TOP-kahvitarjous

Tee: opas eri teelajikkeiden ja haudutustekniikoiden maailmaan

Tee

Juokaamme sillä välin pieni kulaus teetä. Iltapäivän hohde kirkastaa bambut, suihkulähteet pulppuavat iloa ja mäntyjen humina kuuluu pannussamme...

Okakura Kakuzo, Kirja teestä 

Kahvin ystävien tärkein ja suurin rakkaus on ehdottomasti ja ilman epäilyksiä kahvi. Siitä huolimatta... siellä missä on herkullista kahvia, on aina myös maukasta teetä. Ystävällinen emäntä tai isäntä ottaakin vieraansa kohteliaasti huomioon tiedustelemalla "kahvia vai teetä". Vaikka ensisilmäyksellä saattaa vaikuttaa siltä, että nämä kaksi juomaa ovat maailmojen päässä toisistaan, niillä on itse asiassa paljon yhteistä.

Molemmat ovat lukuisten legendojen ja myyttien aiheita, molemmille on omistettu filosofisia tutkielmia ja suureellisia oopperoita, molemmat ovat inspiroineet suuria taiteilijoita luomaan mestariteoksiaan, molemmat ovat saaneet aikaan levottomuuksia ja jopa sotia... Kumpikin juoma alkoi levitä Euroopassa samoihin aikoihin, 1600-luvun alkupuoliskolla. Kahvia ja teetä käytettiin aluksi yksinomaan lääkinnällisiin tarkoituksiin, ja niitä saattoi ostaa vain apteekeista. Vasta myöhemmin ne saapuivat Euroopan aateliston ylellisiin illallispöytiin ja tulivat lopulta erottamattomaksi osaksi meidän kaikkien jokapäiväistä elämää.

Sekä kahvi että tee sisältävät kofeiinia, mutta sen vaikutus on juomasta riippuen hieman erilainen. Kahvi vaikuttaa voimakkaasti ja välittömästi: energisoiva vaikutus alkaa vaikuttaa jo kymmenessä minuutissa ja laantuu muutaman tunnin kuluessa. Teessä oleva kofeiini sen sijaan vaikuttaa ihmiskehoon hitaammin, mutta sen vaikutus kestää kauemmin.

Toivomme todella, että kahvin jumalat suovat meille anteeksi sen, että aiomme omistaa tämän uuden blogikirjoituksemme teen ystäville. Tutustumme eri lajikkeisiin, suositeltaviin haudutustapoihin, uusimpiin teetrendeihin sekä tapoihin, joilla teet teejuomistasi entistäkin herkullisempia. Mitä sanot, liitytkö seuraamme matkalle teen saloihin?

Yli 1500 teelajiketta, kaikki yhdestä ja samasta teepensaasta

Yli 1500 teelajiketta, kaikki yhdestä ja samasta teepensaasta

Tiedätkin luultavasti jo, että maailmassa on satoja erilaisia teelaatuja. Jos kaikki tärkeimpien teelajikkeiden alalajit lasketaan mukaan, erilaisia teelaatuja on yhteensä yli 1500. Yllättävää on kuitenkin se, että kaikki teelajikkeet ovat peräisin yhdestä ja samasta ikivihreästä pensaasta. Sen latinankielinen nimi on Camellia sinensis.

Erilaiset teelajikkeet ovat tulosta erilaisista menetelmistä, joita käytetään teepensaan lehtien käsittelyssä. Käsittelytapa (eli se, millaisia nuppuja ja/tai lehtiä poimitaan, milloin ne poimitaan ja mitä niille tapahtuu, kun ne on poimittu), vaikuttaa siihen, millainen teelajike kulloinkin on syntymässä. Kaikkein tunnetuimmat ja suosituimmat teelajikkeet ovat valkoinen tee, vihreä tee, oolong-tee, musta tee ja pu-erh-tee.

Oppaasi erilaisten teemakujen maailmaan

Oppaasi erilaisten teemakujen maailmaan

Olemme yhdistäneet jokaisen tärkeimmän teelajikkeen tiettyyn vuodenaikaan kullekin lajikkeelle tunnusomaisten värien ja makujen perusteella. Esimerkiksi valkoinen tee muistuttaa meitä varhaiskeväästä, kun taas pu-erh-tee sopii erinomaisesti tunnelmallisten talvipäivien symboliksi. Tutustumme näiden teelaatujen ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, niiden valmistustekniikoihin, vaikutuksiin, aromeihin, makuihin ja suositeltaviin haudutusmenetelmiin. Onhan sinulla jo mukillinen höyryävän kuumaa teetä käden ulottuvilla? Alat nimittäin takuuvarmasta pian kaivata sellaista!

Valkoinen tee: varhaiskevään hienostuneisuus

Valkoinen tee

Elegantti, hienostunut, hienovarainen, raikas ja kevyt valkoinen tee tarvitsee syntyäkseen vain vähän ihmiskäden apua. Kyseessä on ensimmäisten kevätpäivien tee, joka valmistetaan joko yksinomaan varhaisimmista teepensaan nupuista (ennen kuin lehdet ovat versoneet) tai nupuista, joihin on sekoitettu nuoria, smaragdinvihreitä lehtiä. Vuosi vuodelta yhä useammat eurooppalaiset löytävät tiensä valkoisen teen pariin, mutta siitä huolimatta kyseessä on edelleen suhteellisen vähän tunnettu teelajike. Moni teen ystävä on niin tottunut mustan teen vivahteikkaaseen makuun, että valkoisen teen lempeä ja hienovarainen maku saattaa helposti jäädä vaille arvostusta. Jos kuitenkin annat valkoiselle teelle mahdollisuuden, huomaat pian, että jokainen siemaus houkuttelee sinua tutustumaan lumoavaan valkoiseen teehen lähemmin. Kaikkein hienoimmat valkoiset teet ovat peräisin Kiinan Fujianin maakunnasta.

