Kahvikaverin vinkit: miten valita paras kahvinkeitin tai kahvikone?

coffee machine
#bosch kahvinkeitin #delonghi kahvinkeitin #hyvä kahvinkeitin #jura kahvinkeitin #laadukas kahvinkeitin #melitta kahvinkeitin #miele kahvinkeitin #nespresso kahvinkeitin #paras kahvinkeitin #paras kahvinkeitin 2020 #paras kahvinkeitin testi #parhaat kahvinkeittimet #philips kahvinkeitin #siemens kahvinkeitin

Suurin osa kahvinystävistä on varmasti joskus saanut eteensä kupillisen kitkerää suodatinkahvia ja päättänyt vihdoin päivittää laitteensa aromaattisempaa ja maistuvampaa kahvia valmistavaan kahvinkeittimeen tai kahvikoneeseen. Alkaessaan tutkia millainen vaihtoehto olisi heille sopivin valinta, he hämmentyvät valikoiman laajuudesta ja valmistavat siinä sivussa jälleen yhden kupillisen sitä samaa palaneen makuista suodatinkahvia. Ja pian erilaisten kahvinkeittimien, kahvikoneiden ja automaattien suo saa heidän päänsä niin pyörälle, että ajatus uuden laitteen hankinnasta unohtuu kokonaan. Odottaahan siellä keittiössä kuitenkin se vanha, uskollinen kahvinkeitin, jonka käyttö sujuu aamuisin vaikka silmät ummessa.

3 vinkkiä suodatinkahvinkeittimen hankintaan

Perinteisen suodatinkahvin valmistukseen tarkoitettu kahvinkeitin pitää edelleen pintansa ja on arkikäytössä suosittu. Sen etuna on kompakti koko, helppo puhdistettavuus ja mahdollisuus valmistaa isompi kahvimäärä kerralla. Suodatinkahvinkeittimessä voi käyttää mitä tahansa jauhettua kahvilaatua ja siksi silläkin saa tehtyä monipuolisesti erilaisia kahveja. Kokonaiset kahvipavut voi myös itse jauhaa erillisessä myllyssä juuri ennen kahvin keittämistä jos haluaa maksimoida sen tuoreuden. Maitokahvijuomien ystävä voi halutessaan vaahdottaa kahvijuomaan tarvittavan maidon erikseen ja lisätä sen valmiiseen kahviin.

Suodatinkahvinkeittimellä valmistetun kahvin laatu riippuu pitkälti kahvin laadusta ja tuoreudesta, mutta toki myös keittimissä on eroja. Millainen sitten on hyvä kahvinkeitin? Entä mitkä ovat parhaat kahvinkeittimet suodatinkahvin valmistukseen ja miten valita niistä juuri se itselleen paras?

1. ECBC-merkintä sen kertoo: käsissäsi on laadukas kahvinkeitin

ECBC eli European Coffee Brewing Center tekee kahvinkeittimille laatutestauksia, joissa kiinnitetään erityistä huomiota oikeaan lämpötilaan ja haudutusaikaan. Jos keittimestä löytyy ECBC:n hyväksynnästä kertova tarra, voit olla varma että kyseessä on korkealaatuinen kahvinkeitin.

2. Kahvinkeittimien käytettävyydessä on eroja

Kahvinkeittimissä on erilaisia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka voivat lisätä niiden helppokäyttöisyyttä ja kestävyyttä. Moni kahvinystävä arvostaa sitä että keittimessä on tippalukko, jonka ansiosta kahvia ei tipu lämpölevylle kun kahvikannu nostetaan pois. Myös irrotettava vesisäiliö on erinomainen ominaisuus. Sen ansiosta säiliö on helppo täyttää raikkaalla vedellä hanan alla, eikä täyttämiseen tule käytettyä kahvirasvaa ja jäämiä sisältävää kahvikannua. Moderneista kahvinkeittimistä löytyy monesti myös kahvin laadukkuutta parantava uuttoajan säädin, joka säätelee sitä kuinka kauan vesi on kosketuksissa kahvijauheen kanssa.

3. Markkinoiden parhaat kahvinkeittimet

Omiin tarpeisiin paras kahvinkeitin löytyy omia kahvimieltymyksiä tarkastelemalla ja pohtimalla sitä, mitkä ominaisuudet kahvinkeittimessä ovat itselle tärkeitä. Markkinoilta löytyy kuitenkin muutamia sellaisia valmistajia ja kahvinkeittimiä, jotka pärjäävät hyvin erilaisissa testeissä vuodesta toiseen. Yksi näistä on monelle suomalaisellekin tuttu Moccamaster, jonka laitteet ovat tulleet tunnetuksi kestävyydestään ja laadukkuudestaan. Ne ovat saaneet kiitosta myös hiljaisuudestaan, ja siitä että kahvi valmistuu nopeasti ja pysyy pitkään lämpimänä. Moni on mieltynyt myös Moccamaster-kahvinkeitinten ikoniseen ulkomuotoon ja keittimiä löytyy perinteisten värien lisäksi monissa muissa ihanissa väreissä. Eipä liene siis yllätys, että Moccamasterin kahvinkeittimet kantavat myös titteliä “paras kahvinkeitin 2020”.

