TOP-kahvitarjous

Kahvin jauhaminen kotona: yksi askel lähemmäs täydellisyyttä

Kahvin jauhaminen kotona

”Voit keittää mahtavaa kahvia lasipurkin ja suodattimen avulla, jos sinulla on hyvä mylly kotona.”

Kupillisesta kahvista hehkuva aromi on todella voimauttava: ei ole ihme, että monet mainostajat, käyttävät juuri tätä mainostamiseksi. Tiedät ilmeisesti liiankin hyvin, mistä me puhumme: sulje silmäsi ja näet heti astian täynnä maukasta tummaa nestettä, kuten myös tätä tuoreen kahvin tuoksua nauttivan ihmisen onnellisen ilmeen. Mutta oletko koskaan miettinyt, mistä aromi tulee ja mitä tarvitaan, että vaatimattomat kahvipavut tuottaisivat sitä?

Meillä ei ole vielä teknologiaa, joka antaisi tuntea television ja tietokoneen näytöllä näkyvien ruokien tuoksua, mutta kahvi tuskin tarvitseekaan sitä: heti kun nähdään muita nauttimassa aamukahvin tuoksusta, pystytään melkein tuntemaan sitä itsekin. Tämä pätee tosin vain niihin, jotka ovat kokeneet sitä aromia itse! Jos luulet, että vain kuuman veden jauhetun kahvin päälle kaataminen riittää, tulet ilmeisesti pettymään: miellyttävän aromin luominen on oikeastaan hieman hankalampaa.

Vaikka olisit ostanut maailman parhaat kahvipavut, yksi vaihe erottaa sinut edelleen siitä täydellisestä kahvikupillisesta – se on kahvin jauhatus. Kahvimylly on täten ihan välttämätön. Kahvin asiantuntijat vitsailevat usein, että kahvia voi valmistaa vaikka lasipurkissa. Siihen on tosin yksi vaatimus: papujen pitää olla tuoreita ja oikein jauhettuja.

Juuri jauhettujen papujen voima

Juuri jauhettujen papujen voima

Kuvittele, että edessäsi on kaksi astiaa jauhetulla kahvilla. Jos pidät nenästäsi kiinni ja katsoisit vain astioita, et ilmeisesti pystyisi sanomaan, miltä kahvi maistuisi. Toisaalta vain yksi tuoksahdus antaisi sinun arvioida tuoksun voimakkuuden ja siinä piilossa olevat vivahteet. Pystyisit sanomaan heti, mikä kahvi on vasta jauhettu ja mikä jauhettiin etukäteen. Ei olisi kovin oikein väittää, että nenämme tuntevat näitä hajuja, muuten: nenäsi hengittää ainoastaan hajumolekyyleillä ilmaa ja ohjaa sen oikeaan suuntaan. Tunnemme hajuja hermosolujemme avulla ja pystymme arvioimaan niitä aivomme ansiosta. Jätämme kuitenkin hajujen takana olevan tieteen tutkijoille ja mennään takaisin yksinkertaiseen tuoksuvan mustan kahvin nautintoon. 

Arvioidaan, että kahvissa on yli 800 eri tuoksuvan aineen. Nykyaikaisen teknologian kehittyessä, tämä numero vain kasvaa. Ollaan kuitenkin mainittu jo, että tunteaksesi kaikki kahvikupillisessa piilossa olevat aromit, sinun on jauhettava pavut juuri ennen kahvinvalmistusta. Yli 60 prosentin alkuperäisestä aromista haihtuu jo 15 minuuttia jauhamisen jälkeen. Joten papujen jauhamisen jälkeen sinun tulisi valmistaa juoma niin nopeasti kuin mahdollista. 

Mutta miksi meidän edes pitää jauhaa pavut ennen kahvin valmistamista? Vastaus on hyvin yksinkertainen: jauhamalla kahvin lisäät sen pinta-alaa ja teet aika isoista pavuista pieniä rakeita. Tämä antaa veden imeytyä kahvin läpi, uuttaen kaikki piilotetut maut ja aromit. Voit tehdä eksperimentin kaatamalla vettä jauhamattomien kahvipapujen päälle: vaikka pidät papuja vedessä tunteja, mitään makuja ei tule esiin. Mustan kahvin sijasta saat tavallisen veden, jossa lilluu kahvipapuja. 

Valmiiksi jauhettu kahvi vs. vasta jauhettu kahvi

Valmiiksi jauhettu kahvi vs. vasta jauhettu kahvi

Nenämme ja houkuttelevan kahvin aromin välissä on kova kahvipavun kuori. Kahvin jauhatus antaa meidän vapauttaa makumolekyylit niiden vankilasta ja paljastaa niin ainutlaatuisen aromin, että sitä ei ole mahdollista sekoittaa mihinkään muuhun. Sitä ei sanota maailman monimuotoisimmaksi aromiksi ilman syytä!