Prosessointi

Tämän teen valmistukseen ei kuulu raskas prosessointi, vaan pikemminkin äärimmäinen huolellisuus ja tarkkaavaisuus. Koska nuput on poimittava ennen kuin ne ovat muuttuneet lehdiksi, poimimiseen on käytettävissä vain vähän aikaa (tämän vuoksi valkoinen tee on yleensä muita laatuja kalliimpaa). Heti kun nuput on poimittu, ne levitetään ulos bambumatoille ja niiden annetaan kuihtua auringon valossa — näin käynnistyy luonnollinen, hidas hapettumisprosessi, joka kestää noin 52–60 tuntia. Kun lehdet ovat menettäneet noin 70–80 prosenttia alkuperäisestä kosteudestaan, ne kaadetaan suuriin kattiloihin ja niitä paahdetaan, kunnes ne ovat täysin kuivuneet. Tämä pysäyttää luonnollisen hapettumisprosessin. Tämän jälkeen lehdet lajitellaan huolellisesti.

Vaikutukset

Valkoinen tee valmistetaan kaikkein nuorimmista nupuista, jotka pursuavat vielä keväistä energiaa. Kylmien talvikuukausien jälkeen teepensas pitää huolen siitä, että nuput saavat riittävästi ravinteita, jotta ne voivat kasvaa. Tämän (ja vähäisen prosessoinnin vuoksi) valkoisessa teessä on enemmän antioksidantteja kuin muissa teelajikkeissa. Antioksidantit toimivat erinomaisina immuunijärjestelmän vahvistajina. Valkoisella teellä on myös viilentävä ja virkistävä vaikutus. Tämä tee tunnetaan myös alhaisesta kofeiinipitoisuudestaan, joten voit huoletta nauttia kupillisen teetä myöhään illalla, jos siltä tuntuu. Samalla voit tunnelmoida varhaiskevään valoa ja raikkautta, josta valkoinen tee niin kovasti muistuttaa...

Tuoksu- ja makuprofiili

Valkoinen tee on luonnostaan makeaa ja virkistävää. Teessä on havaittavissa lukuisia hienovaraisia aromeja ja makuja: makea hunaja, kirpeä sitrus, jasmiinista ja ruusuista muistuttava kukkainen tuoksu... Tämä tee on kevyt ja väriltään haalean keltainen — älä hauduta sitä pidempään yrittääksesi tavoitella kirkkaampaa sävyä. Juuri tuo herkkä värisävy on se syy, miksi tämä teelajike tunnetaan nimellä valkoinen tee.

Haudutusopas

Kaip ruošti baltą arbatą

Valkoinen tee on äärimmäisen herkkä teelaatu, jonka vuoksi sen haudutuksessa on tärkeää välttää korkeita lämpötiloja. Valkoisen teen haudutukseen riittää lyhyehkö aika: yhteen kupilliseen suositellaan yleensä kahta teelusikallista (noin 4 g) teetä, ja sopiva lämpötila vedelle on noin 80 °C. Hauduta teetä 2–3 minuuttia. Hienoimmat valkoiset teet sopivat uudelleenhaudutettavaksi ja niitä voidaan hyödyntää jopa 2–3 haudutuskerran verran.

Vihreä tee: toukokuun eloisuus

Vihreä tee

Vihreä tee on löytänyt tiensä teenjuojien sydämiin jo satoja vuosia sitten. Tämä teelajike on aivan erityisen uniikki, sillä sen puhdas, virkistävä maku on jotakin aivan toista kuin mitä muut teelaadut voivat meille tarjota. Lisäksi vihreällä teellä on monia terveysvaikutuksia. Sanotaan, että hienolaatuisen vihreän teen juominen on kuin kävely avaralla vihreällä niityllä tai autiolla, hiljaisella merenrannalla. Valkoiseen teehen verrattuna vihreän teen maku on voimakkaampi ja makuprofiili eloisampi. Vihreä tee on myös kirkkaamman väristä. Laadukkain vihreä tee on peräisin joko Kiinasta tai Japanista: kiinalaiset lajikkeet ovat herkempiä ja hienovaraisempia, kun taas japanilaiset lajikkeet ovat voimakkaampia.

Prosessointi

Hienoimpien vihreiden teelaatujen valmistamiseen tarvitaan teenuppuja, jotka poimitaan yhdessä nuorten lehtien kanssa. Muutama tunti myöhemmin ne joko paahdetaan pannulla (kiinalainen menetelmä) tai höyrytetään (japanilainen menetelmä) hapettumisen estämiseksi. Näiden käsittelymenetelmien ansiosta vihreän teen lehdet säilyttävät lumoavan smaragdinvihreän värinsä — se ikään kuin kiinnittyy lehteen pysyvästi. Jotta lehtien kätkemät aromit pääsevät esiin, ne kääritään paahtamisen jälkeen käsin tai varta vasten tähän tarkoitukseen kehitettyjen koneiden avulla (käsittelyyn valitaan manuaalinen tai mekaaninen tekniikka alalajikkeen ja teen luokituksen mukaan). Käsittelyn aikana lehdet muotoillaan palloiksi tai suikaleiksi (riippuen teetä käsittelevän maan tai alueen tavoista). Lopuksi lehtien annetaan kuivua, kunnes ne ovat saavuttaneet oikeanlaisen kosteuspitoisuuden.

Vaikutukset

Valkoisen teen tavoin myös vihreä tee on tulvillaan antioksidantteja, jotka voivat vahvistaa immuunijärjestelmäämme. Vihreän teen on osoitettu parantavan muistia, kehittävän tuottavuutta ja hillitsevän ahdistusta. Se voi auttaa myös hallitsemaan nälkää. Vihreän teen nauttiminen on kuin juoksentelisi niityllä tai kävelisi merenrannalla lämpimänä ja virkistävänä kevätpäivänä.

Tuoksu- ja makuprofiili

Vihreällä teellä on lukuisia alalajikkeita. Niinpä vihreä tee on aromeiltaan ja mauiltaan erityisen monipuolinen. Kiinalainen vihreä tee on kevyempää ja herkempää. Siinä on ripaus makeutta, aivan kuten valkoisessa teessäkin, ja siinä voi aistia vastaleikatun ruohon tuoksun sekä hedelmien, kukkien ja pähkinöiden makuja. Japanilaisen vihreän teen maku on intensiivisempi: siinä on voimakkaita vehreitä ja merilevämäisiä vivahteita. Sen tuoksu saattaa muistuttaa myös merestä. Haudutuksen jälkeen juotavaksi valmis tee on väriltään haalean vihreää, joskin mukana on aavistus keltaista.

