Rajoitetun ajan tarjous:
 • 00

  P.

 • 00

  T.

 • 00

  Min.

 • 00

  Sek.

1+1 CAPRISETTE- & PARALLEL-kahvit
Toinen samanlainen pakkaus lahjaksi.

Parhaat kahvipavut maailmassa: Sherlock Holmesin arvoinen mysteeri

Etelä-Amerikan länsiosassa sijaitsevasta Perun osavaltiosta aina Papua-Uusi-Guineaan asti – kahvin valtakunta ympäröi vyönä koko maapallon. Viimeaikoina jopa Kiina ja muut kauas pitkään kestäneillä teeperinteillä maat ovat tulleet menestyksekkäästi kahvimaailmaan ja alkaneet kilpailemaan parhaiden kahvipapujen tittelistä muiden kahviviljelijöiden kanssa. Arvioidaan, että lähes 17 miljoonaa kahviviljelijää ovat kahvialalla ja kasvattavat kahvia yli 60 maassa. Toisaalta kahvin ystävät riemuitsevat näin laajasta valikoimasta, mutta toisaalta taas he seisovat hyvin hankalan valinnan edessä valitessa parhaita saatavilla olevia kahvipapuja.

”Hei. Voinko ostaa teiltä parhaita kahvipapuja?” Yksikään kahvila – edes paras – ei pysty vastaamaan tähän kysymykseen. Tämä saattaa kuuostaa surulliselta, mutta sellaista kun ”parhaat kahvipavut” ei yksinkertaisesti ole olemassa. Toki kaikkien kahvipapujen laatua voi arvioida teknisestä näkökulmasta, mutta tärkein tekijä on viimekädessä vallitseva – eikä se ole mikään muu kuin jokaisen kahvijuojan oma henkilökohtainen mieltymys.

Joten, mitä kahvin ystävä voisi tehdä etsiessään parhaita kahvipapuja? Löytääksesi sinulle parhaat pavut, suosittelemme opettelemaan kahvimaailman avainsanat, jotta pystyt tulkitsemaan kahvipaketilla olevaa tietoa. Käsittelemme 8 avainsanaa alempana.

Kaksi avainkysymystä

Jos legendaarinen Sherlock Holmes alkaisi etsiä maailman parhaita kahvipapuja, hän aloittaisi ihan varmasti etsintöjään kahvitiloilta: etsijä analysoisi kahvipuita ympäröivää maaperää, laskisi korkeuden ja ilmanpaineen, seuraisi viljelijöiden työtä… Loppujen lopuksi, ennen kuin kauniisti pakatut ja täydellisesti paahdetut kahvipavut tulevat kauppojen ja verkkokauppojen hyllyille ne täytyy…kasvattaa. Kun katsomme ruskeita paahdettuja kahvipapuja, unohdamme usein, että kahvipapu on oikeastaan punertava, joskus keltainen, kahvikirsikan kivi. Jopa tämän kirsikan massalla, joka poistetaan käsittelyn aikana, on vaikutus kahvipapujen lopulliseen makuun. 

Etsitkö täydellisiä kahvipapuja koska olet vakuuttunut, että ne antavat sinun nauttia pehmeimmästä kahvista? Tällainen ajattelu saattaa olla väärä: vaikka joku sanoisi joitakin kahvipapuja parhaiksi, ne pavut ei välttämättä sovellu omaan makuusi. Aloita täydellisten kahvipapujen etsintä vastaamalla pariin kysymykseen. Ensinnäkin, millä menetelmällä valmistat kahvisi? Onko sinulla kahvikone, käytätkö erikoista suodatinta vai kaadatko vain veden jauhetun kahvin päälle? Toiseksi, minkälaisia makuja haluaisit tuntea kupissa?

Ensimmäinen avainsana on kahvisekoitus ja single-origin

Kahvisekoitus ja single-origin

Jos haluat tuntea itsesi ammatillisena kahvimaistelijana valitse vaaleapaahtoiset single-origin kahvipavut (puhumme niistä tarkemmin jälkeenpäin), joille on omaiset hedelmäiset, kukkaiset maut. Single-origin kahvin tekee ainutlaatuiseksi se, ettei niistä valmistettuun kahviin ei tarvitse mitään lisäaineita – sen maut on itsekseen tarpeeksi täyteläiset. Toisin sanoen, sellaisen kahvin makua ei pitäisi muuttaa maidolla tai sokerilla. Tosin edes tämä ei ole kiveen kirjoitettu! Jos esimerkiksi käytät mansikan makuvivahteilla single-origin kahvipapuja, niin espressoon maidon lisääminen saattaa luoda juoman, joka muistuttaa kesää ja mansikkapirtelöä. 

Jos päinvastoin pidät täyteläisestä ”kunnon” kahvin mausta, valitse tummempipaahtoiset kahvipavut tai kahvisekoitukset: niissä tuntuu suklaan ja pähkinöiden makuja ja ne ovat hyvin täyteläisen makuiset.

Huomautus. Eri maiden tai alueiden kahvipapuja yhdistämällä kahvisekoitukset voivat luoda todella ainutlaatuisen maun, joka sopii juuri sinulle. Sellaiset sekoitukset yleensä täydentävät toisiaan tai tekevät mausta intensiivisemmän. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä luonto ei ole tehnyt, voi tehdä erilaisten papujen makuja yhdistävät ihmiset. 

Parhaiden kahvipapujen etsiminen kartalta

Mikäli haluat aloittaa matkan kahvimaailmaan, sinun tulisi muistaa, että ”alkuperämaa” on yksi tärkeimmistä avainsanoista. Tämä taianomainen sana antaa meidän matkustaa ympäri maailman ja kokeilla sen makuja mukavasta kodistamme käsin! Ihmiset alkoivat puhua kahvin jäljitettävyydestä pari vuosikymmentä sitten, kun alkoi ns. kolmas aalto, koskien specialty kahvia. 

Pitää mainita, että alkuperämaa ei ole aina mainittu kahvipakkauksessa – erityisesti silloin, jos se on kahvisekoitus, mutta tähän tekijään aletaan kiinnittämään aina enemmän huomiota. Oikeastaan, jos puhutaan specialty kahvipavuista, sitä pidetään välttämättömänä. Muuten, jos kahvia sanotaan ”specialty” kahviksi, sen paketilla ei ole ainoastaan alkuperämaa, vaan myös tietty alue ja kahvin tuottanut viljelijä. Kuulostaako monimutkaiselta? Kahvi-intohimoitsijat menivät vielä pidemmälle. Joissakin pakkauksista löytyy sana ”microlot”, mikä tarkoittaa, että nämä laadukkaat huolellisesti valitut kahvipavut ovat peräisin hyvin pienestä kahviviljelmästä tai kapealta maatilan alueelta.

