1+1

Kofeiini kahvissa: kahvin hyödyt

Kofeiini

Mikä kahviin tulee, päivittäinen tottumus juoda pari kupillista vaikuttaa meihin monella tavalla. Se herättää, antaa energiaa ja toimii tienä sosiaalisiin yhteyksiin toisten kahvin ystävien kanssa, sen lisäksi kuitenkin, kofeiiniksi kutsutun ainesosan ansiosta, kahvi vaikuttaa terveyteemme. Viimeisimmät tutkimukset kofeiinin vaikutuksista ovat näyttäneet, että monessa tapauksessa kofeiini voi olla paljon hyödyllisempi kuin on tähän asti pidetty mahdollisena.

Mikä on kofeiini ja miten se toimii?

Kofeiini on kitkerä, hajuton, valkoinen stimuloiva aine jota löytyy luonnollisesti pähkinöistä, siemenistä ja yli 60 kasvin lehdistä, jotka ovat peräisin Afrikasta, Itä-Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Niihin kuuluvat tunnetuimmat kofeiinin lähteet kuten:

  • Kahvipavut
  • Teelehdet
  • Kaakaopalkit
  • Kola pähkinät

Suurin osa meistä nauttii kofeiinia kahvin tai teen muodossa päivittäin karkottaakseen uneliaisuutta, keskittymisen ja kognitiivisen suorituskyvyn parantamiseksi. Synteettistä (keinotekoista) kofeiinia lisätään myös moniin virvoitusjuomiin tai energiajuomiin, kuten myös joihinkin ruokiin ja lääkkeisiin, esimerkiksi särkylääkkeisiin.

Kofeiinia käytetään usein sen ihmiskeholle hyödyllisten ominaisuuksien takia. Sen lisäksi se on ollut tärkeä osa sosiaalista kulttuuriamme jo vuosisatoja. Kofeiini toimii stimulanttina ja voi parantaa sekä mentaalisia että fyysisiä toimintoja. Se stimuloi aivoja sitoutumalla adenosiiniksi sanottuun neurotransmitteriin ja sillä vähentämällä väsymyksen tunnetta. Kofeiinin kykyä sitoutua adenosiinireseptoreihin voi havaita jo pienissä määrissä, kuten yksi kahvikupillinen. Tämä aine stimuloi myös keskushermostoa, antaen keholle ja mielelle valppauden tunteen ja energiaa. Koska kofeiini vaikuttaa aivoihin, sitä pidetään psykoaktiivisena aineena.

Kuinka pitkään kofeiinin vaikutus kestää?

kofeiinin vaikutus

Kofeiini on hyvin nopeavaikutteinen: sen alkaa vaikuttamaan kehoosi ja aivoihisi jo 10ssä minuutissa ja on huipullaan 30 – 60 minuutin päästä. Koska sitä yleensä juodaan nesteenä, se menee suoraan verenkiertoon ja aivoihin – siksi tunnetaan usein lisäenergiaa ja nopeampaa sykettä pian kofeiinijuoman nauttimisen jälkeen.

Mikä tulee kysymykseen, kuinka kauan kofeiinin vaikutus kestää, kaikki riippuu siitä, kuinka pitkään tämä stimulantti pysyy kehossasi. Nopean imeytymisen ja vauhdikkaan metabolisen prosessin takia saattaa tuntua, että kofeiini poistuu kehostasi yhtä nopeasti kuin se tulikin. Monet tekijät kuitenkin vaikuttavat kofeiinin imeytymiseen, joten tämä vaihtelee paljon riippuen henkilöstä. Yleensä terveillä ihmisillä kofeiinin puoliintumisaika on 3 – 5 tuntia. Termi ”puoliintumisaika” viittaa aikaan, mikä elimistöllä kuluu puolen aineen eliminointiin. Toinen puoli pysyy elimistössä huomattavasti pidemmän ajan.

Haluatko tietää kuinka pitkään kofeiini pysyy elimistössäsi tarkalleen? Sitä on hankala sanoa. Kofeiinin vaikutuksen pysyvyyden vaihtelevaisuutta voi selittää fysiologisilla ja ympäristön tekijöillä, jotka vaikuttavat metabolismiin (esim. raskaus, ehkäisypillereiden ottaminen, tupakointi, korkeus merenpinnasta, ylipainoisuus ja yleisterveys). Joka tunti kofeiinin vaikutuksen huippuvaiheen jälkeen, sen vaikutus vähenee, mutta on hyvä muistaa, että vaikka suurin osa ihmisistä voi nauttia kupillisen kahvia iltapäivällä, suositellaan, että univaikeuksilla ihmiset eivät joisi kahvia ainakin 6 tuntia ennen nukkumaanmenoa, koska se voi aiheuttaa unihäiriöitä ja häiritä lepäämistä. 

