Rajoitetun ajan tarjous:
 • 00

  P.

 • 00

  T.

 • 00

  Min.

 • 00

  Sek.

1+1 CAPRISETTE- & PARALLEL-kahvit
Toinen samanlainen pakkaus lahjaksi.

Kahvin valmistusohje: Pressopannu

Pressopannu

Vaikka kyseessä onkin yksi yksinkertaisimmista kahvinkeittimistä, pressopannulla on monta nimeä: ranskalainen kahvinkeitin, mäntäkeitin… Vaikka saatat olla kuullut näistä joitakin, kohtaat ilmeisesti useimmiten ensimmäistä. Älä kuitenkaan anna nimen ”ranskalainen kahvinkeitin” hämätä: se ei ole suosittu ainoastaan Ranskassa, vaan sitä käytetään ja rakastetaan koko maailmassa. Pressopannu antaa sinun valmistaa maukasta kahvia helposti ja nopeasti, antaa eksperimentoida erilaisilla mauilla ja aromeilla, se on edullinen eikä vaadi paljon huoltoa – jonka takia sitä näkee monissa nykyaikaisissa keittiöissä. 

Pressopannut ovat myös saaneet universaalisimman kahvikeittimen tunnustuksen. Voit käyttää pressopannuasi valmistaaksesi kuumaa kahvia, kylmäuutettua kahvia, teetä tai jopa vaahdottaa maitoa. Tässä postauksessa otamme sinut mukaan taianomaiselle matkalle, jonka varrella toivottavasti tutustumme paremmin legendaariseen pressopannuun. Mukana on tottakai myös maukkaita reseptejä ja vinkkejä kahvinvalmistukseen!

Miksi sitä kutsutaan ranskalaiseksi kahvinkeittimeksi?

French Press patentas

Ranskalaisen kahvinkeittimen tarina on aika mutkikas. Nykyään näkemämme pressopannun tekijänoikeus annetaan yleensä Attilio Calimani nimiselle henkilölle, italialainen suunnittelija, joka patentoi laitteen vuonna 1929. Missä kahvia, siellä italialaisia, eikö vain? He kuitenkin keksivät myös mutteripannun ja espressokoneen

Noh, se ei nyt tässä tapauksessa ole täysin totta. Epävirallinen versio kertoo, että kahvinkeittimen toimintaperiaatteen keksi ranskalainen kahvin ystävä. Anonyymi sankari huomasi vahingossa, että kahvin uuttaminen kuumassa vedessä ja sen jälkeen kahvipurujen alas painaminen rätillä sai aikaiseksi paljon paremman makuisen juoman kuin kahvin keittäminen kannussa. Ensimmäiset, jotka patentoivat pressopannun toimintaperiaatteen olivat myös ranskalaiset: Henri-Otto Mayer ja Jacques-Victor Delfroge vuonna 1852.

Vaikka laitteeseen tehtiin monia uudistuksia 1900-luvun toisella puoliskolla – joko sveitsiläiset, jotka loivat Chambord mallin tai tanskalainen keittiölaitteiden valmistaja Bodum, joka näytti koko maailmalle pressopannun kätevyyttä – voi silti sanoa, että ranskalaiset keksivät tämän menetelmän. Joten vastaus nimen kysymykseen on aika yksinkertainen: ranskalaisen kahvinkeittimen nimi tulee siitä, että sen keksivät ranskalaiset. Vive la France!

Miksi pressopannut ovat niin suosittuja?

Įvairūs French Press kavinukai

Pressopannuja löytää nykyään tuhansista keittimistä. Katsotaanpas syitä sen merkittävälle suosiolle:

Luonnolliset kahvin maut.  Pressopannulla valmistettu kahvi on paksu, öljyinen, sille on ominaista elävät maut ja täyteläisyys. Mikäli haluat tuoda esiin kahvisi luonnollisen maun, et ilmeisesti löydy vastusta pressopannulle: tällä keittimellä valmistetussa kahvissa paljastuvat kaikki maut ja aromit. Siksi pressopannuja eivät arvosta ainoastaan säännölliset kahvinjuojat vaan myös kahvimaailman asiantuntijat: jälkimmäiset käyttävät pressopannua erilaisia kahveja maistellessa. 

