Kalkin poistaminen kahvikoneestasi: mitä sinun tulisi tietää?

Kalkin poistaminen kahvikoneestasi
#kahvi #kahvikoneelle kalkinpoistoa

Jos kysyisit asiantuntijoilta, mitkä ovat tavallisimmat syyt kahvikoneiden toimintahäiriöihin, kaikki ilmeisesti sanoisivat, että kalkki. Sen kahvikoneen osille aiheuttamat vauriot ovat usein peruuttamattomat. Kun asiakas ostaa meiltä laitteen, koetamme parhaamme mukaan kertoa, miten kahvikonetta pitäisi kunnolla puhdistaa ja mitä pitäisi tehdä, jotta voisi nauttia maukasta kahvia niin pitkään kuin mahdollista.

Kahvin makua ei mainita tässä vahingossa: jos valmistat kahvia koneella, josta ei ole kunnolla poistettu kalkkia, se menettää suurimman osan arvokkaista ominaisuuksista (vesi ei vain pysty imeytymään kahviin ja hankkimaan siinä piilossa olevia makuja) – sanomattakaan, että sellaisissa olosuhteissa kahvin valmistaminen on erittäin hankalaa ja ongelmallista.

Asiakkaamme usein muistuttavat meille, että kone on katettu 24 kuukauden tuottajanpuoleisella takuulla ja kaikki ongelmat tulisi huoltaa tämän aikana ilmaiseksi. Sähkölaitteita, mukaan lukien kahvikoneita, koskeva takuu on kuitenkin voimassa vain jos konetta on käytetty käyttöohjeen mukaisesti ja huollettu valmistajan suositusten mukaan. Diagnostiikan aikana ei ole hankala päätellä onko huolto-ohjeita seurattu: jos koneen osat ovat vaurioituneet kalkista, sen näkee heti. Jos koneen rikkoutumisen syypää on kalkki, valmistajalla ei ole vastuuta, joten asiakkaan pitää kattaa korjauksen kulut itse.

Yksityiskohtaisen kalkin poistamisen tärkeyden selityksen lisäksi saat tästä artikkelista tärkeää tietoa toimenpiteen tärkeimmistä vaiheista, siihen parhaiten sopivista tuotteista ja yleisimmät kalkinpoiston virheet. Saat arvokasta neuvoa joka auttaa sinua pidentämään kahvikoneesi ikää ja saat myös tietoa, miten tehdä puhdistustoiminpiteitä helpommin, nopeammin ja joissakin tapauksissa jopa harvemmin. 

Mikä on kalkki ja miksi se on niin haitallinen kotikoneille?

kalkki

Jos katsotaan kalkkia kemistin näkökulmasta, meidän täytyisi myöntää, että se ei ole mitään muuta kuin magnesium- ja kalsiumsuolojen seos. Tämän yhdistelmän määrä vedessä auttaa määrittelemään miten kova tai pehmeä vesi on. Jos yhdessä litrassa on enintään 20 mg näitä suoloja, sellaista vettä sanotaan “pehmeäksi”, kun taas “kova” vesi on sellainen, missä on 80–120 mg suoloja litraa kohden. Mietitkö, miten nämä suolat vahingoittavat kahvikonettasi?

Jos et poista kalkkia tarpeeksi usein, koneesi vesiputket alkavat kapeutua ja kahvisi valuu hitaammin – tai päinvastaisesti, vesi ehkä ei tule suuttimen läpi ja jatkaa tippumista jopa kahvinvalmistuksen loputtua (nämä ovat ensimmäiset merkit, että koneesi on kalkinpoiston tarpeessa!). Sen lisäksi kalkki voi kerääntyä kahvikoneesi sisäisten osien ympärille, tämä saattaa aiheuttaa sen ylikuumenemisen – sellaista vahinkoa ei yleensä pysty peruuttamaan. 

Saattaa tuntua aika kummalliselta: me, ihmiset, tarvitsemme näitä ravintoaineita kehoomme. Me valitsemme tietoisesti ruuat, joissa on runsaasti magnesiumia ja kalsiumia, tai otamme ravintolisiä vahvistaaksemme hermostoa ja auttaaksemme sydämiämme. Siksi jotkut ihmiset ilmeisesti uskovat, että kalkki ei ole ollenkaan vaarallista.

