brasiliassa, joten jos tykk√§√§t brasilialaisesta kahvista, olet varmasti maistanut ‚Äúpulped natural‚ÄĚ menetelm√§ll√§ k√§siteltyj√§ papuja. T√§llaisen kahvin makua dominoivat yleens√§ suklaan ja p√§hkin√∂iden vivahteet.

Logistiikka

Kun kahvi on poimittu, kahviljelij√§t tekev√§t yleens√§ p√§√§t√∂ksen: he voivat joko myyd√§ tuotteensa suurelle ryhm√§lle yrityksi√§, joka ostaa kahvia ymp√§r√∂ivilt√§ kahvitiloilta, sekoittaa sen ja laittaa markkinoille ‚Äúsingle-origin‚ÄĚ merkinn√§ll√§, tai he voivat myyd√§ kahvin eksklusiivisesti heid√§n omana. Jotta toinen vaihtoehto toimisi, maatilalla tuotetun kahvin ei pid√§ olla ainoastaan hyvin laadukas ja poikkeuksellisen makuinen, mutta my√∂s tunnettu kahvin maailmassa.

Molemmissa tapauksissa, käsitellyt vihreät pavut pakataan juuttilaukkuihin valmiiksi kuljetusta varten. Useimmiten jokaisessa pussissa on 60 kg kahvia, mutta joissakin Etelä-Amerikka maissa, kuten Kolumbia ja Costa Rica, pussit ovat isommat ja niihin mahtuu jopa 69 kg: maanviljelijät ovat laskeneet, että se paino on täydellinen aaseille, joiden täytyy kantaa yksi pussi kummallakin kyljellä. 

Pakatut vihreät pavut ostavat jälleenmyyjät isoissa määrissä Рnämä yhtiöt sijaitsevat ei-kahvikasvatus maissa, joissa on silti paljon juoman faneja. Suurin osa paahtimoista ostavat kahvia näiltä yhtiöiltä eivätkä suoraan maatiloilta.

Paahtaminen

Mikä tulee kahvin matkustamiseen, kahvin paahtaminen on yksi tämän matkan avainvaiheista. Ennen tätä vaihetta tehdään lukuisia päätöksiä liittyen kahvin kasvatukseen, käsittelyyn ja sekoittamiseen, niiden maku kehittyy hitaasti. Niiden paahtamisen aikana tämä potentiaali paljastetaan. Mitä kokeneempi paahtaja, sitä enemmän makuja hänellä onnistuu paljastaa. Paahtajat voivat valita myös paahtoprofiilin joka piilottaa makuvivahteet, jotka eivät sovi tietylle kahville. Kahvin paahtamisen jälkeen sen maku on huippuvaiheessa: mikään valmistumenetelmä ei tee kahvista maukkaampaa, joten meidän tehtävä on välttää paahtajan paljastetun laadun pilaamista.

Paahtoprosessi on jaettu kolmeen eri jaksoon: kuivattaminen, Maillard reaktio (ruskistuminen, tai karamellisoituminen) ja kehittyminen. Koska vihreiden papujen kosteusaste on noin 11%, ensimmäisen 5 minuutin aikana kahvi ennemmin kuivataan, eikä paahdeta, paahdinkoneessa. Kun prosenttimäärä menee huomattavasti alas, kahvi alkaa paahtoutumaan ja, sen mukaan kun sen sisällä oleva sokeri ruskistuu hitaasti, karamellisaatio alkaa. Tämän vaiheen aikana pavussa tapahtuvat kemialliset reaktiot, jotka antavat viimeiseen vaiheeseen tarvittavan energian päästä huippuvaiheeseen Рkehittyminen. Pavut alkavat poksahtelemaan kuin popcorn, samalla kun tämän prosessin aikana vapautettu energia paljastaa kahviin piillotetut makujen ja aromin nyanssit.