Toinen avainsana on kahvialueet

Kahvialueet

Kaikki kahvia tuottavat maat voi jakaa neljään alueeseen: Etelä-Amerikka, Keski-Amerikka, Afrikka ja Aasia. Jos meidän täytyisi kuvailla näistä maista peräisin olevaa kahvia vain parilla sanalla, kuvailisimme niitä näin:

 • Etelä-Amerikan kahvi – se on usein vaaleampi ja sen maku on lievempi, tuntea voi tumman suklaan ja pähkinän vivahteita. Se on myös Afrikan kahvia vähemmän hapan.
 • KeskiAmerikan kahvi – sen maku on eloisa ja Etelä-Amerikan kahviin verrattuna vähemmän makea, makuvivahteet kulkevat hedelmistä pähkinöihin saakka.
 • Afrikan kahvi – hedelmän, marjojen ja kukkien maut dominoivat tässä kahvissa. Se on myös happamampi ja sen makua verrataan usein viinin makuun. 
 • Aasian kahvi – se tunnetaan sen kitkeryydestä ja maanläheisistä mauista. Suurimmat tuottajat ovat mm. Vietnam, Intia ja Indonesia. Viimeisimmissä tuotetaan Kopi Luwak kahvia, joka on luultavasti maailman kallein kahvi. Maistettiin itsekin sitä ja kerrottiin vaikutelmista – löydät ne maisteluosasta. 

Huomio.  Kun kavennamme ihmeellisen laajan kahvimakujen maailman muutamalle alueelle, emme voi saavuttaa minkäänlaista tarkkaa tulosta. Sen takia, jos joku yrittää väittää, että joku kahvi on laadukas, koska se on Etiopiasta, Brasiliasta tai mistä tahansa muusta kahvia kasvattavasta maasta, muista, että tämä ei ole välttämättä totta.   Kun löydät uusia makuja, on tärkeää harkita muitakin tekijöitä kuin alkuperämaa, alue ja jopa maatila (muistatko ”microlot” kahvin?), missä kahvi on kasvatettu. Katso esimerkiksi kahta Aasian maata. Indonesiassa kasvatettu kahvi on täyteläinen, syvä, maanläheinen ja matalalla happamuudella. Papua-Uusi-Guinean kahvipuut taaskin kasvavat tuliperäisellä maaperällä, joka antaa kahvilla makeamman, puhtaan maun ja sitrushedelmän kaltaisen happamuuden. Vain kokeilemalla erilaisia juomia ja tutkimalla, millaisista pavuista ne ovat valmistettu, voit valita itsellesi parhaat kahvipavut.

Parhaiden kahvipapujen kasvattaminen vie aikaa

Alusta alkaen, eli kun tuleva kahvisi vieläkin kasvaa, sen makuun vaikuttavat monet luonnolliset tekijät. Näihin tekijöihin kuuluu ensikädessä kahvin kasvatukseen käytetty maaperä ja sitä ympäröivät luonnolliset olosuhteet. Samalla maaperällä kasvaneiden kahvipapujen maku voi erota riippuen esimerkiksi vuosittaisesta sateesta. Meidän mielestä kahvin kasvatusprosessissa tärkein osa on se, miten viljelijät pitävät huolta, poimivat ja käsittelevät kahvi kirsikoita. Jos nämä vaiheet eivät ole laadukkaita, voit unohtaa parhaat kahvipavut, vaikka ne olisivat olleet ympäröity täydellisillä olosuhteilla. Helpoin esimerkki: valmiit kirsikat poimitaan yleensä käsin, joten poimijoiden tulee päättää poimivatko he vain parhaita, täysin kypsiä kirsikoita. 

Kolmas avainsana on korkeus

Korkeus

Joidenkin kahvipapujen pakkauksissa ostajat näkevät korkeuden, missä kahvipavut on kasvatettu. 600 metriä. 1200 metriä. 1500 metriä. 2000 metriä ja muut. Tämä on muutakin kuin tilastoa. Mitä korkeammalla kahvipuut kasvavat, sitä hankalammissa olosuhteissa kahvikirsikoiden on pärjättävä. Korkeammalla kahvikirsikat kypsyvät hitaammin ja niihin vaikuttaa isompi paine. Tiedemiehet ovat vertailleet korkeammalla ja matalammalla kasvavia kahvipapuja ja löytäneet, että korkeammalla kasvavilla kahvipavuilla on parempi keho, eli miltä kahvi kielellä tuntuu (tiheältä vai kevyeltä), ja aromi.

Huomio. Ylänköjen suuri arvostaja on Arabica kahvilaji. Yllensä sanotaan, että Arabica kahvipuut kasvavat vähintään 600 metrin korkeudessa, mutta maun puolesta on korkeammalla kasvaneet kahvipavut laadukkaammat. Siksi sinun pitäisi aina huomioida paketissa näkyvä korkeus.

Jos etsit parhaita kahvipapuja, aloita Arabicasta

Arabika, robusta, liberika

Useimmiten näet kahvipakkauksessa sanan ”Arabica”. Nämä kahvipavut edustavat maailman yleisintä kahvilajia, joka muodostaa kolme neljännestä koko maailmassa myytävästä kahvista. Viimeinen neljännes muodostuu Robusta lajista. Pikakahvin valmistukseen käytetty Liberica kahvilaji muodostaa vain yhden prosentin ja on liiskaantunut Arabican ja Robustan väliin. Mitä sinun pitäisi tietää? Luonnossa kasvaa lukuisia muitakin kahvilajeja, mutta vain näitä kolmea kasvatetaan massiivisesti ja käytetään kaupalliseen tarkoitukseen. Muuten, Arabica, Robusta sekä Liberica ovat kaikki peräisin Afrikasta. Ne levisivät muualle maailmaan myöhemmin ja kotiutuivat sopivilla olosuhteilla paikkoihin. 

Arabica on kaikkein vaativin, mutta sen tekee ainutlaatuseksi laaja, ympäröivien olosuhteiden luoma, makumaailma, kuten myös sen aromi ja makeus. Sen takia ilmaisu ”100% Arabica pavut” on usein laadun merkki. Valitettavasti näillä sanoilla ei ole itsekseen paljon merkitystä. Ensinnäkin ostaja ei tiedä, mistä tämä Arabica on peräisin: onko se Etelä-Amerikka, Afrikka vai kenties Aasia?  Sinun tulisi olla valppaana myös muista syistä – kuten mainittiin jo aikaisemmin myös papujen lajike, niiden käsittely, paahto ja muut tekijät, jotka voivat muuttaa ja myös pilata Arabican maun, ovat myös tärkeitä. Sanoja ”100% Robusta” kohtaa hyvin harvoin, sillä Robusta kahvipapuja käytetään yleensä sekoituksissa Arabican lajikkeiden kanssa. Italialaiset ovat suuret Robustan fanit. Jos nämä pavut näkyvät aineksina voi juoja, edeltää, että kahvi on täyteläistä ja kitkerämpää. Siinä on myös enemmän kofeiinia. 