Siitä huolimatta, mikä tulee ihmisen kehon ja sähkölaitteen toimintaperiaatteisiin, ne ovat aivan erilaisia. Kalsium ja magnesium imeytyvät kehoihimme, mutta metalliin muoviin ja muihin tällaisiin pintoihin ne vain kertyvät. Juuri tämä kertyminen on yksi pääsyistä ongelmiin, joita kohtaavat ne, jotka eivät välitä kalkin poistamisesta. 

Kuinka usein kahvikoneesta pitäisi poistaa kalkkia?

Kuinka usein kahvikoneesta pitäisi poistaa kalkkia?

Tähän kysymykseen vastauksen saamiseksi, sinun tulisi ensinnäkin selvittää kuinka kova vetesi on. Onneksi tämä ei tarkoita, että sinun täytyy viedä vesinäyte erityiseen laboratorioon tehdäksesi itse monimutkaiset testit. Kahvikonekaupoissa on aina erityiset lakmustestit: sinun täytyy vain laittaa liuska veteen, pitää sitä siellä pari minuuttia ja tulet heti tietämään vetesi kovuuden.

Ensimmäistä kertaa päälle kytkettäessä, suurin osa kahvikoneista pyytää sinua määrittämään veden kovuuden – ne käyttävät tätä tietoa määritelläkseen kuinka usein kalkinpoistoa tarvitaan. Mitä kovempi vesi ja mitä enemmän käytät kahvikonettasi, sitä useammin se tarvitsee kalkinpoistoa. Kalkki pitää poistaa aina kun kone sitä pyytää.

Suodattimet paras tapa taistella kalkkia vastaan

Suodattimet paras tapa taistella kalkkia vastaan

Tehokkain tapa taistella kalkkia vastaan on estää sen kertymistä kokonaan. Vesisuodatin tekee juuri tämän: kalkki ei yksinkertaisesti pääse sen läpi. Lisäksi vesisuodattimet auttavat tasapainottamaan veden koostumusta, joten kun se menee kahvin läpi, se saa mukaan kaikki kahvin parhaat ominaisuudet.

Suurin osa kahvinjuojista unohtaa, että kalkkisella vedellä keitetty kahvi on usein laimeaa ja tuoksutonta. Tämä johtuu siitä, että kalkkinen vesi on jo kyllästetty ravintoaineilla, joten siihen ei pysty imeytymään mikään muu. Jos talosi on varustettu vedenpehmennin-järjestelmällä, olisi hyvä idea tarkistaa, että vesi ei ole liian pehmeää. Se on myös mahdollista! Erittäin pehmeä vesi voi tehdä kahvistasi kitkerän ja happaman – sellainen happamuus ei ole mitään korkealaatuisten papujen hedelmäisyyden tapaista. Joskus kaikki, mitä sinun täytyy tehdä muuttaaksesi kahvisi makua täysin, on säätää siinä löytyvän kalsiumin ja mineraalien määrää! Helpoin tapa tähän on käyttää erityisiä vesisuodattimia. 

Muista, että monesti kahvikone pyytää sinua poistamaan kalkkia säännöllisesti vaikka käyttäisit suodatinta. Tämä on ehkäisemiseksi ja kalkkia täytyy poistaa silti paljon harvemmin.

Kahvikoneen kalkinpoistotoiminto

Kahvikoneen kalkinpoistotoiminto

Täysautomaattiset koneet ovat varustettu automaattisella kalkinpoisto-ohjelmalla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mitä kehittyneempi kahvikone on, sitä helpommin ja nopeammin ohjelman voi suorittaa. Tällaisten laitteiden tärkeimmät kalkinpoiston periaatteet ovat aika lailla samat: ensin pitää liottaa erikoinen kalkinpoistotabletti vesisäiliöön kaadettuun tarvittavaan vesimäärään tai vesisäiliöön pitää laittaa kalkinpoistonestettä ja laimennettava sitä sen mukaisesti. Kalkinpoisto-ohjelman alkamisen jälkeen, veden ja kalkinpoistoaineen seos täyttää koneen vesijärjestelmän – vesi päästetään ulos suuttimista intervalleilla. Kun koko sekoitus on laitettu pois koneesta, vesisäiliö pitää pestä huolellisesti ja täyttää puhtaalla vedellä. Tätä vettä käytetään järjestelmän uudestaan huuhtelemiseen. 