Kun viimeinen vaihe on alkanut, kahvin voi ottaa pois paahtokoneesta hieman aikaisemmin (saaden vaaleampipaahtoiset pavut) tai hieman myöhemmin (saaden keski tai tummapaahtoiset pavut). Tämä ei kuitenkaan ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa lopulliseen papujen makuun. Jos Maillard reaktio kestää lyhyemmän ajan kuin mitä tarvitsis, jopa tummapaahtoisesta kahvista tulee vetinen ja mauton, kun taas tämä reaktio pidempänä tekee keski tai tummapaahtoisesta kahvista paljon vahvemmanmakuisen. Maillard reaktion pituutta ei kerrota kahvipaketilla, joten paras tapa taata oikein paahdetut pavut, on valita kalliimpi kahvi, joka on siten valmistettu huolellisemmin.

Miten valita oikea kahvi?

Riippuen kahvista

Riippuen kahvin valmistusmenetelm√§st√§, voit valita laajasta valikoimasta kahvia: kahvipavut, jauhettu kahvi, pikakahvi, kahvikapselit, kahvitabletit tai kahvityynyt. √Ąl√§ kuitenkaan unohda, ett√§ maukkaimman kahvin saat k√§ytt√§m√§ll√§ vastajauhettuja papuja. Miss√§ vain mahdollista, suosittelemme ostamaan vastik√§√§n paahdettuja kahvipapuja ja jauhamaan ne erikseen ennen jokaista juomaa (paitsi tietenkin jos sinulla on t√§ysautomaattinen kahvikone, joka tekee t√§m√§n puolestasi!)

Riippuen kahvilajikkeesta

Kun olet p√§√§tt√§nyt mink√§tapaista kahvia haluat, harkitse my√∂s sen lajiketta. Pakkauksessa n√§kee usein kahta sanaa: ‚Äúarabica‚ÄĚ ja ‚Äúrobusta‚ÄĚ. Suurin osa kahvin yst√§vist√§ on kuullut molemmista ainakin kerran, mutta useimmat ei osaa selitt√§√§ mit√§ ne tarkoittavat ja mik√§ on niiden ero.¬†

Molemmat sanat viittaavat kahvilajikkeeseen. Arabica lajike on kalliimpi, sille on ominaista nyannssikkaampi maku joka ei aina edes muistuta perinteist√§ kahvin makua. Se kasvaa korkeammalla vuoristossa ja on herkempi ilmasto-olosuhteille ja ymp√§r√∂iv√§lle luonnolle, joten sen matka on kuusi kertaa hankalampi kuin robustalla. Nyky√§√§n arabica ja laadukas kahvi ovat synonyymej√§. Sen poikkeuksellisen maun takia monet ihmiset etsiv√§t kahvia jonka paketissa lukee ‚Äú100% arabica‚ÄĚ.

Robusta kasvaa matalammalla, on v√§hemm√§n herkk√§ tuholaisille ja siin√§ on kaksi kertaa niin paljon kofeiinia kuin arabica kahvissa. Vaikka robustan kasvattaminen on paljon halvempaa, sit√§ ei nautita koskaan sellaisenaan – noh, paitsi Vietnamissa, miss√§ siihen sekoitetaan maitotiivistett√§. Useimmiten robustaan sekoitetaan arabicaa. Robusta on se joka antaa kahville klassisen maun, johon olemme tottuneet, nimitt√§in se vahvempi ja kitker√§mmill√§ vivahteilla. Jos n√§et paketissa sanat ‚Äúsekoitus (arabica 70% / robusta 30%)‚ÄĚ niin voit odottaa juuri sellaista makua.¬†

Palaten arabicaan, kannattaa huomioida arabican sekoituksiin ja single-origin arabica kahveihin. Sekoitusten maku on hennompi, ei niin eloisa kuin single-origin kahveilla. Korkeimman laadun single-origin kahveja sanotaan specialty kahveiksi Рniihin kuuluvat jotkut maailman hienoimmat kahvit ja niille on ominaista enemmän epätavallisia, ainutlaatuisia makuja. Sellaista kahvia arvostavat erittäin intohimoiset kahvistelijat.