Neljäs avainsana on kahvipapulajit ja alalajit

Jos luulet, että se on niin helppoa, tulet pettymään – tai kenties riemuitsemaan. Arabica lajit on jaettu kymmeniin alalajeihin jotka ovat syntyneet luonnollisen mutaation tai ihmisen avulla kahvikasvien risteyttämisen kautta. Joten mitä sinun tulisi tehdä, jos kohtaat Arabican sijaista muita papuja, joista tiedät vähemmän? Kokeillaanpas oppia tuntemaan niistä joitakin:

 • Arabica Typica: tämä kahvi on kaikkien kahvien esi-isä. Sitä on kasvatettu ja hiottu vuosisatoja. Sen maku on erittäin makea ja puhdas.
 • Bourbon: siinä tuntuu hedelmän ja makean karamellin makuvivahteita. Tämä kahvilajike lumoaa sekä oikeat kahvi-intohimoilijat sekä täysin aloittelijat, ketkä ovat vasta aloittaneet kahvimaailmaan tutustumisen. Kokeile ja näet itse!
 • Catimor: sille on ominaiset pähkinöiden ja yrttien aromit, samalla kun valmiissa juomassa voi havaita kirsikoiden ja muiden marjojen vivahteita. Sen juojat huomaavat myös happamuuden ja makeuden hentoja vivahteita ja täyteläisyyttä. 
 • Catuai: se on hennon happamaa ja erittäin makea – siinä voi tuntea karamellin ja hunajan vivahteita. Näiden papujen maku riippuu kuitenkin niiden alkuperämaasta ja kahvipuita ympäröivistä luonnollisista olosuhteista. 
 • Caturra: valmis kahvi on elävän sitruunainen ja kevyt.
 • Geisha: tämä kahvi on silkkisen pehmeä, hienovarainen ja sille on ominaiset erilaiset maut. Se on täyteläinen mustaa teetä muistuttava, siinä voi havaita bergamotin kuoren vivahteita. Muuten, millään muilla kahvipavuilla ei ole niin paljon palkintoja kuin näillä!
 • Heirloom: tämä on yleinen nimi Etiopiassa kasvatetuille kahvipavuille. On laskettu, että Etiopiassa on 6-10 tuhatta kahvilajiketta – ne kaikki tekevät läpi luonnollisen risteyttämisen prosessin, ja luovat täten uusia lajikkeita. Termi ”heirloom” viittaa tähän prosessiin, vaikka jokainen maatila tuottaa täysin erilaisilla makuominaisuuksilla papuja. Kokeile tätä mystistä Etiopialaista kahvia – se on myös meidän maistelulistalla!
 • Icatu: näitä kuivakäsiteltyjä kahvipapuja dominoivat eloisat luumujen, suklaan ja marjojen maut.
 • Jamaican Blue Mountain: näille pavuille on ominaista hento happamuus sekä kevyt ja tasapainotettu maku. Niitä pidetään yleensä parhaiksi kahvipavuiksi koko maailmassa!
 • Maracatu: näistä pavuista tekee ainutlaatuiset niiden eloisa hedelmäinen happamuus. Maun puolesta ne ovat jossain Caturra ja Maragogype lajikkeen välissä.
 • Maragogype: tälle kahville on omainen pitkäkestoinen hedelmäinen maku ja sitrushedelmien happamuus. Ne erottuvat joukosta kokonsa puolesta – niitä sanotaan myös elefantti pavuiksi. 
 • Mundo Novo: näiden papujen makea maku, täyteläisyys ja hento happamuus on todella lumoavaa.
 • Pacamara: näille El Salvadorissa kasvatetuille kahvipavuille on omaista kukkien ja sitrushedelmien tasapainoinen maku sekä hento happamuus ja makeus.
 • Pacas: nämä kahvipavut lumoavat juojansa makeilla ja hennon happamilla mauilla, sekä mausteiden ja kukkien vivahteilla. 
 • SL-34/SL-38: nämä kahvipavut ovat peräisin Keniasta ja niitä sanotaan myös mustikkapommeiksi. Niille on omainen pitkäkestoinen hedelmäinen viinin maku. 
 • Timor tai Tim Tim: kuten suurin osa Indonesialaisesta kahvista, niille on omainen maanläheinen yrttien maku ja pitkäkestoinen jälkimaku.
 • Villa Sarchi: tälle kahville on omainen hento happamuus, intensiiviset hedelmämakuiset vivahteet ja mahtava makeus. 

Huomio. Jotkut kahvilajikkeet leviävät ympäri maailmaa, kun taas toiset kasvavat yhden maan rajojen sisällä. Tämä kaikki on mutaatioiden takia. Jos muistat, mitä papuja oli käytetty kahvissa, mistä tykkäsit, olet yhden askeleen verran lähempänä sinulle parhaiden kahvipapujen löytämiselle. 

Pavut ovat nähneet päivänvalon – kuinka voimme välttää niiden pilaamisen?

Kahvikirsikoiden kypsymiseen kuluu noin yhdeksän kuukautta, mutta, kuten jo mainittiin, kaikki kirsikat eivät kypsy kerralla. Sen takia on korjuuprosessi aina dynaamista. 

Viides avainsana on käsittelymenetelmä

Käsittelymenetelmä

Kypsien kirsikoiden käsittelyssä käytetään yleensä kahta menetelmää, mutta kahvikulttuurin edetessä viljelijät etsivät uusia menetelmiä, joiden avulla saisi ostajille tarjottua parhaita kahvipapuja. Vanhin menetelmä kirsikan massan irrottamiseksi pavusta, on niiden kuivumaan jättäminen aurinkoon. Tätä sanotaan luonnolliseksi tai kuivamenetelmäksi. Kypsät, huolellisesti lajiteltu kirsikat kaadetaan betonialustalle tai erikoisille pedeille joita sanotaan Afrikkalaisiksi tai kahvipedeiksi. Kirsikoita pitää käännellä jatkuvasti, jotta ne kuivuisivat tasaisesti eivätkä homehtuisi. Kun kirsikat ovat kuivat, ne puhdistetaan ja kivet erotellaan niistä. Minkälaisia vaaroja on pavuille tässä vaiheessa? Jos kahvipavut ylikuivuvat, niistä tulee hauraat ja monet pavut rakoilevat irrottamisen aikana. Sellaiset pavut ovat viallisia. Toisaalta, jos kirsikkaan jää liikaa vettä, ne voivat homehtua jälkeenpäin. Parhaille kahvipavuille on omaista 12,5% kosteus. Ei enemmän eikä vähemmän. Kuivamenetelmällä käsitellyt kahvipavut ovat yleensä hedelmäisen makeita.  

Luonnolliseksi

Toinen menetelmä on märkämenetelmä ja näitä kahvipapuja sanotaan pestyiksi. Kirsikat kaadetaan ensin vesisäiliöön – kypsät kirsikat ovat painavammat, joten ne vajoavat pohjaan samalla kun vihreät kirsikat jäävät pinnalle kellumaan. Jälkeenpäin kypsien kirsikoiden massa irrotetaan erikoisella koneella. Viimein pavut laitetaan toiseen säiliöön ja jätetään fermentoimaan. Tätä prosessia pitää seurata tarkasti, jotta papujen maussa ei tapahtuisi isoja muutoksia. Kun tämä vaihe on loppunut, kahvipavut pestään vielä kerran ja sitten kuivataan. Märkämenetelmällä käsitellyt pavut ovat happamammat kuin kuivamenetelmän pavut.

Pestyiksi

Yksi uusimmista käsittelymenetelmistä on ns. hunajamenetelmä. Se ei liity tosin mitenkään mehiläisten tuottamaan hunajaan. Verrattuna märkämenetelmään, pavut ovat tämän prosessin aikana vähemmän vedessä, joten fermentointi saavutetaan nopeammin. Samalla vähemmän pavussa olevia sokereita muunnetaan hapoksi. Tuloksena ovat intensiivisen makeat kahvipavut. Vielä yksi harvoin käytettävä käsittelymenetelmä on eksperimentaalinen anaerobinen käsittely, joka jättää kahvin ilman happoa fermentoinnin aikana, antaen sen ”muhentua omissa mehuissaan”. Tämän käsittelyn tulos on intensiivinen hedelmäinen maku, vaikka anaerobisesti käsitellyllä kahvilla voi olla paljon erilaisia makuja riippuen siihen lisätyistä aineksista. Kun valitset anaerobisesti käsiteltyjä papuja, katso pakkauksessa merkittyjä makuja ja anna omien mieltymystesi ohjata sinua!

