Kahvipavut, joilla on oma tarina: Kopi Luwak

Kahvipavut, joilla on oma tarina: Kopi Luwak

Antti
Tarinat
#kahvi #kahvipavut #Kopi Luwak

Joillakin kahveilla on erikoinen historia. Ja näyttää siltä, että sellaiset tarinat avaavat silmiänne – näiden tarinoiden kuulemisen jälkeen alatte arvostamaan kahvia. Tänään jaan paria kuulemisen arvoista tarinaa eksoottisista ja harvinaisista gourmet-kahvipavuista – Kopi Luwakista.

Sumatran saarella on aikainen aamu. Aurinko ei ole vielä noussut ja lintujen laulu on lähes korvia huumaavaa. Paikallinen polynesialainen yrittää löytää tiensä viidakon läpi – siellä ei ole polkua. Lopultakin mies näkee sivettikissan häntää ja hymyilee. Hänen tämän päivän etsinnät ovat päättyneet.

Historia

Kopi Luwakin syntymäpaikka on Indonesia. Kahvin nimi on luotu tällä tavalla: Kopi tarkoittaa indonesiassa kahvia ja sana Luwak tarkoittaa musankia – eläintä, joka tuottaa tätä kahvia.

Kopi Luwak. Kahvikaveri

Tämän kahvin historia alkoi jo 18. vuosisadalla kun Indonesian saaret olivat Hollannin siirtomaina. Paikalliset tekivät töitä uudisasukkaille – he keräsivät kahvipapuja. Eräänä päivänä paikalliset huomasivat jotain kiinnostavaa. Selvisi, että musangit söivät mangojen ja banaanien lisäksi myös kahvimarjoja. Kahvimarjojen massa sulasi ja niiden sienemet – kahvipavut – poistuivat sivettikissan ulosteiden mukana.Paikalliset huomasivat, että nämä ulosteet (kunnon puhdistuksen, pesemisen ja kahvipapujen tuotantoprosessin jälkeen) muuttuivat erinomaiseksi kahviksi. Tähän erityiseen kahviin rakastuivat nopeasti myös hollantilaiset uudisasukkaat. Kopi Luwak-kahvi oli sen harvinaisuuden ja erikoisuuden takia kallis jo 18. vuosisadalla.

Raaka-aine

Kuten aikaisemmin jo mainittu, Kopi Luwakin raaka-aineeksi ovat musangin ulosteista löytyvät kahvipavut. Mikä on musanki? Se on ujo pieni eläin, jonka häntä on pitempi kuin sen vartalo ja se muistuttaa kissaa. Jos jonakin päivänä menette Indonesian metsiin ja yritätte löytää sivettikissaa, tunnistatte sen seuraavista tuntomerkeistä:

  • Harmaa turkki
  • Kolme mustaa raitaa selän päällä
  • Elää puissa
  • Liikkuu öisin

Kopi Luwak. KahvikaveriKopi Luwak-kahvi on erittäin korkealaatuista monista eri syistä. Ensinnäkin musanki on itsekin herkuttelija – tällä eläimellä on erittäin hyvä hajuaisti ja se syö ainoastaan parhaimpia täysin kypsiä kahvimarjoja. Jopa ammattilaiset ja kokeneimmat kahvin poimijat eivät ylety tämän eläimen tasolle. Toinen syy –  kun kahvipapuja käsitellään sivettieläimen ruoansulatuskanavassa, kiitos luonnollisen käymisen, luonnolliset kahvipapujen ominaisuudet tehostuvat. Sen lisäksi niiden aromi korostuu ja siihen lisäytyy uusia makuja ja tuoksuja.

Kahvin tuottaminen

Nykyään suurin osa Kopi Luwakin pavuista kerätään ja käsitellään Indonesian saarilla: Javalla, Sumatralla ja Sulawesilla. Niiden lisäksi pieniä määriä Kopi Luwakia valmistetaan myös Filippiineillä ja Vietnamissa.

Kopi Luwak-kahvin tuottaminen ja käsittely on melko tavanomaista. Kahvipavut kerätään niiden kasvualueilta, ne pestään kunnolla, kuivataan ja paahdetaan vaaditussa lämpötilassa. Kahvipavut käsitellään myöhemmin tavalliseen tapaan ja toimitetaan ulkomaisille markkinoille. Suurin osa Kopi Luwakin pavuista viedään Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Kopi Luwak. Kahvikaveri

Makuominaisuudet

Kopi Luwakilla on uniikki täyteläinen maku ja paksu koostumus. Luonnollisen sivettieläimen ruoansulatuskanavassa käymisen ansiosta pavut menettävät katkeruutta ja saavat itselleen erottuvan maun. Kopi Luwakilla on erityinen aromi, joka on samanaikaisesti vahva ja virkistävä ja se sisältää mullan, villin viidakon, pähkinöiden ja suklaan sävyjä. Kopi Luwakia nauttiessa jää suuhun miellyttävä jälkimaku.

Kopi Luwak. Kahvikaveri

Maku kuitenkin riippuu kahvipapujen tyypistä, alkuperästä, käsittelystä ja paahdosta. Kiinnostava fakta on se, että kahvin makuun vaikuttavat sivettikissan ruokavalion lisäksi myös sen psyykkinen tila – eli onko se joutunut olemaan stressitilanteissa vai ei.

Hinta

Tätä kahvia pidetään maailman kalleimmaksi ja se on kulinaristien arvostama. Kopi Luwak-papujen kilon hinta voi vaihdella 500 ja 1300 euron välillä. Suomessa voi kupillinen Kopi Luwakia maksaa 10-15 euroa, kun taas Länsi-Euroopassa voit maksaa samanlaisesta kahvikupillisesta kaksi tai jopa viisi kertaa enemmän.

Hinta on korkea – mutta miksi? Tärkein syy on se, että kahvin määrä, mitä nämä pienet kahvin tuottajat pystyvät syömään on rajoitettua. Hintaa vaikuttaa myös gourmet-kahvin laatu ja tietenkin kahvin nimi. Tietenkin hinta riippuu myös siitä minkä tyyppisiä papuja musanki on syönyt – joko arabicaa tai robustaa.