2+2

Miten huolletaan puoliautomaattista kahvikonetta?

Miten huolletaan puoliautomaattista kahvikonetta?

Kahvin asiantuntijat ovat aina valmiita sukeltamaan syvemmälle kahvimaailman syvereihin päästäkseen nauttimaan laadukkaimmasta kahvista. Useimmiten niiden intohimo johtaa oikean baristan roolin ottamiseen ostamalla puoliautomaattisen kahvikoneen kotiinsa. Mikäli luet edelleen, olet ilmeisesti yksi näistä ihmisistä.

Veikataan, että olet lukenut lukuisia artikkeleita ja katsonut loputtomiin videoita maukkaan kahvin valmistamisesta. Valitset itsellesi huolellisesti kahvipavut, koitat tampata kahvisi oikein, seuraat veden lämpötilaa ja valmistusaikaa haukan tavoin ja olet tyytyväinen vasta silloin, kun cremaasi koristelevat kauniit tiikerin raidat...

Mitä yhteistä on maukkaalla kahvilla ja kahvikoneen huoltamisella? No, baristakoulutuksessa osallistuvat asiantuntijat sanovat, että kahvikoneen puhtaus vaikuttaa suoraan valmistettavan kahvin laatuun: voit investoida laadukkaimpiin kahvipapuihin ja olla todellinen kahvinvalmistuksen asiantuntija, mutta mikäli koneessasi pyörii vanhan kahvin jämiä, kahvisi laatu ja maku tulevat kärsimään. Kahviin ei tule ainoastaan epämiellyttävä ”epäpuhdas” jälkimaku, mutta epäpuhtaudet koneessa, estävät kunnolla kahvin valumista, ja se ilmeisesti heikentää kaiken vaivannäkösi. 

Eli, kuten jo ilmeisesti huomasit, hyvin huollettu, puhdas kone on ratkaisevalla tärkeydellä kun haluat maukasta, mestarillisesti valmistettua kahvia. Voimme kuitenkin rauhoittaa sinua: puoliautomaattisen kahvikoneen huoltaminen on kuitenkin aika helppoa. Sinun täytyy vain muistaa suorittaa tiettyjä puhdistuksia säännöllisesti. Saatat miettiä, mitkä nämä puhdistukset ovat? Jatka lukemista niin saat tietää!

Puoliautomaattisen koneen huolto

Puoliautomaattisen koneen huolto

Ihan kuten muut kahvikoneet, puoliautomaattisia koneita pitää puhdistaa säännöllisesti. Sinun pitää tehdä joitakin puhdistuksia päivittäin, kun taas toisille riittää kerran viikossa tai kuukaudessa. Katsotaanpas näitä toimintoja hieman tarkemmin.

Suositeltu päivittäinen huolto

Huuhtele uutinryhmä

Huuhtele uutinryhmä. Ennen espresson valmistamista ja sen jälkeen tulisi huuhdella uutinryhmä. Sinun täytyy valuuttaa hieman vettä ilman portafiltteriä. Tämä auttaa pesemään pois kaikki käytetyt kahvipurut ryhmästä. Kuuma vesi lämmittää myös ryhmän pään ja estää sen, että kahvistasi tulisi happamampaa.

Älä jätä käytettyjä kahvipuruja portafiltteriin

Älä jätä käytettyjä kahvipuruja portafiltteriin. Ravistele käytetyt purut pois jokaisen annoksen jälkeen ja kuivaa se kuivalla talouspaperilla tai liinalla. Mitä pidempään purut jäävät portafiltteriin, sitä hankalampi niitä on saada sieltä pois. Älä unohda, että käytetty kahvi on myös vettä täynnä, joka tekee niistä hyvän asuinpaikan bakteereille.

Puhdista tampperi

Puhdista tampperi. Mikäli kahvikoneessasi sisäänrakennettu tampperi, varmista, että siihen ei ole viime kerrasta jäänyt kahvipuruja. Sinun pitäisi tampata uusi annos kahvia vasta kun olet täysin varma, että tampperiin ei ole tarttunut mitään ja sen pinta tasainen ja kuiva. Mikäli jätät nämä yksityiskohdat huomiotta, tunnet sen varmasti kahvissasi

Huolla höyrysauvaa

Huolla höyrysauvaa. Ennen kuin alat vaahdottamaan maitoa, päästä hieman höyryä liinaan. Näin pääset eroon kaikista maidon jämistä ja sauvan sisälle kondensaatiosta. Kun olet lopettanut vaahdottamisen, puhdista sauva kostealla liinalla ja päästä vielä kerran höyryä sauvasta. Kun olet lopettanut päiväksi vaahdottamisen, laita höyrysauva vedellä täytettyyn maitokannuun ja anna sen liuota yön yli. Siten maito ja muu lika ei tartu sauvaan. Jotta nämä epäpuhtaudet lähtisivät helpommin, käytä erityistä maitojärjestelmän puhdistusainetta.

Varmista myös, että koneesi ulkopuoli on puhdas

Varmista myös, että koneesi ulkopuoli on puhdas. Kahvinkeitosta saattaa joutua roiskeita koneesi rungolle tai ritilälle. Suosittelemme puhdistamaan ne roiskeet hetimmiten - kun ne kuivuvat, niin se on paljon hankalampi. Tämä ei tosiaan vaikuta kahvin makuun, mutta puhdas kone näyttää kunnioitusta kahvinkeittoa ja kahvia kohtaan.