Hunajamenetelmä

Kahvituottajamaat haluavat erottua joukosta, joten ne etsivät aina ainutlaatuisia tapoja kahvipapujen käsittelyyn. Yksi sellainen käsittelymenetelmä on Giling Basah. Sitä käytetään Indonesiassa. Papujen fermentoinnin ja pesemisen jälkeen niitä ei kuivata täysin – paitsi märät (kosteus 25 – 30 %) kahvipavut menevät erikoisen kuorintakoneen läpi. Vasta sen jälkeen niiden annetaan kuivua loppuun. Jos haluat tuntea näin käsiteltyjen kahvipapujen maun, kokeile Sumatrassa (Indonesiassa) kasvatettuja kahvipapuja. Ennen kuin teet kuitenkin sen, voit lukea meidän mielipiteitä maisteluosiosta!

Giling Basah

On olemassa eksoottisempiakin kahvin käsittelymenetelmiä. Indonesian metsissä asuvat sivettikissat, joiden lempiherkku ovat kahvipuissa kasvavat makeat kirsikat. Nämä eläimet osaavat valita kypsimmät kirsikat. Näiden kirsikoiden massa on täydellisesti sulatettu samalla kuin kivi poistuu ruoansulatuskanavan kautta. Vaikka kiviä ei sulateta, sivettikissojen mahoista löytyvät entsyymit vaikuttavat siihen silti. Lisäksi, sellaisen kahvin lopulliseen makuun vaikuttaa myös muu ruoka, mitä eläin on hiljattain syönyt. Kaikkein kiinnostavinta on se, että näin syntyy maailman kallein kahvi – Kopi Luwak. Me maistettiin sitä itse ja kerrottiin elämyksemme!

Kopi Luwak

Huomio. Kahvipapujen käsittelymenetelmät ovat inhimillisiä ratkaisuja, jotka perustuvat luonnon luomiin raaka-aineiden mahdollisuuksiin. Teknologian edistyessä perinteisten käsittelymenetelmien luetteloon lisätään uusia menetelmiä, jotka ovat tarkoitettu kahvin ainutlaatuisen maun puhdistamiseen. Meidän tapauksessa on tärkeää tietää suurimmat käsittelymenetelmät, mutta myös yhtä tärkeää on pitää mieli avoimena ja olla pelkäämättä kokeilla erilaisilla menetelmillä käsiteltyjä papuja. 

Papujen on aika paljastaa makunsa

Vihreiden kahvipapujen valmistelu muodostaa vain pienen osan koko matkasta. Kovien kivien muuttaminen aromaattisiksi kahvipavuksi on yhtä tärkeää, ja juuri tätä tekevät kahvipaahtimot. Tässä vaiheessa alkaa todellinen taika!

Kuudes avainsana on kahvin paahtaminen

Kahvin paahtaminen

Ennen paahtamista vihreillä kahvikivillä ei ole mitään perinteisen kahvin ominaisuuksia tai makua. Paahdon aikana näistä kivistä tulee kuitenkin ruskeita kahvipapuja. Tuoreen kahvin aromi on ilman muuta vaikuttava, joten parasta pahvia etsiessä huomioi paahtopäivämäärää näyttävät numerot. Tätä päivämäärää ei ole tietenkään aina kerrottu, mutta se on erittäin tärkeä. Viikko sitten, kuukausi sitten, kolme kuukautta sitten paahdettujen kahvipapujen aromi eroaa huomattavasti – ajan kuluessa se heikkenee. 

Toinen tärkeä paahtoon liittyvä seikka on paahtoaste. Useimmiten tummemmalla ja pidemmällä paahdolla kahvipapuja käytetään espressokoneissa, kun taas vaaleammalla ja lyhemmällä paahdolla pavut sopivat suodatinkeittimiin. Papuja paahtaessa on tärkeää säilyttää tasapaino ja välttää niiden polttamista – jos papusi palavat, tunnet kupissasi hiiltyneen maun. Toisaalta, erilaisia maun vikoja voi piilottaa papujen ylipaahtamisella, mutta siinä tapauksessa ei kannata mausta enää keskustellakaan. Luota meihin, paahdosta puhuttaessa on joka minuutti tärkeää. 

Jos kahvipaketti kertoo, että paahtoaste on vaalea, voit odottaa, että valmis kahvi on tuoksuva, virkistävä, ilmava ja hedelmäisentuoksuinen sekä maitosuklaanvärinen. Keskipaahtoisilla kahvipavuilla pitäisi olla eniten makeita makuvivahteita, joita täydentävät hedelmäiset ka kitkerät vihjeet. Samalla tummapaahtoiset (ei palaneet!) kahvipavut tuovat mieleesi tumman suklaan, mausteita, puuta ja savua. 

Kahvin maisteluopas

Kahvipapuja valitessa on maku tietenkin tärkein. Tiedämme kuitenkin kaikki, että maku on subjektiivinen. Vain kahvin maistelulla voit arvioida kaikki maun ominaisuudet, mutta kahvipaahtimot ja myyjät voivat auttaa sinua löytämään oikean suunnan. Jokunen vuosikymmen sitten luotiin erityinen kahvin maisteluopas. Tämän oppaan ansiosta voidaan oppia kommunikoimaan kahvin kielellä. Esimerkiksi, tunnetko Etiopialaisissa kahvipavuissa hedelmäistä makua? Sitten etsi tämä sana oppaan (kiekon) keskeltä ja etene siitä miettien, muistuttaako hedelmäisyys marjoja, kuivattuja hedelmiä, sitrushedelmiä yms. Jos tunnet sitrushedelmien maun voit liikkua vielä eteenpäin: onko se greipin, sitruunan vai limen tapainen?

Seitsemäs avainsana on makuvivahteiden arviointi

Makuvivahteiden arviointi

Miten kuvailisit tänä aamuna juomasi kahvin makua? Oliko se kitkerää? Happamaa? Tai ehkä vain ”kahvimainen”? Kahvioppaan tarjoamat kuvailut laajentavat näitä rajoja huomattavasti ja kertovat sinulle, mitä odottaa kahvia ostaessa. Sinun on oltava yhtä mieltä siitä, että jos pakkauksessa on sana ”mustikat” tai ”metsämarjat”, tunnet kielelläsi hieman enemmän happamuutta jopa ilman kahvia maistamatta! Samoin sanat kuten ”tumma suklaa” ja ”pähkinät” muistuttavat, miltä tuntuu suussa sulava suklaan pala. 