Kahvikoneen kalkinpoistoaineet

Kahvikoneen kalkinpoistoaineet

Poistaaksesi koneesta kalkki oikealla tavalla sinun täytyy käyttää erikoisia kahvikoneiden huoltoon luotuja tuotteita. Sellaiset aineet voivat turvallisesti koskea ruokiin: vaikka pieni määrä tätä ainetta jäisi vesijärjestelmään, se ei ole haitallista keholle eikä vaikuta kahvisi makuun. Sen lisäksi näiden kemiallinen koostumus on juuri oikea kahvikoneen kalkinpoisto-ohjelman pituutta varten. 

Sinun ei tulisi koskaan käyttää kotitekoisia, luonnollisen etikan tai sitruunahapon sekoituksia kahvikoneestasi kalkin poistamiseen. Myös tiskikoneille, pyykkikoneille ja muille kotitalouslaitteille tarkoitettuja puhdistustuotteita tulisi välttää hinnalla millä tahansa – ne liukenevat hitaammin ja sopivat pidemmille kalkinpoisto-ohjelmille, joten kaikki kalkki ei välttämättä lähde tehokkaasti kahvikoneen kalkinpoisto-ohjelman aikana. Sen lisäksi, nämä tuotteet eivät saa koskea ruokaan. 

Tavallisimmat kahvikoneen kalkinpoiston virheet

Tavallisimmat kahvikoneen kalkinpoiston virheet

 1. Väärä aikaväli. Kuten jo sanottiin, kun ostat kahvikoneen, sinun pitäisi tehdä erityinen veden kovuuden testi. Tämä pätee myös, jos olet muuttanut uuteen taloon tai asuntoon. Ruokaa laittaessa et välttämättä huomaa, että teet sitä kovalla vedellä – mutta kahvikoneesi varmasti huomaa tämän. Veden kovuuden testin tuloksia pitää käyttää kahvikoneessasi oikean veden kovuuden valitsemiseksi, jota sitten käytetään automaattisesti oikean kalkinpoiston aikavälin asettamiseksi. Kuitenkin ihmiset usein eivät muista tai eivät tiedä, että oikean vedenkovuuden valitseminen on aivan välttämätöntä. Suurimman osan kahvikoneiden tehdasasetuksissa on valittu kovin mahdollinen vesi – tämän takia asiakkaamme usein yllättyvät, kun kone pyytää poistamaan kalkkia jo parin viikon päästä, vaikka he ovat käyttäneet pehmeää vettä koko ajan. On tärkeää muistaa, että kahvikoneesi ei tunnista veden kovuutta automaattisesti. Se vain valitsee tarvittavan kalkinpoiston aikavälin riippuen valitusta veden kovuudesta. Sen lisäksi, asiakkaamme usein luulevat, että heillä on hyvin laadukas vesi (veden laatu ei muuten liity mitenkään sen kovuuteen tai pehmeyteen), joten he valitsevat pehmeimmän mahdollisen veden testaamatta sitä. Suurin osa tällaisista asiakkaista tulee yllättymään tai pettymään, kun teknikko kertoo heille, että kahvikone on täynnä kalkkia. 
 2. Sopimattomat kalkinpoistoaineet. On ilman muuta totta, että etikkaa ja sitruunahappoa voi käyttää päästäkseen eroon kalkista eri pinnoilla – jos kuitenkin käytät näitä tuotteita väärällä pitoisuudella, ne voivat tehdä enemmän haittaa kuin hyvää. Riippuen kahvikoneen mallista kalkinpoisto voi kestää 10–25 minuuttia. Tämä on suhteellisen lyhyt aika, joten jos käytät liian laimeaa ainetta, se ei kykene poistamaan kaikkia kalkin jäännöksiä. Koska koko vesijärjestelmä on koneen sisällä, kahvinjuojat eivät useimmiten edes huomaa näitä kertymiä. Toisaalta taas jos seoksesi on liian vahvaa, jotkut kahvikoneesi osat – erityisesti sen putket – saattavat vaurioitua hapon takia, joten joudut vaihtamaan ne. Sen lisäksi, jos järjestelmää ei huuhdella kunnolla kaikki nämä aineet päätyvät lopulta kahviisi. On kuultu enemmän kuin yhden asiakkaan valitusta, että kahvilla on hapon maku tällaisten kotitekoisten aineiden käyttämisen jälkeen. Jos haluat välttyä tältä ja silti käyttää kotitekoisia aineita, sinun täytyy huuhdella koneesi monta kertaa päästäksesi eroon etikasta ja sitruunahaposta. 
 3. Käyttöohjeen huomiotta jättäminen. Joskus kaiken oikein tekemiseksi ei tarvitse paljoa: meidän pitää löytää vain oikea osio käyttöohjeesta ja seurata valmistajan suosittelemia askelia. Joidenkin kahvikoneiden kalkinpoisto-ohjelma on erittäin helppo: sinun täytyy vain tehdä se kerran tai kaksi saadaksesi selvää miten se toimii. Poistaessasi kalkkia joistakin vähemmän automaattisista koneista, tarvitsee enemmän huomiota ja enemmän askelia: sinun täytyy seurata vilkkuvaa valoa, kääntää höyryvipua oikeaan aikaan jne. Vain poistamalla koneestasi kalkkia oikealla tavalla, pystyt valmistamaan maukasta kahvia päivittäin.