Kofeiinin hyödyt: parempi mieliala ja aivon toiminta

Kofeiinin hyödyt: parempi mieliala ja aivon toiminta

Monet tutkimukset osoittavat, että kofeiinille altistuminen vaikuttaa aivoihimme ja aiheuttaa dopamiinin vapauttamisen. Dopamiini on tunnettu neurotransmitteri, joka toimii viestinviejänä eri hermosolujen välillä ja hallitsee meidän hyvänolontunnetta, ajatusmalleja ja suunnittelukykyä. Se auttaa meitä keskittymään ja kiinnostumaan asioista, antaen meidän oppia uutta, suorittamaan erilaisia tehtäviä innokkaammin ja siten saavuttaen parempia tuloksia. Siksi ihmiset yhdistävät kahvinjuonnin opiskeluun, työhön tai muihin tehtäviin, jotka vaativat keskittymistä. 

Kofeiini voi olla myös mainio mielialan parantaja! Oikeastaan kahvia, kaakaota ja teetä tutkitaan, koska ne sisältävät polyfenoliyhdisteitä, joilla saattaa olla hyödyllisiä vaikutuksia, mielenterveyteen, mukaan lukien käyttäytyminen, mieliala ja kognitio. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinilla on positiivisia ominaisuuksia masennuksen ehkäisemiseksi tai masennusoireiden helpottamiseksi.

Sosiologian alalla työskentelevät tutkijat näkevät kahvia sosiaalisuuden ja ihmissuhteiden tuotteena, joka on juurtunut syvälle kulttuuriimme ja toimii usein erottamattomana osana sosiaalisia kokoontumisia. Jotkut sosiologit arvelevat, että päivittäisellä kahvinjuonnilla on symbolinen tarkoitus. Nykymaailmassa lause ”mennään kahville” saattaa tarkoittaa myös ”jutellaan pikkuisen” – tämä selvästi tarkoittaa, että kahvinjuontirituaalit ovat tosiaan yhteydenluontia ja sosiaalista stimulaatiota. Siksi monelle meistä on päivittäinen kahvinjuonti tuottaa positiivisia tunteita. Sosiaalisina olentoina, ihmiset kaikkialla maailmassa näkevät kahvinjuonnin hyvin tärkeänä sosiaalisena rituaalina. Tämä lohduttava tunne toisiin yhteyden luomisesta ja sosiaaliseen ryhmään kuulumisesta vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteemme. 

Kofeiinin hyödyt: parantunut fyysinen suorituskyky

Stimulanttina kofeiini ei vaikuta ainoastaan aivoihin, mutta myös kehoon, antaen sillä lisäenergiaa mitä käytetään fyysisten tehtävien suorittamiseen. Se auttaa meidän vapauttaa energiaa ja käyttää sitä hyödyksemme, viivästyttämällä väsymyksen tunnetta. Maailman urheiluyhdistykset ja maailman antidoping toimisto (WADA lyhenne sanoista World Anti-Doping Agency) jopa rajoittavat kilpaurheilijoiden kofeiinin määrää, sillä sitä voi väärinkäyttää parempien tuloksien saavuttamiseksi. 

Kofeiini stimuloi aivoissa lihasaktivointia hallitsevaa osaa, antaen meidän suorittaa erilaisia fyysisiä tehtäviä paremmin. Oikeastaan, yksi eksperimentti, jossa pyöräilijät saivat 330 mg 60 minuuttia ennen urheilua, osoitti, että kofeiini parantaa kestävyyttä. Vaikka jotkut fyysisen suorituskyvyn ekspertit keskittyvät suurempien kofeiinimäärien positiivisiin vaikutuksiin, tutkijat ovat ehdottaneet, että pienemmät määrät kofeiinia (1 -2 pientä kahvikupillista) voivat olla ihan yhtä hyödyllisiä joukkueurheilussa, intensiivisessä urheilussa, kestävyysurheilussa ja monessa muussakin. Pienempi määrä kofeiinia voi parantaa valppautta, mielialaa ja kognitiivisia prosesseja urheilun aikana ja sen jälkeen – sen lisäksi kohtalaiseen kofeiinin käyttöön ei liity melkein ollenkaan sivuvaikutuksia.

