Rajoitetun ajan tarjous:
 • 00

  P.

 • 00

  T.

 • 00

  Min.

 • 00

  Sek.

1+1 CAPRISETTE- & PARALLEL-kahvit
Toinen samanlainen pakkaus lahjaksi.

Kuinka säilyttää kahvipapuja kotona?

Vastapaahdettu kahvi tuo esiin kaikki kahvin hienovaraisimmatkin aromit — sen huumaava tuoksu takaa sen, että hyvää kahvia on yksinkertaisesti mahdoton vastustaa. Valitettavasti kahvi on aromiensa puolesta suhteellisen lyhytikäistä. Heti kun kahvipapujen paahtaminen on saatu päätökseen, kello alkaa tikittää ja pavut alkavat menettää aromaattisia ominaisuuksiaan. Jos kahvia ei säilytetä oikein, se väljähtyy yllättävän nopeasti.

Ihannetapauksessa kahvi tulisi nauttia muutaman viikon kuluessa paahtopäivästä, mutta aina se ei ole mahdollista. Jos olet tuskaillut tämän asian parissa, haluat ehkä oppia muutaman niksin, joiden avulla saat kahvisi säilymään tuoreena mahdollisimman pitkään.

Tässä artikkelissa etsimme siis vastausta seuraavaan kysymykseen: miten kahvipapuja pitäisi säilyttää kotona? Istahda mukavasti alas, kaada itsellesi kuppi lempikahviasi ja valmistaudu oppimaan, miten kahvipapuja säilytetään oikein (lisäsimme mukaan muodon vuoksi ripauksen tiedettäkin!).

Kaikkien kahvipapujen arkkiviholliset

Kaikkien kahvipapujen arkkiviholliset

 

Voidaksesi säilyttää kahvipapuja oikein, on sinun ensin tunnettava niiden viholliset, eli sellaiset tekijät, jotka voivat vahingoittaa kahvipapuja. Kahvin suurimmat viholliset ovat auringonvalo, lämpö, kosteus ja happi. Lienee sanomattakin selvää, että kun on ostanut paketin kahvipapuja, ne tulee pyrkiä kuluttamaan mahdollisimman pian. Jos se ei kuitenkaan onnistu, ota nämä neljä kahvipapujen arkkivihollista huomioon, kun valitset kahvisi säilytyspaikkaa. Tarkastellaan nyt kutakin niistä lähemmin.

Suora auringonvalo ja lämpö. Molemmat näistä ovat kahvipavuille yhtä haitallisia: kun pavuissa olevat kemikaalit ja yhdisteet kuumenevat, lopulta kahvin maku muuttuu.

Kosteus. Kosteus on vaarallista, koska se voi aiheuttaa hometta. Joidenkin papupakkausten ohjeissa saatetaan kehottaa säilyttämään kahvipapuja jääkaapissa, mutta se ei itse asiassa ole suositeltavaa. Jos kahvipapuja säilytetään jääkaapissa, ne altistuvat kosteudelle suuremmalla todennäköisyydellä: aina kun otat pavut jääkaapista, ne lämpenevät hieman, ja kun laitat ne takaisin jääkaappiin, äkillinen lämpötilan lasku aiheuttaa kondensoitumista. Muista myös, että jääkaapissa säilytetään usein monia voimakkaasti tuoksuvia elintarvikkeita, jonka vuoksi jääkaappi ei ole kahville paras mahdollinen säilytyspaikka — paitsi tietenkin silloin, jos satut pitämään sipulilla maustetusta espressosta!

Happi. Happi on epäilemättä kahvipapujen suurin vihollinen: se reagoi kahvipavuissa olevien kemikaalien kanssa ja pilaa siten niiden aromin ja maun yllättävän nopeasti. 

Miten ja missä kahvipapuja kannattaa säilyttää, jotta ne pysyvät tuoreena pidempään?

Kun otetaan huomioon edellä mainitut tekijät, kahvin säilyttäminen ilmatiiviissä astiassa suojassa suoralta auringonvalolta ja vahvoilta hajuilta on ehdottoman hyvä idea. Lisäksi kannattaa huolehtia siitä, että säilytyspaikka on pimeä ja viileä.

Jotkin kahvipavut on pakattu tavalla, joka soveltuu erinomaisesti niiden säilytykseen. Tällaiset pakkaukset ovat läpinäkymättömiä ja ilmatiiviitä ja niissä on yksisuuntainen venttiili, joka vapauttaa pakkaukseen kertyvän kaasun ja estää happea livahtamasta sisään pakkaukseen. Tällaisen pakkauksen voi avata ja sulkea yhä uudelleen ja uudelleen, ilman että kahvi kärsii.

