TOP tarjous
Kuvaus
 • 00

  Päivä

 • 00

  Tunti

 • 00

  Min.

 • 00

  Sec.

TOP tarjous

Mutteripannu: miten valmistaa maukasta kahvia?

Mutteripannu

Voit miettiä, mikä on nykyään trendikkäin kahvinvalmistukseen käytettävä laite? Varman päälle oikea vastaus on mutteripannu. Kahvin ystävät ottivat tämän omaksi hetkessä, löydät tämän italialaisen kahvin symbolin suurimmasta osasta Italialaisista keittiöistä sekä lukuisista kodeista ympäri maailmaa. Ikoninen design, pieni koko, vaikuttava yksinkertaisuus, edullisuus ja vahvat maut – kaikki nämä ovat valloittaneet kahvin ystävien sydämet.

Mutteripannut ovat yleensä tunnettuja vahvasta, erittäin kuumasta kahvista ja ne ovat kokemassa todellista renessanssia näinä päivinä. Tämä monipuolinen työkalu on nyt käytössä tietyn kahvin luonnollisten makujen esiin tuomiseksi tai jopa suosittujen juomien tarjoiluksi hienoissa ravintoloissa.

Mikäli sitten harkitset mutteripannun ostamista, olet juuri ostanut sellaisen tai olet käyttänyt tätä työkalua jo vuosia, tämä postaus auttaa sinua saamaan enemmän selville tästä vuosisatoja vanhasta kahvinkeittimestä sekä joistakin salaisista vinkeistä, joiden avulla saat juomistasi entistä maukkaampia!

Miksi mutteripannut ovat nykyään niin suosittuja?

Bialetti moka patentas

Aikoinaan mutteripannu aloitti todellisen kotikahvin revoluution. Meillä on insinööri Alfonso Bialetti ja hänen vierellä työskentelevä keksijä Luigi De Ponti, molemmat peräisin Milanosta, joita voidaan kiittää tästä keksinnöstä. He toivat tämän innovatiivisen työkalun yleisön eteen jo vuonna 1933. 1900-luvun alussa italialaisilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin mennä kahvilaan, jossa oli espressokone päästääkseen nauttimaan tästä maukkaasta vahvasta juomasta. Ensimmäinen mutteripannu nimeltään Bialetti Moka Express (jota myydään vielä nykyäänkin) antoi kahvinjuojien jäädä halutessaan kotiin ja valmistaa espresson vertaisia intensiivisiä ja maukkaita juomia, joita on myös edullisempi valmistaa! Ensimmäisiä mutteripannuja pystyi ostamaan helposti viikoittaiselta Piedmontin basaarista.

Uteliaalle sinulle voi olla kiinnostavaa tietoa, että sana ”moka” tulee legendaarisesta Jemenin satamakaupungista Mochasta, joka oli joskus kahvivaihdon episentrumi. Ensimmäiseen mutteripannuun viitaten sana ”express” valittiin tämän valmistusmenetelmän nopeuden esiintuomiseksi. 

Kun Renato Bialetti, Alfonso Bialettin poika, astui isänsä sijasta yhtiön johtoon, mutteripannut rupesivat todella edistymään. Tämän miehen ansiosta luotiin kuuluisa Bialetti logo: 1950-luvulla keittimestä tuli synonyymi viiksiselle hahmolle, jonka sanottiin edustavan itse Renatoa. Mainontaan kiinnitetty erityishuomio teki tästä kahvinkeittimestä välttämättömän lisäyksen mihin tahansa italialaiseen keittimeen. Bialettin avainsanoma on aina ollut: herkulliseen kotitekoiseen kahvikupilliseen tarvitset vain kahvin, vettä, tulta ja mutteripannun. Yritys on myynyt perustamisesta lähtien arviolta 300 miljoonaa mutteripannua ympäri maailmaa.

Huolimatta kasvavasta kahvinvalmistustyökalujen määrästä (voit lukea niistä lisää täältä), italialaiset mutteripannut ovat edelleen johtavalla asemalla – ja jopa kasvattavat suosiotaan!

Miten mutteripannua käytetään?

