Miten huoltaa Nescafé Dolce Gusto kahvikonetta?

Miten huoltaa Nescafé Dolce Gusto kahvikonetta?

Meillä on ilo kuulla, että Nescafé Dolce Gusto laite on löytänyt tiensä myös sinun kotiisi! Tai ehkä olet harkitsemassa Nescafé Dolce Gusto kahvikoneen ostamista ja olet etsimässä tietoa sen tarvitsevista huoltotoimenpiteistä?

Koneesi palveluiän pidentämiseksi ja auttaaksemme sinua nauttimaan vaivattomasti valmistetuista maukkaista kahveista, päätimme kertoa hieman Nescafé Dolce Gusto laiteiden huoltoon liittyvistä avainominaisuuksista. Puhdas, hyvin huollettu kone ei valmista ainoastaan maukasta kahvia, mutta se pysyy osana aamurituaaliasi paljon pidempään kuin normaalisti.

Nescafé Dolce Gusto kahvikoneen puhdistaminen

Nescafé Dolce Gusto kahvikoneen puhdistaminen

Me kaikki halutaan nauttia maukkaasta kahvista joka kerta, kun päätämme keittää kupillisen, mutta tämä on mahdotonta ilman puhdasta ja huollettua kahvikonetta. Loppujen lopuksi, juomaan ei vaikuta ainoastaan käytettävät kapselit tai kahvikoneesi ominaisuudet, mutta myös laitteesi hygieenisyys. Kahvin asiantuntijoiden piireissä on liikkeellä sanonta: ”Jos haluat saada kuvituksen valmistamasi juomasi mausta maistamatta sitä, katso vain sen valmistamiseen käytettävän laitteen puhtautta.” Puhtaalla koneella valmistettu kahvi on paljon miellyttävämpää! Sen lisäksi, hyvin huollettu kahvikone saa esille kahvisi oikean maun, sillä siihen ei vaikuta vanha järjestelmään jäänyt kahvi. Puhdas kone takaa samalla myös, että kahvisi on joka kerta yhtä tuoksuvaa ja maukasta.

Mikä tulee puhdistustoimenpiteisiin, ne voi jakaa kahteen osaan: sisäinen puhdistus ja ulkoinen puhdistus. Ensimmäiseen osaan kuuluu laitteen tippakaukalon, kapselipidikkeen, vesisäiliön ja rungon puhdistaminen. Näitä toimenpiteitä pitäisi suorittaa säännöllisesti, aina parin päivän välein.

Ulkoinen puhdistus

Ulkoinen puhdistus

Tippakaukalo. Tämä on epäilemättä minkä tahansa kahvikoneen likaisin osa – ja se on täysin normaalia, koska kaikki juomien jämät kertyvät juuri tippakaukaloon. Vaikka tippakaukalo ei ole varsinaisesti juomien valmistuksen osana, siitä epäpuhtauksien poistaminen on silti tärkeää yleistä hygieniaa ajatellen Muista kuitenkin, että tippakaukalot ja niiden ritilät eivät yleensä ole astianpesukonekestäviä, joten pese niitä astianpesukoneessa ainoastaan silloin, jos käyttöohje tai laitteesi sanoo, että niin saa tehdä.

Kapselipidike. Vielä yksi tärkeä Nescafé Dolce Gusto koneen osa on sen kapselipidike. Se tulee huuhdella säännöllisesti molemmalta puolelta vanhan kahvin ja pölyn kertymisen välttämiseksi. Jos olet kiireellinen ihminen, meillä on sinulle hyviä uutisia: nämä kapselipidikkeet ovat astianpesukonekestäviä!

Vesisäiliö. Älä unohda myöskään koneesi vesisäiliötä! Jopa 98% aamukahvistasi koostuu vedestä, joten hyvin huollettu vesisäiliö tarkoittaa myös maukkaita juomia. Kahvinvalmistukseen on käytettävä puhdasta, väritöntä ja hajutonta vettä, jonka takia säännöllinen huolto on niin tärkeää. Varmista, että tyhjennät ja huuhtelet vesisäiliön aina parin päivän välein: vesisäiliössä olevan veden pitäisi olla mahdollisimman puhdasta. On myös tärkeää suojata säiliötä kalkilta ja muilta ukoisilta epäpuhtauksilta. Valitettavasti et voi pestä sitä astianpesukoneessa.