Kofeiinin hyödyt: parantunut muisti

parantunut muisti

Nykyiset tutkimukset kofeiinin ja parantuneen muistin välillä ovat vielä liian vähäisiä varmojen johtopäätösten tekemiseksi. Jotkut tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kofeiinilla on positiivinen vaikutus meidän pitkäaikaismuistille. Johns Hopkins yliopiston tutkijat käyttivät standardista tunnistustestiä verratakseen juuri ennen kuvasarjan opiskelua kofeiinia saaneiden ihmisten muistia niiden ihmisten muistiin, ketä eivät olleet saaneet kofeiinia. Tuloksista selvisi, että kofeiinia saaneen ryhmän tulokset olivat paremmat, jonka perusteellä tutkijat päättelivät, että kofeiini parantaa tietynlaista muistia – tämä vaikutus kestää jopa 24 tuntia kofeiinin saannin jälkeen. 

Kofeiinin on huomattu myös auttavan taistelussa huononevaa kognitiivista suorituskykyä vastaan, kuten Alzheimerissa havaittu, ja dementian riskin vähentämisessä. Tutkijat eivät voi varmasti sanoa, mikäli tämä tulee ainoastaan kofeiinista vai voidaanko kiittää mekanismeja, kuten antioksidanttikapasiteetti ja lisääntynyt insuliiniherkkyys. Joka tapauksessa kofeiinin potentiaali hyödyntää ihmisten terveyttä on mahtava sekä ehkäisevänä toimenpiteenä, että kognitiivisten kykyjen parantamisessa. 

Kofeiinin hyödyt: suoja sydänsairauksia ja diabetesta vastaan 

Kofeiinin hyödyt: suoja sydänsairauksia ja diabetesta vastaan

Jotkut kahvin ystävät pelkäävät, että kofeiinin stimuloivat ominaisuudet voivat nopeuttaa sykettä ja aiheuttaa sydänongelmia. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että säännöllinen kahvin juonti saattaa toimia päinvastaisesti. Vaikka kahvi voi nostaa verenpainetta, se on yleensä väliaikaista ja se vähenee vuosienpituisella kahvinjuonnilla. Mikäli olet herkkä kofeiinille tai sinulla on muita terveysongelmia, sinun tulisi harkita tätä ennen kahvin juomista, mutta jos olet terve, tutkimukset osoittavat, että kofeiinin juomisella ei ole mitään vaikutusta sydänvaivojen kehittymisen riskiin. 2-3 kahvikupillisen juminen vaikuttaisi olevan terveellistä, neutraalisista hyödyllisiin vaikutuksiin suurimmassa osassa terveystutkimuksissa. Jotkut tutkimukset, jotka osoittavat, että kahvilla on sydäntä suojaavia vaikutuksia, arvelevat, että tämä saattaa olla kahvissa löytyvien antioksidanttien ansiota, tätä pitää tosin vielä tutkia.

Meillä on vielä hyviä uutisia! Kahvinjuonti on myös yhdistetty pienempään 2. tyypin diabeteksen riskiin: Harvard kansanterveyskoulun (HSPH) tutkijat totesivat vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa, että yli yhden kupillisen kahvin juonti päivittäin vähentää diabeteksen riskiä 11% neljässä vuodessa. 

Kofeiinin hyödyt: helpompi painonhallinta

Kofeiinin hyödyt: helpompi painonhallinta

Maailman terveysjärjestön mukaan, maailmassa diagnosoitu ylipainoisuus on kolminkertaistunut vuoden 1975 jälkeen. Nykyään ylipainoisuus on vakava ongelma ja suurin syy moniin terveysongelmiin ja yleisiin länsimaiden sairauksiin. Joillekin painonhallinta on välttämätöntä, kun taas toiset pitävät painoansa silmällä yleisterveyden ja ulkonäön takia. Mikä tahansa on sinun syy, kahvi voi auttaa monella tavalla. Ensinnäkin, se voi vähentää ruokahaluasi vaikuttamalla nälkähormoneihin, jotka ovat vastuussa ruokahalustasi. Kofeiinin stimuloivat ominaisuudet pystyvät myös nopeuttamaan metabolista prosessia, jonka ansiosta kulutat enemmän kaloreita kuin tavallisesti. Siksi kofeiinia on usein laihdutus-suplementeissa!