Eksperimentoimisen vapaus. Pressopannulla sinulla on aina ohjat käsissä. Ei ole salaisuus, että kahvin makuun vaikuttaa monta eri tekijää: näihin kuuluu veden laatu, valitsemasi kahvipavut, jauhetun kahvin jauhatuskarkeus, kahvin ja veden suhde, veden kaatamiseen käyttämä tekniikka, millä tavalla työnnät männän alas… Onneksi pressopannu antaa sinun hallita kaikkea yllä mainittua, joten pääset eksperimentoimaan rauhassa!

Käyttöhelppous. Voiko kahvinkeitto olla tästä yksinkertaisempaa? Ei ole mitään hankalia muotoiluja: kaikki on sylinterinmuotoisessa karahvissa, kannessa ja sisäänrakennetussa suodattimessa, joka on kiinnitetty mäntään. Lisää vain kahvi, kaada vesi sen päälle, odota pari minuuttia, työnnä mäntä alas ja nauti!  

Edullinen hinta. Pressopannut ovat yhdet edullisimmista kahvinkeittimistä. Saat oikein hyvän pressopannun vain n. 10 eurolla!

Helppo huolto. Tällaisessa kahvinkeittimessä ei ole paljon osia, joten sitä on erittäin helppo puhdistaa. Huuhtele vain karahvi ja pese suodatin.

Kompakti koko. Mikäli olet juuri ostanut täysautomaattisen tai espressokoneen, sinulla saattaa kestää hetki päättää, mihin sen laittaisi. Pressopannulla ei ole tätä ongelmaa: sinulla ei tule olemaan mitään ongelmia löytääksesi sille tarpeeksi tilaa jossain keittiökaapissa. Pystyt ottamaan sen myös helposti mukaan reissulle. Muista kuitenkin, että pressopannuja on erikokoisia 100 millilitrasta litraan, joten valitse tarpeisiisi parhaiten sopiva.

Universaalisuus. Pressopannut ovat erittäin universaalisia: niitä voi käyttää kahvinkeittoon, kylmäuutettuihin juomiin, teehen tai jopa maidon vaahdottamiseen. Oppiaksesi näistä lisää voit jatka lukemista!

Valmistusohje: miten valmistaa maukasta kahvia pressopannulla?

Visi French Press kavos ruošimui reikalingi įrankiai

Vaikka pressopannut ovat tunnetusti helppokäyttöisiä, kannattaa silti muistaa pari seikkaa tehdäksesi juomasta entistä tuoksuvampi ja maukkaampi.

Valmistautuminen: mitä tarvitset?  

Tuoreesti paahdettuja laadukkaita kahvipapuja. Ollaan opittu jo, että pressopannut tuovat oikein hyvin esiin kahvi luonnolliset maut. Vaikka tämä saa maukkaat juomat maistumaan entistä paremmalta, huonolaatuinen kahvi paljastaa myös kaikki varjopuolet. Paras vaihtoehto sinulle olisi ottaa juuri paahdettu premium erikoiskahvi. Sen huomiota herättävä syvyys ja makujen monimuotoisuus tekee siitä täydellisen pressopannua varten.

Digitaalinen vaaka. Mitä tahansa kahvinkeitintä päätät käyttää, huomaat, että kaksi aspektia ovat erityisen tärkeitä: kahvin ja veden suhde sekä valmistusaika. Digitaaliset vaa’at ovat käteviä kun pitää punnita kahvi ja seurata valmistusaikaa, joten sinun kannattaisi varmasti lisätä sellainen arsenaaliin.

Kahvimylly. Tehdäksesi juomastasi mahdollisimman tuoksuvan ja maukkaan tarvitset varmasti vastajauhettua kahvia. Ei pitäisi olla sitten yllätys, että kahvimyllyillä on niin iso rooli kahvinvalmistuksessa. Mikäli sinulla on edelleen myllyn valinta kesken, tämä postaus saattaa auttaa sinua. Pressopannulla kahvia valmistaessa valitse keskikarkea tai hieman karkeampi jauhatus (riippuen kahvinkeittotekniikasta).

Vedenkeitin ja vesi. Avainsääntö: varmista, ette vetesi on hyvän makuista. Sen pitää olla raikasta, suodatettua ja pehmeää. Mikä lämpötilaan tulee, keitä vettä, kunnes se kiehuu. Kun otat vedenkeittimen käteen ja valmistaudut kaatamaan vettä kahvin päälle, se jäähtyy jo itsekseen hieman, saavuttaen juuri oikean lämpötilan. Tavalliset vedenkeittimet sopivat tähän hyvin, mutta saadaksesi parempia tuloksia voit kokeilla erityisiä pour-over keittimiä.  

