TOP TARJOUS
TOP TARJOUS

Kahvinvalmistusohje: Hario Syphon

#Hario Syphon #kahvi

Sifoni näyttää kahvinkeittovälineen sijaan pikemminkin laboratoriolaitteelta. Sitä kutsutaan myös imujuoksuttimeksi eli lapoksi. Sifoni on yksi monimutkaisimmista kahvinvalmistusvälineistä, eikä se välttämättä ole paras väline aamukahvin valmistamiseksi ennen töihin kiiruhtamista. Kahvia valmistetaan lämmittämällä lasiosia hiljalleen lämmityselementin tai tulen avulla laitteen alapuolelta. Sifoni on eksoottinen ja huomiota herättävä kahvinvalmistusväline gourmet-kahvin rakastajille ja kahvinvalmistuksen ammattilaisille.

Sifonin historia on pitkä ja monimutkainen. Väline luotiin Berliinissä vuonna 1830, mutta kesti kauan ennen kun se muokkautui nykyiseen muotoonsa. Lähteestä riippuen kerrotaan, että sifonin kehitti ensin eräs ranskalainen kotiäiti tai skotlantilainen laivakonemestari. Nykyajan sifonimarkkinoita hallitsee kaksi japanilaista yhtiötä – Hario ja Yama.

Kahvinvalmistus sifonilla perustuu yksinkertaisiin tieteellisiin periaatteisiin, mutta katsojalle se on taianomaista. Sifoni sopii täydellissti alkuperämaakahvien valmistukseen, sillä se uuttaa kahvista myös kaikista herkimmät makuvivahteet. Sifonilla valmistetussa kahvissa on erittäin eloisa ja makea maku. Ulkonäöltään se muistuttaa vahvaa teetä (kuten esimerkiksi Chemex-kannulla valmistettu kahvi). Valmistusprosessi on melko monimutkainen, mutta vaiva palkitaan rikkaalla ja moniulotteisella kahvilla, jossa on ihastuttava kevyen öljyinen koostumus. Kahvi on myös hyvin kirkasta eikä siinä ole lainkaan kahviporoja.

Koska kahvin valmistaminen sifonilla on niin monimutkaista, kannattaa lukea ohjeet tarkasti useamman kerran ennen kun yrität itse valmistaa sillä kahvia.

Valmistus

Täydellistä kahvikupillista varten tarvitset:

  • sifonin
  • Suodattimia (käytämme paperisuodattimia)
  • kahvipapuja
  • kahvimyllyn
  • vedenkeittimen
  • hieman polttoainetta
  • Seikkailuhenkeä ja innokkuutta!

1. vaihe

Valmistele suodatin kastelemalla se lämpimällä vedellä. Näin poistat kahvista epämiellyttävän paperisen maun.

Aseta seuraavaksi märkä suodatin sifonin yläosan pohjalle. Suodattimen ketjun pitäisi roikkua pullon putkesta, jotta pystyt kiinnittämään siihen koukun.

2. vaihe

Kaada vesi sifonin alaosaan. Voit käyttää kylmää vettä, mutta suosittelemme lämmittämään veden vedenkeittimessä, jotta veden kiehumista ei tarvitse odottaa niin kauan.

3. vaihe

Sytytä liekki ja aseta lämmityselementti sifonin alaosan alle.

4. vaihe

Sillä aikaa kun vesi lämpenee, jauha kahvipavut (keskitason jauhatusaste). Voit käyttää myös valmiiksi jauhettua kahvia, mutta varmista, ettei se ole jauhettu liian hienoksi.

5. vaihe

Liitä sifonin osat toisiinsa. Suodattimen sisältävän yläosan pitäisi kiinnittyä alaosaan. Älä työnnä liian lujaa, jotta osat eivät vahingoitu.

6. vaihe

Kun vesi alkaa kiehua, voit nähdä kuinka vesi alkaa nousta. Sifonin yläosa täyttyy vedellä ja alaosa tyhjenee lähes kokonaan.

7. vaihe

Nyt voit lisätä kahvin. Sekoita lastalla, jottei veteen jää kahvipaakkuja.

8. vaihe

Anna kahvin uuttu makusi mukaan. Mitä kauemmin kahvi uuttuu, sitä vahvemmaksi (ja katkerammaksi) se muuttuu. Sopia uuttoaika on hieman yli minuutin. Kun haluat lopettaa uuttamisen, ota lämmityselementti pois sifonin alta. Sekoita lastalla vielä kerran.

9. vaihe

Kun lämpötila laskee, myös laitteen paine vähenee ja sifoniin syntyy vahva imuvoima. Nyt kaikki neste imeytyy yläosasta suodattimen läpi takaisin alaosaan, jättäen jäljelle vain puhtaan ja herkullisen kahvin.

10. vaihe

Kahvi on valmista. Sifonin alaosassa on kahva, josta voit tarttua ja kaataa valmiin kahvin kuppiisi.

Olet varmaan jo huomannut, ettei tätä valmistusmenetelmää pystyy kuvailemaan kuin yhdellä sanalla – hämmästyttävä. Sifonilla kahvia valmistaessa voit luottaa fysiikan lakeihin ja antaa luonnon hoitaa kahvin valmistuksen puolestasi.

Sifonin huono puoli on se, että sekä kahvin valmistaminen että laitteen huoltaminen vaatii paljon työtä.

Sifonin viehätysvoima piilee sen erikoisuudessa ja tietysti laitteen valmistaman kahvin laadussa. Sifoni on tarkoitettu niille, jotka nauttivat todella kahvin valmistamisesta ja kaipaavat jotain ainutlaatuista ja vaikuttavaa. Se on täydellinen työväline niille, jotka rakastavat tehdä uuden kokeilemista ja haluavat kokea todellisia kahviseikkailuja!