Tässä on kuitenkin piilotettu dilemma. Maailmassa, joka ei koskaan lopeta pyörimistä, saattaa valmiiksi jauhetun kahvin ostaminen tuntua houkuttelevalta. Jos kuitenkin säilytät valmiiksi jauhettua kahvia kaapissa pitkän ajan, se alkaa lopulta hapettumaan ja kadottaa kaikki ainutlaatuiset makuvivahteet. Toisin sanoen, valmiiksi jauhettu kahvi saattaa säästää aikaasi, mutta uhraat loppujen lopuksi ihanat makuvivahteet. Suuren määrän kahvin jauhaminen etukäteen ei ole myöskään kovin hyvä vaihtoehto. Vasta jauhettu kahvi tarkoittaa kahvia, joka on jauhettu juuri ennen kahvin valmistamista. Mikä tulee kahviin, tämä juoma ei vain pysty kompromisseihin. Joten, kaikki riippuu lopulta sinusta: käyttäisitkö aamulla mieluummin pari lisäminuuttia venyttelyyn vai valitsisitko kupillisen maukasta, vasta jauhettua kahvia?

Kahvimyllyn valitseminen: mitä pitäisi ottaa huomioon?

Kahvimyllyn valitseminen: mitä pitäisi ottaa huomioon?

Kerrataan vielä, mitä on opittu tähän asti: jauhamisen tarkoitus on valmistaa kahvia kosketukseen veden kanssa. On opittu myös, että parhaat maut ja aromit saa esiin vain vastajauhetusta kahvista – ja se tekee kahvimyllyistä todella välttämättömät työkalut. Olisi mahtavaa, jos tässä olisi kuitenkin väliä vain tuoreudella… Mutta myös myllysi laatu on ihan yhtä tärkeää. Sinun pitää harkita jauhaako se papuja jatkuvasti (tässä tulee peliin mukaan myllyn tyyppi ja terien laatu), sopiiko se elämäntyyliisi (sopisiko sinulle parhaiten sähköinen vai manuaalinen mylly?), pystyykö se jauhamaan kahvin sinun valmistusmenetelmääsi varten, onko sen käyttäminen ja puhdistaminen helppoa…

Ole huoletta: autamme sinua ohjeistamalla sinua usein kysytyissä kysymyksissä, joita kysyvät ihmiset, jotka eivät ole omistaneet myllyä aikaisemmin. Neuvomme myös, mitä asioita kannattaa harkita tosissaan ja mitkä ovat vain mitättömät yksityiskohdat.

Silppuavat myllyt vs. jauhavat (”burr”-tyyliset) myllyt

Ensimmäinen kysymys myllyä ostaessa on ilmeisesti silppuava vai jauhava mylly? Vastaus on hyvin yksinkertainen: ilman muuta jauhava mylly. Vaikka niiden koko ja hinta tekevät silppuavista myllyistä hyvin suositut, niitä voisi olla sopivampi sanoa ”kahvin murskaajiksi”. Nämä terät nimittäin murskaavat pavut tai leikkaavat ne jauhamisen sijaan. Sen lisäksi nämä työkalut leikkaavat papuja epätasaisesti, tehden puolesta kahvista jauhoa ja jättäen puolet karkean suolan tapaiseksi. Hienommat purut tuottavat kitkerän maun ja isommat palat antavat liikaa happamuutta. Sinulle jää huonosti tasapainossa maku ja kuppi, joka näyttää lokaiselta kahvin juomisen jälkeen. Joten, jos kotonasi on silppuava mylly, jatka sen käyttöä vain mausteita varten – siihen se sopii hyvin.

Toisaalta jos valitset valmiiksi jauhetun kahvin ja silppuavan myllyn välillä, kannattaa valita jälkimmäinen. Tämä on ihan vain tuoreuden takia. Jos haluat kuitenkin paljastaa kahvisi parhaat ominaisuudet, kannattaa kuunnella asiantuntijoita ja valita jauhava mylly. Ne eivät oikeastaan ole paljon kalliimpiakaan: verrattuna veitsimyllyyn, niiden hintaero on enintään 60–70 euroa! 

Jauhavilla myllyillä on kaksi suurta etua, ensinnäkin niiden jauhatus on yhtäläisempää – siihen tulokseen on jo tultu. Toiseksi ne antavat mahdollisuuden säätää jauhatuskarkeutta. Tämä on erittäin tärkeää niille, joilla on monta mieluisaa valmistusmenetelmää, joko sitten kahvin suoraan kuppiin valmistaminen, suodatinkahvinkeitin tai kuuluisa espresso.