Runko. Viimeinen ulkoisen puhdistuksen vaihe on rungon puhdistus. Nykyään kahvikone on muutakin kuin tavallinen kodonkone: useimmiten se on myös tyylikäs sisustuselementti, joka on välttämätön kotisi ulkonäölle. Puhdas, kiiltävä kone täyttää tämän tarkoituksen varmasti. Sinun täytyy vain puhdistaa pinta pehmeällä, märällä rätillä ja sitten kuivata se kuivalla keittiöpyyhkeellä.

Sisäinen puhdistus

Sisäinen puhdistus

Nauttiaksesi maukkaasta kahvista joka ikinen päivä, sinun täytyy taata koneen puhtaus myös sisältä. Onneksi tämä on helppoa: suorita vain huuhteluohjelma päästäksesi eroon koneen sisälle kertyneistä kahvin jäännöksistä. Tämä ei kylläkään vaikuta kalkinkertymiin, mutta opit koneen kalkinpoistosta hieman myöhemmin. Mikä tulee huuhteluun, sinun täytyy vain valmistaa annos kuumaa vettä.

Puhdistusprosessi alusta loppuun

Voidaan tehdä yhteenveto koko puhdistusprosessista ja jakaa se useaan selvään askeleeseen, jotka, aina parin päivän välein suoritettuina, auttavat Nescafé Dolce Gusto kahvikonettasi kestämään vielä vuosia. 

 1. Puhdista tippakaukalo pehmeällä harjalla ja kuivaa se puhtaalla rätillä. Joidenkin mallien tippakaukalot ovat astianpesukonekestäviä, mutta varmista ennen kuin laitat sinun kaukalosi astianpesukoneeseen.
 2. Huuhtele kapselipidike molemmalta puolelta ja kuivaa se. Tämä osa on astianpesukonekestävä.
 3. Puhdista vesisäiliö pehmeällä, puhtaalla, ruokaystävällisellä harjalla, sitten huuhtele se ja kuivaa puhtaalla rätillä. Täytä vesisäiliö raikkaalla juomavedellä ja laita se takaisin koneeseen. Säiliö ei ole astianpesukonekestävä. 
 4. Käytä pehmeää, kosteaa rättiä koneen pään puhdistamiseksi lävistysneulan ympäriltä.
 5. Avaa lukituskahva ja laita tyhjä kapselipidike koneeseen. Sulje lukituskahva, laita tyhjä astia kahvisuuttimen alle.
 6. Kytke laite päälle ja odota sen lämpenemistä. Kun se on tehnyt sen, liikuta valintavipu kuuman veden asentoon huuhtelun aloittamiseksi.
 7. Noin 30-60 sekunnin jälkeen, palauta valintavipu neutraaliin asentoon. Mikäli laitteessasi on automaattisen koon valintamahdollisuus (haluttu koko voidaan säätää kokonäytöllä), valitse maksimaalinen koko ja paina aloitusnappia. Kun järjestelmä on huuhdeltu, tyhjennä astia ja kuivaa se puhtaalla rätillä.
 8. kone pois päältä ja irrota se virtaverkosta. Puhdista sen ulkopuoli pehmeällä, märällä rätillä ja sitten kuivaa se.

Nämä yksinkertaiset askeleet riittävät säilyttämään kapselikahvikoneesi puhtauden ja nauttimaan erinomaisesta kahvista joka päivä.

Miten puhdistaa Nescafé Dolce Gusto kahvikoneen injektori?

Miten puhdistaa Nescafé Dolce Gusto kahvikoneen injektori?

Jokainen meistä unohtaa joskus puhdistaa kahvikoneen – ja vaikka se olisi täydellisesti huollettu, kahvisi voi silti alkaa tihkumaan vapaasti kuppiin valumisen sijaan. Ihan kuin vedellä olisi hankaluuksia päästä jauhetun kahvin läpi. Dolce Gusto kahvikoneet ovat varustettu täydellisellä kahvi-injektorilla, joka ohjaa kahvin suoraan kuppiisi.

