Miten erottaa hyvä kahvi huonosta?

#hyvä kahvi

Usein ajatellaan, että toinen kahvi hyllyllä on parempi kuin toinen. Oletko koskaan ajatellut, mihin tämä ajatus perustuu? Hinta? Maku? Pakkauksen ulkonäkö? Tai ehkä kaikki on älykkään markkinoijan muodostama kuva, joka ei välttämättä vastaa oikeaa laatua pussin sisällä? Istu alas ja tarkastellaan hiukan sitä, mikä HYVÄ kahvi todella on ja miten erotat sen alemman tason kahveista.

Ensivaikutelma on tärkeämpi, kuin usein luullaan

Aivan kuten ihmistenkin kanssa – saamme ensivaikutelman ulkonäöstä, tässä tapauksessa, kahvipaketista. Sitä tulisi tutkia tarkemmin ja selvittää muutamia tärkeitä kohtia:

Kahvipavun alkuperä

Kahvin alue ja/tai maatila olisi määritetty hyvässä kahvipaketissa. Aivan kuten viineissä, eri kahvialueilla on erilainen ja ominainen maku (esim. Klassisen makuisena pitämämme Eteläamerikkalaiset kahvit, afrikkalainen kahvi taas on usein makeampaa ja hedelmäisempää, aasialaiset – raskaampia), tämä on hyvä muistaa etsiessäsi suosikkiasi.

Paahtopäivä

Helpoin asia – mitä vähemmän aikaa paahtamisesta, sitä parempaa kahvistasi tulee, koska silloin tallella on suurin osa kahvin ominaisuuksista. Paahdon ei tulisi olla paria viikkoa vanhempaa. Vanhemmissa paahdoissa ei ole mitään vikaa, voi olla vain hieman vaikeampi aistia hienovaraisia karamellin tai suklaan vivahteita. Sinun tulisi käyttää ilmatiivistä säiliötä säilytykseen, sillä se auttaa säilyttämään kahvin tuoreuden.

Paahtotaso

Vaalea. Kevyesti paahdetut pavut säilyttävät eniten alkuperäistä makuaan ja kofeiiniaan. Pavut ovat vaaleanruskeita, eikä niiden pinta ole öljyinen.

Keskipaahto. Pavut antavat mahdollisuuden aistia erityisiä kahvityypin makuja ja aromia parhaiten, maku on voimakkaampi.

Tumma. Tumman ruskeat pavut, joilla on suuri kitkeryys ja vähäinen hapokkuus. Tummaksi paahtamisen aikana pavun eriltyisluonteinen maku laimenee, tällä tavalla paahdetut pavut ovat samankaltaisempia keskenään.

Ilmaventtiili

Monet ihmiset ajattelevat, että pieni aukko kahvipaketissa on tuoksuttelua varten, mutta se päästää myös ilmaa ulos. Tuoreet pavut luonnostaan hapettuvat ja tuottavat hiilidioksidia, joten ilmaventtiili estää pakettia räjähtämästä ja säästää sinulta kahvipapujen siivoamiselta keittiössäsi. Hyvää papua sisältävä pakkauksessa tulisi aina olla tällainen. Äläkä huoli, venttiili toimii vaan toiseen suuntaan, joten et menetä kahvisi aromeita.

Kaikki alkaa pavuista

Jos tarkastelemme hyviä kahveja, se väistämättä tarkoittaa kahvipapujen tarkastelua. Ei tarvita tieteellisiä tutkimuksia tunnistaaksemme laadukkaat ja tuoreet pavut – niiden tärkeimmät ominaisuudet voidaan tunnistaa paljaalla silmällä (tai nenällä). On hyvä huomata nämä muutamat seikat tarkastelussa:

Haju. Tuoreet kahvipavuissa on aina voimakas ja havaittava aromi.

Ulkomuoto. Hyvästä kahvipaketissa pitäisi löytyä samankokoisia, täysiä, papuja ilman muita ylimääräisiä palasia. Öljyinen kiilto tarkoittaa yleensä, että kahvi on tuoreena paahdettu. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kevyesti paahdetuilla pavuilla on luonnollisesti vähemmän öljyjä pinnassa ja tummempi paahtoisilla on enemmän, joten tämä ominaisuus ei aina päde.

Jos haluat tarkistaa tuoreuden, voit tehdä pari koetta. Laita pavut ilmatiiviiseen pussiin ja anna olla yön yli. Jos aamulla pussi on täynnä ilmaa – pavut ovat tuoreita. Jos pavut huonolaatuisia –  pussi ei täyty ilmalla, nämä pavut ovat jo eläneet parhaat aikansa ja todennäköisesti niissä myös vähemmän. makua

Käytä reseptoreitasi

Helpoin vastaus on tietysti, että paras kahvi on sellainen mistä pidät eniten. Jos kuitenkin haluat arvostella kahvia kuin asiantuntija, sinun tulisikeskittyä muutamiin pääpiirteisiin, joiden tasapaino yhdistyy parhaaseen makuun:

  • Koostumus (tai suutuntuma). Kahvi voi kevyttä ja vetistä tai vastakohtaista – raskasta ja paksua.
  • Happamuus. Ominaisuus määrittää makeuden ja happamuuden välisen tasapainon. On tärkeää muistaa, että vahvasti hapokas kahvi ei välttämättä ole huonoa.
  • Maku ja aromi. Luultavasti kaikkein subjektiivisin osa maistelua, jokainen meistä poimii suosikki makunsa eri tavalla. Kuitenkin hyvän kahvin tulisi olla tasapainossa, mikään maku ei saisi olla erityisen hallitseva, varjostaen muita.
  • Jälkimaku. Määrittää, mikä maku jää suuhusi kahvin jälkeen ja kuinka kauan tämä maku kestää.

Käyttämällä näitä muutamia vinkkejä, voit olla hiukan vaativampi asiakas myyjille näin internet aikana ostaessasi kahvia. Mutta älä huoli, että valikoiva ja vaativa kahvin suhteen olisi huono asia. 😉

Jos lukiessasi tätä heräsi kahvin himo – tarkistappa hyllymme, olen varma, että löydät sieltä jotain!