Kahvin valmistusohje: Pressopannu

Kahvin valmistusohje: Pressopannu

Antti
Neuvot

#kahvi #Pressopannu

Pressopannu on perinteinen kahvinvalmistusväline. Se on usein valmistettu lasista ja ruostumattomasta teräksestä, joka tekee pannusta funktionaalisen sekä kauniin näköisen.

Pressopannulla on monta nimeä: French press, coffee press, cafetiere tai cafetiere a piston. Suomeksi väline tunnetaan kuitenkin yleensä nimellä pressopannu. Yllättävää kyllä, nimestään huolimatta väline ei itse asiassa ole peräisin Ranskasta. Kerrotaan, että pressopannun ensimmäinen patentti kuuluu italialiselle muotoilijalle Attilio Calimanille.

Pressopannu on hyvin joustava kahvinvalmistusmenetelmä. Sillä voi valmistaa pieniä annoksia yhdelle henkilölle tai suurempia määriä kahvia 4-6 kahvinystävälle siltä varalta, että valmistat kahvia useammalle vieraalle. Lisäksi pannua on hyvin yksinkertaista käyttää – sinun tarvitsee vain tarttua pannuun ja valmistaa kahvi. Et tarvitse filttereitä tai mitään muuta ylimääräistä.

Frenchpress. Kahvikaveri

Pressopannulla valmistetussa kahvissa on voimakas maku, paksu suutuntuma ja se voi olla melko painavaa, tietyllä tavalla jopa hienostunutta. Metallifiltterin ansiosta kahvin öljyt uuttuvat puruista valmistuksen aikana. Pressopannussa aromaattiset öljyt korostavat kahvin hienovaraista makua.

Valmistus

Eleganttia ranskalaista (tai italialaista) kahvia varten tarviset seuraavat välineet:

  • Pressopannu
  • Valitsemiasi kahvipapuja
  • Kahvimylly
  • Vesipannu (veden keittämiseen)

Frenchpress. Kahvikaveri

Vaihe 1

Täytä pannu vedellä ja kiehauta.

Frenchpress. Kahvikaveri

Vaihe 2

Kun vesi kiehuu, täytä neljäsosa pressopannusta vedellä. Laita kansi paikoilleen ja paina mäntä alas. Ravista varovaisesti 10 sekunnin ajan ja kaada vesi pois. Tällä tavalla esilämmität kahvipannun ja kahvi pysyy kauemmin kuumana.

Voit tehdä samoin myös kahvikupillesi 🙂

Frenchpress. Kahvikaveri

Vaihe 3

Valitse hieman keskitasoa hienompi jauhatustaso kahvipavuille. Voit tietysti käyttää myös valmiiksi jauhettua kahvia.

Frenchpress. Kahvikaveri

Vaihe 4

Lisää jauhettu kahvi pressopannuun ja ravista sitä varovaisesti, jotta kahvipurut leviävät tasaisesti pannun pohjalle.

Frenchpress. Kahvikaveri

Vaihe 5

Kaada kuumaa vettä purujen päälle. Kaada ensiksi vain sen verran, että purut kastuvat. Tällöin kahvipurut ”kukkivat” muodostaen eräänlaisen kuoren päälleen.

Frenchpress. Kahvikaveri

Odota 10 sekuntia. Tässä ajassa parhaat piirteet kehittyvät kahviisi.

Vaihe 6

Lisää nyt loput vedestä. Määrä riippuu siitä, kuinka monta annosta haluat valmistaa. Laita kansi takaisin paikoilleen ja odota noin 3 minuuttia.

Frenchpress. Kahvikaveri

Vaihe 7

Työnnä filtteri alas niin, että kahvipurut painuvat pohjalle. Kaikkien purujen pitäisi olla hyvin puristettu pannun pohjalle.

Frenchpress. Kahvikaveri

Nyt kahvi on valmista!

Frenchpress. Kahvikaveri

Pressopannu on yksi halvimmista ja helpoimmista tavoista valmistaa hyvää kahvia. Yksinkertaisen muotoilunsa vuoksi sitä on helppo käyttää ja se on helppo pestä. Tietysti löytääksesi parhaan mahdollisen maun, sinun täytyy olla valmis kokeilemaan monia eri asioita.