Kahvipavut, joilla on oma tarina: Kopi Luwak

Antti
Kahviopas
#kahvi #kahvipavut #Kopi Luwak

Joillakin kahvilaaduilla on erikoinen historia. Tällaiset erikoiset tarinat vaikuttavat aina avaaman silmämme uudelleen huomaaman kahvin monimuotoisuuden ja saavan meidät arvostamaan kahvia enemmän. Tänään jaan muutaman kuulemisen arvoisen tarinan eksoottisesta ja harvinaisesta gourmet-kahvista – Kopi Luwakista.

Sumatran saarella on aikainen aamu. Aurinko ei ole vielä noussut ja lintujen laulu on lähes korvia huumaavaa. Paikallinen polynesialainen yrittää löytää tiensä viidakon läpi – täällä ei ole polkua. Lopultakin mies näkee sivettikissan hännän ja hymyilee. Hänen etsintänsä ovat päättyneet ainakin tältä päivältä.

Historia

Kopi Luwak -kahvi on peräisin Indonesiasta. Kopi tarkoittaa indonesiassa kahvia ja sana Luwak tarkoittaa musankia eli sivettikissaa, jolla on olennainen rooli tämän ainutlaatuisen kahvin tuotannossa.

Kopi Luwak. Kahvikaveri

Tämän kahvin historia alkoi jo 1800-luvulla, kun Indonesian saaret olivat Hollannin siirtomaita. Paikalliset tekivät töitä uudisasukkaille keräämällä kahvipapuja. Eräänä päivänä paikalliset huomasivat jotain kiinnostavaa. Selvisi, että musangit söivät mangojen ja banaanien lisäksi myös kahvimarjoja. Kahvimarjojen massa suli niiden elimistössä ja niiden sienemet eli kahvipavut poistuivat sivettikissan ulosteiden mukana. Paikalliset huomasivat, että näistä pavuista (kunnon puhdistuksen, pesemisen ja tuotannon jälkeen) valmistui erinomaista kahvia. Myös hollantilaiset uudisasukkaat rakastuivat nopeasti tähän ainutlaatuiseen kahviin. Kopi Luwak -kahvi oli sen harvinaisuuden ja erikoisuuden takia kallista jo 1800-luvulla.

Raaka-aine

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, Kopi Luwak valmistetaan sivettikissan ulosteista kerätyistä kahvipavuista. Mikä sivettikissa on? Se on ujo pieni eläin, jonka häntä on pitempi kuin sen vartalo ja joka muistuttaa hieman kissaa. Jos jonakin päivänä matkustat Indonesian metsiin ja yrität löytää sivettikissaa, voit tunnistaa sen seuraavista tuntomerkeistä:

  • Harmaa turkki
  • Kolme mustaa raitaa selän päällä
  • Elää puissa
  • Liikkuu öisin

Kopi Luwak. KahvikaveriKopi Luwak -kahvi on poikkeuksellisen korkealaatuista monista eri syistä. Ensinnäkin musanki on itsekin herkuttelija: tällä eläimellä on erittäin hyvä hajuaisti ja se syö ainoastaan parhaimpia täysin kypsiä kahvimarjoja. Edes kokeneimmat kahvinpoimijat eivät ylety tarkkuudessaan musangin tasolle. Lisäksi kun kahvipavut kulkevat sivettikissan ruoansulatuskanavan läpi, kahvipapujen aromi korostuu ja niihin kehittyy aivan uusia makuja ja tuoksuja.

Kahvin tuottaminen

Nykyään suurin osa Kopi Luwak -pavuista kerätään ja käsitellään Indonesian saarilla: Javalla, Sumatralla ja Sulawesilla. Lisäksi pieniä määriä Kopi Luwakia valmistetaan myös Filippiineillä ja Vietnamissa.

Kopi Luwak -kahvi tuotetaan ja käsitellään melko tavanomaisesti. Kahvipavut kerätään niiden kasvualueilta, ne pestään kunnolla, kuivataan ja paahdetaan sopivassa lämpötilassa. Kahvipavut käsitellään myöhemmin normaaliin tapaan ja toimitetaan ulkomaisille markkinoille. Suurin osa Kopi Luwakin pavuista viedään Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Kopi Luwak. Kahvikaveri

Makuominaisuudet

Kopi Luwakissa on ainutlaatuinen täyteläinen maku ja paksu koostumus. Fermentoituessaan sivettikissan ruoansulatuskanavassa papujen katkeruus vähenee ja niihin kehittyy omalaatuinen maku. Kopi Luwakissa on erityinen mullan, villin viidaon, pähkinöiden ja suklaan sävyjä sisältävä aromi, joka on samanaikaisesti vahva ja virkistävä. Kahvi jättää suuhun miellyttävän moniulotteisein jälkimaun.

Kopi Luwak. Kahvikaveri

Maku kuitenkin riippuu paljon kahvipapujen tyypistä, alkuperästä, käsittelystä ja paahdosta. Sivettikissan ruokavalion lisäksi myös sen psyykkinen tila vaikuttaa kahvin makuun, eli stressaantuneet eläimet tuottavat huonompaa kahvia kuin hyvissä olosuhteissa eläneet eläimet.

Hinta

Kopi Luwakia pidetään maailman kalleimpana kahvina ja se on erityisesti kulinaristien arvostama. Kopi Luwak -papujen kilohinta voi vaihdella 500 ja 1300 euron välillä. Suomessa voi kupillinen Kopi Luwakia maksaa 10-15 euroa, kun taas Länsi-Euroopassa samanlainen kahvikupillinen voi maksaa jopa kaksi tai viisi kertaa enemmän.

Hinta on korkea, mutta miksi? Kahvin rajoitettu saatavuu on tärkein syy Kopi Luwakin korkeaan hintaan. Lisäksi hintaan vaikuttaa tietysti myös Kopi Luwakin kuuluisa gourmet-kahvin maine. Hinta riippuu tietysti aina myös siitä, minkä tyyppisiä papuja musanki on syönyt – joko arabicaa tai robustaa.