Tarinoita erityislaatuisista kahveista – sukella specialty-kahvien maailmaan

Kypsien mustikoiden ja mustaherukoiden täyteläistä tuoksua täydentää aavistus makeaa vaniljaa. Nenää kutittelee myös häivähdys bergamottia, joka tuo mieleen tuoksuvan kupillisen Earl Grey -teetä. Maku on metsämarjaisen hapokas ja viipyilee suussa hyvän tovin vielä senkin jälkeen, kun viimeinen pisara on juotu.

Yllä ei kuvailla gourmet-jälkiruokaa, eikä myöskään ensiluokkaisen viinin vivahteita. Nämä maut ja tuoksut löytyvät itse asiassa specialty-kahvista! Kovinkaan moni ei tiedä, että paahdettu kahvi lukeutuu kemialliselta koostumukseltaan maailman monitahoisimpien juomien joukkoon: kahvi koostuu tuhansista (!) ainutlaatuisista kemiallisista yhdisteistä, jotka muodostavat yhdessä lukemattomia tuttuja makuja. Mustikasta, mansikasta, appelsiinista ja tamarindista karamelliin, tummaan suklaaseen ja hehkuviiniin... Joskus makujen kirjo on niin vaikuttava, että mieleen saattaa jopa hiipiä epäilys siitä, onko kupissa oleva juoma todellakin kahvia! Lähde kanssamme matkalle tutustumaan näihin ainutlaatuisiin makuihin liittyviin erityislaatuisiin tarinoihin.

Mitä specialty-kahvi on?

Termin "specialty-kahvi" ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1973. Sitä käytettiin Tea & Coffee Trade Journal -lehdessä kuvailemaan ainutlaatuisissa mikroilmastoissa viljeltyjä single-origin-kahveja, joiden makumaailma on poikkeuksellinen. Tällaisilla premium-kahveilla ei ole mitään tekemistä aamulla kiireesti keitetyn ja piristystä antavan, äkkiä nautitun kahvin kanssa. Specialty-kahvit ovat poikkeuksellisen täyteläisiä juomia, jotka on tarkoitettu nautittavaksi hitaasti ja juomaan keskittyen – aivan kuten hienoimmat viinitkin.

Muutamaa vuosikymmentä myöhemmin Specialty Coffee Association (joka tunnetaan myös nimellä SCA) kehitti specialty-kahvien arviointiin luokitteluasteikon, jota sertifioidut kahvimaistajat nykyäänkin käyttävät arvioidessaan maailman hienoimpia kahveja. Erilaiset ominaisuudet arvioidaan suurella huolellisuudella: aromi, maku, jälkimaku, happamuus, runko, makujen tasapaino, makeus, maun "puhtaus"... Lopulta vain ne lajikkeet, jotka saavat vähintään 80 pistettä sadasta, saavat himoitun “specialty-kahvin” arvonimen.

Tarinoita erityislaatuisista specialty-kahveista

Jokainen specialty-kahvi on täysin ainutlaatuinen ja kertoo omaa erityistä tarinaansa alkaen tietylle alueelle istutetusta kahvipensaasta aina siihen asti, kunnes käsissäsi on tuoksuva kupillinen kahvia. Kehittyäkseen poikkeuksellisen maukkaaksi ja saavuttaakseen vaaditut pisteet, tällaisen kahvin on kuljettava menestyksekkäästi pitkä ja vaikea matka, jonka aikana sadat tuotantoprosessiin osallistuvat ihmiset osoittavat sille herkeämätöntä huomiota, rakkautta ja huolenpitoa. Matkalle mahtuu useita ylitettäviä esteitä:

Ainutlaatuinen alkuperä. Kunkin specialty-kahvin laadukkuuteen ja makuun vaikuttaa suuresti niin maaperä, jossa kahvipensas on kasvanut kuin kasvun aikaiset sääolosuhteetkin. Specialty-lajikkeita viljellään ylängöillä: silloin kypsymisprosessi hidastuu ja papuihin kehittyy erityisen monitahoinen maku. Kahvikasveja hoidetaan poikkeuksellisella määrällä rakkautta ja huolenpitoa. Vain asialle omistautuneiden viljelijöiden ja sopivien ilmasto-olosuhteiden avulla nämä kasvit voivat lopulta ilahduttaa kahviammattilaisia erityislaatuisella sadolla.