Joka kerta, kun valmistat kupillisen, kahvi valuu injektorin läpi, joten on täysin normaalia, että sinne kertyy jonkin verran jäännöksiä. Jos injektori tukkeutuu, kahvia tulee matalammalla paineella ja tuloksena saatu annos on paljon pienempi kuin tavallisesti. Onneksi Dolce Gusto:n valmistavat ennustivat tämän ongelman ja lisäsivät kahvikoneesi mukaan puhdistusneulan, jonka toisessa päässä on spiraali. Tämä neula on suunniteltu juuri injektorin puhdistusta varten ja se löytyy joko vesisäiliön takaa tai sen alustan sisältä – kahvikoneesi käyttöohjeesta löytyy tarkka sijainti. 

Puhdistuksen vaiheet

 1. Avaa lukituskahva ja ota kapselinpidike pois.
 2. Heitä käytetty kapseli roskiin (jos siellä semmoinen on).
 3. Löydä puhdistusneula ja sulje lukituskahva.
 4. Irrota kone virrasta ja kallista siten, että näet injektorin.
 5. Puhdista injektori puhdistusneulalla.

Kalkinpoisto Nescafé Dolce Gusto kahvikoneesta

Kalkinpoisto Nescafé Dolce Gusto kahvikoneesta

Usein sanotaan, että kaikkien kuumaa vettä käyttävien laitteiden arkkivihollinen on kalkki. Eipä sitten ole ihme, että kalkki on suurimman osan kahvikoneiden ongelmien takana – ja nämä ongelmat tekevät koneesta joskus jopa korjaamattoman. Kalkki on oikeastaan karkean veden kuumentamisen tulos: sellaisessa vedessä on paljon kalsium- ja magnesiumbikarbonaatteja, jotka muuttuvat vedeksi, hiilidioksidiksi ja liukenemattomiksi karbonaateiksi lämpötilan noustessa. Viimeisin muodostaa lopulta kertymiä lämmityselementin seinille ja tukkeuttaa vesijärjestelmän. Kun se tapahtuu, kahvikupillisen valmistamisessa alkaa kestämään pidempään. Sen takia käytetään enemmän sähköä ja koneesi ylhäällä pitämisen kulut kasvavat.

Kalkin kertymät vaikuttavat myös kahvisi makuun: kun järjestelmän sisällä oleva paine laskee, jotkut kahvisi ominaisuudet eivät pääse esille, kun taas karkeassa vedessä esiintyvien ionien ylimäärä voi johtaa huonoon makuun erilaisten aineiden lisääntyneen liukoisuuden vuoksi.

Milloin sinun tulisi poistaa kalkkia Nescafé Dolce Gusto kahvikoneesta?

Milloin sinun tulisi poistaa kalkkia Nescafé Dolce Gusto kahvikoneesta

Ylhäällä mainituista syistä säännöllinen kalkinpoisto on ehdottomasti välttämätöntä. Saatat miettiä kuitenkin, että kuinka usein sitä pitäisi tehdä. Toisin kuin muiden valmistajien koneet, vanhemmat Nescafé Dolce Gusto mallit eivät pystyneet ilmoittamaan kalkinpoiston tarpeesta. Viimeisen parin vuoden aikana valmistetut koneet kuitenkin pystyvät tähän: kun kalkinpoiston aika saapuu, sinulle ilmoitetaan erikoisella viestillä tai ON/OFF valoon syttyvällä keltaisella/oranssilla valolla. On myös muut tärkeät seikat, jotka kertovat, että kahvikoneesta tulisi poistaa kalkkia, esimerkiksi:

 • kahvisi on haaleampaa kuin normaalisti;
 • muutokset kahvin maussa, vaikka se on valmistettu juuri samoilla kapseleilla;
 • kahvia tulee pienempi määrä tai ei ollenkaan

Mikäli huomaat näitä tai muita tukokseen viittaavia merkkejä, poista koneestasi kalkki hetimmiten. Mikäli et ole huomannut mitään noista ja kahvikoneesi ei pysty huomauttamaan kalkinpoiston tarpeesta, sinun tulisi suorittaa kalkinpoisto-ohjelma vähintään 3 kuukauden välein. 