Bialetti sena reklama

Mutteripannu koostuu kolmesta eri osasta: alin kammio, johon vesi kaadetaan, jauhetun kahvin kori ja päällimmäisenä oleva keruukammio. Toimintaperiaate on todella helppo: vesi alkaa kiehumaan alimmassa kammiossa ja siitä johtuen työntyy putkea pitkin. Sitten se uuttaa korissa olevan kahvin ja pääsee lopulta ylimpään kammioon. Mutteripannuja voi lämmittää kaasu- tai sähköliedellä (lämmittääksesi sitä induktioliedellä varmista, että malli on yhteensopiva induktiolieden kanssa tai osta erityinen adapteri).

Kahvin ja veden suhde on suunnilleen sama kuin mitä käytetään espressoa varten ja valmis juoma on rohkea ja täyteläinen. Tähän valmistukseen käytetään kuitenkin vain parin baarin painetta, joten juomia ei oikein voi sanoa espressoksi tai mutteripannuja espressokeittimiksi: todellinen espresso tarvitsee vähintään 8 tai 9 baarin paineen. Ei kuitenkaan voida sanoa, että mutteripannu olisi mitenkään huonompi: se on vain erilainen ja kiehtova omalla ainutlaatuisella tavalla.

Niille, jotka eivät ole aikaisemmin valmistaneet mutteripannulla kahvia, tässä ovat Bialettin antamat ohjeet:

 1. Täytä alin kammio huoneenlämpöisellä vedellä (turvaventtiiliin asti).
 2. Valitse oikealla jauhatuskarkeudella kahvi tai jauha itse pavut (yritä olla jauhamatta niitä liian hienoksi). Täytä kori jauhetulla kahvilla, mutta älä tiivistä sitä.
 3. Laita kahvinkeitin matalalle tai keskimmäiselle tulelle ja odota pari minuuttia. Kun ylin kammio on täyttynyt kahvilla laita hella pois päältä.
 4. Kaada valmis juoma kuppeihin ja nauti heti.

Tällä tavalla valmistettu kahvi on rohkea, intensiivinen, hieman kitkerä ja erittäin kuuma. Juuri tällaisena italialaiset tykkäävät siitä: tällaiset juomat ovat heidän kahvikulttuurinsa keskustassa.

Miten teet kahvistasi entistä maukkaampaa?

Mergina geria moka kavinuku pagamintą kavą

Italialaistyylisen kahvin ystävät tulevat varmasti rakastumaan perinteiseen Bialetti valmistusmenetelmään. Mutta jos tykkäät makeammasta ja vähemmän kitkerästä kahvista, tai haluat vain tehdä asioita eri tavalla, suosittelemme kokeilemaan tätä valmistusmenetelmää:

 1. Perinteisten makujen ystävien suositellaan valitsemaan keskipaahtoinen tai pikkuisen tummemmalla paahdolla kahvi, mutta jos haluat kokeilla tätä menetelmää, saatat haluta kokeilla specialty kahvia tai vaaleampaa paahtoa. Tärkeintä on kuitenkin, että kahvisi olisi tuoretta: vastapaahdetut pavut ovat aina maukkaimpia ja aromaattisimpia. 
 2. Käytä kahvipapuja ja jauha ne juuri ennen kahvinvalmistusta. Saadaksesi eniten makuja ja aromeja juurijauhetut pavut ovat välttämättömät (lue siitä lisää täältä). Paras vaihtoehto sinulle on keskikarkea jauhatus: karkeampi kuin espressojauhatus, mutta hienompi kuin perinteinen suodatinjauhatus.
 3. Kaada jauhettu kahvi mutteripannusi koriin. Täytä kori, tasoita kahvi, mutta älä tamppaa sitä.
 4. Täytä alin kammio juuri kiehautetulla (!) vedellä turvaventtiiliin saakka. Tämä on yksi tärkeimmistä keinoista, jota ihmiset käyttävät, ettei kahvissa olisi kylmän veden pitkäaikaisesta kuumentamisesta johtuvaa kitkeryyttä ja ”palanutta” kahvia.
 5. Asenna kori paikoilleen ja laita ylin kammio paikoilleen (käytä rättiä alemman kammion pitelemiseksi-se on tässä vaiheessa jo kuuma).
 6. Laita mutteripannu hellalle matalalla tai keskilämmöllä. Seuraa prosessia huolellisesti ja odota lorisevaa ääntä. Heti kun kuulet äänen ota kahvinkeitin heti pois tulelta ja jäähdytä alinta kammiota kylmällä vedellä. Tämän ansiosta keitin ei ”sylje” kahvia ulos ja lopettaa kahvinvalmistuksen nopeasti. Juuri näin vältät kitkeryyttä. 
 7. Kaada juoma kuppeihin ja nauti!