Täytyy vielä mainita: on mahdollista, ettet tunne pakkaukseen merkittyjä makuja niin voimakkaasti kahvia juodessasi. Tämä ei ole odottamatonta eikä se varmasti ole huono merkki. Maku on hyvin henkilökohtaista, koska se liittyy kokemuksiimme, muistoihimme ja mielleyhtymiimme, jotka muodostavat tämän makupelin erottamattoman osan. Tuodaan yksinkertainen esimerkki. ”Voidellun paahtoleivän vivahteet.” Mitä nämä sanat tarkoittavat ihmiselle, kuka ei ole koskaan syönyt voideltua paahtoleipää? Sen takia pitäisi sellaisia makuominaisuuksia käsitellä vain suuntaa antavina, eivätkä ne kerro koko tarinaa. Kahvia juodessasi tulet löytämään juuri sinulle tutun tien – se saattaa olla samanlainen kuin pakkauksessa kuvailtu. Ajan myötä makuaistisi ehkä jopa oppivat erottamaan enemmän makuja!

Parhaiden kahvipapujen koe

Kahvipapujen laatua voi arvioida pisteiden avulla. Tämä haaste tulee kahvin ottaa vastaan, jos se haluaa saada nimityksen specialty coffee, eli erikoiskahvi, joka on alkuperän voi yhdistää tiettyyn maatilaan.

Kahdeksas avainsana on kahvin laatupisteet 

Kahvin laatupisteet

100-pisteen järjestelmää käyttämällä sertifioidut Specialty Coffee Association (SCA) asiantuntijat arvioivat paahtamattomien kahvipapujen ulkonäön ennen kuin menevät kahvin maun ja aromin ominaisuuksiin. ”Specialty” kahviksi voi sanoa vain kahvia, joka on saanut yli 80 pistettä.

Onko tämä arvio tärkeää tavalliselle kahvijuojalle? Voiko tavallinen kahvin ystävä tuntea eron 84 ja 86 pisteen välillä? Vaikka suurin osa meistä ei pysty tuntemaan parin pisteen eroa maussa, nämä pisteet antavat meidän kouluttaa makuaistiamme. Ennen kaikkea, ne auttavat meitä laadukkaiden papujen etsinnässä. Kun sinulla on käsissäsi asiantuntijoiden arvioima specialty kahvi, voit olla varma, että se erityinen. Nyt täytyy löytää vain sinun makuusi sopivat kahvipavut. Ei ole väliä, montako pistettä ne ovat saaneet, kunhan sinä todella pidät niistä. 

Olet ostanut kahvipavut – miten nyt vältät niiden pilaamisen?

Yksinkertaisimman kahvinvalmistusmenetelmän, kuuman veden kaataminen kahvipurujen päälle, ja suodattimen avulla kahvin valmistamisen, johon tarvitaan vaaka ja erikoinen kannu, on paljon erilaisia kahvinvalmistusmenetelmiä, joista yksikään ei ole ”huono”. Totuus on kuitenkin se, että kun olet ostanut laadukkaat kahvipavut, haluat kokea kaiken maun. Juuri tässä tulevat mukaan sellaiset ”kahvipelit” – jokainen kahvigramma, veden laatu, jauhatuksen aika ja lukuisat muut tekijät ovat yhtäkkiä tärkeitä. Pari avainsääntöä: ensinnäkin, älä kaada kahvisi päälle kiehuvaa vettä. Veden lämpötilan pitäisi olla 8595°C välillä. Toiseksi, ns. ”kultaiset” kahvin ja veden suhteet ovat 6 grammaa kahvia 100 ml vettä kohden, tai 3-4 lusikallista kahvia 200 ml kupillista kohden. Nämä säännöt on hyväksynyt itse Specialty Coffee Association. Kahvin ja veden suhde voi kuitenkin vaihdella riippuen omista makumieltymyksistäsi!

Kahvinvalmistusmenetelmät

Kahvinvalmistusmenetelmät

Täysautomaattinen kahvikone: tämä kone antaa sinun valmistaa espressoa ja lukuisia maitopohjaisia kahvijuomia! Suositeltu kahvipapujen jauhatus on hieno (jauhontapainen).

Pour-over kahvi: intensiivisenmakuinen vahva kahvi. Suositeltu jauhatus on karkea (leivänmuruistentapainen).

Mutteripannu: käytetään eloisan, intensiivisen ja erittäin kuuman kahvin valmistamiseen. Suositeltu kahvipapujen jauhatus on hieno (jauhontapainen).

Ranskalainen kahvinkeitin: se paljastaa luonnollisen kahvin maun ja tuottaa täyteläisen juoman. Suositeltu jauhatus on karkea (leivänmuruistentapainen).

“AeroPress” kahvinkeitin: kahvissa tulevat esiin hedelmäiset vivahteet, kahvin raskauden tuntee selvästi. Suositeltu on keskijauhatus (sokerintapainen).

“Chemex” kahvinkeitin: valmistetun kahvin puhtaus muistuttaa teetä, juoma on kevyt eikä ollenkaan kitkerää. Suositeltu on keskijauhatus (sokerintapainen).

Huomio. Kahvia on parasta ostaa papuina ja jauhaa ne juuri ennen kahvinvalmistusta. Suosittelemme ostamaan elektronisen tai manuaalisen myllyn. Jos säilytät jauhettua kahvia pidemmän ajan, se menettää hapettuessa makua ja aromia. Juuri ennen valmistusta jauhettujen kahvipapujen avulla tulet tutustumaan taas hyvän kahvin maailmaan!

Löydetään maailman parhaat kahvipavut – maistetaan niitä yhdessä!

Voidaan jutella kahvista koko päivän, mutta aina on parempi valmistaa kupillinen ja maistaa sitä. Tähän tarkoitukseen valittiin 15 erilaista kahvia. Kahvinvalmistus uskottiin täysautomaattiselle kahvikoneelle ja Chemex kahvinkeittimelle, joka on viimeaikoina kerännyt suosiota.

Maistetaan kahvikoneessa valmistettua kahvia 

Täysautomaattiset kahvikone

Aloitetaan nopeimmasta ja helpoimmasta kahvinvalmistustavasta – täysautomaattinen kahvikone! Tämän laitteen avulla tehtiin 7 makutestiä, joista 5 oli kahvisekoituksia ja 2 single-origin lajiketta Keski- ja Etelä-Amerikasta sekä yksi kahvipapusekoitus Afrikasta.

Makutesti 1: Kahvipavut Charles Liegeois “Magnifico” 

 • Alkuperämaa: Kolumbia 
 • Ainekset: sekoitus
 • Paahtoaste: keskitumma / 4
 • Makumaailma: vadelmat, suklaa, viski
 • Koko: 1 kg

Tämä kahvi sopii niille, ketkä tykkäävät tummasta suklaasta ja intensiivisistä mauista. Suklaan maku kattaa kielesi ja kestää vielä pitkään kupin juomisen jälkeen. Tumman suklaan kitkeryyttä täydentää vadelmahillon happamuus, joka on tässä sekoituksessa yhtä eloisa kuin suklaa. Viskin ystävät tunnistavat varmasti senkin vivahteet tässä juomassa, erityisesti ensimmäisen siemaisunjälkeen. Kun juoma on jäähtynyt, viskin tuoksun voi tuntea myös sen aromissa.

Makutesti 2: Kahvipavut “Caprisette Belgique”

 • Alkuperämaa: Brasilia ja Honduras
 • Ainekset: sekoitus; 80% Arabica and 20% Robusta
 • Paahtoaste: keskivaalea / 2
 • Makumaailma: tumma suklaa, karamelli
 • Koko: 1 kg

Tästä kahvista tekee ainutlaatuisen sen vahva tumman suklaan luonne. Juoma on täyteläinen ja sopii täydellisesti juotavaksi karamellitäytteisen belgialaisen vohvelin tai italialaisen pähkinä biscotti:n kanssa.