Haudutusopas

kaip ruošti žalią arbatą

Vihreää teetä hauduttaessa on syytä välttää korkeita lämpötiloja kaikin keinoin — ne aiheuttavat usein ylimääräistä katkeruutta ja ovat valitettavasti yleisin virhe vihreän teen haudutuksessa. Käytä kiinalaisen vihreän teen haudutukseen lämpötilaltaan noin 80 °C:n vettä. Jos olet hauduttamassa japanilaista teetä, sopiva veden lämpötila on 60–70 °C. Lisää 1 teelusikallinen (noin 2 g teelehtiä) teetä yhtä annosta varten ja hauduta 2–3 minuuttia.

Oolong-tee: kesän riemukkuus

Oolong-tee

Oolong-teen nimi juontaa juurensa kiinalaiseen fraasiin wu long, joka tarkoittaa "mustaa lohikäärmettä". Jotkut paikalliset sanovat, että oolong on saanut nimensä siitä, miltä teelehdet näyttävät, kun ne avautuvat vedessä: lehdet muistuttavat mustia tanssin pyörteisiin heittäytyneitä lohikäärmeitä.

Oolong-teet jaetaan kahteen eri luokkaan niiden hapettumisasteen mukaan: kevyesti hapettuneet oolong-teet (10–30 %) muistuttavat vihreää teetä, kun taas voimakkaasti hapettuneet oolong-teet (50–70 %) muistuttavat pikemminkin mustaa teetä. Ensin mainitut ovat herkkiä, kermaisia, hedelmäisiä ja kukkaisia, kun taas jälkimmäiset ovat yleensä raskaampia, paksumpia ja eloisampia.

Hienoimmat oolongit tulevat Taiwanista ja Kiinan Fujianin alueelta. Nykyään kuitenkin myös muut alueet, kuten esimerkiksi Thaimaa, tuottavat erinomaisia oolongeja.

Prosessointi

Oolong-tee valmistetaan suhteellisen suurista lehdistä. Lehdet poimitaan ja jätetään sitten muutamaksi tunniksi kuihtumaan luonnollisesti. Sen jälkeen kuihtuneet lehdet siirretään yleensä tarkoitusta varten varattuihin erityisiin tiloihin, joissa ilman lämpötila pysyy tasaisesti 22–25 °C lämpötilassa ja kosteuspitoisuus noin 85 %. Siellä lehtiä liikutellaan varovasti, jotta ne vapauttaisivat vettä ja aromia. Kun haluttu hapettumisaste on saavutettu, lehdet paahdetaan pannulla hapettumisen pysäyttämiseksi (aivan kuten vihreän teen prosessoinnissakin), minkä jälkeen ne rullataan ja kuivataan. Valmistusprosessi vaatii paljon taitoa ja kokemusta. Kullakin teeartesaanilla on oma ainutlaatuinen reseptinsä, joka pidetään yleensä salassa ja siirretään sukupolvelta toiselle.

Vaikutukset

Oolong-tee on erinomainen ruoansulatusjärjestelmän tehostaja. Sen vuoksi moni uskoo sen hyötyihin laihdutuksen vauhdittajana. Myös oolong-teen hyödyt ihon hyvinvoinnille tunnetaan laajalti: osa kutsuu sitä jopa nuoruuden eliksiiriksi. Siemaus oolong-teetä tuo mukanaan unenomaisen, runollisen tunnelman ja edistää luovuutta.

Tuoksu- ja makuprofiili

Oolong-teet tarjoavat laajan kirjon makuja ja tuoksuja. Kevyesti hapettuneet oolong-teet muistuttavat vihreää teetä: ne tuoksuvat kukkaisilta ja hedelmäisiltä ja niissä on havaittavissa myös trooppisten hedelmien tuoksuja. Koostumukseltaan ne ovat herkullisen kermaisia. Voimakkaasti hapettuneiden oolongien maku muistuttaa mustaa teetä, mutta on itse asiassa monitahoisempi ja monikerroksisempi: niissä on havaittavissa huippuhienoja kaakaon, kirsikan ja jopa suklaan sävyjä.

Haudutusopas

kaip ruošti ulongo arbatą

Suosittelemme lisäämään 2 g oolong-lehtiä yhteen annokseen. Mitä voimakkaammin käyttämäsi tee on hapettunut, sitä korkeampi haudutuslämpötila sinun tulee valita. Vihreät ja valkoiset teet haudutetaan matalammissa lämpötiloissa, mutta oolong vaatii korkeamman, noin 90 °C:n lämpötilan. Hauduta teetä 4–6 minuuttia ja muista: mitä korkeampi hapettumisaste, sitä pidempi on suositeltava haudutusaika. Maailman hienoimpia oolong-teelaatuja voidaan hauduttaa uudelleen jopa 6–8 kertaa, ja kerta toisensa jälkeen niistä paljastuu yhä uusia ja uusia makuja teen ystävän löydettäväksi.

Musta tee: syksyn sielukkuus

Musta tee

Länsimainen maailma näyttää olevan kertakaikkisen ihastunut mustaan teehen. Ei siis liene mikään yllätys, että mustaa teetä tuotetaan maailmanlaajuisesti enemmän kuin mitään muuta teelaatua. Tämä huomioon ottaen on varsin mielenkiintoista, että Kiinassa musta tee löydettiin vasta vuosia vihreän teen jälkeen. Ratkaiseva käänne tapahtui 1500-luvun lopulla, kun kiinalaiset alkoivat viedä teetään muihin maihin. Tarinan mukaan ensimmäiset vientitavaraksi matkanneet teelastit, jotka lähtivät nykyisestä Guangzhoun kaupungista, sisälsivät vihreää teetä. Seuraavien kuuden kuukauden aikana, kun rahti matkusti meriteitse Isoon-Britanniaan, lehdet hapettuivat, ja määränpäähän saavuttuaan tee oli mustaa kuin hiili. Eurooppalaiset tykästyivät pian tähän juomaan, keksittyään lisätä siihen maitoa ja sokeria. Kiinassa musta tee tunnetaan muuten punertavan värinsä vuoksi nimellä "punainen tee".

Mustaa teetä, aivan kuten valkoista, vihreää ja oolong-teetäkin, valmistetaan camellia sinensis nimisestä kasvista. Suurin ero näiden lajikkeiden välillä on siinä, miten lehdet käsitellään poimimisen jälkeen. Musta tee hapetetaan täysin, mikä antaa sille sen täyteläisen ja voimakkaan maun. Koska mustaa teetä viljellään eri maissa, sillä on satoja alalajikkeita ja tietyt prosessointiin liittyvät valmistustavat vaihtelevat alueittain. Oman suosikkisi löydät kokeilemalla: lajikkeita löytyy aina hienostuneesta Darjeelingista maltaiseen Assamiin ja savuiseen Lapsang Souchongiin.