Toinen vuoden 2020 testeissä menestynyt kahvinkeitinvalmistaja on Bosch. Sen Styline TKA8013 malli on testivoittaja, joka on saanut sekä kahviasiantuntijat että tavalliset kuluttajat kehumaan keittimellä valmistetun kahvin makua. Keitin on saanut kiitosta helppokäyttöisyydestään ja siitä että kahvi valmistuu nopeasti ja pysyy kauan lämpimänä. Tämä kahvinkeitin on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen ja myös sen tyylikäs ulkomuoto miellyttää varmasti monia.

5 vinkkiä kahvikoneen hankintaan

Jos tavallinen suodatinkahvi ei ole sinun juttusi, tai haluat muuten vain päivittää kahvinkeittovälineistösi ja nostaa kahvihetkesi uudelle tasolle, kannattaa harkita kahvikoneen ostamista. Sopivan koneen valitseminen ei kuitenkaan ole helppoa jos ei tiedä millä tavalla koneet eroavat toisistaan ja mitä asioita konetta valitessa tulisi ottaa huomioon. Yhtä jokaiselle täydellisen sopivaa kahvikonetta ei ole olemassakaan. Kaikki riippuu omista kahvimieltymyksistäsi ja siitä, millaista kahvia haluat nauttia sekä kuinka vaivattomasti haluat kahvin valmistuvan. Alla käymme läpi ne tärkeimmät viisi seikkaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota kun olet hankkimassa kotiin tai toimistoon uutta kahvikonetta.

1. Millaista kahvia haluat juoda?

Ennen kuin alat edes selailla myynnissä olevia kahvikoneita, istu alas ja mieti millaista kahvia juot kaikkein mieluiten. Oletko vannoutunut mustan kahvin ystävä, joka nauttii ehkä tavallisen mustan kahvin lisäksi mielellään espressoa tai ristrettoa? Vai onko täydellinen kahvi mielestäsi maitoa sisältävä kahvijuoma, esimerkiksi cappuccino, latte, latte macchiato tai joku muu? Kaikki automaattiset kahvikoneet valmistavat mustaa kahvia, mutta jos haluat nauttia helposti myös maitokahvijuomia, sinun täytyy valita oikeanlainen laite. Siksi tämä on erittäin olennainen kysymys. Toki maidon voi vaahdottaa myös itse erikseen ja lisätä sen sitten kahvin sekaan, mutta eikö toisaalta olekin mukava ajatella tilannetta, jossa täyteläinen maitovaahto valmistuu yhdellä napinpainalluksella?

2. Kuinka vaivatonta haluat kahvinvalmistuksen olevan?

Olet siis päättänyt, millaista kahvia haluat kotonasi valmistaa. Hyvä! Seuraavaksi kannattaa miettiä kahvin valmistustapaa. Haluatko vastata itse mahdollisimman paljon kahvin valmistusprosessista ja kehittyä todelliseksi baristaksi, vai haluatko vain painaa painiketta ja antaa kahvikoneen hoitaa kaiken työn puolestasi? Ehkä jo tiedätkin, että todelliset baristat käyttävät aina puoliautomaattisia espressokoneita, jotka valmistavat kahvia jauhetusta kahvista (tai kahvitableteista), kun taas automaattiset kahvikoneet jauhavat kahvipavut itse ja tekevät kaiken työn puolestasi. On tietysti olemassa vieläkin yksinkertaisempia kahviautomaatteja, jotka käyttävät esimerkiksi Senseo-tyyppisiä kahvityynyjä tai kahvikapseleita. Näillä koneilla kahvinvalmistus on äärimmäisen helppoa – aseta vain kahviannos koneeseen, paina nappia ja siinä kaikki! Mieti myös sitä kuinka monta kahvikupillista koneen täytyy pystyä valmistamaan. Automaattisella kahvikoneella valmistuu nopeasti monta kuppia samanaikaisesti, kun taas esimerkiksi kapselikone tai manuaalinen espressokone sopivat paremmin yhden tai parin kupillisen valmistukseen.