Mitä voit tehdä taataksesi, että kahvikoneesta täytyy poistaa kalkkia mahdollisimman harvoin?

 1. Käytä tarpeeksi pehmeää vettä eli laita kotiisi vedenpehmennin tai koneeseesi vesisuodatin. Pehmeä vesi auttaa vähentämään kalkinpoiston tarvetta.
 2. Jos koneesi on usein käytössä koko päivän, laita automaattinen sammutus pois päältä tai valitse sille pisin mahdollinen aika. Joka kerta kun laitat koneen päälle, sen järjestelmä täytyy vedellä ja kun laitat sen pois päältä, se huuhdellaan automaattisesti. Muista, että kalkinpoiston tarvittava tiheys riippuu koneessa käytetystä veden määrästä – tähän kuuluu myös huuhtelu ja järjestelmän täyttö vedellä. Jos koneesi pyytää poistamaan kalkkia usein, mutta valmistettuja juomia ei ole ollenkaan niin paljon, tämä saattaa olla syypää. 
 3. Jos haluat viivästyttää kalkinpoiston tarvetta niin paljon kuin mahdollista tai jopa päästä siitä kokonaan eroon, vesisuodattimien säännöllinen vaihtaminen varmasti auttaa. Se, miten usein sinun täytyy poistaa kalkkia vesisuodattimien käytön aikana, riippuu kahvikoneesi valmistajasta. Jotkut mallit antavat sinun unohtaa kalkinpoiston kokonaan kunhan vaihdat suodattimen heti kun kone sitä pyytää. Toiset pyytävät kalkinpoistoa kun 8 suodatinta on vaihdettu. Kaikki kaikessa, vesisuodattimien käyttäminen on mahtava tapa paitsi kalkin estämiseksi, myös käyttää vähemmän aikaa koneen huoltamiseen. Muista kuitenkin, että kannattaa aina käyttää kahvikoneesi valmistajan omaa suodatinta. Ja, tietenkin, muista ottaa suodatin pois ennen kalkinpoistoa!

Kalkinpoisto eri merkkisille kahvikoneille

Me uskomme, että kahvikoneen pitäisi palvella omistajaansa – ei toisin päin. Asiakkaat usein kysyvät, mitä konetta on helpoin huoltaa. On jo mainittu (ja sen ei pitäisi yllättää), että mitä edistyneempi ja laadukkaampi kone on, sitä helpompi on sen huolto: kaikki sellaisiin koneisiin integroidut huolto-ohjelmat ovat täysin automaattiset, joka tarkoittaa, että sinun täytyy seurata vain värinäytöllä näkyviä ohjeita. Jos rukkaat keittää paljon kahvia päivässä, suositellaan juuri tällaista konetta – enemmän annoksia tarkoittaa useampaa kalkinpoistoa, joten on tärkeää, että pystyt tekemään tätä mahdollisimman helposti.