Musta tee toimii myös erinomaisena pohjana erilaisille teesekoituksille. Sekoituksiin lisätään usein hedelmiä, mausteita tai kukkien terälehtiä, tai niitä maustetaan eteerisillä öljyillä.

Prosessointi

Musta tee valmistetaan kypsistä lehdistä. Kun lehdet on poimittu, niiden annetaan kuihtua luonnollisesti. Hapettumisen edistämiseksi lehdet rullataan joko käsin tai erityisen tynnyrin avulla. Lehtien sisältämät entsyymit reagoivat hapen kanssa, jolloin lehtien väri ja maku muuttuvat. Lopuksi tee kuivataan, lajitellaan ja pakataan. Jotkin teelaadut myös paahdetaan, jotta niihin saadaan savuista aromia.

Vaikutukset

Mustalla teellä on energisoiva vaikutus, jonka vuoksi se sopii nautittavaksi erityisesti aamuisin. Se on täynnä flavonoideja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja ja voivat alentaa kolesterolia ja pienentää siten sydänsairauksien riskiä. Musta tee herättää sinut taatusti ja antaa sinulle energiaa silloin kun olet sen tarpeessa.

Tuoksu- ja makuprofiili

Intialaiset teet hallitsevat länsimaisen maailman mustan teen markkinoita: ne ovat voimakkaita, melko kitkeriä ja erityisen energisoivia. Näissä teelajikkeissa voi havaita maltaisia makuja ja karamellin vivahteita. Kiinalainen musta tee on hennompaa ja sen energisoiva vaikutus on pehmeämpi. Siinä voi havaita kuivattujen hedelmien vivahteita ja teen aromi on miellyttävän makea. Valmiiksi haudutettu tee on väriltään kirkkaanpunaista.

Haudutusopas

Kaip ruošti juodąją arbatą

Musta tee ei ole yhtä herkkä veden lämpötilalle kuin vihreä tai valkoinen tee, joten suosittelemme hauduttamaan teen vedellä, jonka lämpötila on 100 °C. Haudutukselle sopiva kesto on 4–5 minuuttia. Useimmat mustat teelajikkeet sopivat erinomaisen hyvin nautittavaksi maidon kanssa. Huomionarvoista: Varhaisen sadon aikaan poimitut (ns. first-flush-teet) Darjeeling-teet ja muut korkealaatuiset kiinalaiset mustat teet tulisi hauduttaa 96 °C:n vedellä ja niitä tulisi hauduttaa noin 3 minuuttia. Nämä teet ovat niin ainutlaatuisia, ettei niihin tarvitse lisätä maitoa tai mitään muutakaan.

Pu-Erh-tee: talven uneliaisuus

Pu-Erh-tee

Nimi "pu-erh" tulee Kiinan Yunnanin maakunnassa sijaitsevasta Pu'erin kaupungista, joka on vuosisatojen ajan tunnettu siitä, että se tuottaa herkullista teetä. Viime aikoina tämä tee on saanut jalansijaa myös länsimaissa. Voimakkaasti fermentoitu ja usein pitkään kypsytetty pu-erh-tee on tulvillaan mikro-organismeja, jotka toimivat luonnollisina probiootteina. Siksi tämä tee stimuloi ruoansulatusta ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Terveyshyötyjensä lisäksi pu-erh-teelle on ominaista myös sen ainutlaatuinen maku ja aromi. Ne tarjoavat usein täydellisen yllätyksen heille, jotka maistavat tätä teetä ensimmäistä kertaa.

Pu-erh-teetä on olemassa kahta eri lajiketta: vihreää ja mustaa. Ensimmäinen on ei-fermentoitua ja raakaa, vihreää teetä muistuttavaa teetä, kun taas jälkimmäinen on fermentoitua ja muistuttaa maultaan ja väriltään perinteistä mustaa teetä. Molemmat lajikkeet ovat peräisin Etelä-Kiinassa sijaitsevasta Yunnanin maakunnasta. Täsmällisyyden vuoksi nimitys "pu-erh" on syytä varata yksinomaan Yunnanissa tuotetuille teelaaduille — muualla tuotettuihin teelaatuihin viitataan yksinkertaisesti nimellä "tumma".

Pu-erh on erityistä siksi, että sitä kypsytetään. Voit kypsyttää sitä itse tai ostaa valmiiksi kypsytettyä pu-erhiä. Ajan myötä tämä tee saa monitahoisemman ja syvemmän maun, jonka vuoksi pitkään kypsytetyt pu-erh-teet ovat yleensä todellisten teeharrastajien suosiossa.

Prosessointi

Vihreää pu-erhiä-teetä valmistettaessa teelehdet poimitaan ja kuihdutetaan ja niiden annetaan hapettua kevyesti. Sitten ne paahdetaan, kääritään ja lopulta kuivataan. Työntekijät lajittelevat kuivatun teen uudelleen ja sitten se joko puristetaan kasaan tai jätetään irtonaiseksi. Vihreä pu-erh-tee on erityisen energisoivaa ja maultaan melko täyteläistä. Jos sitä kypsytetään useita vuosia, maku muuttuu makeammaksi, täyteläisemmäksi ja hienovaraisemmaksi. Yli 15 vuotta kypsytetty tee muuttuu väriltään mustemmaksi. Myös maku muistuttaa tällöin mustaa pu-erh-teetä, joskin se on yleensä vieläkin monitahoisempi.

Mustan pu-erh-teen juuret ovat 1960-luvulla. Se löydettiin, kun etsittiin nopeampaa tapaa tuottaa "kypsytettyä" pu-erhiä. Tämä tee on hyvin voimakkaasti fermentoitua, ja se voi olla joko irtoteetä tai puristettua. Kun kuivausvaihe on ohi, musta pu-erh viedään kosteaan tilaan, jossa sen annetaan fermentoitua 1,5–2 kuukautta. Prosessi on hyvin pikkutarkka, ja lopputulos riippuu viime kädessä siitä, kuinka puhdas ja asianmukainen käymisvaihe on.