Käsin poimitut kahvimarjat. Kun kahvimarjat ovat kypsyneet, ne poimitaan poikkeuksetta käsin ja jokaista oksaa ja marjaa käsitellään hellästi. Vain täysin kypsyneet marjat poimitaan, jotta kahvikasvi ei vahingoitu prosessin aikana.

Kahvin prosessoinnin taika. Kun marjat on poimittu käsin, niille valitaan sopiva prosessointimenetelmä: valittavissa on perinteisiä tekniikoita (natural, pesu tai puolipesu) sekä innovatiivisia, kokeellisempia tekniikoita (esimerkiksi anaerobinen prosessointimenetelmä). Kun pavut on käsitelty, ne jätetään kuivumaan.

Huolellinen tarkistus. Prosessoidut pavut tarkistetaan suurella huolellisuudella ja vain ne pavut, jotka ovat täysin virheettömiä, pääsevät jatkamaan matkaansa seuraavaan vaiheeseen.

Specialty-kahvin arvonimi. Tässä kohtaa raakakahvin ostajat saavat tilaisuuden loistaa: he maistelevat kahvia toiveikkaina ja arvostelevat sen SCA:n laatiman asteikon mukaisesti. Jos kahvi saa vähintään 80 pistettä, se pääsee etenemään kohti seuraavaa vaihetta.

Alkemiaa muistuttava paahtoprosessi. Kokenut kahvinpaahtaja on kuin kahvimaailman taikuri: hän valitsee, mitä makuvivahteita paahtoprosessin aikana tuodaan esiin ja korostetaan. Tämä vaihe on kaikkein merkityksellisin specialty-kahvin lopullisen maun kannalta.

Erityislaatuinen tarina kahvikupissasi. Tämän tarinan viimeinen luku riippuu kokonaan sinusta: kahvinjuojana olet tämän makujen tarinan pääsankari. Valitsemastasi valmistusmenetelmästä ja muista valinnoistasi riippuen erilaiset vivahteet saavat mahdollisuuden osallistua ainutlaatuiseen makujen tanssiin. Jokainen specialty-lajike tarjoaa mahdollisuuden lukemattomiin erityisiin makumatkoihin...

Henkilökohtainen oppaasi specialty-kahvien maailmaan: “Black Crow White Pigeon”

Olemmeko jo onnistuneet vakuuttamaan sinut siitä, että specialty-kahvit ovat kokeilemisen arvoisia? Matkaasi sujuvoittamaan löydät meiltä laajan valikoiman ainutlaatuisia specialty-kahveja kokeiltavaksi: “Black Crow White Pigeon" -kahvisarjasta on hyvä aloittaa! Tämän tarinan päähenkilöt ja kertojat – Black Crow ja White Pigeon – ilmentävät specialty-kahvien huomattavan monipuolista makumaailmaa: tummista, maanläheisistä vivahteista (kuten tumma suklaa tai kaneli) kevyisiin, hentoihin vivahteisiin (kuten jasmiini ja sitrushedelmät). Kaikki mahdolliset makujen ihmeet mahtuvat tälle laajalle asteikolle, joka alkaa läpitunkemattomasta pimeydestä ja muuttuu hitaasti hengen salpaavaksi kirkkaaksi valkeudeksi.

Jokainen kahvi ja siihen liittyvä ainutlaatuinen tarina on pakattu kauniiseen pakkaukseen, joka tuo mieleen kirjan luvun: nämä huolellisesti numeroidut luvut alkavat numerosta 1 ja päättyvät numeroon 24. Black Crow auttaa pysymään maadoittuneena ja nauttimaan täyteläisistä, maanläheisistä aromeista, kun taas White Pigeonin kanssa pääset liitelemään korkealla poikkeuksellisen hentojen ja ylevien aromien parissa. Voit aloittaa oman kahvimatkasi mistä tahansa luvusta.

Lopuksi…

Specialty-kahvien maailmaan sukeltaminen on kuin aloittaisi uuden kirjan. Jokainen luku – aivan kuten jokainen specialty-kahvikin – paljastaa tarinasta uuden kerroksen, uuden aromin, uuden maun. Kutsumme sinut mukaan seikkailuntäyteiselle matkalle specialty-kahvilajikkeiden maailmaan. Matkan varrella pääset luomaan myös omaa erityislaatuisten kahvien tarinaasi.