Pressopannu. Valitse pressopannu, joka sopii sinulle parhaiten: se voi olla minkä tahansa merkkinen, mistä tahansa materiaalista ja millä tahansa vetävyydellä.

Kupit. Kaunis kuppi tekee maukkaasta juomasta vielä maukkaampaa! Vetävyyden kohdalta mustan kahvin kupit toimisivat parhaiten.

Perinteinen valmistusmenetelmä:

Valmistaaksesi maukasta kahvia nopeasti ja helposti seuraa näitä ohjeita:

Punnitse kahvipavut. Oikea kahvin ja veden suhde on hyvin tärkeää hyvän juoman valmistamista varten. Suosittelemme perinteistä suhdetta- 70 g kahvia per 1 litra vettä. Mikäli pressopannusi on pienempi, muokkaa näitä määriä vastaavasti: esim. jos pannuun mahtuu 500 ml nestettä, käytä 35 g kahvia.

Jauha pavut karkeaksi. Mitä karkeampi jauhatus, sitä vähemmän kitkeryyttä juomassa tuntuu. Karkeampi jauhatus estää myös hienon kahvipurun joutumisen juomaan.

Kaada jauhettu kahvi pressopannuun ja lisää hitaasti yksi kolmasosa vedestä.

Anna sen olla minuutin ajan. Ns. “blooming” vaihe tapahtuu tällöin: kahvissa olevat kaasut vapautuvat ja kahvin aromit pääsevät esiin.

Sekoita, sitten lisää hitaasti loput vedestä.

Odota kolme minuuttia ja sekoita uudestaan.

Paina mäntä hitaasti alas. Mitä pidempi kontakti kahvin ja veden välillä on, sitä kitkerämpi ja vahvempi valmiista juomasta tulee. Mikäli tykkäät erittäin vahvasta kahvista, anna kahvin seisoa hieman pidempään ennen kuin painat männän alas.

Kaada kuppiin ja nauti!

Vinkkejä James Hoffmannilta, todelliselta kahvigurulta

James Hoffmann, maailmankuulu kahvin asiantuntija, eksperimentoi jatkuvasti luodakseen hyödyllisiä vinkkejä kahvista paremman tekemiseksi. Hoffmannin ehdottama pressopannutekniikka on hieman monimutkaisempi ja se vie hieman enemmän aikaa kuin perinteinen tapa, mutta sillä saa myös ”puhtaamman” kahvin, jossa ei ole melkein ollenkaan kahvipurua (kuten ilmeisesti tulet huomaamaan, tätä ei ole helppo saavuttaa!). Näin James Hoffmann tekee sen:

  1. Jauha hiljattain paahdetutuja kahvipapuja (pyri saamaan keksikarkea jauhatus). Suositeltava suhde on 60-70 g kahvia litraan veteen. Kaada jauhettu kahvi pressopannuun.
  2. Kiehauta vesi ja kaada se kaikki kerralla.
  3. Anna sen seisoa 4 minuuttia.
  4. Käytä lusikkaa kahvin pinnan rikkomiseksi ja sitten sekoita. Suurin osa puruista vajoaa pannun pohjaan, mutta jokunen puru voi jäädä vielä kellumaan. Ongi ne sieltä kahdella lusikalla ja heitä tiskialtaaseen.
  5. Odota vielä 5-8 minuuttia. Kaikki jäljelle jäänyt sade uppoaa pohjaan tämän aikana ja juomasi maku vain paranee. Älä huolehdi, kahvisi on edelleen kuumaa tämän odottelun jälkeenkin!  
  6. Laita mäntä pannun päälle ja paina sitä hieman alemmas, kunnes se koskee kahviin. Älä paina sitä kokonaan alas – sillä sekoitat kahvipuruja.
  7. Kaada hellävaraisesti kuppiin.

Miten valmistaa kylmäuutettua kahvia pressopannussa?

Kylmäuutettu kahvi on uusin kahvitrendi ja sen suosion ei pitäisi tulla yllätyksenä. Tällä tavalla valmistetusta kahvista häviää osa happamuudesta ja kitkeryydestä ja sen sijasta siinä tuntuu mukavaa makeutta ja huomattavaa makujen täyteläisyyttä. Se on erittäin maukasta parilla jääpalalla kuumana kesäpäivänä, kaadettuna vaniljajäätelön päälle tai lisättynä johonkin koktailijuomaan. Vaikka markkinoilla on saatavilla lukuisia kylmäuutto-keittimiä, voit valmistaa tämän kahvin myös pressopannullasi. 

