cold brew

Cold Brew – kahvi tuo suosikkikahvisi maut esiin uudella tavalla

Vytautė
Hyvää kahvia kotona
#brew #brew suomeksi #cold brew kahvi #cold brew kahvi kofeiini #cold brew kahvi kotona #cold brew kahvi ohje #cold brew kahvi resepti #cold brew kahvi valmistus #cold brew ohje #cold brew resepti #kahvin kylmäuutto #kylmä kahvi #kylmäuutettu kahvi #kylmäuutettu kahvi ohje

Cold brew – kahvi eli kylmäuutettu kahvi on kahvinystävien suosiossa ympäri maailmaa, ja moni on innostunut kokeilemaan sen valmistusta myös kotona. Kahvin pitkäkestoinen uuttaminen kylmässä vedessä on virkistävän erilainen ja ennen kaikkea mukavan vaivaton ja helppo tapa valmistaa herkullista ja maultaan vivahteikasta kahvia.

Mitä on cold brew -kahvi?

Cold brew -kahvi tarkoittaa kylmäuutettua kahvia. Se valmistetaan uuttamalla kahvia hitaasti vähintään kahdeksan tunnin ajan kylmässä vedessä. Valmista uutetta käytetään ikään kuin tiivisteenä ja cold brew ‑kahvi tarjoillaan maidolla tai vedellä jatkettuna. Lisäksi juomaan lisätään usein jääpaloja ja erilaisia makusiirappeja.

Kylmäuutettu kahvi on maultaan pehmeää, matalahappoista, luontaisen makeaa, vivahteikasta ja vähemmän kitkerää kuin kuuman veden avulla valmistettu kahvi. Kylmässä vedessä uuttaminen on lempeämpi tapa valmistaa puruista kahvia ja niinpä kahvin omat maut korostuvat ja tulevat prosessin myötä paremmin esille. Cold brew ‑kahvia voi valmistaa mistä tahansa kahvilaadusta. Kannattaa siis kokeilla millaisia uusia makuja saat esiin omasta suosikkikahvistasi, kun valmistat sen tavallisen suodatinkahvinkeittimen sijaan kylmässä vedessä uuttamalla. Cold brew ‑kahvi voi ehkä kuulostaa taas yhdeltä uudelta millenniaalien kahvivillitykseltä, mutta tosiasiassa sitä on valmistettu ensimmäisen kerran jo vuosisatoja sitten Japanissa. Viime vuosien aikana se on noussut uusia, innovatiivisia kahvinvalmistustapoja mielellään kokeilevien kahvinystävien tietoisuuteen ympäri maailmaa.

Cold brew -kahvin eli kylmäuutetun kahvin valmistaminen on helppoa

Cold brew ‑kahvi on noussut suosituksi kahvijuomaksi täällä Pohjolassakin ja sitä on saatavilla monista kahviloista. Lisäksi sitä voi nykyään poimia ostoskoriin hyvin varusteltujen markettien hyllyiltä ostosreissun lomassa. Kylmäuutettu kahvi valmistuu helposti ja vaivattomasti myös kotona ilman erityisiä välineitä. Ohjetta noudattamalla onnistuminen on aina taattu eikä cold brew ‑kahvin valmistusta varten tarvitse käydä barista-kurssia tai hankkia kallista kahvikonetta. Tarvitset vain raikasta vettä, jauhettua kahvia sekä pressopannun tai vaihtoehtoisesti kannellisen astian ja siivilän tai paperisuodattimen. Jos cold brew ‑kahvilla jokin salainen ainesosa on, se on aika. Kahvia uutetaan kylmässä vedessä vähintään kahdeksan tuntia, mutta syvempää makua varten 10-16 tunnin uuttoaika tulee tarpeeseen. Sitäkin pidempää aikaa, esimerkiksi 20 tuntia, voi kokeilla mutta kannattaa muistaa että kahvista tulee sitä vahvempaa ja kitkerämpää mitä pidemmän aikaa sitä uuttaa. Toisaalta vahvempaa uutetta voi tasapainottaa lisäämällä siihen enemmän vettä tai maitoa ennen nauttimista. Optimaalinen uuttamisaika riippuu käytettävästä kahvilaadusta ja omista mieltymyksistäsi.

Näin valmistat cold brew -kahvia kotona

Cold brew ‑kahvi valmistuu kätevästi kotona omasta suosikkikahvistasi. Kahvin kylmäuutto on helppoa mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä cold brew ‑kahvi tarvitsee aikaa tekeytyäkseen maultaan vivahteikkaaksi ja syväksi. Kun kahvi on uutettu, valmista tiivistettä tulee luonnollisesti hieman vähemmän kuin litran verran, sillä kahvipurut imevät itseensä osan vedestä. Cold brew ‑uutetta kuitenkin jatketaan vedellä tai maidolla ennen nauttimista, joten älä huoli – valmiin tiivisteen määrä käytännössä tuplaantuu! Huomaa että kahvin ja veden suhde pysyy vakiona. Jos haluat tehdä pienemmän määrän cold brew ‑kahvia ja puolittaa reseptin, käytä silloin siis 60g kahvipurua ja 0,5l vettä.