Manuaalinen kahvimylly vs. sähköinen kahvimylly

Manuaalinen kahvimylly vs. sähköinen kahvimylly

Toinen kysymys, mihin saatat haluta vastauksen- onko manuaalinen vai sähköinen mylly parempi vaihtoehto. Totuus on, että tämä riippuu henkilökohtaisista tottumuksistasi, tarpeistasi ja haluistasi. Valinnan helpottamiseksi, harkitse seuraavaa:

 • Koko, paino, liikkuvuus. Manuaalinen mylly vie vähemmän tilaa, on kevyempi ja liikkuva. Jos matkustat paljon ja haluaisit ottaa myllyn mukaasi, valitse manuaalinen mylly ja älä katso taaksesi! Sähköiset myllyt ovat yleensä isommat ja painavammat, joten et saa niitä rinkkaan niin helposti. 
 • Aika, kärsivällisyys, vaivannäkö. Manuaalinen mylly on täydellinen valinta, jos aiot jauhaa pienempiä määriä kahvia ja valitset yleensä keskikarkean tai karkean jauhatuksen. Jos kuitenkin juot paljon kahvia joka päivä, manuaalinen mylly vaatii paljon kärsivällisyyttä, vaivannäköä ja aikaa. Yksinkertaisesti sanottuna – sinun täytyy kääriä hihasi, jos haluat jauhaa paljon hienoa kahvia manuaalisella myllyllä. Sähköinen mylly tekee tästä paljon helpomman – se tekee suurimman osan työstä puolestasi. Tällainen mylly on ”hands-free” ja siten antaa sinulle lisää vapaa aikaa. Kannattaa kuitenkin muistaa yksi asia: joidenkin ihmisten täytyy todella panostaa siihen, mitä he tekevät tunteakseen nautintoa jonkin todella kauniin luomisesta. Jos olet yksi näistä ihmisistä, manuaalinen mylly on oikea työkalu sinulle. 
 • Hinta. Jos kysyt joiltakin myllyn omistajilta neuvoa, suurin osa kertoisi, että hinnalla on tässä iso rooli. Hyvät sähköisen myllyt ovat hintavampia kuin hyvät manuaaliset myllyt, joten jos sinulla on budjetti, päätöksen teossa ei ehkä kestä niin kauan. Ennen kuin ostat manuaalisen myllyn, kuitenkin, kysy itseltäsi vielä kerran, onko sinulla tarpeeksi aikaa ja kärsivällisyyttä jauhaa kahvisi käsin joka kerta kun haluat nauttia kupillisen kahvia. 
 • Melutaso. Sen oleellisuudesta huolimatta, tämä aspekti unohdetaan usein. Jos et salli melua kotonasi (sinulla on esimerkiksi pieni lapsi), mieti eihän sähköisen myllyn ääni ole sinulle liikaa. Manuaalinen mylly varmasti voittaa tässä tapauksessa: se jauhaa hiljaisemmin.
 • Espresso ja muut valmistusmenetelmät. Lopuksi, jos et voi kuvitella elämääsi ilman laadukasta espresso, sinun tulisi varmasti valita sähköinen mylly. Suurin osa manuaalisista myllyistä eivät edes pysty tuottamaan espressolle sopivaa jauhatusta. Vaikka löytäisit myllyn, joka pystyy tähän (se on varmasti korkeimmassa hintaluokassa), sinun täytyy todella panostaa joka kerta kun jauhat papuja kahviasi varten. Kuten jo tiedät, mitä hienompaa jauhatusta haluat, sitä enemmän raakaa voimaa tarvitset. Ja edes se ei takaa tasaista jauhatusta… Sähköinen mylly sopii paljon paremmin espresson valmistamiseen: tämän tyylinen laadukas työkalu jauhaa pavut automaattisesti, tasaisesti ja erittäin nopeasti, tuottaen virheettömän hienon kahvin, joka on täydellinen tälle valmistusmenetelmälle.

KahviKaveri suosittelee

Loppujen lopuksi, kahvimyllyä valitessa, harkitse kahvinvalmistamisen tapojasi ja tämänhetkisiä olosuhteita. Mikäli et halua rajoittaa itseäsi yhteen ainoaan vaihtoehtoon, voit investoida molempiin myllyihin (tätä tekevät yleensä todelliset kahvin ystävät). Sähköinen mylly antaa sinun valmistaa kahvia vaivattomasti kotonasi ja nauttia espressoa nopeasti ja kätevästi, kun taas manuaalinen mylly on hyödyllinen, kun haluat valmistaa suodatinkahvia tai haluat ottaa myllyn mukaan reissuun.

Litteillä terillä kahvimylly vs. kartiomaisilla terillä kahvimylly

Ollaan päästy keskustelussa siihen vaiheeseen, jota jotkut tunnetut kahvialan edustajat sanovat ihailevasti ”esoteeriseksi”. Ennen kuin mennään enemmän yksityiskohtiin, kelataan hieman eteenpäin ja kerrotaan etukäteen, että sekä hyvät litteillä terillä myllyt, että kartiomaisilla terillä myllyt molemmat toimivat yhtä hyvin. Jos et halua laittaa kahvia mikroskoopin alle tai et pysty vielä tulkitsemaan kaikkia lukuisia makuvivahteita vaivatta aamukahviasi valmistaessa, et pysty erottamaan papuja, jotka ovat jauhettu eri myllyillä. Kuitenkin, jos olet utelias…