Makutesti 3: Kahvipavut “Caprisette Professional” 

 • Alkuperämaa: Etelä-Amerikka ja Intia 
 • Ainekset: Arabica papusekoitus 
 • Paahtoaste: keskitumma/ 4
 • Makumaailma: marjat, hedelmät, kirsikat
 • Koko: 1 kg

”Eri makujen sekoitus ja tietenkin maukas happamuus tekevät tästä kahvista erittäin houkuttelevan. Se voisi hyvinkin kuulua iltapäivän jälkiruokaasi!

Jos pidät vahvasta, kitkerästä kahvista, nämä pavut eivät ehkä ole lempparisi. Jos taaskin etsit kahvistasi maukasta happamuutta, sinun on pakko kokeilla tätä sekoitusta. Vaikka pavut ovat tummempipaahtoisia, kahvin maussa tuntuu hyvin marjainen happamuus ja niissä voi tuntua kypsien hedelmien vivahteita. 

Makutesti 4: Kahvipavut “Caprisette Fragrante” 

 • Alkuperämaa: Brazil
 • Ainekset: sekoitus
 • Paahtoaste: keskitumma / 4
 • Makumaailma: saksanpähkinä, maitosuklaa, maapähkinä
 • Koko: 1 kg

Tämän kahvin maku on erittäin mieto, joten vahvan kahvin rakastajat pitävät sitä varmasti liian laimeana. Pavut ovat tummempipaahtoiset, mutta valmiissa juomassa paljastuu maapähkinävoin ja maitosuklaan makeus kuten myös hento saksanpähkinöiden kitkeryys. 

Makutesti 5: Specialty kahvipavut “El Salvador Santa Petrona”

Specialty kahvipavut “El Salvador Santa Petrona” 

 • Alkuperämaa: El Salvador, Santa Ana alue
 • Ainekset: Pacamara pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 86.5
 • Korkeus: 1700 m
 • Käsittely: luonnollinen
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: marsipaani, suklaa, sitruunankuori
 • Koko/pakkaus: 1 kg, kätevä vetoketju

Tämän kahvin aromi lumoaa juojat heti alusta alkaen. Se on herkkä, kiehtova, hyväntuntuinen nenälle ja muistuttaa marsipaania. Kun otat sipaisun, sinut ottaa vastaan hento kitkeryys ja hienovarainen sitruunakuoren happamuus – El Salvadorissa kasvatetuille kahvipavuille on omaista makujen tasapainoisuus. Pacamara lajike on hyvin harvinainen ja se on luotu risteyttämällä Paca ja Maragogype lajit. Luullaan, että tämän lajikkeen parhaat pavut on kasvatettu tarkalleen Santa Ana alueella El Salvadorissa. Kokeile niitä!

P.S Me valmistettiin tätä kahvia sekä täysautomaattisessa koneessa sekä ”Chemex” kahvinkeittimessä. Se on yhtä maukasta molemmilla tavoilla valmistettuina!

Makutesti 6: Specialty kahvipavut Goat Story “Brazil Toucan” 

Specialty kahvipavut Goat Story “Brazil Toucan” 

 • Alkuperämaa: Brasilia, Minas Gerais,  Cerrado Mineiro alue
 • Ainekset: Catuai, Caturra, Mundo Novo pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 83.5
 • Korkeus: 1100 m
 • Käsittely: luonnollinen
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: tumma suklaa, karamelli, Brasilian pähkinät
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

Valmistettiin tätä kahvia sekä kahvikoneella että ”Chemex” kahvinkeittimellä. Perinteisen kahvin ystävät rakastuvat tähän kahviin ensisiemaisulla. Makunystyröitä ympyröi tumman suklaan kitkeryys ja Brasilian pähkinöiden erittäin hento happamuus ja makeus. 

Makutesti 7: Luomu kahvipavut Charles Liégeois “Kivu”

 • Alkuperämaa: Kongon Demokraattinen Tasavalta
 • Ainekset: luomu kahvipavut, sekoitus
 • Paahtoaste: keskitumma / 4
 • Makumaailma: kuivatut taatelit, tumma suklaa, marsipaani
 • Koko: 250 g

Jauhamattomat kahvipavut ovat erittäin aromaattiset ja makea kaakon tuoksu kutittaa nenää miellyttävästi. Valmis kahvi on hyvin täyteläinen, pehmeä ja hento – tumman suklaan kitkeryys seuraa heti ensimmäisen happaman vivahteen jälkeen. Kuten suurin osa Afrikan kahveista, tämä soveltuu happamampien juomien juojille. 

Maistelemme ”Chemex” kahvinkeittimessä valmistettuja kahveja 

Chemex

”Chemex” kahvinkeittimessä käytettiin ns. ”kultaisia” kahvin ja veden ja suhteita: 60 g jauhettua kahvia 1 l vettä kohden. Koska käytettiin 500 ml vettä, kahvin määrä suhtautui siihen. Sanomattakin on selvää, että jauhettiin kahvipavut juuri ennen valmistusta ja käytettiin vähämineraalista vettä. Kuumennettiin vesi 94°C asti, mutta vältettiin sen keittämistä.

KESKI-AMERIKKA

Alueesta. Etelä-Amerikkaan verrattuna tämä eloisa kahvi on vähemmän makea. Sen makuvivahteet vaihtelevat eri hedelmistä pähkinöihin.

Makutesti 8: Specialty kahvipavut “Nicaragua Maragogype”  

Specialty kahvipavut “Nicaragua Maragogype” 

 • Alkuperämaa: Nicaragua, Matagalpa alue
 • Ainekset: Maragogype pavut
 • SCA pisteet: 83
 • Korkeus: 12001500 m
 • Käsittely: märkä
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: karamelli, hunaja, mausteet
 • Koko/pakkaus: 1 kg, kätevä vetoketju

”Tämä oli varmaankin maultaan mielenkiintoisin. Sen maistaminen oli kuin vuorikiipeily, jokainen uusi askel paljastaa aina vain vaikuttavimpia näkymiä. Viimeistä siemausta ottaessa tuntuu, kuin olisit saavuttanut korkeimman makuhuipun.” 

Suodatinmetodilla valmistettuna tämä kahvi ottaa sinut vastaan täydellisesti tasapainoisella herkällä makeudella ja happamuudella. Älä anna sen hämätä: tämä kahvi ei missään nimessä kuulu hienovaraisten kahvien listalle! Herkän tervehdyksen jälkeen tunnet mausteista makua. Nauti näiden kahvipapujen kermaista pehmeyttä.

Makutesti 9: Specialty kahvipavut “El Salvador Santa Petrona” 

Specialty kahvipavut “El Salvador Santa Petrona” 

 • Alkuperämaa: El Salvador, Santa Ana alue
 • Ainekset: Pacamara pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 86.5
 • Korkeus: 1700 m
 • Käsittely: luonnollinen
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: marsipaani, suklaa, sitruunankuori
 • Koko/pakkaus: 1 kg, kätevä vetoketju

”Huomaa näiden papujen korkea SCA pistemäärä. Jos sinulla on epäilyksiä, tämä numero voi kannustaa sinua kokeilemaan tätä kahvia.”