Sen lisäksi kofeiinissa itsessään on hyvin vähän kaloreita, joten se on hyvä vaihtoehto niille, jotka yrittävät pitää painonsa kurissa. Muista kuitenkin – jotta tämä niksi toimisi, kahvissasi ei saa olla lisäaineita kuten sokeri, makeutusaineet, maito, kerma, makeutetut siirapit, yms. Ne lisäävät juomasi kaloreita ja saattavat aiheuttaa painon nousemisen ajan mittaan, erityisesti, jos juot tällaisia juomia säännöllisesti. Sen lisäksi kannattaa varoa myös kofeiinilla limsoja tai energiajuomia – ne yleensä sisältävät paljon lisättyjä sokereita ja paljon kaloreita. 

Kofeiinin hyödyt: terveempi iho

Kofeiinin hyödyt: terveempi iho

Ihosi voi hyötyä kofeiinista parilla tavalla. Luonnollisen stimulantin lisäksi kofeiini on myös vahva antioksidantti, tunnettu sen ikääntymisen vastaisten ominaisuuksien ja ikään liittyvien tautien ehkäisemisen puolesta. Yleensä juomme kofeiinia nestemäisessä muodossa, mutta on huomattu, että sen paikallisesti käyttäminen tuottaa hyviä tuloksia. Yllättäen kofeiini imeytyy ihoomme hyvin, jonka takia sitä löytyy monista ihotuotteista, silmävoiteista kasvua edistäviin shampoihin ja selluliittiin kohdistuviin tuotteisiin. On huomattu, että kofeiini auttaa ei toivottua ihon punoitusta vastaan, vähentää ryppyjä, ehkäisee turvotusta ja tulehdusta, kuten myös parantaa auringonpolttamaa ihoa. 

Iholle laitettuna, kofeiini tekee verisuonista pienemmät, siten vähentäen punoitusta, turvotusta, ja jopa tummia silmänaluksia. Sen stimuloivat ominaisuudet kiristävät ihoa ja tasoittavat sitä, samalla kun kofeiinin antioksidanttiset ominaisuudet auttavat ihoa uudistumaan ja torjumaan vapaita radikaaleja. Hiljattainen tutkimus on myös ehdottanut, että kofeiini saattaa suojata myös erilaisilta ihosyöviltä. Näitä ominaisuuksia pitää vielä tutkia ja vahvistaa, mutta potentiaali on matavaa.

Vielä yksi kofeiinin hyvä puoli on, että se on luonnollinen ja sopii taatusti kaikille ihotyypeille, jopa herkimmille. Sitä on myös helppo käyttää ja se on laajasti saatavilla tehden siitä hyvän, edullisen lisän koti-kylpylällesi. 

Kofeiini ja päänsäryt: onko kofeiini parannus vai syypää?

Mikäli sinulla on usein päänsärkyjä, kofeiini voi auttaa.  Kofeiini on oikeastaan ainesosa monissa suosituissa särkylääkkeissä. Käyttämällä tavallisia särkylääkkeitä, kuten aspiriini tai ibuprofeiini (Burana) kahvin kanssa voi nopeuttaa niiden toimintaa ja parantaa kivun lievittämisen kykyä. Jos kipu on lievempi, pelkkä kahvinjuontikin voi auttaa!

Toisaalta, omistautuneet kahvinjuojat tietävät hyvin, että jos he eivät saa päivittäistä kofeiiniannostansa, päänsärky tulee taatusti. Ei ole hankala selittää, miksi, kun tiedät mitkä kofeiinin vaikutukset ovat ja miten kehosi reagoi tähän stimulanttiin. Vieroittuminen kofeiinista on oikeastaan vakava tila: monet julkaisut ehdottavat, että se tulisi sisällyttää DSM diagnostisten kriteerien kirjaan. 

Kun nautimme kofeiinia, aivojemme verisuonet alkavat kapenemaan, ja kun lopetamme sen nauttimisen ne laajenevat. Siitä syntyvä nopeampi verenkierto saattaa aiheuttaa päänsärkyä tai muita kofeiinin vieroitusoireita. On hankala sanoa kuinka pitkään kofeiinin vieroitus kestää, sillä se riippuu monesta seikasta – aikaväli saattaa vaihdella aika laajasti ja saatat oireilla 2 -9 päivää. Mitä tottuneempi elimistösi on päivittäiseen kahviin, sitä vahvemmat on vieroitusoireet. Jos haluat vähentää saamasi kofeiinin määrää, sitä kannattaa tehdä vähitellen: jos olet tottunut juomaan kolme kupillista päivässä, vähennä se kahteen kupilliseen nollan sijasta minimoidaksesi elimistön kofeiinin poistamisen vaikutuksia. 