Oletetaan, että olet ostanut kahvipapuja, joiden pakkaus ei ole uudelleensuljettava. Sulje se siinä tapauksessa pussinsulkijalla ja laita pavut kuivaan ja viileään paikkaan, kauas auringonvalosta ja voimakkaista hajuista. Voit säilyttää papupakkausta ilmatiiviissä astiassa tai siirtää pavut ilmatiiviiseen astiaan, mutta varmista, että astia on läpinäkymätön.

Säilytysastioiden osalta paras vaihtoehto on ehdottomasti erityisesti kahvipavuille suunniteltu tyhjiösäiliö. Se suojaa papuja taatusti hapettumiselta ja säilyttää suosikkikahvisi ainutlaatuiset ominaisuudet. Suosittelemme tutustumaan tähän Fellow "Atmos" -säiliöön, jota lukuisat asiantuntijat ovat viime aikoina ylistäneet.

Entä papujen säilytys pakastimessa?

Entä papujen säilytys pakastimessa?

Pakastamista hyödynnetään usein erilaisten elintarvikkeiden maun säilyttämiseen, joten on luonnollista pohtia, voisivatko myös kahvipavut hyötyä pakastamisesta. Vielä vähän aikaa sitten useimmat asiantuntijat olisivat luultavasti vastustaneet ajatusta. Viime vuosikymmenen aikana erikoiskahvien vallankumous on kuitenkin jatkanut leviämistään, ja kahviasiantuntijat ovat toden teolla syventyneet selvittämään kahvinvalmistuksen hienouksia. Samalla on käynyt selväksi, että kahvin pakastaminen on itse asiassa erinomainen keino estää kahvipapujen nopea väljähtyminen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvi saadaan myös tasaisemmin jauhettua, kun pavut jauhetaan juuri pakastamisesta otettuina. Papujen jauhaminen kylminä tekee kahvista myös maukkaampaa ja makeampaa.

Oikeanlaisen lopputuloksen saavuttamiseksi muutaman tärkeän säännön noudattaminen on kuitenkin tärkeää:

 • Laita kahvi ilmatiiviiseen pussiin tai säiliöön ja huolehdi siitä, että pakkauksessa on mahdollisimman vähän ilmaa. Jos haluat olla vielä tarkempi, säilö pavut tyhjiöpakkaukseen.
 • Kun olet ottanut pavut pakastimesta (vaikka vain hetkeksi), älä missään nimessä pakasta niitä uudelleen. Pavut on parasta jauhaa, kun ne ovat vielä kylmiä. Vaihtoehtoisesti voit myös antaa papujen sulaa yön yli avaamatta pakkausta (kondensaation välttämiseksi) ja säilyttää niitä sitten aivan kuten tuoreita papuja. Huomioi kuitenkin, että kun pavut on sulatettu, ne väljähtyvät tavallista nopeammin — jos siis aiot pakastaa pavut, jaa ne sopivan kokoisiin pakkauksiin, joista kukin riittää tavallisen kahvinjuojan tarpeisiin noin 1–2 viikon ajaksi.
 • Pakasta pavut mahdollisimman pian niiden ostamisen jälkeen. Jotta pakastettu kahvi pysyisi tuoreena, sen on oltava alun perinkin tuoretta!

Kaiken kaikkiaan sanoisimme, että kahvipapujen pakastaminen on ehdottomasti mielenkiintoinen säilytysvaihtoehto, ja jos olet ostanut suuremman määrän kahvia, sitä kannattaa kokeilla. Jos aiot kuitenkin kuluttaa kaikki ostamasi pavut muutaman viikon kuluessa, pakastaminen ei tuo säilytykseen kovin paljon lisäetua (olettaen, että säilytät huoneenlämmössä olevat pavut oikein).

Tiesitkö muuten, että kahvia voi säilyttää pakastimessa jopa useiden vuosien ajan?!

Huomio! Jos käytät kotona papukahvinkeitintä, vältä kylmien papujen jauhamista suojellaksesi kahvimyllyä mahdollisilta vaurioilta.

Onko juuri paahdettu kahvi kahveista parhainta?

Onko juuri paahdettu kahvi kahveista parhainta?