Vaikutukset

Pu-erh tunnettaan detoksifioivista ja ruoansulatusta edistävistä ominaisuuksistaan, joten se on erinomainen valinta raskaan aterian päälle. Tämän teen uskotaan auttavan painonpudotuksessa, alentavan kolesterolia sekä parantavan verenkiertoa. Pu-erh voi myös hälventää alkoholin vaikutuksia, joten sitä käytetään toisinaan krapulalääkkeenä. Muutama siemaus tätä teetä antaa nauttijalleen tunteen vakaudesta ja maadoittuneisuudesta sekä auttaa samalla torjumaan väsymystä.

Tuoksu- ja makuprofiili

Pu-erh-teen tuoksut ja maut ovat kerrassaan ainutlaatuisia. Valmiiksi haudutetussa teessä voi havaita vivahteita kosteasta maasta, sammaleesta, sienistä, puusta, nahasta tai erilaisista mineraaleista. Väriltään tämä tee on tummanruskeaa, joskus lähes mustaa, ja rungoltaan erityisen raskasta.

Haudutusopas

Kaip ruošti puero arbatą

Yleinen suositus on 2 g pu-erh-teetä annosta kohti. Vinkki: kaada lehtien päälle ensin tuoreeltaan keitettyä vettä ja valuta tee sitten välittömästi. Tämä huuhtoo pois mahdolliset epäpuhtaudet ja antaa lehdille virkistävän herätyksen. Sen jälkeen voit kaataa teelehtien päälle uudelleen juuri keittämääsi vettä ja hauduttaa teetä 3–5 minuuttia. Laadukasta pu-erhiä voidaan hauduttaa uudelleen useita kertoja.

Teesekoitukset

Teesekoitukset

Single origin- teet ovat nykypäivän teeharrastajien suosiossa ympäri maailmaa, mutta se ei estä teesekoituksia säilyttämästä suosiotaan ja jopa kokemasta eräänlaista uudelleensyntymää. Eri teetehtaiden artesaanit rakastavat kokeiluja: he etsivät jatkuvasti sitä uutta, ainutlaatuista sekoitusta, joka voisi lunastaa paikkansa yrityksen tunnusomaisena tuotteena. Teenharrastajatkaan eivät ole kaukana perässä: hekin tekevät mielellään kokeiluja erilaisten ainesosien yhdistämisestä luodessaan omia uniikkeja sekoituksiaan.

Teesekoitusten valmistuksen perinne juontaa juurensa useiden vuosisatojen taakse. Ennen kuin erilaiset prosessointimenetelmät kehittyivät niin, että teen luontaisesti hienostunut maku saatiin esiin, tee oli sellaisenaan nautittuna melko kitkerää. Tasapainottaakseen kitkeryyttä, kiinalaiset sekoittivat teelehtien joukkoon jasmiinia tai muita kukkia saadakseen nauttia miellyttävämmästä teekokemuksesta. Kiinalaiset olivat siis teesekoitusten pioneereja jo 400 vuotta sitten.

Nykyään teesekoituksesta puhuttaessa tarkoitetaan useiden eri teelaatujen sekoitusta. Lisäksi teesekoitus voi viitata myös teehen, johon on lisätty muita ainesosia, kuten hedelmiä, kukkia, mausteita tai eteerisiä öljyjä. Ne on voitu sekoittaa lehtien joukkoon tai ne on voitu lisätä valmiiseen teesekoitukseen luonnollisina aromeina.

Joistakin teesekoituksista on tullut vuosien varrella niin suosittuja, että ne ovat nykyään suorastaan klassikkoja. Niinpä niiden nimistä on tullut yleisesti käytettyjä termejä, joilla kuvataan tiettyjä lajikkeita. Tehdäänpä pieni katsaus kaikkein tunnetuimpien teesekoitusten maailmaan:

English Breakfast 

English Breakfast

Yksi kaikkien aikojen suosituimmista sekoituksista on iki-ihana English Breakfast -tee. Tämä täyteläinen ja intensiivinen sekoitus sisältää Keniasta, Ceylonilta ja Assamista peräisin olevia mustia teelaatuja sekoitettuna sopivassa suhteessa. English Breakfast -sekoituksen ylellisemmissä muunnelmissa käytetään hienostuneempaa ja kalliimpaa mustaa Keemun-teetä Kiinasta. Valmiiksi haudutettu juoma on tyypillisesti vahvaa, maultaan runsasta ja vivahteiltaan katkeraa ja usein maltaista. Se sopii erityisen hyvin maidon kanssa nautittavaksi.

Earl Grey 

Earl Grey 

Myös tämän klassisen sekoituksen nimi on varmasti tuttu jokaiselle teetä juovalle. Earl Grey on virkistävä, sitruksinen sekoitus, jossa yhdistyy yhdestä kolmeen mustaa teelaatua ja joka maustetaan bergamottiöljyllä ja/tai bergamotin kuorella. Myös tämä teesekoitus sopii loistavasti heille, jotka lisäävät teehen mielellään tilkan maitoa. Kestosuosionsa vuoksi Earl Grey -teestä on nykyään saatavilla lukuisia erilaisia muunnelmia, kuten sellaisia, joissa pohjana on vihreä tee tai jotka on maustettu bergamotin sijasta kukilla.

Genmaicha 

Genmaicha

Tämä Japanista peräisin oleva ja nykyään kaikkialla maailmassa tunnettu juoma on varmasti maailman tunnetuin vihreän teen sekoitus. Kotimaassaan sitä kutsutaan usein nimellä "kansan tee". Genmaicha-teessä yhdistyvät herkullinen japanilainen sencha-tee sekä paahdettu riisi. Silloin kun vihreä tee oli vielä harvinaista ja kallista herkkua, teelehtien sekaan lisättiin riisiä, jotta valmis sekoitus olisi kustannuksiltaan edullisempi. Nykyään tätä teetä arvostetaan sen ainutlaatuisen maun vuoksi. Joskus teelehtien sekaan lisätään myös puffattua riisiä: tämän vuoksi jotkut ihmiset kutsuvat Genmaichaa yksinkertaisesti "popcorn-teeksi".

Yrtti- ja hedelmäteet

Rooibos

Kuumia yrtti- ja hedelmähaudukkeita kutsutaan yleensä teeksi. Tarkkaan ottaen ne eivät kuitenkaan ole sitä: tee on valmistettava teepensaan lehdistä. Koska yrtti- ja hedelmähaudukkeet valmistetaan tuoreista tai kuivatuista hedelmistä, kukista, yrteistä, siemenistä ja jopa erilaisista juurista, ne eivät oikeastaan kuulu teeperheeseen, vaan ovat yksinkertaisesti haudutettuja kuumia juomia.