Toisaalta, kahvikoneesta kalkin poistaminen ei ole rakettitiedettä: jos tiedät jo tämän periaatteet, pystyt huoltamaan konettasi helposti ja nopeasti. Alhaalla katsomme eri valmistajien kahvikoneiden kalkinpoistoa. 

Kalkin poistaminen “De’Longhi” kahvikoneista

Italialainen “De’Longhi” yhtiö valmistaa joitakin suosituimpia täysautomaattisia kahvikoneita. Kuten kaikki muutkin täysautomaattiset laitteet, näissä on automaattiset kalkinpoisto-ohjelmat. Riippuen valitusta mallista, kalkinpoisto saattaa olla hankalampaa (jos koneella ei ole tekstinäyttöä ja täytyy paitsi seurata kuvakkeita) tai se voi olla erittäin helppoa (jos laitteella on värillinen tekstinäyttö). Ensimmäisessä tapauksessa sinun täytyy lukea vain käyttöohjetta ja suorittaa siinä kuvaillut askeleet yksi toisensa jälkeen. Tiedämme hyvin, että käyttöohjeen lukeminen voi olla joskus hieman tylsää, sanomattakaan, että ohjeet eivät aina ole selviä, joten me kuvattiin suosituimman “De’Longhi” mallin “ECAM 22.110” kalkinpoisto. 

Mitä sinun tulisi tietää “De’Longhi” kahvikoneiden kalkinpoistosta?

 • Ennen kalkin poistamista ota De’Longhi vesisuodatin pois (mikäli käytät sellaista)
 • Kalkin poistamiseksi varmista, että sekoitat veden ja kalkinpoistoaineen käyttöohjeessasi olevan suhteen mukaan
 • Älä unohda testata vetesi kovuutta testerillä, kuten myös valita koneellesi oikea veden kovuus
 • Säännöllinen vesisuodattimen käyttö antaa sinun vähentää kalkinpoiston tarvetta merkittävästi

Kalkin poistaminen “Philips/Saeco” kahvikoneista

Kahden toisen tunnetun valmistajan kahvikoneet – “Philips” ja “Saeco” – ovat myös helpolla kalkinpoistolla. Mikä tekee näistä laitteista ainutlaatuiset on se, että jos käytät erityisiä AquaClean vesisuodattimia ja vaihdat niitä säännöllisesti (noin 3 kuukauden välein), kalkkia täytyy poistaa vain joka 5000 kupillisen jälkeen.

Kuten jo postituksen alussa sanottiin, vesisuodatin ei ainoastaan suojele kahvikonettasi kalkilta, mutta myös tasapainottaa vetesi makua, joten se sopii täydellisesti kahvin valmistamiseen. Kun kalkin poistamisen aika saapuu, pystyt tekemään sen helposti. 

Jos et usko meitä, katso videomme yhden suositumman kahvikoneen, “Saeco Xelsis” kalkinpoistosta.

Mitä sinun pitäisi tietää “Philips/Saeco” kahvikoneiden kalkinpoistosta?

 • Ennen kalkin poistamista ota vesisuodatin pois (mikäli käytät sellaista)
 • Älä unohda testata vetesi kovuutta testerillä, kuten myös valita koneellesi oikea veden kovuus
 • Jos käytät erityisiä AquaClean vesisuodattimia ja vaihdat niitä säännöllisesti (noin 3 kuukauden välein), kalkinpoistoa täytyy tehdä vasta noin 5000 kupillisen jälkeen
 • On hyvä idea pitää varasuodatin aina saatavilla: muuten, jos et vaihda suodatinta ajoissa (heti kun kone sitä pyytää), laite menee kalkinpoiston tilaan ja pyytää automaattisesti kalkinpoistoa, joka sinun sitten täytyy tehdä

Kalkin poistaminen “Melitta” kahvikoneista

Saksalaiset “Melitta” täysautomaattiset kahvikoneet ovat jo tunnetut luotottavaisuudestaan. Saksalainen laatu, tarkkuus ja selvyys eivät näy vain koneiden valikoissa, mutta myös niiden helpoissa, selvissä huolto-ohjelmissa.