3. Kuinka yksinkertaisen kahvikoneen haluat?

Kolmas tärkeä askel on pohtia sitä, kuinka helppokäyttöisen kahvikoneen haluat. Mieti ainakin seuraavia kysymyksiä: millainen käyttöjärjestelmä koneessa tulisi olla (kosketusnäyttö vai nupit), miten paljon erilaisia kahvijuomia koneen pitäisi valmistaa, ja millä tavalla haluaisit koneen vaahdottavan maitoa cappuccinoa tai lattea varten? Valittavana on kahviautomaatteja, joiden ohjaus toimii yksinkertaisesti kolmella painikkeella ja joilla voi valmistaa erikseen kupin höyryävää maitoa. Toisaalta voit valita myös kahviautomaatin, joka lämmittää kuppisi jotta kahvi pysyy aromaattisena, ja joka pitää maidon kylmänä ja tuoreena koneeseen liitetyssä pienessä maitojääkaapissa. Tai ehkä sinulle on tärkeää, että kahvikonetta voi käyttää helposti selkeän kosketusnäytön avulla ja että koneeseen voi tallentaa useita juuri sinun makuusi räätälöityjä kahvireseptejä. Pohdi myös sitä, kuinka tärkeää sinulle on se, että kahvikonetta on helppo puhdistaa ja ylläpitää.

4. Millainen budjetti sinulla on?

Kahvikoneen valintaan vaikuttaa tietysti olennaisesti myös se, millaisen rahamäärän haluat siihen sijoittaa. Edullisempia koneita löydät kapseli- ja kahvityynykoneiden valikoimasta. Hieman niitä arvokkaampia ovat espressokoneet ja kaikkein eniten rahaa saa sijoittaa täysin automaattisiin ”pavusta kuppiin” -kahvikoneisiin. Mitä yksinkertaisemman koneet haluat ja tarvitset, sitä huokeampi hinta ja toisinpäin. Siksi itselleen tärkeitä ominaisuuksia pohtiessa kannattaa miettiä huolella myös sitä, tuletko todella käyttämään koneen jokaista toimintoa, varsinkin jos niiden suuri määrä nostaa koneen hintaa huomattavasti.

5. Markkinoiden parhaat kahvikoneet

Kuluttajille on myynnissä monen eri valmistajan kahvikoneita. Näiden joukkoon lukeutuvat muun muassa Bosch, De’Longhi, Melitta, Nespresso, Philips, Miele, Jura, Siemens ja Wilfa. Erityismaininnan ansainnee De’Longhi, joka on ollut markkinoilla yli 30 vuoden ajan ja menestynyt hyvin myös erilaisissa testeissä. Hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset De’Longhi-kahvikoneet ovat monen suosikkeja siksi, että ne ovat helppokäyttöisiä, niissä on laadukas kahvimylly ja ne on helppo puhdistaa.

Kuten huomaat, kahvinkeitintä tai kahvikonetta valitessa on tärkeää tietää mahdollisimman tarkasti, millaisia ominaisuuksia siltä toivoo ja millaisten kahvien valmistukseen sitä haluaa käyttää. Tässä artikkelissa olemme käyneet läpi muutamia kaikkein tärkeimpiä seikkoja, johon kahvikonetta hankkiessa tulee kiinnittää huomiota. Pidä blogiamme silmällä lisävinkkejä ajatellen!

Kahvinkeittimen ja kahvikoneen valinta – usein kysytyt kysymykset

K: Mikä on paras kahvinkeitin?

V: Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, mutta jos tarkastellaan erilaisten vertailutestien voittajia, niin yksi testien kestosuosikeista on vuodesta toiseen Moccamaster. Juuri omiin tarpeisiisi sopivin kahvinkeitin riippuu kuitenkin siitä, millaisia ominaisuuksia haluat sillä olevan. Pohdi ovatko sinulle tärkeitä asioita esimerkiksi tippalukko, automaattinen virrankatkaisu tai irrotettava vesisäiliö ja millainen budjetti sinulla on uutta kahvinkeitintä varten.

K: Mikä on paras kahvikone?

V: Vastaus riippuu siitä, millaiseen käyttöön kahvikonetta on etsimässä. Vaihtoehtoja löytyy kapselikoneista puoliautomaattisiin ja kokonaan automatisoituihin koneisiin. Jos valmistajista pitäisi nimetä yksi, niin De’Longhi on tunnettu hyvästä ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisesta valikoimasta.

K: Mistä tiedän, millainen kahvikone sopii minulle parhaiten?

V: Sopivan kahvikoneen etsinnässä pääsee alkuun pohtimalla seuraavia kysymyksiä: oletko mustan kahvin vai maitokahvijuomien ystävä, kuinka automatisoidun koneen haluat ja kuinka simppelin tai vaihtoehtoisesti ominaisuuksiltaan monipuolisen kahvikoneen tarvitset. Näillä pääset jo eteenpäin!