Käytä eri liinoja

Käytä eri liinoja. Suosittelemme pitämään kahvikoneesi vieressä montaa eri liinaa. Käytä niitä rungon, ritilän ja kahvikoneen ympärillä olevan työpinnan puhdistamiseen, ja säästä toinen (tämän tulee olla muuten kostea) höyrysauvan puhdistukseen. On hyvä idea pestä toinen liina heti kun olet lopettanut maitopohjaisten juomien valmistamisen päiväksi. Portafiltteriä käytä talouspaperia tai nenäliinaa niin pääset eroon kahvipuruista ja öljyistä.

Suositeltu viikoittainen/kuukausittainen huolto

Riippuen siitä, kuinka usein valmistat kahvia, sinun pitäisi puhdistaa koneesi kerran viikossa tai ainakin kerran kuukaudessa. Ammattimaiset kahviloissa työskentelevät baristat tekevät näin päivittäin, mutta et ilmeisesti valmista kotonasi ihan yhtä paljon kahvia eikä koneesi vaadi niin paljon huoltoa.

Backflus- toiminto (uutinryhmän puhdistamiseksi)

Backflus- toiminto (uutinryhmän puhdistamiseksi):

  1. Irrota portafiltteri ja puhdista poltafiltterin sisäreunat harjalla. Mikäli siellä olevien purujen määrä on yllättävä, sinun tulisi puhdistaa tätä useammin.
  2. Vaihda portafiltterin sisällä oleva seula ns. sokkoseulaan, jossa ei ole reikiä (löydät sen kahvikoneesi setistä).
  3. Laita erityinen puhdistustabletti sokkosuodattimeen.
  4. Suorita integroitu backflush-ohjelma. Mikäli koneessasi ei ole tätä ohjelmaa, sinun täytyy tehdä se manuaalisesti. Aloita veden valutus ja lopeta se 10 sekunnin kuluttua. Odota taas 10 sekuntia. Tee tämä 5-10 kertaa. 
  5. Ota portafiltteri pois ja huuhtele uutinyksikkö valuttamalla hieman vettä. Voit huuhdella myös portafiltterin saman veden alla.
  6. Kiinnitä portafiltteri (nyt ilman puhdistustablettia. Suorita huuhtelu ja taukojen pitäminen 5 kertaa taataksesi hyvä hygienia.
  7. Kun järjestelmä on huuhdeltu, valmista espressoannos, mutta kaada se viemäriin juomisen sijasta. Tämä takaa, että seuraava annoksesi on täysin turvallinen (ja todella maukas).

Puhdista perusteellisesti portafiltteri ja seulat

Puhdista perusteellisesti portafiltteri ja seulat. Kaada astiaan lämmintä vettä ja liuota siihen puhdistustabletti. Upota portafiltteri ja seulat (kahvaan asti) tähän nesteeseen. Anna niiden liuota 15-30 minuuttia. Sen jälkeen pese osat pesusienellä, sitten huuhtele ne kunnolla.

Puhdista uutinryhmän seula

Puhdista uutinryhmän seula. Kun vesi valuu huolellisesti jauhettua ja tampattua kahviasi päin, se menee seulan läpi. Mikäli tämä seula on likainen, vanhan kahvin jämät tulevat joutumaan kahviisi, tuloksena saat epämiellyttävän ”epäpuhtaan” jälkimaun. Mikäli kahviöljyt tukkeuttavat seulan, se pilaa kahvinvalmistuksen tehden siitä epätasaisen ja vaikuttaen taaskin huonosti kahvisi makuun. Tämän välttämiseksi, irrota seula kerran kuukaudessa, puhdista se huolellisesti harjalla ja sitten liuota sitä lämpimässä vedessä puhdistustabletin kanssa.

Puhdista höyrysauva

Puhdista höyrysauva. Käytä pientä metallista työkalua (kuten klemmaria tai nuppineulaa) puhdistaaksesi höyrysauvan reiät. Jos upotat sauvan veteen joka ilta, sinun täytyy puhdistaa sitä hyvin harvoin.

Video: Miten huolletaan puoliautomaattista kahvikonetta?

Vesi ja kalkki

Vesi ja kalkki

Vaikka paahtimot näkevät kovasti vaivaa keksiäkseen parasta tapaa saada kermaista kahvia, mutta heidän vaivannäkönsä voi olla turhaa kalkkisen veden ansiosta. Tukkeuttamalla koneen sisäisen järjestelmän voit vaurioittaa vakavasti konettasi sekä kahvisi makua. Välttääksesi kieltäsi kuivaavia juomia, suosittelemme ostamaan alkuperäisen vedensuodattimen tai käyttämään suodatettua pehmeää vettä,

Mikä tulee kahvikoneisiin, kalkki on yksi niiden perivihollisista – jonka takia löydät varmasti ohjeet kalkinpoistoa varten jokaisen puoliautomaattisen koneen käyttöohjeesta. Kosak kalkinpoisto-ohjelmat eroavat toisistaan, suosittelemme lukemaan ohjeet huolellisesti. Ohjelman suorittamiseksi on parasta käyttää kahvikoneiden kalkinpistoainetta.

Mikäli koneelle ei ole suoritettu oikeanlaista kalkinpoistoa, paksu kalkin kerros kattaa lopulta koneen – tähän mennessä edes vahvimmat kalkinpoistoaineet eivät auta. Siksi kannattaa ottaa aikaa kalkin kertymisen estämiseksi koneen sisäpinnoille.

Yhteenveto

Kuten huomasit, puoliautomaattisen koneen huoltaminen on oikeastaan aika helppoa eikä vie paljon aikaa! Pari minuuttia koneen puhdistamiseen joka päivä ja hieman perusteellisempi kerran kuukaudessa riittävät parantamaan kahvisi laatua ja makua. Huollettu kahvikone kestää myös pidempään. Olet tervetullut käväisemään KahviKaverin verkkokaupassa tai myymälässä paikan päällä: maukkaan kahvin lisäksi meillä on lukuisia huoltotarvikkeita!