 • Tasainen jauhatus. Litteät terät on tehty kahdesta rinnakkaisesta, symmetrisestä muodosta. Kartiomaiset terät koostuvat taaskin renkaasta ja kartiosta, jotka sopeutuvat toisiinsa täydellisesti. Et pysty sanomaan, minkälaisia teriä käytettiin papujen jauhamiseen vain niitä katsomalla – mutta jos laittaisit kahvin mikroskoopin alle, ero olisi päivänselvää. Litteillä terillä saat tasaisemman jauhatuksen ja melkein identtiset purut, kun taas kartiomaisilla terillä saat kahdenkokoisia rakeita: jotkut ovat pienemmät ja toiset hivenen isommat (tämä on ns. ”bimodal jauhatuksen” ominaisuus).
 • Maun erot. Luettuasi edellinen osa, saatat haluta heti tehdä johtopäätöksen, että litteät terät ovat parempia – ja tässä kohti menisi väärin. Epätasaiseen jauhatukseen viittaamisen sijasta ”bimodal jauhatus” viittaa tasaiseen kahden koon jauhamiseen. Tämä antaa kahville lisää intensiivisyyttä ja erikoisen miellyttävän koostumuksen. Jotkut sanovat, että tällainen jauhatus on täydellinen espressolle ominaisen täyteläisen maun ja erityisen tiiviyden esiin tuomiseksi. Vannoneet litteiden terien ystävät kuitenkin uskovat, että sellaisessa kahvissa ei ole maun harmoniaa, ”selkeyttä” tai ”puhtautta, joka on ominaista ns. modernille espressolle.
 • Kahvin säästäminen. Todelliset kahvin ystävät arvosatavat jokaista muruista, joten ei ole yllättävää, että he usein valittavat, siitä, että litteisiin teriin jää enemmän kahvia. Näiden terien muodon takia niihin rukkaa tarttua hieman kahvia – ja jos et puhdista myllyäsi tarpeeksi usein, tämä kahvi saattaa vaikuttaa seuraavan kerran jauhettavien papujen makuun. Mikä tulee kahvin säästämiseen, kartiomaiset terät voittavat varmasti. Ne antavat hienojen osakkeiden pudota vapaasti, joten ne eivät voi mitenkään tarttua myllyyn. Ajan mittaan kuitenkin laadukkaiden myllyjen valmistajat ovat ottaneet käyttöön monia luovia ratkaisuja tämän ongelman välttämiseksi, joten kahvin tarttuminen on nykyaikaisimmissa litteillä terillä myllyissä minimaalista.
 • Melutaso. Jotkut sanovat, että litteät terät ovat äänekkäämpiä kuin kartiomaiset. Taas kerran, jos käytät laadukkaita myllyjä, et ilmeisesti huomaa mitään eroa – paitsi jos tietenkin käytät äänentason mittaria! 
 • Hinta. Kartiomaisiin verrattuna, litteät terät saattavat tehdä lompakosta hieman ohuemman – tämä on niiden rakenteen takia, joka on hieman monimutkaisempi.

Yleisesti sanottuna, litteiden ja kartiomaisten terien välillä on vain hyvin pieniä eroja, jotka liittyvät kahvin säästämiseen (joka liittyy tuoreuteen ja hukkaan menneen kahvin määrään) ja makuun. Kunhan ne ovat laadukkaita, mitkä tahansa terät toimivat mahtavasti. Tunnetut myllyjen valmistajat tarjoavat lukuisia teriä, joista kaikki löytää samasta hintaluokasta – tämä taaskin todistaa, että molemmat terät täyttävät tarkoituksensa yhtä hyvin. Eli sinun ei pitäisi kiinnittää liikaa huomiota tähän pikku seikkaan sinulle myllyä valitessa.

Teräksiset terät vs. keraamiset terät

Teräksiset terät vs. keraamiset terät

Jatkaaksemme ”esoteerisella” keskustelulla, meidän pitää harkita toista ikuista kahvikysymystä: onko parempi valita teräksiset vai keraamiset terät? Mikä tulee valmiin juoman makuun ja laatuun, tässä ei taaskaan ole oikeaa vastausta – voidaan lyödä vetoa, että et pysty erottamaan mitä teriä käytettiin kahvin jauhamiseen vain juomaa maistamalla. On kuitenkin pari ominaisuutta, mitä kannattaa harkita. Katsotaan niitä yhdessä:

 • Maun erot. Jotkut asiantuntijat sanovat, että keraamiset terät tuottavat enemmän kahvipölyä, joka vaikuttaa kahvipurujen kokoon ja tuottamiseen. Sen tuloksena juomasta tulee paksumpaa, se on täyteläisempää ja sen maut ovat tavallaan ”piilotettu” (samantyylisesti kuin kartiomaisilla terillä). Teräksisten terien jauhatus on tasaisempaa ja saadun kahvin maku on puhtaampi, ja sille on ominaisempaa selvät makuvivahteet. Tämän takia uskotaan, että keraamiset terät sopivat paremmin perinteisen espresson valmistamiseksi ja kahvisekoituksille, kun taas teräksisiä teriä suositellaan niille, jotka tykkäävät modernista espressosta, suodatinkahvista tai specialty kahvista.
 • Kovuus ja hauraus. Keraamiset terät ovat kovemmat ja yleensä kaksi kertaa kestävämmät. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa: vaikka keraamiset terät ovat kovemmat, ne ovat myös hauraammat. Tämä tarkoittaa, että jos kahvipapujen seassa on piilossa kivi, se voi aiheuttaa terien särkymisen aika helposti. Teräksiset terät eivät ilmeisesti rikkoonnu niin helposti tässä tapauksessa, mutta ne eivät silti ole suojattu erilaisilta halkeamilta tai vaurioilta.
 • Kuumuus. Jauhamisen aikana keraamiset terät eivät kuumene niin helposti kuin teräksiset. Tämä on kuitenkin oleellista vain, jos puhutaan intensiivisestä yrityskäytössä jauhamisesta eikä sillä ole ollenkaan väliä, jos käytät myllyä kotona tai pienessä kahvilassa.
 • Melutaso. Vaikka jotkut ihmiset ovat varmoja, että keraamiset terät eivät ole niin kovaäänisiä kuin teräksiset, tämä ei ole ihan totta. Tässä ei ole oleellista terien materiaali – paitsi sen rakenne.
 • Hinta. Teräksisiin teriin verrattuna saman kategorian myllyt keraamisilla terillä ovat yleensä halvempia.

Loppujen lopuksi, jos myllysi on laadukas sen terillä ei ole paljon väliä: sekä keraamiset että teräksiset, litteät että kartiomaiset hoitavat hommansa yhtä hyvin. Vaikka yläpuolella esille tuodut ominaisuudet saattavat antaa miettimisen aihetta, valinta on lopulta sinun!

Kerro minulle, miten valmistat kahvisi ja minä kerron minkälainen mylly valita

Kerro minulle, miten valmistat kahvisi ja minä kerron minkälainen mylly valita

Mikäli sinulla on vaikutelma, että kahvimyllyn valinta on aika hankala tehtävä, et ole väärässä: on tosiaan paljon myllyjä mistä valita! Kuten olemme kuitenkin huomanneet, tärkein kriteeri pitäisi olla ei mikään muu kuin suosikki kahvinvalmistusmenetelmäsi. Voit valita myös helpomman tien ja ostaa vain universaalisen myllyn, mutta tämä ehkä ei ole paras ratkaisu, jos olet espresson ystävä.

Ensinnäkin espresson valmistaminen vaatii pavut, jotka on jauhettu erittäin hienoksi. Monet universaaliset kahvimyllyt eivät edes pysty siihen (tämä on erityisesti totta halvempien myllyjen kohdalla – vaikka näkisit myllyssä sanan espresso, se ei silti välttämättä pysty jauhamaan kahvia kunnon espressoa varten)

Toiseksi, jos sinulla on tapana käyttää eri valmistusmenetelmiä, sinun pitää jatkuvasti säätää myllyä ja sitten säätää sitä uudestaan, kun haluat valmistaa espressoa. Luota meihin, se on kaukana kätevästä ja voi olla hyvin väsyttävää. Ei ole yllättävää, että todellisilla kahvin ystävillä on usein kaksi eri myllyä kotona: yhtä käytetään vain espressoa varten, kun taas toinen on tarkoitettu suodatinkahville. Miten nämä kaksi eroavat toisistaan ja miten voit valita itsellesi oikean?

Kahvimylly espresson valmistusta varten

Kahvimylly espresson valmistusta varten

Saatat miettiä, minkälainen mylly on sopiva kuuluisaa espressoa varten? Oikea vastaus on aika yksinkertainen: se on sähköinen. Sähköiset myllyt ovat luotu tasaisen ja erittäin hienon jauhatuksen saamiseksi, joka on tarpeellista espressoa varten. Jos ostat tällaisen mylly, on parasta käyttää sitä vain espressoa varten. Koko ajan myllyn säätäminen kuluttaa aikaa, sekä kahvia. Joten, mihin todellinen espresson ystävä kiinnittäisi huomiota täydellistä myllyä etsiessä?