Loppujen lopuksi nämä kolme helppoa komponenttia – tuoreella paahdolla vastajauhettu kahvi, juuri kiehautettu vesi ja juuri oikealla hetkellä keiton lopettaminen – tekevät kahvistasi huomattavasti maukkaampaa.

Vinkkejä todellisille mutteripannun faneille

Vaativat asiantuntijat, rohkeat kokeilijat ja ne, jotka ovat aina valmiita viemään kahvirituaalinsa uudelle tasolle, hyötyvät varmasti parista lisävinkistä, joita mutteripannun käyttäjät kaikkialla maailmassa käyttävät mielellään.

 • Kahvi laitetaan tasaisesti koriin makujen paremmin esiin tuomiseksi. Tasaista uuttoa ja mahtavaa makua varten pitää kahvi tasoittaa kunnolla. Tämä tarkoittaa, että eri hiukkasten välillä olevien välien tulee olla mahdollisimman samankokoisia ja kokkareita tulisi välttää. Vinkki: kaada kahvisi koriin eri jaksoissa ravistellen sitä välillä. Kun kori on täynnä, käytä neulaa tai erikoista kahvin tasoittajaa päästäksesi eroon kaikista kokkareista.
 • AeroPress paperisuodatin puhtaampaa ja maukkaampaa juomaa varten. Voit kokeilla laittaa paperisen AeroPress suodattimen mutteripannuusi puhtaamman makuista kahvi varten. Jos mutteripannu on isomman kokoinen, kokeile kosteuttaa suodatin ensi, jotta se tarttuisi koriin ja pysyisi varmasti paikoillaan, kun kokoat keittimesi osia.
 • Hidas, tasainen uutto hienompaa makua varten (saavutetaan pitämällä oikeaa lämpötilaa). Mikä tulee tämän valmistusmenetelmän varjopuoliin, todelliset asiantuntijat sanovat, että suurin ongelma tässä on uuttolämpötila, joka voi helposti nousta liian korkeaksi. Pannusta voi tulla liian kuuma, jolloin kahvi ”palaa” ja siitä syntyy ei-haluttua kitkeryyttä. Miten sitä voisi välttää? No, siihen on ratkaisu: jatka pannun lämmittämistä, kunnes kahvi alkaa valumaan, sitten pidä lämpötila ja paine samana, antamatta niiden nousta enää samalla tehden niin, ettei koko valmistusprosessi loppuisi liian pian. Miten se kuitenkin tehdään?
 • Sähköhellalla käyttö. Aseta mutteripannu esilämmitetylle liedelle (valitse matala tai keskilämpö). Heti kun kahvi rupeaa virtaamaan, liikuta pannua hieman sivulle. Mikäli virtausnopeus hidastuu niin paljon, että kahvi voi lopettaa virtaamisen kokonaan, liikuta pannua taas lämmölle lähemmäksi. Jos kahvisi virtaa liian nopeasti ota pannu pois tulelta hetkeksi tai nosta sitä hieman. Päämääräsi on lämmittää vettä hitaasti ja tasaisesti.
 • Kaasu- tai induktiohellalla käyttö. Kun kahvi rupeaa virtaamaan, alenna lämpötilaa niin paljon kuin vain mahdollista, sitten jatka sen säätämistä nostaen pannua tai liikutellen sitä sivulta sivulle tarpeen mukaan.
 • Adapterilla käyttö. Jos sinulla on kotona kaasu- tai induktiohella, suosittelemme käyttämään erityistä adapteria. Se antaa sinun ottaa kannun heti pois tulelta, kun kahvi rupeaa virtaamaan. Lämmin adapteri jatkaa mutteripannun lämmittämistä hellästi ja tasaisesti loppuun saakka.
 • Eri jauhatusasteet ja vesitasot riippuen valitusta paahdosta. Vaaleampipaahtoiset pavut vapauttavat makujansa hitaammin. Siksi ne kannattaa jauhaa hienommaksi ja täyttää vesikammio ihan turvaventtiilin reunaan saakka: tämän ansiosta pavuista vapautuu enemmän makuvivahteita. Mikäli valitset tummempipaahtoiset pavut, jauha ne hieman karkeammaksi ja käytä vähemmän vettä. Siten kahvisi on tarpeeksi vahva ja siinä tuntuvat tärkeimmät aromit ja makuvivahteet – juuri tätä odotat tummempipaahtoisista lajikkeista.