Jos kahvikoneellasi on kuvakkeilla näyttö, sinun pitää seurata käyttöohjetta (mutta sen ohjeet ovat hyvin yksinkertaiset!), kun taas tekstinäytöillä laitteiden omistajat näkevät ohjeet näytöllä ja voivat seurata niitä askel kerralla.

Katso yhden tämän valmistaja suosituimman koneen, “Melitta Barista”:n, kalkinpoistoa:

Mitä sinun pitäisi tietää “Melitta” kahvikoneiden kalkinpoistosta?

 • Ennen kalkin poistamista ota Melitta vesisuodatin pois (mikäli käytät sellaista)
 • Älä unohda testata vetesi kovuutta testerillä, kuten myös valita koneellesi oikea veden kovuus
 • Säännöllinen vesisuodattimen käyttö antaa sinun vähentää kalkinpoiston tarvetta merkittävästi

Kalkin poistaminen ”Siemens” kahvikoneista

Ihmiset sanovat usein, että nykyajan ihmisellä on niukasti aikaa. “Siemens” kahvikoneiden huolto-ohjelmia luodessa, tämä on muistettu.

Täysautomaattisilla kahvikoneilla on kahdenlaisia huolto-ohjelmia: kalkinpoisto ja puhdistus. Puhdistusohjelma on erillinen toiminto, jota käytetään kahviöljyjen ja jäännösten poistamiseksi laitteen uutinjärjestelmästä. Tähän käytetään erityisiä puhdistustabletteja, jotka laitetaan jauhetun kahvin lokeroon tai suoraan uutinyksikköön.

Kaikilla “Siemens” kahvikoneilla on molemmat ohjelmat. Jos kuitenkin haluat säästää aikaa, voit valita yhdistetyn Calc&Clean ohjelmaa – se antaa sinun suorittaa kalkinpoiston ja puhdistusohjelman samaan aikaan!

Tässä on video, jossa näkyy miten tehdä Calc&Clean ohjelma “Siemens” kahvikoneelle:

Mitä sinun pitäisi tietää “Siemens” kahvikoneiden kalkinpoistosta?

 • Ennen kalkin poistamista ota Siemens vesisuodatin pois (mikäli käytät sellaista)
 • Älä unohda testata vetesi kovuutta testerillä, kuten myös valita koneellesi oikea veden kovuus
 • Säännöllinen vesisuodattimen käyttö antaa sinun vähentää kalkinpoiston tarvetta merkittävästi
 • Muista, että “Siemens” kahvikoneet antavat sinun tehdä kalkinpoisto- ja puhdistusohjelmat samanaikaisesti, siten antaen sinun säästää aikaa

Kalkin poistaminen “JURA” kahvikoneesta

On puhuttu tästä jo enemmän kuin kerran, mutta sanotaan vielä: ymmärtääksesi kahvikoneesi ainutlaatuisia huolto-ohjelmia, sinun täytyy lukea käyttöohjetta ja seurata huolellisesti kahvikoneen antamia merkkejä. Onneksi “JURA” on tunnettu käyttäjäystävällisestä valikostaan.

Useat ihmiset uskovat, että tunnettujen valmistajien kahvikoneiden hinnat ovat korkeammat vain niiden tunnetun brändin nimen takia, tässä tapauksessa tämä on kaukana totuudesta. Kahvikonemarkkinoilla jonkun koneen korkeampi hinta yleensä näyttää sen toiminnollisuutta, luotettavuutta, kätevyyttä ja helppoa huoltoa. Esimerkiksi viimeisin ja innovatiivisin “JURA” laite, “Z10” malli, antaa sinun suorittaa kalkinpoiston ilman että tarvitsisi ollenkaan katsoa käyttöohjetta: kaikki askeleet näkyvät koneen näytöllä. Yleensä, verraten erilaisia kahvikoneita, kannattaa varmasti harkita juomien määrän ja hinnan lisäksi myös kahvikoneen huollon ja käyttämisen helppoutta.