Unohdamme usein, että kahvi on loppujen lopuksi elintarvike. Mitä tuoreempi, sitä parempi, eikö niin? No, ei aivan. Tutkitaan asiaa hieman tarkemmin.

Paahtoprosessi johtaa tiettyihin kemiallisiin reaktioihin. Sen vuoksi kahvipavut vapauttavat hitaasti hiilidioksidia jonkin aikaa paahtamisen jälkeen. Juuri siksi monet kahvipussit on varustettu yksisuuntaisilla venttiileillä: ne estävät kaasun kerääntymisen pakkauksen sisälle.

Yksinkertaistettuna: jos keität kupin kahvia juuri paahdetuista pavuista, jotka ovat vielä pullollaan paahtoprosessin muodostamaa hiilidioksidia, kahvin todellinen maku jää kokematta. Lisäksi tällainen kahvi on usein hyvin hapanta. Juuri tästä syystä papujen on annettava "levätä" jonkin aikaa paahtamisen jälkeen — yleensä noin 4–14 päivää. Oikea termi kuvaamaan tätä prosessia on kaasunpoisto, sillä pavut laitetaan sivuun ylimääräisen kaasun poistumisen ajaksi. Kun lepoaika on ohi, kahvi on valmis luovuttamaan juojalleen kaikki arvokkaimmat makunsa ja arominsa, ja juuri silloin se olisi ihanteellisinta nauttia.

Onko kahvilla viimeistä käyttöpäivää?

Onko kahvilla viimeistä käyttöpäivää?

Saatat ehkä yllättyä tästä tiedosta: kahvi ei oikeastaan vanhene. Tämän vuoksi kahvipakkauksiin merkitään viimeisen käyttöpäivämäärän sijaan parasta ennen -päiväys. Valmistajasta riippuen useimpien kahvien säilyvyysaika on yleensä 12–24 kuukautta. Tämä tarkoittaa sitä, että kahvi säilyttää valmistajan kahville määrittelemät ominaisuudet tämän ajanjakson ajan. Olet ehkä huomannut, että parhaat kahvivalmistajat ilmoittavat pakkauksissaan myös paahtopäivämäärän. Se on hyödyllinen tieto, sillä nimenomaan paahtopäivän perusteella voimme arvioida ostamiemme papujen tuoreutta: mitä vähemmän aikaa paahtopäivästä on kulunut, sitä tuoksuvampaa ja herkullisempaa kahvi on.

Jotta kahvi säilyisi tuoreena mahdollisimman pitkään, se on tietenkin myös säilytettävä asianmukaisesti: valitse siis joko uudelleensuljettava kahvipakkaus, ilmatiivis säiliö, erityinen tyhjiösäiliö tai pakastin.

Älä koskaan säilytä papuja kahvimyllyssä

Älä koskaan säilytä papuja kahvimyllyssä

Oletko joskus harkinnut papujen säilytystä kahvimyllyssä? Kun kyse on kotona säilytettävästä kahvista, tämä vaihtoehto voi tuntua erityisen käytännölliseltä. Onko se siitä huolimatta hyvä idea? Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on ei. Ensinnäkään useimmat kahvimyllyt eivät ole täysin ilmatiiviitä. Toiseksi tällainen säilytysmenetelmä saattaa aiheuttaa kahviöljyjen kertymistä myllyn sisälle ja lopulta vaurioittaa jauhatusmekanismia. Jos et ole vieläkään vakuuttunut, kysy itseltäsi seuraava kysymys: entä jos haluat eri päivinä jauhaa eri papuja...? Lopullinen vastaus on siis selvä: kahvimyllyä kannattaa käyttää vain kahvin jauhamiseen.

Kannattaako jauhettua kahvia ostaa?

Kannattaako jauhettua kahvia ostaa?

Kun säilytät jauhettua kahvia, pidä mielessäsi kahvipapujen säilytyksen keskeiset säännöt: suojaa kahvi liialliselta kosteudelta käyttämällä ilmatiivistä astiaa, pidä kahvi poissa voimakkaiden hajujen lähettyviltä ja yritä parhaasi mukaan pitää lämpötila oikeanlaisena (lämpötilan tulisi olla sopivaa keskitasoa, eli ei liian kuuma eikä liian kylmä).

Jos mahdollista, jauha papuja vain silloin, kun olet juuri aikeissa valmistaa kahvia ja keskity jauhamaan vain juuri se määrä, jonka tarvitset. Jauhettu kahvi ei pidä pitkästä säilytyksestä: sen kosteudelle ja hapen tuhoisille vaikutuksille altis pinta on alaltaan suurempi kuin kokonaisten papujen. Siksi jauhettu kahvi on säilyvyydeltään heikompaa. Hyvä nyrkkisääntö on: nauti jauhettu kahvi niin pian kuin mahdollista!