Kaikista kahvikoneista poistetaan kalkkia samalla periaatteella: ensin kaadetaan osa kalkinpoistonesteestä tai tiputetaan kalkinpoistotabletti vesisäiliöön ja lisätään tarvittava määrä vettä. Tämän prosessin aikana veden ja kalkinpoistoaineen seos täyttää vesijärjestelmän, kunnes lopulta seos päästetään intervalleissa koneesta ulos kahvisuuttimen kautta. Kun koko liuos on ulkona, sinun tulee huuhdella säiliö huolellisesti, täyttää se puhtaalla vedellä ja huuhdella vesijärjestelmä vielä kerran.

Millaiset kalkinpoistoaineet sopivat parhaiten Nescafé Dolce Gusto koneille?

Millaiset kalkinpoistoaineet sopivat parhaiten Nescafé Dolce Gusto koneille

Kun kysytään, mikä olisi avuksi kahvikoneesta kalkin poistamisessa, niin ensimmäisenä saattaa juolahtaa päähäsi sitruuna- tai etikkahappo Sitä käytetään usein kalkin poistamiseksi vedenkeittimistä ja muista kotitalouslaitteista ja se myös hoitaa hommansa. Mikä tulee tosin kahvikoneisiin, sitruuna- ja etikkahapon käyttö ei ole suositeltavaa. Saatat miettiä, että miksei?

Standardin puhdistusohjelman aikana kalkin poistoon tarvotaan oikea konsentraatio. Jos kalkinpoistoliuoksesi ei ole tarpeeksi vahvaa, se ei välttämättä pysty poistamaan kaikkea laitteen sisälle kertynyttä kalkkia. Jos se on taaskin liian vahvaa, se voi vahingoittaa kahvikonettasi. Happo on erittäin harmillista kumitiivisteille ja jos ne eivät tee työtänsä, koneesi alkaa aika varmasti vuotamaan.

Siksi suosittelemme käyttämään erityisesti kahvikoneita varten tarkoitettuja ja niiden ainutlaatuisiin vaatimuksiin soveltuvia kalkinpoistoaineita. Sellaiset tuotteet poistavat kalkin erittäin tehokkaasti ja ne tekevät sen standardi kahvikoneen kalkinpoisto-ohjelman ajassa. Yleinen kahvikoneiden kalkinpoistoaine ”For Better Coffee” on mahtava valinta, se sopii kaikille Nescafé Dolce Gusto kahvikoneille.

Miten poistaa kalkkia Nescafé Dolce Gusto kahvikoneesta?

Kahvikoneestasi tulisi poistaa kalkkia vähintään 3-4 kuukauden välein. Suurimmassa osassa Nescafé Dolce Gusto koneissa on integroitu kalkinpoisto-ohjelma – jos koneessasi on semmoinen, tarkista käyttöohjeesta, miten se suoritetaan. Suurimmasta osasta malleista poistetaan kalkkia kuitenkin hyvin samantyylisesti: sinun täytyy vain painaa ja pitää painettuna ON/OFF nappia koneen ollessa sammutettu (uusimmissa malleissa on kalkinpoistonappi). Alhaalla löydät jotkut yleiset askeleet, jotka antavat sinun saada kuvitelman, miten koneellesi pitäisi tehdä kalkinpoisto. 

Jos koneessasi on integroitu kalkinpoisto-ohjelma, seuraa näitä askeleita:

 1. Mikäli koneessasi ei ole erillistä kalkinpoistonappia (Jovia, Infinissima, Mini Me, Genio 2, Eclipse ja jotkut Piccolo mallit), koneessasi on kalkinpoiston indikaattori (Genio S mallit), sinun ei tarvi sammuttaa sitä.
 2. Mikäli vesisäiliössä on vettä, tyhjennä se. Sekoita kalkinpoistoaineesi veteen 1:10 suhteella (eli jos sinun täytyy käyttää 500 ml vettä, sekoita siihen 50 ml kalkinpoistoainetta), sitten kaada liuos tyhjään vesisäiliöön ja laita se takaisin koneeseen.
 3. Avaa lukituskahva ja laita kapselipidike puhdistustyökalulla paikoilleen (mikäli se on koneesi mukana). Sulje lukituskahva. Laita kahvisuuttimen alle vähintään 1 litran kapasiteetilla astia.
 4. Mikäli koneessasi on annoksen koon säätämisen näyttö, valitse maksimaalinen annoskoko.
 5. Mikäli koneessasi ei ole erillistä kalkinpoistonappia, paina ON/OFF nappia ja pidä sitä painettuna vähintään 5 sekuntia (kahvikoneen tulee olla sammutettu). Jos siinä on indikaattori jatka tällä askeleella: Genio S näytöllisessä versiossa valitse ”XL” vaihtoehto, sitten käännä nuppia myötäpäivään neljä kertaa; Genio S Touch mallissa paina kalkinpoistoindikaattoria ja pidä se painettuna ainakin 5 sekuntia. ON/OFF nappi tai kalkinpoistoindikaattori alkaa vilkkumaan oranssina ja kone menee kalkinpoistotilaan.
 6. Jos koneessasi on valintavipu, liikuta se kuuman veden asentoon. Jos siinä ei ole vipua, paina kahvinappia.
 7. Jos koneessasi ei ole annoksen koon näyttöä, odota kunnes noin puolet kalkinpoistoliuoksesta on tullut koneen läpi ja palauta vipu neutraaliin asentoon. Annoksen säädön näytöllä mallit lopettavat prosessin automaattisesti.
 8. Odota noin 2 minuuttia, kunnes kalkinpoistoliuos tekee työnsä.
 9. Huuhtele vesisäiliö, täytä se raikkaalla, puhtaalla vedellä ja laita se takaisin koneeseen.
 10. Jos koneessasi on vipu, liikuta se kuuman veden asentoon. Mikäli mallisi ei lopeta toimintoa automaattisesti, palauta vipu neutraaliin asentoon, kun puolet vedestä on tullut koneen läpi (paitsi jos käyttöohje ohjeistaa toisin). Jos koneesi lopettaa kalkinpoiston automaattisesti, odota, että vipu palautuu neutraaliin asentoon. Sitten liikuta vipu vasemmalle (kylmän veden valintaa päin) ja palauta se neutraaliin, kun vesisäiliö on täysin tyhjä (tai odota, että vipu palautuu automaattisesti).
 11. Mikäli konessa ei ole vipua, paina kahvinappia.
 12. Kun kalkinpoisto-ohjelma on lopetettu, sammuta kahvikoneesi. Avaa lukituskahva, irrota kapselinpidike ja puhdistustyökalu (mikäli se on mukana setissä), sitten huuhtele ja kuivaa ne. Pidä puhdistustyökalu tallessa seuraavaa käyttöä varten.
 13. Täytä vesisäiliö raikkaalla, puhtaalla vedellä.

Löytyy myös ilman automaattista kalkinpoisto-ohjelmaa Dolce Gusto koneita. Mikäli sinulla on semmoinen kone, voit silti seurata edellä mainittuja ohjeita: laita liuos koneen läpi valmistamalla pari annosta samalla liikuttaen vipua kuumasta kylmään. Sen jälkeen huuhtele järjestelmä puhtaalla vedellä.

Katso videoita suosituimpien mallien kalkinpoistosta

Olemme tietoisia siitä, että kalkinpoisto-ohjelmat ovat eri malleissa erilaisia ja niiden eri ominaisuuksissa on helppo seota. Siksi olemme nyt päättäneet esitellä videot suosituimpien Nescafé Dolce Gusto kahvikoneiden kalkinpoistosta. Jos sinulla on erilainen malli, mutta sitä käytetään samalla tavalla, tämä tieto pätee myös sinun koneellesi.

Miten poistaa kalkki Nescafe Dolce Gusto Genio S? 

Miten poistaa kalkki Nescafe Dolce Gusto Genio S Plus?

Miten poistaa kalkki Nescafe Dolce Gusto Genio S Touch? 

Yhteenveto

Siinäpä se: nämä ovat kaikki huoltotoimenpiteet, joita sinun tulee tehdä, jos haluat, että Nespresso koneesi palvelisi sinua vielä pitkään. Puhtaus, hygienia ja säännöllinen kalkinpoisto antavat välttää toimintahäiriöt ja antaa tuoda esille kaikki kahvisi makunyanssit. Toivomme, että nämä huoltovinkit auttavat sinua ja pääset nauttimaan maukkaasta kahvista joka ikinen päivä!

Jos jokin jäi kuitenkin vielä askarruttamaan, älä epäile ottaa yhteyttä asiakaspalvelijoihimme: he ovat valmiita antamaan ohjeistusta koskien kahvikoneesi huoltoa.