Kutsutaanpa niitä miksi tahansa, näiden sekoitusten suosiota ei kuitenkaan voi kiistää. Yksi suosiota selittävä syy on se, että nämä haudukkeet ovat kofeiinittomia, joten ne sopivat nautittavaksi myös lapsille tai heille, jotka ovat herkkiä kofeiinille. Useimmat näistä haudukkeista tarjoavat myös monenlaisia terveyshyötyjä: esimerkiksi kamomillateellä on rauhoittava vaikutus, piparminttutee on erityisen virkistävää ja tehostaa ruoansulatusta, inkivääritee sopii täydellisesti flunssaisille, vadelmanlehtitee voi toimia luonnollisena yskänlääkkeenä... Puhumattakaan tietenkään siitä, että tällaiset juomat ovat poikkeuksellisen herkullisia!

Rooibos-tee, jonka suosio on viime aikoina kasvanut, ansaitsee oman erillisen mainintansa. Sitä valmistetaan eteläafrikkalaisen Aspalathus linearis -pensaan lehdistä. Juomalle on ominaista sen luonnollisen hunajainen makeus sekä herkulliset kuivatun kirsikan, ja joskus jopa vaniljan, vivahteet. Haudutettuna se saa kirkkaanpunaisen värin, minkä vuoksi teestä käytetään toisinaan nimitystä ”punainen”. Tämä tee on raskasta ja suhteellisen paksua. Kuten kaikki yrtti- ja hedelmähaudukkeet, myös rooibos on kofeiinitonta. Sen vuoksi moni pitää sitä hyvänä vaihtoehtona intensiiviselle mustalle teelle.

kaip ruošti vaisinę arbatą

Irtotee, pyramiditee vai teepussit?

Irtotee, pyramiditee vai teepussit

Kun nyt olemme käyneet läpi kaikki tärkeimmät teelajikkeet, on enää otettava selvää siitä, minkälaisina ja missä muodossa ne olisi parasta ostaa ja hauduttaa. Tällainen kysymys olisi tietysti ollut aivan järjetön ennen 1900-luvun alkua. Siihen asti kaikki tee oli nimittäin irtoteetä, eikä vaihtoehtoja siis ollut. Vuonna 1908 yhdysvaltalainen teekauppias Thomas Sullivan muutti tilanteen keksimällä vahingossa teepussit. Kun hän lähetti teenäytteitä asiakkailleen, hän pakkasi ne silkkipusseihin ajatellen, että vastaanottajat poistaisivat lehdet pusseista ennen hauduttamista. Hänen asiakkaansa päättivät kuitenkin hauduttaa teensä suoraan pussissa — ja pitivät siitä lopulta niin paljon, että pian he pyysivät Sullivania lähettämään heille vain valmiiksi pakattua teetä. Muutkin teenystävät huomasivat pian tämän valmistusmenetelmän käytännöllisyyden ja valmiiksi pakatusta teestä tuli niin suosittua, että se lähes syrjäytti irtoteen. Kysymys kuuluu kuitenkin edelleen: mikä erilaisista menetelmistä on se, jolla teelehtien ainutlaatuiset maut saadaan parhaiten esiin?

Irtotee

Irtotee

Paras mahdollinen maku. Kaikkein hienoimmat teet myydään aina irtoteenä. Kokonaisissa lehdissä on useita erilaisia öljyjä ja kun lehdet säilytetään irtonaisina, niiden maut ja aromit säilyvät mahdollisimman alkuperäisinä. Kun vesi kaadetaan lehtien päälle, ne vapauttavat hitaasti ainutlaatuisia ominaisuuksiaan valmistumassa olevaan haudukkeeseen. Tuloksena on juoma, joka on erityisen hienovarainen ja monitahoinen. Irtonaisten teelehtien pinta-ala on luonnollisesti myös suurempi kuin jauhetun teen, ja kokonaiset lehdet pysyvät yleensä tuoreina pidempään.

Ympäristöystävällinen. Ei muovia, paperia tai muita materiaaleja — vain luonnollisia, biohajoavia lehtiä.

Edullisempi hinta. Liikkeellä olevan huhun mukaan irtotee on kalliimpaa kuin muut myynnissä olevat teet. Itse asiassa asia on aivan päinvastoin! Kannattaa pitää mielessä, että jo muutama gramma irtoteetä riittää yhteen annokseen, ja että korkealaatuista teetä voi itse asiassa hauduttaa uudelleen useita kertoja.

Käytännöllisyys. Toinen yleinen myytti on se, että irtoteetä on vaikea hauduttaa. Jos sinulla on kotona laadukas teepannu tai erityinen teemuki, teen valmistaminen irtolehdistä on yhtä helppoa kuin pyramiditeen tai teepussin hauduttaminen kuumassa vedessä.

Vinkki: kun valitset teehaudutinta muista, että sen on oltava riittävän tilava, jotta lehdillä on tarpeeksi tilaa ja jotta ne voivat avautua vapaasti — muutoin teelehdet eivät välttämättä luovuta kaikkia upeita aromejaan ja maukujaan haudukkeeseen.

Pyramiditee

Pyramiditee

Erinomainen maku. Ominaisuuksiltaan pyramiditee on teepussien ja irtoteen välimuoto. Pyramiditee sisältää ehjiä tai vain hieman rikkoutuneita teelehtiä, ja lehdillä on riittävästi tilaa avautua. Nämä ominaisuudet takaavat teelle erinomaisen maun ja laadukkuuden.

Kohti ympäristöystävällisempää maailmaa. Useimmat valmistajat pyrkivät etsimään ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Siksi yhä useampi valmistaja pakkaa tuotteet nykyään sataprosenttisesti kompostoituviin pusseihin.

Huippuunsa viety käytännöllisyys. Pyramiditeen valmistuksessa ei tarvita teepannua. Teemukillisen haudutusta varten tarvitaan vain annospussi, teemuki ja kuumaa vettä.