Meidän täytyy myös mainita, että viimeisimmät “JURA” kahvikoneet ovat varustettu myös älykkäällä vesijärjestelmällä, joka tunnistaa automaattisesti vedensuodattimen eikä tarvitse kalkinpoistoa kunhan vaihdat suodatinta säännöllisesti. Jos et ole kuitenkaan vaihtanut suodatinta ajoissa, sinun täytyy silti tehdä kalkinpoisto varmuuden vuoksi. Siksi suosittelemme pitämään varasuodattimen aina kotona jotta olisit valmis ennen kuin vaihdon merkkivalo syttyy.

Tässä on video, miten poistaa kalkki “JURA Z10” kahvikoneesta:

Mitä sinun tulisi tietää “JURA” kahvikoneiden kalkinpoistosta?

 • Ennen kalkin poistamista ota JURA vesisuodatin pois (mikäli käytät sellaista)
 • Älä unohda testata vetesi kovuutta testerillä, kuten myös valita koneellesi oikea veden kovuus
 • Säännöllinen vesisuodattimen käyttö ja vaihto antaa sinun välttää kalkinpoistoa kokonaan

Täytyykö kapselikoneista poistaa kalkki?

Kapselikahvikoneet ovat luotu niille kahvin ystäville jotka haluavat nauttia maukkaita juomia nopeasti ja helposti, joilla ei ole paljon tilaa keittiössä ja unelmoivat siitä että laitteen huoltoon ei tarvitsisi käyttää paljon aikaa. Mikäli kahviporolaatikon tyhjentäminen kuulostaa sinulle liian paljon aikaa vievältä tehtävältä, sinun pitäisi varmasti kokeilla kapselikonetta!

Koska nämä laitteet ovat niin pienet ja yksinkertaiset, sinulle saattaa jäädä väärä käsitys, että ne eivät tarvitse huoltoa. Niillä on kuitenkin vesijärjestelmä, joten ne ovat varmasti alttiit kalkille. Sen takia kapselikoneista pitää poistaa säännöllisesti kalkkia. 

Kalkin poistaminen “Nespresso” kahvikoneista

“Nespresso” on yksi maailman tunnetuimmista kapselijärjestelmistä. Niiden modernin designin, kompaktiuuden, minimalistisen toiminnan ja helpon huollon ansiosta nämä koneet tekevät varmasti vaikutuksen. “Nespresso” laitteilla ei ole näyttöä, joten niitä hallitaan nappien tai kosketuskuvioiden avulla. Joissakin malleissa pystyt käynnistämään kalkinpoiston yhdellä kalkipoiston napilla/kuvakkeella, kun taas toiset vaativat tiettyä nappien yhdistelmää. 

Voit katsoa miten poistaa kalkki “Nespresso Citiz”, yhdestä suosituimmista kapselikahvikoneista, täältä:

Mitä sinun pitäisi tietää “Nespresso” kahvikoneiden kalkinpoistosta:

 • Se, kuinka usein täytyy poistaa “Nespresso” kahvikoneesta kalkkia, riippuu vetesi kovuudesta, kuten myös siitä kuinka usein käytät laitetta. Vaikka käyttäisit pehmeää vettä, sinun pitäisi silti poistaa kalkkia 3 kuukauden välein tai heti kun huomaat, että vettä tulee hitaammin kuin tavallisesti
 • Ennen kuin aloitat kalkinpoiston, älä unohda tyhjentää käytettyjen kapseleiden laatikkoa, kuten myös laitteen tippakaukaloa. Varmista myös, että kapselipidikkeessä ei ole kapselia
 • Muista myös, että ensimmäiseen sykliin käytettyä nestettä ei kannata kaataa heti pois kun sykli on loppunut – sinun pitää kaataa se takaisin vesisäiliöön (katso video)
 • Koska “Nespresso” kahvikoneissa ei pysty käyttämään vesisuodatinta, suosittelemme käyttämään suodatettua vettä (ei ainoastaan kalkin takia, mutta myös koska se parantaa kahvisi makua!)

Kalkin poistaminen “Dolce Gusto” kahvikoneista

“Dolce Gusto” kahvikapselijärjestelmä on myös erittäin suosittu. Epäilemättä yleisin – ja melkein ainoa – syy tämän kahvikoneen reistailulle on kalkki. Ihan kuten “Nespresso” kahvikapselikoneissa, näiden laitteiden pieni koko ja yksinkertaisuus luovat vaikutelman, että niistä ei tarvitse poistaa kalkkia ollenkaan.