Jos sinulla on edelleen tapana ostaa kaupasta jauhettua kahvia, mutta olet alkanut harkita kahvimyllyn hankkimista, älä turhaan jarruttele vaan opi lisää kahvin jauhamisesta täällä.

Onko kahvi väljähtänyttä ja mautonta? Älä silti heitä sitä pois!

Olemme käyneet tässä artikkelissa laajalti läpi kahvin säilytykseen liittyvää asiaa. Toivottavasti ymmärrät nyt paremmin, miten kahvia kannattaa säilyttää kotona — ja miten se todella säilyy. Vaikka papusi olisivat huolellisesta säilytyksestä huolimatta sittenkin päässeet väljähtymään, älä huoli — kaikkea ei ole vielä menetetty! Kahville on olemassa kiehtovia, vähemmän tunnettuja käyttötarkoituksia niin kotona kuin puutarhassakin. Voit hyödyntää väljähtyneen kahvin esimerkiksi:

 • puhdistusaineena;
 • luonnollisena ilmanraikastimena;
 • vartalokuorintana;
 • puutarhan kompostissa;
 • ...sekä monella muulla tapaa!

Tee siis parhaasi ja varastoi pavut jatkossa oikein. Jos kahvisi siitä huolimatta pääsee joskus väljähtymään, keksi sille uusi käyttötarkoitus ja minimoi sillä tavoin hävikkiä. Me puolestamme toivomme, että kahvisi säilyy tuoreena ja että edessäsi on nautinnollisia kahvihetkiä!

UKK / Tiivistetty yhteenveto

Millaisia sudenkuoppia kannattaa varoa kun säilyttää kahvia kotona?

Tärkeimmät vältettävät asiat kahvipapujen tai jauhetun kahvin säilytyksessä ovat auringonvalo, lämpö, kosteus ja happi.

Miksi niitä tulee välttää? Miten ne vaikuttavat kahviin?

Ne voivat aikaansaada pavuissa pieniä kemiallisia reaktioita, jonka myötä kahvista katoaa makua ja se voi jopa homehtua.

Parhaat astiat kahvin säilytykseen?

Ilmatiiviit, läpinäkymättömät säiliöt ovat kaikkein parhaita kahvin säilytykseen. Ihanteellista on, jos voit säilyttää kahvin erityisesti tarkoitukseen suunnitellussa tyhjiösäiliössä.

Voinko pakastaa kahvia? Säilyykö se silloin tuoreena pidempään?

Kahvia voi huoletta pakastaa. Se on itse asiassa erinomainen tapa säilyttää kahvia. Muista kuitenkin huomioida tässä artikkelissa esitellyt neuvot ja ohjeet!

Mitä hyötyä on siitä, että tietää milloin kahvi on paahdettu?

Tieto paahtopäivämäärästä on paljon arvokkaampi kuin tieto viimeisestä käyttöpäivästä. Paahtopäivämäärän avulla voit laskea, mikä on paras ajankohta valmistaa kahvi kyseisistä pavuista. Yleensä tuo ajankohta on noin 4–14 päivää paahtopäivän jälkeen, sillä silloin pavut ovat saaneet levätä ja niistä on vapautunut kaikki ylimääräinen kaasu.

Kuinka pitkään jauhettu kahvi säilyy?

Jauhettu kahvi on herkempi kosteuden, lämmön, valon ja voimakkaiden hajujen vaikutuksille, koska tuhoisille vaikutuksille altis pinta on alaltaan suurempi. Kahvi kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan jauhaa vasta juuri ennen keittämistä.

Voinko säilyttää kahvipapuja kahvimyllyssä?

Se ei ole hyvä ajatus. Papujen säilyttäminen kahvimyllyssä voi nopeuttaa hapettumisprosessia ja aiheuttaa sen, että pavut menettävät arvokkaimmat ominaisuutensa nopeasti.

Mitä kannattaa tehdä, jos papuja on säilytetty väärin ja ne ovat päässeet väljähtymään?

Kahvia voidaan hyödyntää puhdistusaineena, luonnollisena ilmanraikastajana, kompostina ja monella muullakin tapaa, joten älä ainakaan heitä väljähtyneitä papuja pois!