 • Annostelujärjestelmä. Ihanteellisesti, myllysi tulisi jauhaa jokainen kahviannos suoraan kahvaan. Tämä on erittäin tärkeää tässä tapauksessa, koska kunnon espressoa voin valmistaa ainoastaan vastajauhetuista pavuista, joten niiden pitäisi päästä kahvikoneeseen aika lailla heti jauhamisen jälkeen. Tällainen annostelujärjestelemä ei anna kahvin alkuperäisen aromin ja maun mennä hukkaan.
 • Moottorin voimakkuus. Halpoihin kahvimyllyihin verrattuna laadukkaat espressomyllyt ovat varustettu voimakkailla moottoreilla. Halvempien mallien moottorit ovat nopeita ja äänekkäitä, mutta niissä ei ole tarpeeksi voimaa jauhaa kahvia hienoksi. Siksi jotkut ihmiset yllättyvät epämiellyttävästi, kun he ostavat halvan espressomyllyn ja pettyvät sitten sen jauhatuskykyyn.
 • Jauhatuksen säätöjärjestelmä. Espresson valmistusmenetelmä tarvitsee mikrosäätöjä, joten varmista, että myllysi mahdollistaa nämä. Järjestelmä voi olla asteellinen tai asteeton. Asteelliselle säätöjärjestelmälle on ominaista varmat askeleet ja siten se rajoittaa vapauttasi (tämä löytyy useimmista halvemmista myllyistä), kun taas asteeton järjestelmä antaa tehdä pienimpiäkin säätöjä helposti.
 • Rakenne. Välttääksesi puolen kahvin joutumista suodattimen viereen, varmista, että valittu myllysi antaa ”puhtaan”, tarkan annostelun.
 • Ohjelmointiasetukset (ajastin). Ajastin on varmasti hyödyllinen, kun haluat valita tarkan jauhatuksen ajan ja siten takaat tasaisen laadun jokaiselle espressolle.
 • Käytön helppous ja kätevyys. Kysy itseltäsi onko myllyn käyttö helppoa ja kätevää: pystytkö kytkemään sen päälle ja pois päältä, säätää jauhatuskarkeutta ja ohjelmoimaan sitä helposti?
 • Terien laatu. Mikä ero on espressomyllyillä, joka maksaa 100 euroa ja sillä, joka maksaa jopa pari tuhatta? No, ensinnäkin, niiden viimeistely, design, moottorin tehokkuus, käytön helppous, ohjelmoinnin mahdollisuudet, jauhatuksen säätömahdollisuudet ja kuinka paljon pystyt hallitsemaan jauhatusprosessia eroavat varmasti toisistaan. Tärkein on kuitenkin eroavaisuudet terien laadussa ja jauhatuksen tasaisuudessa. Kahvin asiantuntijoiden mukaan, tässä kohti kalliimmat ja keskitason myllyt todella eroavat toisistaan. Kahvi, joka on jauhettu laadukkaalla myllyllä, on makeampi, ”puhtaampi”, ilman epämiellyttävää kitkeryyttä tai happamuutta. Sen koostumus on miellyttävä ja se jättää kielellesi miellyttävän jälkimaun.

KahviKaveri suosittelee

Kahvimylly suodatinkahville vai kahvin valmistaminen suoraan kuppiin

Kahvimylly suodatinkahville vai kahvin valmistaminen suoraan kuppiin

Mikäli pidät suodatinkahvinkeittimistä, muodikkaista suodatinvalmistusmenetelmistä, ranskalaisesta kahvinkeittimestä tai ikivanhasta tavasta valmistaa kahvia suoraan kuppiin, valitse tähän sopiva mylly. Hyvä uutinen on, että nämä myllyt ovat yleensä halvempia kuin espressomyllyt, sillä ne eivät tarvitse niin voimakasta moottoria. Joten, mitä tulisi harkita, kun valitset tällaista myllyä?

 1. Manuaalinen vs. sähköinen. On keskusteltu tästä jo eri osiossa, joten nyt muistutamme vain valitsemasi myllyn tärkeydestä. Jos olet kiinnostunut enemmän yksityiskohdista, voit lukea siitä yläpuolelta. 
 2. Mihin jauhetut pavut menevät? Tällaisilla myllyillä on yleensä säiliöt, johon pavut jauhetaan. Jos valitsemallasi myllyllä on tällainen, varmista, että saat jauhetun kahvin kätevästi säiliöstä suosikki valmistusmenetelmääni varten. Voit valita myös myllyn annostelujärjestelmällä: se jauhaa pavut suoraan erilliseen säiliöön. Tämä on paras vaihtoehto, sillä se takaa kahvin maksimaalisen tuoreuden. 
 3. Kätevä jauhatuksen säätö. Vaikka nämä valmistusmenetelmät eivät vaadi niin hienoa jauhatusta ja mikrosäädöt eivät ole niin oleellisia, sinun tulisi silti harkita saatavilla olevia jauhatuksen säätömahdollisuuksia ha varmistaa, että jauhatuksen karkeutta pystyy tarvittaessa muuttamaan. Tämä pätee erityisesti, kun puhutaan manuaalisista myllyistä: joissakin malleissa pitää mylly purkaa melkein täysin, että jauhatuskarkeutta saisi säädetty
 4. Helppo puhdistus. Varmista, että valitsemasi myllyn rakenne ja design takaavat helpon puhdistuksen.
 5. Kapasiteetti. Varmista, että valitsemasi mylly on tarpeeksi tilava, erityisesti jos olet valinnut manuaalisen myllyn (niissä on usein pienemmät säiliöt). Ihanteellisesti sinun pitäisi pystyä jauhamaan se kahvin määrä kerralla, mistä haluat keittää kahvia. 
 6. Rakenne ja vakaus. Mitä vakaampi mylly on jauhatuksen aikana, sitä tasaisempi on jauhatus. 
 7. Materiaalit. Myllysi pitäisi olla valmistettu kestävistä materiaaleista, olkoot ne sitten muovia tai terästä. On tärkeää varmistaa, että myllyä on mukava koskettaa – loppujen lopuksi, käsittelet sitä päivittäin.
 8. Terien laatu. On puhuttu jo litteistä ja kartiomaisista, teräksistä ja keraamisista teristä, mutta tässä tarkoitetaan itse laatua, kuten myös jauhatuksen yhtäläisyyttä. Kuten espressomyllyissä, laadukkaat terät tarkoittavat tässä myös laatua. Ei ole ilmeisesti yllättävää, että hinta riippuu laadusta. On kuitenkin tärkeää painottaa vielä kerran, että sata euroa on iso ero tässä tapauksessa