Mitä kofeiinin ja päänsäryn tutkimuksiin tulee, jotkut ehdottavat, että kofeiini voi aiheuttaa migreenejä ja toiset ovat päätelleet, että kofeiini parantaa migreenejä. Silti tutkijat, jotka väittävät, että kofeiini aiheuttaa migreenejä, havaitsivat, että tämä stimulantti aiheutti migreenejä vain pienelle osalle osallistujista, kun taas parannukseen keskittyvät tutkimukset ovat osoittaneet kofeiinin olevan turvallinen ja toimiva migreenien parannuskeino, yleensä muiden kipulääkkeiden kanssa.

Loppujen lopuksi, mikä kofeiiniin tulee, kehosi saattaa reagoida monella tavalla, mutta kun seuraavan kerran tunnet lähestyvän päänsäryn, kokeile kahvia – jos kipu on kohtalainen tai se johtuu väliin jääneestä kahvikupillisesta, kahvi saattaa auttaa sen lievittämisessä!

Kofeiini ja kahvi: johtaako se nestehukkaan?

Kofeiini ja kahvi: johtaako se nestehukkaan?

Se, että kofeiini johtaa nestehukkaan ja sitä pitäisi välttää tai vähentää säilyttääksesi optimaalinen nestetasapaino, on yleinen väärinkäsitys. Vaikka on totta, että kahvilla on diureettinen vaikutus – se saattaa aiheuttaa tiheämmän virtsaamisen, ja enempi virtsaaminen saattaa johtaa nestehukkaan – on tärkeä huomauttaa, että tämä vaikutus on havaittu ainoastaan suurien annosten yhteydessä (500 mg) jotka ylittävät suositellun 4-5 päivittäisen kahvikupillisen määrän. Jos kuitenkin pysyt suositellussa määrässä, diureettinen vaikutus on pieni eikä varmasti tarpeeksi nestehukan aiheuttamiseksi. 

Sinun tulisi myös muistaa, että kofeiini ei ole ainoa ainesosa kahvikupillisessa. Siellä on myös paljon muita luonnollisia aineksia, mukaan lukien antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja vettä. Oikeastaan monet tutkimukset osoittivat, että kohtalaisella kahvinjuonnilla on veden kanssa samanvertainen nesteyttävä vaikutus. Tästä stimuloivasta juomasta voi oikeastaan olla hyötyä nesteen saannille, sillä se auttaa kuljettamaan tarvittavat ravintoaineet ja hapen elimistössä soluihin. Siten ne, jotka eivät pidä veden mausta ja joille on täten hankala juoda suositeltu määrä vettä päivän aikana voivat helposti ja turvallista nostaa veden saantia kahvin avulla!

Luonnolliset antioksidantit ja soluvaurion ennaltaehkäiseminen

Luonnolliset antioksidantit

Antioksidantit ovat ihmisten valmistamat tai luonnolliset aineet jotka voivat ehkäistä tai viivästyttää tietynlaista soluvauriota. Jälkimmäinen voi aiheuttaa erilaisia tauteja, mukaan lukien syöpä, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti, kuten myös silmäsairaudet, kuten kaihi ja ikään liittyvä silmänpohjan rappeuma. Näiden ehkäisemisen toimivana työkaluna antioksidantit ovat hyvin oleellisia ihmisen terveydelle. 

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan runsailla luonnollisilla antioksidanteilla ruokavalion noudattaminen on terveellisin tapa estää vanhenemista, kuten myös sairauksia, jotka listattiin yläpuolella. Tämä on tärkeää, koska kahviin liittyvät terveyshyödyt tulevat yleensä siinä olevasta korkeasta antioksidanttien määrästä. Jotkut tutkimukset jopa ehdottavat, että kahvi on suurin antioksidanttien lähde länsimaisessa ruokavaliossa – näin on koska se on helposti valmistettava ja hyvin laajasti saatavilla.  2 – 3 kahvikupillisen juominen päivässä saattaa tuntua mitättömältä joillekin ihmisille, mutta suositellun päivittäisen hedelmien ja vihannesten määrän syöminen tuntuu hankalammalta, eikö vain? On sanomattakin selvää, että tasapainoisessa ruokavaliossa on erilaisia ruokia ja lukuisia antioksidanttien lähteitä, joten kahvinjuonti hedelmien ja vihannesten syömisen sijaista ei ole ratkaisu, mutta kahvi voi olla hyvä, terveellinen osa ruokavaliota. 