Ennen kuin teet päätöksesi, että ostatko 100% arabica kahvia (sekoitusta tai single-origin) vai sopiiko makuusi paremmin arabican ja robustan sekoitus, harkitse käyttämääsi valmistusmenetelmää. Sekoituksien (sekä 100% arabica että arabica + robusta) maut tulevat parhaiten esiin täysautomaattisilla koneilla, puoliautomaattisilla koneilla ja mutteripannuilla. Jos tykkäät suodatinkahvista tai erilaisista kahvinvalmistustyökaluista, paras vaihtoehtosi olisi single-origin kahvi: jokainen uusi kahvinkeitin paljastaa sellaisen kahvin eri puolen. Jos päätät kokeilla specialty kahvia, ei tarvitse murehtia valmistusmenetelmää: kaikki valmistusmenetelmät varmasti sopivat siihen. 

Riippuen paahtoasteesta

Riippuen mieluisasta valmistusmenetelmästä, valitse tummempi tai vaaleampi paahtoiset pavut. Jälkimmäiset sopivat parhaiten suodatin tai pour-over menetelmiin, kun taas keskiРtai tummempipaahtoiset pavut ovat täydelliset espressokoneisiin tai mutteripannuihin. Sinun kannattaa myös muistaa, että vaaleampipaahtoisempi kahvi on yleensä hedelmäisempi ja happamampi, samalla kun mitä tummempi paahto sitä kitkerämpi juoma.

Riippuen kahvialueesta

Voit hyvin arvata kahvin makumaailman vaikka sitä ei ole paketissa kerrottu Рsinun täytyy tietää vain mistä kahvi on peräisin. Eri maanosissa kasvatetulle kahville on ominaiset erilaiset makuvivahteet. 

Afrikkalainen kahvi on yleensä happamampi, siitä löydät todennäköisemmin sitruunan, herukan, mustikan, limen vivahteita, kuten myös muita matalammalla pH:lla kahville ominaisia makuja. 

Kitkerät, mausteisemmat maut ovat tavallisia aasialaisessa kahvissa. Dominoivissa mauissa tuntuu erilaisia mausteita, puuta, tupakkaa ja tummaa suklaata. 

Etel√§-Amerikkalainen kahvi on eritt√§in hyvin tasapainossa: siit√§ l√∂yd√§t sek√§ suklaisia ett√§ hedelm√§isi√§ vivahteita. Jos haluat kokeilla t√§m√§n alueen kahvia, mieti my√∂s k√§sittelymenetelm√§√§: pestyll√§ (‚Äúwashed‚ÄĚ) menetelm√§ll√§ on kahvi happamampi, samalla kun kuiva menetelm√§ antaa kahville enemm√§n kitkeryytt√§.

Hieman korkeammalla kartalla, Keski-Amerikassa, kahvista tulee ‚Äúraskaampi‚ÄĚ ja ilmaantuvat alueelle ominaiset makeat tupakan vivahteet. My√∂s erilaisten hedelmien ja p√§hkin√∂iden vivahteet ovat tavallisia.

Riippuen makuvivahteista

Suurimman osan kahvien kuvailusta löytyvät niiden makuvivahteet. On tärkeää muistaa, että nämä eivät ole keinotekoiset tai luonnolliset makuvivahteet Рpuhutaan vivahteista, jotka esiintyvät kahvissa luonnollisesti, ihan kuten laadukkaan viinin maut. Nämä eivät myöskään ole eloisat, hetimmiten tunnistettavat mustikoiden, karhunvatukan tai suklaan maut Рne ennemmin saattavat muistuttaa näitä ruokia. Tämä on myös hyvin subjektiivinen! Se, mikä saa yhden ihmisen ajattelemaan mustikoita, saattaa olla toiselle ihan jotain muuta. Sellaisia makuvivahteita käytetään vain kahvin makumaailman kuvailemiseksi. Jos nämä vivahteet ovat suklaiset tai pähkinäiset, kahvi on kitkerämpää, mutta jos sen maku muistuttaa hedelmiä tai marjoja, valmiissa juomassa tuntuu makeaa ja happamaa makua. Joka tapauksessa voit yllättää itseäsi ja löytää kahvisi maussa piilossa olevat ainutlaatuiset maut!