KahviKaveri suosittelee

Huolla myllyäsi hyvin

Huolla myllyäsi hyvin

Kun olet investoinut laadukkaaseen myllyyn, investoi hieman aikaa myös sen puhtaana pitoon. Muista – kahvi on ruokatarvike. Jokaisen uuden annoksen jälkeen sinun pitäisi puhdistaa myllyä, vaikka et tekisikään sitä kovin kunnollisesti – muuten vanhat kahvin jäämät saattavat pilata seuraavan annoksesi. Kahvipavuissa on myös luonnollisia öljyjä: sekoitettuna pieniin kahviosakkeisiin, ne voivat aiheuttaa tukoksen terissä. Nykyään löydät myös erikoisia kahvimyllyn puhdistustabletteja, joten myllyn huoltaminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin.

Kahvin jauhatuskaavake: eri valmistusmenetelmille jauhaminen

Kahvin jauhatuskaavake: eri valmistusmenetelmille jauhaminen

Eri kahvin valmistusmenetelmät tarvitsevat erilaiset jauhatuskarkeudet. On kuitenkin nyrkkisääntö: jos kahvisi on liian intensiivistä, jauha se karkeammaksi. Jos se taaskin ei ole tarpeeksi intensiivinen kokeile papujen jauhamista hienommaksi. Näitä jauhatuskaavakkeita kannattaa katsoa vain suosituksina, joita voi käyttää sinulle sopivan maun etsinnän aloittamiseksi. Jos katsot vuodesta vuoteen baristakilpailuja, tulee selväksi, että tässä ei ole universaalisia ratkaisuita. Kahvialan asiantuntijat eksperimentoivat ja kokeilevat jatkuvasti erilaisia jauhatuksia. Kunnes maut ovat tasapainossa, heidän työnsä on tehty. 

Mikä tulee erilaisiin valmistusmenetelmiin, KahviKaveri suosittelee seuraavia jauhatuksia:

Kahvin valmistaminen kuppiin: karkea jauhatus, merisuolan tapainen. Suoraan kuppiin valmistettuna, kahvi ja vesi ovat kosketuksessa aika pitkään, yleensä kunnes se juodaan pois. Karkeampi jauhatus hidastaa makujen imeytymistä ja takaa pienemmän kofeiinipitoisuuden. Jos jauhat kahvisi hienommaksi ja annat sen olla vedessä aika pitkän ajan, juoman maku saattaa olla epämiellyttävä ja kahvista itsestä voi tulla liian vahvaa. 

Mutteripannu: hieno jauhatus, jauhoa muistuttava. Jos haluat tehdä kahvista vähemmän kitkerää ja välttää papujen polttamisen valmistuksen aikana, kokeile keskijauhatusta. 

Turkkilainen kahvipannu: Erittäin hieno jauhatus, jauhoa muistuttava. Tämä valmistusmenetelmä on yksi maailman vanhimmista ja siihen tarvitsee vain kolmea tavaraa: erikoinen kahvipannu, vettä ja erittäin hienoksi jauhettuja kahvipapuja. Kahvinvalmistuksen aika ei ole tässä tapauksessa pidempi kuin 2–3 minuuttia, joten jauhamalla kahvin hienommaksi, saat maksimaalisesti makua.

Espresso: hienompi kuin keskijauhatus, muistuttaa pöytäsuolaa. Jos vesi menee kahvin läpi liian nopeasti, se saattaa tarkoittaa, että jauhatus oli liian karkea. Jauha ne hienommaksi hidastaaksesi tätä prosessia. Ihanteellisesti espresso pitäisi olla jauhettu noin 20–30 sekunnissa.

Täysautomaattiset kahvikoneet: Keskikarkea jauhatus. Täysautomaattiset kahvikoneet ovat luotu valmistamaan perinteistä kahvia, josta suurin osa ihmisistä pitää. Tällaisten laitteiden tarkoitus on uuttaa kahvia juuri oikean ajan, jonka takia täydellinen keskikarkea jauhatus takaa parhaan tuloksen. Jos kahvista tulee liian happamaa tai kitkerää, valitse hienompi tai karkeampi jauhatus ja säädä maku niin, että se sopii sinun makumieltymyksiisi. 