Halusimme kokea erilaisia makuja, joten valmistettiin näitä papuja sekä kahvikoneessa että ”Chemex” kahvinkeittimessä. Mainittiin jo, että kahvikoneessa valmistettu kahvi oli oikein maukas, mutta ”Chemex kahvinkeitin paljasti sen maun ainutlaatuisen puhtauden. Sanotaan, että parhaat Pacamara pavut ovat kasvatettu Santa Ana alueella El Salvadorissa. Koska tässä kahvissa piilevät maut ovat hyvin ominaiset El Salvadorille, suosittelemme kokeilemaan niitä jos haluat oppia tuntemaan maan paremmin.

AFRIKKA

Alueesta. Afrikan kahville on ominaista hedelmäinen, marjainen, kukkainen maku ja erittäin eloisa happamuus. Tätä kahvia verrataan usein viiniin.

Makutesti 10: Specialty kahvipavut “Ethiopia Shakisso” 

Specialty kahvipavut “Ethiopia Shakisso” 

 • Alkuperämaa: Etiopia, Guji alue
 • Ainekset: Heirloom pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 87.5
 • Korkeus: 1800 m
 • Käsittely: märkä
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: mustikat, karhunvatukat, jasmiini
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

”Arvaa: miltä tuoksuvat juuri poimitut, erotellut ja heti paahdetut kahvipavut? Olet oikeassa – jasmiinilta.”

Etiopia! Se tuoksuu jasmiinille ja miellyttää makuaistejasi mustikoiden ja karhunvatukoiden mauilla. Tämä kahvi on luonnollisen makea. Mitä tuoreemmin paahdettu etiopialainen kahvi, sitä eloisampi on kukkien tuoksu.

Makutesti 11: Specialty kahvipavut “Kenya Kariru” 

Specialty kahvipavut “Kenya Kariru” 

 • Alkuperämaa: Kenya, Kirinyaga alue
 • Ainekset: SL-34 and SL-28 kahvipavut, single-origin
 • SCA pisteet: 87.5
 • Pisteet: 18001900 m
 • Käsittely: märkä
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: vadelmat, punaherukat, omenat
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

”Näin kirkkaanmakuinen kahvi ansaitsee paljon enemmän kuin aplodit – se ansaitsee tulla heti maistetuksi.”

Tämän kahvin maku on täynnä marjaisuutta! Tunnet punaherukoiden aromin sekä kahvipapujen jauhamisen että juoman valmistamisen jälkeen. Kun alat juomaan sitä, tunnet myös vaikuttavan punaherukoiden maun. Se on kuin joisit punaherukkakompottia. Pavut kasvatettiin tuliperäisellä maaperällä ja se on varmasti vaikuttanut niiden ainutlaatuiseen makuun. Sen juonti tuntuu, kuin kypsän omenan syöminen – mukava jälkimaku viipyy kielelläsi pitkään kupillisen juomisen jälkeen. 

AASIA

Alueesta. Aasialainen kahvi tunnetaan sen kitkeryydestä ja maanläheisistä mauista

Makutesti 12: Specialty kahvipavut “Indonesia Sumatra” 

Specialty kahvipavut “Indonesia Sumatra” 

 • Alkuperämaa: Indonesia, Sumatra saari
 • Ainekset: Tim Tim pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 84
 • Korkeus: 14501700 m
 • Käsittely: Giling Basah (papujen fermentoinnin ja pesemisen jälkeen niitä ei kuivata täysin – paitsi märät (kosteus 25 – 30 %) kahvipavut menevät erikoisen kuorintakoneen läpi ja vasta sen jälkeen voi kuivuminen jatkua)
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: kaneli, ruskea sokeri, viini
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

Tim Tim pavut luotiin risteyttämällä Arabica- ja Robusta- kahvipuita, joten tämän kahvin maku on lähellä muita aasialaisia lajikkeita. Tässä juomassa ei ole marjaista happamuutta. Nenäsi täyttyy välittömästi runsaalla ruskean sokerin ja kanelin aromilla, kun taas kielelläsi tuntuu eloisa punaviinin maku.

Makutesti 13: Specialty kahvipavut “Papua New Guinea Sigri”

Specialty kahvipavut “Papua New Guinea Sigri” 

 • Alkuperämaa: Papua-Uusi-Guinea, Wahgi Valley
 • Ainekset: Caturra pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 84
 • Korkeus: 1600 m
 • Käsittely: märkä
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: inkivääri keksit, musta tee, hunaja
 • Koko/pakkaus: 1 kg, kätevä vetoketju

“Nämä kahvipavut osoittavat, kuinka kiehtova kahvin maailma voi olla.” 

Mustan teen ystävien on pakko kokeilla tätä kahvia. Jos suljet silmät, sinusta tuntuu kuin joisit vahvaa mustaa teetä sitruunalla ja hunajalla. Hunajan herkkä makeus ja sitruunainen happamuus tuntuvat tämän kahvin maussa. 

ETELÄ-AMERIKKA

Alueesta. Etelä-Amerikan kahvi on yleensä kevyempi, sen maku on herkempi ja siinä tuntuu tumman suklaan ja pähkinöiden vivahteita. Afrikkalaisiin kahvipapuihin verrattuna, nämä ovat vähemmän happamat.

Makutesti 14: Specialty kahvipavut Goat Story “Brazil Toucan”

Specialty kahvipavut Goat Story “Brazil Toucan”

 • Alkuperämaa: Brasilia, Minas Gerais, Cerrado Mineiro alue
 • Ainekset: Catuai, Caturra, Mundo Novo pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 83.5
 • Korkeus: 1100 m
 • Käsittely: luonnollinen
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: tumma suklaa, karamelli, brasilialaiset pähkinät
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

Perinteisen kahvin ystävät rakastuvat varmasti tähän kahviin. Makuaisteja ympäröi tumman suklaan kitkeryys, erittäin herkkä happamuus ja brasilialaisten pähkinöiden hieno makeus. Suodatinkeittimessä valmistettuna pähkinöiden maku voimistuu. 

Makutesti 15: Specialty kahvipavut Goat Story “Colombia La Marianela”

Specialty kahvipavut Goat Story “Colombia La Marianela”

 • Alkuperämaa: Colombia, Cauca alue
 • Ainekset: Caturra, Catimor pavut, single-origin, microlot
 • SCA pisteet: 84
 • Korkeus: 16501800 m
 • Käsittely: luonnollinen
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: punaiset hedelmät, rommi, kaakao, trooppiset hedelmät
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

”Jo pakettia avatessa nenäsi täyttyy rommin ainutlaatuisella ja miellyttävällä aromilla. Tämän kahvin hedelmäistä makeutta ja keveyttä on hankala unohtaa.”

Jo pakettia avatessa tunnet rommin täyteläisen tuoksun, kun taas jauhetut pavut paljastavat eläviä tumman suklaan vivahteita. Tämän kahvin maku on yhtä täyteläinen kuin sen aromikin. Valmis juoma muistuttaa makeuttamatonta juuri puristettua punaisten hedelmien mehua, mutta kielellesi jää lopulta trooppisten hedelmien miellyttävä makeus. Se muistutti meille passion hedelmää!