Cold Brew French Press

Näin se tehdään:

 1. Laita valmiiksi vastapaahdetut laadukkaat kahvipavut. Erikoikahvipavut ovat täydellisiä kylmäuuttoa varten, erityisesti Afrikasta peräisin olevat. Suositeltu suhde on 200 g kahvia 1 l vettä kohden.
 2. Jauha pavut juuri ennen kahvinvalmistusta: koita saada keskikarkea jauhatus.
 3. Kaada jauhettu kahvi pressopannuun ja lisää puolet vedestä. Mikäli mahdollista, käytä kylmää vettä, joka on keitetty.
 4. Sekoita, sitten lisää loput vedestä samalla sekoittaen. Kylmällä vedellä ja kahvilla menee hetki sekoittua kunnolla, joten tarvitaan kärsivällisyyttä sekoittaa, kunnes ne ovat kunnolla sekoittuneet.
 5. Laita mäntä pressopannusi päälle, mutta älä työnnä sitä alas vielä. Laita pressopannu jääkaappiin n. 12 tunniksi.
 6. Kun olet ottanut pressopannun jääkaapista, ota kansi pois päältä, riko kahvin pinta ja sekoita hellästi. Sen jälkeen työnnä mäntä hitaasti alas.
 7. Jotta maut eivät menisi liian vahvaksi, kaada kahvi eri astiaan. Mikäli haluat vähentää sateen määrää, koita kaataa kahvia paperisuodattimen läpi.
 8. Jotta maut eivät menisi liian vahvaksi, kaada kahvi eri astiaan. Mikäli haluat vähentää sateen määrää, koita kaataa kahvia paperisuodattimen läpi.
 9. Voit säilyttää ylijäävää kylmäuutettua kahvia jääkaapissa noin viikon verran.
 10. Nauti!

Pressopannusi on myös maidonvaahdotin!

Olet jo oppinut, miten valmistaa kuumaa tai kylmää kahvia pressopannussasi – mutta tiesitkö, että sitä voi käyttää myös maidonvaahdottimena? Sekä tavallinen lehmänmaito että kasvismaidot toimivat hyvin. Mikäli suosit jälkimmäistä, kokeile barista kasvismaitoa: sen avulla saat todella maukkaan JA vegaanisen vaahdon. Miten se siis pitäisi tehdä?

 1. Lämmitä maito noin 60-65 asteiseksi. Älä ylitä tätä raja, silloin maidossa olevat proteiinit rupeavat hajoamaan ja maidosta häviää osa mausta. Maksimaalista kätevyyttä ja tarkkuutta varten voit käyttää lämpömittaria.
 2. Kaada maito pressopannuun.
 3. Liikuta mäntää nopeasti ylös-alas, kunnes saavutat halutun paksuuden.
 4. Kaada maito suoraan kuppeihin – tai, jos olet kiinnostunut kokeilemaan latte artia, kaada se ensin maitokannuun, pyöritä sitä hieman päästäksesi eroon kuplista, ja kaada vasta sitten.

Kahvi- tai teekupillista varten

French Press arbata

Vaikka pressopannut ovat luotu pääosin kahvia varten, niitä käytetään myös teekannuina. Mäntä toimii hyvin myös teelehtien erottamiseksi vedestä ja antaa sinun nauttia maukasta, lehdetöntä teetä. Sinun täytyy vain ostaa maukasta irtoteetä, laittaa sitä pressopannuun, lisätä sopivanlämpöistä vettä ja uuttaa sitä tarvittavan ajan (voit lukea lisää teestä täältä). Sitten paina mäntä alas ja kaada teesi kuppeihin. Muista, että männän alas painaminen ei estä lehtien sekoittumista veteen, joten teesi uutto jatkuu. Siksi suositellaan vahvasti, että kaadat kaiken teen kerralla kuppeihin tai laitat sen toiseen kannuun.

Yhteenveto…

Toivottavasti olet nyt valmis kokeilemaan tätä trendikästä universaalista laitetta – tai ottamaan pressopannusi uudestaan käyttöön, mikäli jo omistat sellaisen. Nyt on aika kokeilla uusia valmistusmenetelmiä ennen kuin istut nauttimaan pressopannukahvia!