“Dolce Gusto” koneista kalkin poistaminen on hyvin samanlainen kuin “Nespresso” koneissa. Taataksesi, että kaikki tehdään oikein, sinun täytyy kuitenkin suorittaa prosessin jokainen askel huolellisesti. Tiedämme, että jotkut käyttöohjeet saattavat olla aika epäselviä, joten olemme huomioineet asiakkaidemme tarpeet ja myönnetty heille video suosituimpien “Dolce Gusto” mallien kalkinpoistosta. 

Mitä sinun tulisi tietää “Dolce Gusto” kahvikoneiden kalkinpoistosta?

 • Se, kuinka usein täytyy poistaa “Dolce Gusto” kahvikoneesta kalkkia, riippuu vetesi kovuudesta, kuten myös siitä kuinka usein käytät laitetta. Vaikka käyttäisit pehmeää vettä, sinun pitäisi silti poistaa kalkkia 3 kuukauden välein tai heti kun huomaat, että vettä tulee hitaammin kuin tavallisesti
 • Ennen kun aloitat kalkinpoiston varmista, että kapselipidikkeessä ei ole kapselia
 • Ennen kun alat poistamaan kalkkia “Dolce Gusto” kahvikapselikoneesta, vaihda kapselinpidike kalkinpoistoon tarkoitettuun pidikkeeseen. Älä myöskään heitä tätä pidekettä pois jälkeenpäin – sitä voi käyttää monta kertaa
 • Koska “Dolce Gusto” kahvikoneissa ei pysty käyttämään vesisuodatinta, suosittelemme käyttämään suodatettua vettä (ei ainoastaan kalkin takia, mutta myös koska se parantaa kahvisi makua!)

Mitä sinun pitäisi tietää kahvikoneista kalkin poistamisesta?

Kuten tämän artikkelin alussa mainittiin, kalkin kertymät ovat kahvikoneiden periviholliset, kuten myös toimintahäiriöiden syypää. Jokainen huoltoteknikko voi sanoa, että oikein huolletut koneet yleensä palvelevat omistajiansa paljon pidempään ja tarvitsevat vähemmän investointia mikä tulee niiden korjaukseen.

On hyvin tärkeää poistaa kahvikoneestasi kalkki aina ajoissa, heti kun kone sitä pyytää tai niin usein kun valmistaja suosittelee. Nämä suositukset ovat yleensä ainakin 2-3 kuukauden välein.

Veden kovuuden testit ovat myös tärkeät, joten jos olet ostanut uuden kahvikoneen tai muuttanut uuteen kotiin, testaa vesi hetimmiten. Veden kovuuden testerit maksavat vain pari euroa ja niiden käyttö antaa varmuuden, että kahvikoneellesi on valittu oikeat puhdistusparametrit, siten suojaten sitä mahdollisilta vahingoilta. 

Vesisuodattimet ovat täydellinen tapa estää kalkin kertymistä: ne eivät vain pehmennä vettä, mutta ne myös tasapainottavat sen koostumusta joten se on täydellinen kahvin valmistamiseen. Sen lisäksi, jos vaihdat nämä suodattimet ajoissa, pystyt siirtämään kalkinpoiston tarvetta huomattavasti eteenpäin tai jopa välttymään sitä kokonaan, kuten viimeisimmissä “JURA” kahvikoneissa. 

Voit löytää kaikki tarvittavat kalkinpoiston askeleet käyttöohjeesta, joten taataksesi, että tämä tehdään oikein, suosittelemme aina seuraamaan valmistajan ohjeita. 

Oikeiden kalkinpoistoaineiden valitseminen ei ole vähemmän tärkeä, sillä tämän toiminnon toimivuus riippuu puhdistavien aineiden pitoisuudesta tuotteessa.

Löydät kaikki tarvittavat kahvikoneiden huoltotuotteet KahviKaverin kaupoista, riippumatta siitä valitsetko fyysisen myymälän vai verkkokauppamme. Jos et ole vieläkään varma, mitä tuotteita ostaa, asiakaspalvelijamme ovat aina kuulolla ja valmiita neuvomaan – tai jopa kuvaamaan informatiivisen videon!