MAAILMMAN KALLEIMMAT KAHVIPAVUT

Makutesti 16: Specialty kahvipavut “Jamaica Blue Mountain” 

Specialty kahvipavut “Jamaica Blue Mountain” 

 • Alkuperämaa: Jamaica, Clydesdale, Blue Mountains alue
 • Ainekset: Blue Mountain pavut, single-origin
 • SCA pisteet: 84
 • Korkeus: 1700 m
 • Käsittely: märkä
 • Paahtoaste: keskipaahto / 3
 • Makumaailma: tamarind, appelsiinit, maitosuklaa
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

”Makujen hienovarainen tasapaino on yksinkertaisesti vastustamaton. Mitä tärkeintä, mielestäni ei ole epäilystäkään ansaitseeko tämä kahvi yhden maailman parhaan kahvilajikkeen tittelin!”

Näistä rajoitetun erän kahvipavuista valmistettua kahvia ei voi sekoittaa mihinkään muuhun. Appelsiinien ja maitosuklaan makea aromi kutittaa nenää samalla kuin kielen kattaa maitosuklaan täyteläinen ja makea maku. Jos suljet silmäsi tietämättä mitä juot, voisi luulla, että juot makeutettua kahvia tilkalla maidolla. Totuus on, että Blue Mountain kahviin ei ole lisätty maitoa eikä sokeria. Muuten, paketissa sanotaan, että kahvissa pitäisi tuntua tamarindin vivahteita. Jos et ole maistanut tätä hedelmää ennen, niin koeta tunnistaa kahvin tuoksussa palaneen sokerin tuoksu!

”Jamaican Blue Mountain” kahvia toimittaa Sharp perheen ylläpitämä “Clydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee” yhtiö. Tämän perheen neljä sukupolvea ovat kasvattaneet kahvia Jamaikan Blue Mountain kahvialueella – sitä kutsutaan Clydesdaleksi ja se sijaitsee avain vuorten sydämessä. Tämän perheen tavoitteena ei ole ainoastaan kahvin merkittävän maun ja laadun säilyttäminen, vaan myös heitä kasvattamisessa auttavien ihmisten tukeminen. 

Jamaikan kahvin laatua seurataan tarkasti valtion tasolla. Vuonna 1953 perustettu The Coffee Industry Board (CIB) tutkii kahvin huolellisesti ja takaa, että se on 100% Jamaican Blue Mountain, antamalla erikoisen  CIB-sinetin. Tämän kahvin tuotanto on erittäin vähäistä, joten se kuuluu LIMITED EDITION-sarjaan. 

Makutesti 17: Kahvipavut “Indonesia Kopi Luwak” 

Kahvipavut “Indonesia Kopi Luwak” 

 • Alkuperämaa: Indonesia, Central Java
 • Ainekset: Typica pavut, single-origin
 • Korkeus: 1500 m
 • Käsittely: Luwak
 • Paahtoaste: keskitumma / 4
 • Makumaailma: karamelli, hasselpähkinät, suklaa
 • Koko/pakkaus: 250 g, kätevä vetoketju

Tähän kahviin liittyy ainutlaatuinen ilmiö: vaikka ihmiset eivät tiedä sen tarkkaa nimeä, suurin osa heistä on silti kuullut, että sitä sanotaan maailman kalleimmaksi kahviksi. Näiden papujen arvo johtuu niiden ainutlaatuisesta käsittelymenetelmästä. Indonesian metsissä asuvat sivettikissat, joiden lempiruoka on kahvipuissa kasvavat makeat kirsikat. Nämä eläimet ovat kypsien kirsikoiden poimimisen asiantuntijat. Näiden kirsikoiden massa sulatetaan jälkeenpäin ja kivi poistuu ruuansulatuskanavan kautta. Vaikka kiveä ei sulateta, sivettikissan mahassa olevat entsyymit silti vaikuttavat siihen. Tämän tuloksena kahvi menettää Indonesian kahville omaisen aggressiivisen kitkeryytensä. Kahvin lopulliseen makuun vaikutta myös ruoka, mitä eläin on hiljattain syönyt. Tämän takia on jokainen kupillinen Kopi Luwak kahvia ainutlaatuinen, 

Tätä kahvia juodessa suklaan ja pähkinöiden intensiivinen aromi kutittaa nenääsi. Hellävarainen sitruunainen happamuus ja makean karamellin maku paljastuvat kahvin jäähtyessä. Sen täyteläisyyden ansiosta tunnet, kuin joisit kuumaa suklaata! Tämän kahvin tarjonta on hyvin vähäistä, joten se kuuluu LIMITED EDITION sarjaan.

Tapauksen lopettaminen

Elikkä, miten valita juuri sinulle parhaat kahvipavut? Helpoin ja paras tapa on maistella niitä. Mitä enemmän eri kahvilajikkeita kokeilet, sitä paremmin sinulle tulee selväksi, mikä soveltuu sinun henkilökohtaiseen makuun. On kuitenkin erittäin tärkeää välttää papujen pilaaminen! Jos ostat laadukkaat pavut, mutta jauhat ne kaikki kerralla ja säilytät pidempään kuin paahtimo on suositellut, niiden laatu häviää ilmaan. Paahtimon ohjeiden seuraaminen on tärkeää. Jos esimerkiksi suositellaan käyttämään suodatinkahvinkeitintä, kahvikoneella valmistettuna sen maku voi muuttua drastisesti. Toivomme, että tässä artikkelissa mainitut avainsanat (single-origin/kahvisekoitus, kahvin alue, korkeus, kahvipapulajikkeet, käsittelymenetelmä, makumaailma, laatupisteet, valmistustavat) auttavat myös kahvimaailmassa navigoinnissa. 

Rauhoitu! Sinun ei tarvitse olla ammatillinen barista (näin kutsutaan kahvinvalmistuksen asiantuntijoita) valmistaaksesi todella mahtavan kahvikupillisen kotonasi. Meidän neuvomme on tämä: koita ”kesyttää” kahvipapuja. Maista monia lajikkeita ja vältä lisien, kuten maidon ja sokerin, käyttämistä. Se ei ole salaisuus, että yläpuolella mainittujen kahvipapujen maistelussa käytettiin 0 grammaa sokeria ja 0 ml maitoa! Koe kahvin luonnollinen makeus. Tutustu jakautuneisiin makuihin, erilaiseen happamuuteen, eri makujen kiehtovaan tasapainoon. Älä unohda myöskään, että jokaisella kahvilajikkeella on oma ainutlaatuinen tarina. Kuuntele sitä. Loppujen lopuksi, kahvi on paljon muutakin kuin juoma, joka auttaa sinua heräämään aamuisin.

Me olemme melkein unohtaneet mainita yhden suurimman kahvimyytin: luulo, että laadukkaat kahvipavut ovat aina kalliimmat. Totta kai kahvin hinta riippuu monesta seikasta, niistä huomattavin on kahvin harvinaisuus. On vain luonnollista, että mitä harvinaisempi kahvi on, eli mitä vähäisempi sen globaali tarjonta on, sitä korkeampi hinta sillä on. Tarkoittaako se sitä, että harvinaisempi kahvi on myös parempaa? Ei varmasti. Tärkein, ja oikeastaan ainoa, kahvin tuomari on sinun henkilökohtainen makusi. Luota siihen. Ja jatka sen kehittämistä!