Kokeile uusia reseptejä

Lopetukseksi haluaisimme jakaa kanssasi joitakin huippureseptejä, joista jokainen on luotu juuri monipuolista mutteripannua varten. Tällä laitteella valmistettu kahvi on hyvin espresson tapaista, joten voit käyttää sitä myös klassisten espressopohjaisten juomien valmistamiseksi.

Moka Americano 

Moka americano

Kuten jo tiedät, mutteripannulla valmistettu kahvi on aika vahvaa, joten saatat ehkä haluta laimentaa sitä hieman. Sitä varten lisää vain kuumaa vettä (tarkka määrä riippuu henkilökohtaisesta mieltymyksestäsi. Jos käytät laadukasta erikoiskahvia ja seuraat meidän antamia ohjeita, niin juomaan veden lisääminen tekee siitä entistä makeamman ja maukkaamman. Tällaiselle juomalle voi antaa nimen ”moka americano”.

Moka Cappuccino 

Moka cappuccino

Vahva kahvi sopii hyvin maitovaahdon kera. Voit tehdä maitovaahtoa joko maitovaahdottimella tai jopa tavallisella pressopannulla – jep, kuulit oikein! Sinun täytyy vain kaataa noin 60 °C maitoa pressopannuun ja vaahdottaa se manuaalisesti. Mikäli omistat maitokannun, laita vaahdotettu maito siihen, pyöräyttää sitä päästäksesi eroon kuplista ja sitten kaataa se valmiiseen juomaan. Jos olet erittäin kokelaalla päällä, voit kokeilla myös latte artia

Café Cubano 

Rakastettu resepti kaukaisesta Kuubasta tekee varmasti vaikutuksen makeahampaisiin. Tämän juoman päällä on paksu kerros makeaa vaahtoa. Matkustetaanpas sitten Kuubaan.

Kuuden pienen annoksen valmistamiseen tarvitset:

 • 4 ruokalusikallista valkoista/ruskeaa sokeria
 • Tummapaahtoista kahvia
 • Mutteripannun
 • Spaattelin tai lusikan sekoittamista varten
 • Kupin/astian sekoittamiseen
 • Teelusikan

Moka cubano

Vaiheet

 • Laita mutteripannu valmiiksi: kaada vesi alimpaan kammioon, lisää kahvi, kokoa kaikki osat.
 • Ennen kuin laitat pannun lämpenemään, kaada sokeri valitsemaasi astiaan. 
 • Laita pannu matalalla lämpötilalla lämpenemään. Pidä astia sokerilla ja teelusikka ulottuvilla.
 • Ota pari ensimmäistä tippaa kahvia (ne ovat konsentroituneimmat). Kun sinulla on teelusikallinen kahvia, kaada se sokerin sekaan. Lopeta kahvin valmistaminen halutulla menetelmällä. 
 • Valmista vaahto: käyttämällä spaattelia tai lusikkaa, ala sekoittamaan kahvia ja sokeria keskenään. Sekoita kunnes siitä tulee paksu, vaahtoava, vaaleanvärinen massa.
 • Jatkuvasti sekoittaen kaada loput kahvista mutteripannusta, Näet miten vaahto rupeaa nousemaan pinnalle.
 • Kaada juoma pieniin kuppeihin ja tarjoile.

Yhteenveto

Toivomme, että tämä postaus tutusti sinulle ikonista mutteripannua ja inspiroi alkamaan eksperimentoimaan sillä. Yläpuolella kerrotuilla vinkeillä saat varmasti tuoksuvaa, makeaa todella erinomaista kahvia. Nyt rentoudu ja nauti kupillinen kahvia!