Kuinka paljon kofeiinia on liian paljon?

Kuinka paljon kofeiinia on liian paljon?

Vaikka kahvi on luonnollinen, laajasti saatavilla oleva ja sitä juo suurin osa kansasta, se on oikeastaan psykoaktiivinen, stimuloiva huume. Sen mukana tulee tietty riski ja sitä pitää varmasti harkita.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) tutkijoiden mukaan kofeiini voi olla osa terveellistä ruokavaliota suurimmalle osalle ihmisistä, mutta liiallinen käyttö ei ole hyvä ajatus, Terveille aikuisille FDA suosittelee turvallista annosta, 400 milligrammaa kofeiinia päivässä, joka on noin 4-5 kupillista kahvia, Se saattaa tuntua aika isolta määrältä, erityisesti koska vuonna 2019 suoritettu Statista maailmanlaajuinen kuluttajakysely osoitti, että amerikkalaiset juovat keskimäärin vain 2 – 3 kupillista kahvia päivässä. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kahvi ei ole ainoa kofeiinijuoma – muissakin tuotteissa saattaa olla kofeiinia, limsoista suklaaseen ja jopa erilaisiin lääkkeisiin saakka.

Sen lisäksi kofeiinin toleranssi riippuu paljon ihmisestä ja erilaisista tekijöistä, mukaan lukien terveytesi, paino ja jopa geenit. Jotkut ihmiset saattavat olla hyvin herkkiä kofeiinille, joka tarkoittaa, että heidän pitäisi pysyä erossa tästä aineesta loput ikänsä. Ne, jotka eivät kestä kofeiinia tai ovat liioitelleet sen kanssa, saattavat kokea kofeiinin sivuvaikutuksia, kuten;

  • unettomuus
  • hermostuneisuus
  • ahdistuneisuus ja lisääntynyt syke
  • ärtynyt vatsa ja huonovointisuus
  • päänsärky tai migreenit

Eli kannattaa aina harkita omaa terveyttä ennen kahvikupillisen juontia, koska ihmiset, joilla on jo uniongelmia, ahdistuneisuutta tai nopea syke, saattavat pahentaa näitä kofeiinilla.

Mikä tulee todella myrkyllisiin kofeiinin määriin jotka saattavat aiheuttaa totisia terveysongelmia tai jopa kuolemaa, niitä on hankala saavuttaa – mieti 30 kupillista kahvia juotuna lyhyessä ajassa. Loppujen lopuksi, jos juot kofeiinia, sinun tulisi olla tietoinen omasta terveydestäsi ja pysyä suositelluissa määrissä. Vain silloin voit hyötyä kaikista kofeiinin tarjoamista vaikutuksista murehtimatta mahdollisia riskejä. 

Viimeiset huomiot

Kofeiini on laajasti käytetty aine, jolla on monia hienoja ominaisuuksia, kuten myös joitakin riskejä. Vaikka suurin osa riskeistä ja sivuvaikutuksista johtuvat yleensä liian isoista määristä tai edellisistä terveysongelmista, joidenkin ihmisryhmien tulisi harkita kofeiinin vaikutuksia huolellisesti ja käyttää tätä stimulanttia pitäen nämä riskit mielessä.

Siitä huolimatta suurimmalle osalle ihmisistä suositellut kofeiinimäärät eivät ole ainoastaan haitattomia, niillä on myös monia terveyshyötyjä. Kahvin ja kofeiinin hyötyjen lista on pidempi kuin mitä osattiin aavistaa ja sisältää sellaisia mahtavia vaikutuksia kuten rappeuttavien sairauksien ehkäiseminen. Muut tämän aineen hyödyt voivat parantaa kahvinjuojien jokapäiväistä elämänlaatua, kognitiivisten toimintojen parannuksesta, fyysisen suorituksen edistämiseen saakka. Tietäen kaikkea edellä mainittua, voit nyt nauttia maukkaan kupillisen kahvia – se on tärkeä osa terveellistä, ravitsevaa ruokavaliota!