TOP tarjous
Kuvaus
 • 00

  Päivä

 • 00

  Tunti

 • 00

  Min.

 • 00

  Sec.

TOP tarjous

Kahvijuomien historia: cappuccino

#cappuccino #historia

Cappuccino on kahvijuoma, joka on valmistettu espressosta ja vaahdotetusta maidosta. Siitä on tullut viime aikoina erittäin suosittua Yhdysvalloissa, jonka vuoksi monet luulevat kyseessä olevan vasta hiljattain kehitetty kahvijuoma. Cappuccinoa on kuitenkin valmistettu jo satojen vuosien ajan ja se on ollut Euroopassa suosittu juoma jo vuosikymmeniä.

ALKU

Se Cappuccino, jonka tänä päivänä tunnemme sai alkunsa espressokoneen keksimisen jälkeen 1900-luvulla. Melkein heti kun italialaiset oppivat valmistamaan vahvaa kahviaan, he alkoivat lisätä siihen maitoa ja näin cappuccino oli syntynyt.

Aluksi espressokoneet olivat erittäin suurikokoisia ja monimutkaisia laitteita, joita käytettiin lähinnä kahviloissa. Kahvin valmistamiseksi tarvittiin laitteen saloihin syventyneiden erityisten ammattilaisten eli baristojen apua. Tästä saivat alkunsa myöskin nykyajan kahvilat, joissa ihmiset viettävät tuntikausia nauttien suosikkijuomiaan kuten cappuccinoa tai lattea.

Cappuccino pysyi lähinnä italialaisten juomana, kunnes britit pääsivät sen makuun 1950-luvulla. Britit olivat juoneet kahviaan maidon kera jo vuosien ajan, joten cappuccino oli heille luontainen valinta. Cappuccinon suuri suosio ei kuitenkaan levinnyt Atlantin valtameren yli Yhdysvaltoihin, vaan amerikkalaiset joutuivat odottamaan vielä monta vuotta ennen kun cappuccino nousi kunnolla suosioon.

NIMEN ALKUPERÄ

Alkuperäinen nimi “cappuccino” on johdettu latinalaisesta sanasta “caputium”, jonka saksalaiset/itävaltalaiset käänsivät myöhemmin muotoon “kapuziner”. Sana tarkoittaa italiaksi pientä cappucciota eli huppua, joten suoraan käännetty cappuccino tarkoittaa ”pientä huppua”.

Kahvijuoma ei ole kuitenkaan saanut nimeään mistä tahansa hupusta, vaan nimi viittaa kapusiiniluostarin munkkien ja nunnien viittojen väriin. Tätä punaruskeaa väriä kutsuttiin 1700-luvun Euroopassa nimellä “capuchin”.

RESEPTI

Jos käyttämäsi espresso ei ole hyvää, siitä ei tule hyvää cappuccinoa riippumatta siitä, kuinka paljon maitovaahtoa siihen lisäät! Tavanomainen cappuccino koostuu 1/3 kahvista, 1/3 kuumasta maidosta ja 1/3 maitovaahdosta.

Cappuccino. Kahvikaveri

Varmista, että vaahdotettu maito on vähintään 63ºC asteista, mutta älä lämmitä maitoa liikaa, jottei se pala.

Anna maidon levätä hetki vaahdottamisen jälkeen, jotta vaahto erottuu maidosta ja nousee pinnalle. Tämä on tärkeää cappuccinon ja latten kerrosten luomiseksi.

Valmista espresso isoon kuppiin – yleensä käytetään niin sanottuja cappuccino-kuppeja. Kaada vaahdotettu maito kuppiin aloittaen keskeltä ja jatkaen kiertävin liikkein reunaa kohti.

Lusikoi tämän jälkeen vielä hieman maitovaahtoa juoman päälle, jotta kuppi täyttyisi kunnolla. Nautinnollisia kahvihetkiä!