V60: keskikarkea jauhatus, sokeria muistuttava. Jos kahvisi on liian happamaa, se tarkoittaa, että kahvista on ei ole saatu tarpeeksi makua, joten jauha pavut hienommaksi ja/tai anna niiden olla pidempään kosketuksessa veden kanssa. Jos taaskin kahvisi on liian kitkerää, miedonna uuttoa hieman jauhamalla pavut karkeammaksi ja/tai vähentämällä kahvin ja veden kosketuksessa olemisen aikaa. 

Ranskalainen kahvinkeitin: karkeampi jauhatus, merisuolan tapainen. Tälle valmistusmenetelmälle on ominaista pidempi kahvin ja veden kosketuksissa olemisen aika, joten on tärkeää olla jauhamatta papuja liian hienoksi. Eri jauhatukset voivat aiheuttaa hyvin erilaisia makuja. Liian hienoksi jauhetun kahvin maku saattaa muistuttaa espressoa, kun taas karkeampi jauhatus antaa perinteisen ranskalaisen kahvinkeittimen maun.

AeroPress: keskikarkea jauhatus, tavallisen suolan tapainen. Tätä jauhatusta suositellaan, kun käyttää ns. käänteistä menetelmää. Jos käytät tavallista tapaa, jauha kahvi hienoksi. Ihan kuten espresson tapauksessa, AeroPress hyödyntää painetta, joten voit kokeilla myös espresson tyylistä jauhatusta

Chemex: keskikarkea jauhatus, karkean hiekan tai rakeiden tapainen. Jos jauhat kahvisi liian hienoksi, kahvin ja veden kontakti on liian pitkä. Toisaalta liian karkea jauhatus johtaa veden virtaamiseen kahvin läpi liian nopeasti, eikä saa siten kaikki piilotettuja makuvivahteita mukaan.

Investoi maukkaaseen kahviin ostamalla laadukas mylly

Kahviekspertit ovat oikeassa viitatessa uuteen myllyyn kuin investointiin. Jotkut uskovat, että hyvä kahvimylly on yhtä tärkeää kuin laadukas kahvinkeitin – jos ei tärkeämpi. Tämä pätee erityisesti espressokeittimiin: vaikka kone itse on elintärkeää, kahvimylly jätetään huomiotta. Oikeastaan, jälkimmäiseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota! Jos kahvipavut eivät ole jauhettu kunnolla, mikään kahvikone ei pysty pelastamaan niitä. Joten jatka pyrkimistä siihen vaikeasti tavoitettavaan täydelliseen kahviin!

Vinkit

Vinkit

 1. Juuri jauhettu kahvi on maukkain ja tuoksuvin, joten jos ostat edelleen valmiiksi jauhettua kahvia, sinun kannattaisi varmasti harkita myllyn ostamista. Jokainen ansaitsee maukasta, aromaattista kahvia – sinä mukaanlukien! 
 2. Jauha pavut juuri ennen ja mittaa määrä, jota tarvitsee juuri sitä annosta varten, minkä olet heti valmistamassa.
 3. Myllyä valitessa harkitse sen tyyliä: jauhava mylly on parempi kuin silppuava.
 4. Manuaalisen ja sähköisen myllyn välillä valitessa mieti elämäntyyliäsi ja kahvinvalmistuksen tapoja. Manuaalinen mylly on helppo ottaa reissuun mukaan. Se on myös hiljaisempi, mutta vaatii enemmän aikaa ja vaivannäköä. Sähköinen mylly on äänekkäämpi, mutta nopeampi ja kätevämpi. Jos olet suuri espresson ystävä, tarvitset varmasti laadukkaan sähköisen myllyn. 
 5. Muista, että universaaliset myllyt eivät oikeastaan sovellu kaikkiin valmistusmenetelmiin. Jos haluat sekä espressoa että suodatinkahvia, harkitse kahden myllyn ostamista.
 6. Älä mieti teriä liikaa. Olkoot ne litteät tai kartiomaiset, teräksiset tai keraamiset, kaikki tekevät työnsä hyvin, kunhan ne on laadukkaita. Jotkut saattavat sanoa, että tietyillä terillä jauhettu kahvi on maukkaampaa, mutta maku on aina subjektiivinen.
 7. Yhtäläinen jauhatus takaa tasapainotetun maun. Siksi kannattaa ostaa hintavampi mylly paremmilla terillä.
 8. Älä pelkää eksperimentoida erilaisilla jauhatuskarkeuksilla. Sinun lopullinen päämääräsi on saada tasapainoinen maku, joka ei ole liian happamaa eikä kitkerää. 
 9. Ota aikaa myllyn huoltamiseen: puhdista se jokaisen käyttökerran jälkeen.
 10. Hyvä kahvimylly on pitkäaikainen investointi. Jos teet oikean valinnan se piristää päivääsi vielä vuosien ajan!