Teepussit

Teepussit

Hyvä maku. Osa teenystävistä on sitä mieltä, että teepussit ja laadukas tee eivät voi kulkea käsi kädessä, sillä parhaassakin tapauksessa pusseista löytyy vain laadukasta teepölyä. Tämä on enimmäkseen totta. Olet varmasti kuitenkin huomannut, että lähes jokaisella teevalmistajilla on valikoimissaan teepusseja. Koko totuus onkin siis tämä: laadukkaiden teetuotteiden valmistajat eivät koskaan käyttäisi tuotteissaan huonolaatuisia teelehtiä, olipa kyse sitten irtoteestä tai teepusseista. Siksi teevalmistajan valintaan kannattaa pussiteetäkin ostaessa kiinnittää erityistä huomiota.

Kohti ympäristönsuojelua. Aivan kuten pyramiditee, myös teepussit ovat päivä päivältä ympäristöystävällisempiä.

Huippuunsa viety käytännöllisyys. Pussiteen valmistukseenkaan ei tarvita teepannuja tai erikoismukeja. Riittää kun sinulla on teepussi, muki ja kuumaa vettä.

Vinkit: kuinka herkullinen tee haudutetaan?

Tähän mennessä olemme käsitelleet tunnetuimpia teelajikkeita ja sitä, millaisissa erilaisissa muodoissa teetä on kauppojen hyllyiltä poimittavissa. Seuraava askel on ottaa haltuun teen oikeaoppinen haudutus. Periaatteessa teekupposen valmistukseen tarvitaan vain laadukasta teetä ja kuumaa vettä, mutta ottamalla haltuun muutaman tärkeän vinkin, voit nostaa teenvalmistusrituaalisi aivan uudelle tasolle.

Korkealaatuinen vesi

Korkealaatuinen vesi

Kun keität teetä, käytätkö joskus vettä, joka on keitetty ainakin jo kerran aiemmin? Tämä saattaa tulla yllätyksenä, mutta kyseessä on itse asiassa yksi yleisimmistä teenkeittovirheistä. Kun vesi ei ole tuoretta, kaikki teen maut eivät pääse esiin ja tee jää siten kirjaimellisesti latteaksi. Kertaalleen keitetty vesi on jo menettänyt suurimman osan elinvoimaisuudestaan eli hapekkuudestaan.

Myös veden kovuudella on suuri merkitys. Jos käytät teen hauduttamiseen kovaa vettä, valmiista juomasta saattaa puuttua makua ja siinä voi olla metallinen jälkimaku. Toisaalta jos vesi on liian pehmeää, lehdet saattavat vapauttaa makuaan liian nopeasti, mikä aiheuttaa katkeran ja liiallisen voimakkaan maun. Paras teenkeittovesi on raikasta ja sen pH on noin 7.

Vinkki: käytä tuoretta, suodatettua vettä (tai lähdevettä, jos tavoittelet kaikkein parasta mahdollista lopputulosta). Tuoreesta vedestä valmistettu tee hämmästyttää puhtaalla, rikkaalla ja eläväisellä maullaan.

Teelaatu määrää veden oikean lämpötilan

Teelaatu määrää veden oikean lämpötilan

Useimmat meistä kaataisivat luultavasti juuri keitettyä vettä teemukiinsa ajattelematta asiaa sen kummemmin! Kiehuvan kuuma vesi sopiikin ongelmitta, kun tekeillä on vahvaa mustaa teetä, pu-erh-teetä, voimakkaasti hapettunutta oolong-teetä tai yrtti- tai hedelmähauduketta. Jos valmistumassa on sen sijaan hienovaraisempi tee, kuten kevyesti hapettunut oolong, vihreä tee tai valkoinen tee, kiehuvan kuuma vesi pilaa ne täysin. Herkemmät teelaadut on haudutettava noin 70–90 °C:n vedellä (lajikkeesta riippuen). Vain siten kaikkein hienostuneimmat, luonnostaan makeat sävyt pääsevät todella esiin.

Vinkki: tutustu aina teepakkauksessa oleviin ohjeisiin. Niiden avulla varmistat, että tee haudutetaan oikein. Suosittelemme valitsemaan vedenkeittimen, joka lämmittää veden haluttuun lämpötilaan. Jos vedenkeittimessäsi ei ole tällaista ominaisuutta, kiehauta vesi ja avaa sitten vedenkeittimen kansi. Anna veden tekeytyä 3–5 minuuttia kiehumisen jälkeen ja kaada se sitten teelehtien päälle.

Oikea vesi-tee-suhde

Oikea vesi-tee-suhde

Valmistajat eivät turhaan ilmoita tuotteidensa pakkauksissa suositeltua veden ja teen suhdetta. Jos kupissa tai teekannussa ei ole tarpeeksi teelehtiä, maku jää valjuksi. Jos teelehtiä taas on liikaa, juomasta tulee voimakkaan ja katkeran makuista. Yleisohje on 2 grammaa (tai yksi teelusikallinen) teelehtiä yhtä annosta (200 ml) kohti. Kun kyseessä on valkoinen tee, hedelmä- tai yrttitee, suositus on yleensä 4 grammaa eli 2 teelusikallista.

Vinkki: matkallasi teen maailmaan, pidä valmistajan suositukset mielessäsi. Aloita valmistamalla teetä ohjeiden mukaan ja säädä ja kokeile sitten miten parhaaksi näet, jotta löydät itsellesi sopivan valmistustavan.

Oikea haudutusaika

Oikea haudutusaika 

Jos pidät vahvasta teestä, sinulla on todennäköisesti tapana hauduttaa pussiteetä, pyramiditeetä tai irtonaisia teelehtiä hieman pidempään. Valmistajan ohjeiden noudattaminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Jos teetä haudutetaan liian pitkään, siitä tulee lopulta kitkerää ja se menettää hienovaraisempia makujaan. Jos taas et malta hauduttaa teetä riittävän pitkään, lopputuloksena on kuuma mutta mauton juoma. Makujen kehittyminen vie aikaa, ja tämä pätee erityisesti irtoteen valmistukseen.

Vinkki: kiinnitä huomiota valmistajan suosittelemaan haudutusaikaan. Voit hyödyntää myös tätä yleissääntöä: hauduta täyteläisempiä lajikkeita 3–6 minuuttia ja hienovaraisempia teelaatuja (kuten mustaa Darjeeling-teetä, valkoista teetä tai vihreää teetä) 2–3 minuuttia.

Viimeisimmät teetrendit

Tämän artikkelin viimeinen osio on omistettu teemaailmaa tällä hetkellä hallitseville uusimmille trendeille. Mikä on muodissa juuri nyt? Onko esiin nousemassa uusia kiinnostavia trendejä? Entä tunnetko jo kaikki nämä uudet ja jännittävät ainutlaatuiset maut?

Matcha-teen ympärille syntynyt kultti

Matcha

Upea vihreä matcha-tee on modernin teekulttuurin uusin trendi. Tämä vihreä jauhe valmistetaan varhain keväällä kerätyistä ensimmäisistä teelehdistä ja se on tärkeä osa perinteisiä japanilaisia teeseremonioita. Teepensaat, joista lehdet poimitaan, pidetään tarkasti varjossa: tämä antaa lehdille kirkkaan vihreän värin ja tekee itse teestä paljon makeampaa. Kun lehdet on kerätty, ne kuivataan, lajitellaan ja jauhetaan jauheeksi. Matcha-juoma valmistetaan kaatamalla jauheen päälle kuumaa vettä. Sitten seos vatkataan erityisesti siihen tarkoitetulla välineellä.

Matcha-juomalle on ominaista sen kirkkaan vihreä väri, kermainen koostumus, runsas kasvien aromi ja makea, pikantti maku. Matcha-jauhetta sekoitetaan usein aamiaissmoothieihin. Sitä voidaan sekoittaa myös maitovaahtoon, jolloin syntyy "matcha latte" -niminen juoma, joka on nykyään erittäin suosittu. Matchaa käytetään jopa erilaisten jälkiruokien ja suolaisten ruokien maustamiseen.

Tällä kirkkaanvihreällä jauheella on lukuisia terveysvaikutuksia. Kun juomme matchaa, emme nimittäin nauti ainoastaan teelehtien maustamaa nestettä, vaan nautimme myös jauhettuja teelehtiä. Viimeisimpien tutkimusten mukaan tämä tee voi parantaa mielialaa, lisätä henkisiä kykyjä, parantaa muistia ja edistää valppautta. Se pitää myös stressin ja väsymyksen loitolla.

Kupliva kombucha

Kombucha

Kombucha on fermentoitua, luontaisesti hiilihappoja sisältävää teetä, jolle on ominaista sen virkistävä hapanimelä maku. Probioottisten ominaisuuksiensa ansiosta se edistää suoliston hyvinvointia. Valmista kombuchaa on nykyään saatavilla lukuisista kaupoista, baareista ja kahviloista, ja rohkeimmat kokeilevat sen valmistamista kotona!

Miten kombuchaa sitten valmistetaan? Tarvitset teelehtiä, vettä, sokeria ja teesienen, joka tunnetaan myös nimellä "scoby". Yleensä juoman valmistukseen käytetään vihreää tai mustaa teetä. Prosessin aikana scoby tekee teestä käyneen, kuplivan juoman: käymisen aikana syntyy alkoholia (alle 1 prosentti), orgaanisia happoja, hiilidioksidia ja lukematon määrä hyviä bakteereja eli probiootteja. Käyminen kestää noin viikon. Kun käymisprosessi on valmis, säilytä kombuchaa jääkaapissa, jossa se säilyy nautittavaksi seuraavien kuukausien ajan.

Kombuchaa käytetään usein energisoivana juomana tai erilaisten cocktailien ainesosana.

Kylmän teen uusi suosio

Šalta arbata

Tiesitkö, että Yhdysvalloissa teetä nautitaan tavallisimmin jäähdytettynä juomana, ja että se tarjoillaan jääpaloilla? Jopa 80 prosenttia Yhdysvalloissa kulutetusta teestä tarjotaan juuri tässä muodossa. Vaikka kylmänä nautittu tee on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan kaikkialla maailmassa, useimmat teevalmistajat ovat vasta hiljattain alkaneet valmistaa nimenomaan kotona valmistettavaan kylmään teehen suunniteltuja sekoituksia.

Cold-Brew-tee

Cold-Brew-tee

Dar vienas būdas gerti šaltą arbatą – ją ruošti šaltojo plikymo būdu. Tokiu būdu paruošta arbata yra lengvesnio kūno ir saldesnė. Taip ypač tinka ruošti baltąją ir žaliąją arbatą bei pirmojo skynimo juodąsias Dardžilingo arbatas. Nors esti specialūs plikymo prietaisai, tinkantys šio gėrimo ruošimui, galite tai padaryti ir paprastai namuose: užpilkite šaltu vandeniu arbatlapius ir palaikykite šaldytuve 2-3 h. Tuomet per sietelį išpilstykite į puodelius ir pateikite su ledukais. 

Teecocktailit

Yhä useampi on havahtunut siihen, että tee voi toimia erinomaisena cocktailien ainesosana riippumatta siitä, sisältävätkö cocktailit alkoholia vai eivät. Kyseessä ei kuitenkaan ole aivan uusi keksintö. Jo 1800-luvun alun Yhdysvalloissa tarjoiltiin suurta suosiota nauttinutta, jäähdytetystä vihreästä teestä ja samppanjasta valmistettua cocktailia. Nykyään trendikkäiden baarien juomalistoilla on tarjolla sellaisia vaihtoehtoja kuin esimerkiksi teemartini, johon tulee martinia, giniä, sokerisiirappia ja kylmää Earl Grey -teetä.

Tee gourmet-annoksissa

Tee gourmet-annoksissa

Maailman parhaat kokit käyttävät nyt teetä hienojen ruokien ainesosana. Esimerkiksi vihreä tee sopii hyvin erilaisiin salaatinkastikkeisiin ja liemiin, kun taas savuista mustaa Lapsang Souchongia käytetään toisinaan pihvien marinadin valmistuksessa. Matcha-jauhetta sekoitetaan kuppikakkuihin, kekseihin ja piirakoihin. Teetä käytetään myös maustamaan eksoottisia hilloja, jotka sopivat erinomaisesti aamiaiseksi.

Yhteenvetona

Toivottavasti emme ole saaneet päätäsi pyörälle, vaan olet innostunut tarjolla olevan häikäisevän teevalikoiman monipuolisuudesta, etkä malta olla sukeltamatta syvemmälle tähän herkulliseen maailmaan, joka pursuaa uusia, jännittäviä makuja. Emme pidättele sinua enää kauempaa! Loppujen lopuksi, asiahan on juuri kuten hatuntekijä on tunnetusti sanonut:

Juuri sen vuoksi’, huoahti hatuntekijä, ‘on aina teeaika…’

Lewis Carroll, Liisan seikkailut ihmemaassa