Ohje cold brew -kahvin valmistukseen:

Tarvitset:

 • Pressopannun tai kannellisen astian. Jos käytät astiaa, tarvitset myös erillisen siivilän tai suodattimen
 • 120g kahvipurua (suodatinjauhatus)
 • 1l raikasta vettä

Valmistus:

 • Mittaa kylmä vesi ja kahvipurut pressopannuun tai astiaan ja sekoita.
 • Laita pressopannun kansi paikalleen ja paina mäntää muutama sentti alaspäin. Jos käytät erillistä astiaa, sulje sen kansi tiiviisti.
 • Jätä kahvi jääkaappiin uuttumaan noin 12 tunniksi.
 • Paina pressopannun mäntä alas, minkä jälkeen kahvi on valmis. Jos käytät erillistä astiaa, kaada seos joko tiheäreikäisen siivilän tai suodatinpaperin läpi. Jos haluat tehdä kahvista kirkkaampaa, voit ensin kaataa seoksen siivilän läpi ja sen jälkeen suodattaa sen vielä paperisuodattimen tai harsokankaan läpi.
 • Nauti kahvi mielesi mukaan: voit lisätä siihen esimerkiksi vettä, maitoa, jääpaloja, mausteita, sokeria tai makusiirappia.

Löydä oma suosikkitapasi nauttia cold brew -kahvia

Kylmäuutettu kahvi on helppo muokata omaan makuun sopivaksi. Kokeile rohkeasti erilaisia kahveja ja testaa miten muutaman tunnin pidempi tai lyhyempi uuttoaika vaikuttaa kahvin makuun. Uuttamisvaiheessa kahvia voi maustaa myös erilaisin maustein, esimerkiksi kanelilla, kardemummalla, appelsiinin kuorella tai kuivatuilla marjoilla. Omassa testikeittiössäsi vain luovuus on rajana kun etsit omaan makuusi herkullisinta makuyhdistelmää! Cold brew ‑kahvin makuun vaikuttaa olennaisesti myös se millaisten lisukkeiden kanssa nautit kahvin. Kylmäuutettu kahvi ei ole tarkoitettu juotavaksi sellaisenaan, vaan siihen sekoitetaan sopiva määrä vettä tai maitoa ennen nauttimista. Jos nesteen lisääminen laimentaa kahvin makua liikaa, kokeile seuraavalla kerralla lisätä uuttamisvaiheessa mukaan enemmän kahvipuruja, jolloin uutteesta tulee vahvempaa.

Cold brew ‑kahviin saat makeutta siirapilla tai sokerilla. Myös erilaiset makusiirapit ovat suosittu tapa lisätä kahviin makeutta ja makua. Jos haluat jatkojalostaa kylmäuutetusta kahvista drinkin, kokeile lisätä siihen maitoa ja esimerkiksi rommia tai suosikkilikööriäsi. Cold brew ‑kahvia voi hyödyntää myös jälkiruoissa. Kokeile lisätä cold brew ‑kahvin päälle kermavaahtoa tai vaahdotettua vaniljakastiketta tai kaada kahvia laseihin jäätelön päälle ja herkuttele!

5 hauskaa faktaa kylmäuutetusta kahvista

 1. Kylmäuutettu kahvi on todella monikäyttöistä: voit nauttia sitä kylmänä tai jos mielesi tekee kuumaa kahvia, lämmittää sitä kupillisen. Kahvin maku säilyy lämmittämisestä huolimatta yhtä vivahteikkaana. Kylmäuutettuun kahviin voi lisätä jääpaloja, sitä voi jatkaa maidolla ja sitä voi maustaa erilaisin maustein tai makusiirapein. Lisäksi se on erinomainen pohja erilaisille kahvijuomille ja -drinkeille.
 2. Kylmäuutettu kahvi säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa tai pullossa noin viikon. Voit siis valmistaa sitä esimerkiksi viikonloppuna koko viikon tarpeiksi ja säästää valmiiksi tehdyn kahvin ansiosta muutaman arvokkaan minuutin kiireisinä arkiaamuina.
 3. Kylmäuutettu kahvi on täydellinen viilentäjä kuumina kesäpäivinä ja hauska lisä vaikka kesäiseen piknik-koriin.
 4. Kylmäuutettu kahvi on matalahappoista. Siksi se on lempeämpää vatsalle! Jos olet herkkävatsainen, kokeile siis kylmäuutettua kahvia espresson tai tavallisen suodatinkahvin sijaan.
 5. Voit tehdä kylmäuutetusta kahvista jääpaloja ja lisätä niitä cold brew ‑kahvin joukkoon tavallisten jääpalojen sijaan. Silloin kahvi ei laimene, kun jäät sulavat.

Cold brew -kahvi – usein kysytyt kysymykset

K: Mitä cold brew -kahvi on?

V: Cold brew -kahvi eli kylmäuutettu kahvi tarkoittaa kylmässä vedessä hitaasti, vähintään kahdeksan tunnin ajan, uutettua ja sen jälkeen suodatettua kahvia. Pitkä uuttamisaika ja kylmä vesi tekevät cold brew ‑kahvista matalahappoista ja pehmeän makuista, luontaisen makeaa kahvia.

K: Mitä eroa on cold brew -kahvilla ja jääkahvilla?

V: Jääkahvi valmistetaan jäähdyttämällä kuuma kahvi jääpaloilla. Cold brew ‑kahvi taas valmistetaan uuttamalla kahvipuruista kahvia kylmässä vedessä pitkän ajan kuluessa, jolloin kahviin kehittyy omanlaisensa maku. Cold brew ‑kahviinkin voidaan toki lisätä jääpaloja ennen nauttimista, mutta olennainen ero on se, että jääkahvi on jäähdytetty kuumasta kahvista kun taas cold brew -kahvin valmistuksessa ei käytetä kuumaa vettä lainkaan.

K: Voiko cold brew -kahvia tehdä kotona?

V: Ehdottomasti! Cold brew ‑kahvin valmistus on helppoa, eikä sitä varten tarvita erityisiä kahvikoneita tai muita välineitä. Ohjeen cold brew ‑kahvin valmistukseen löydät ylempää tästä artikkelista.

K: Miksi cold brew -kahvin uuttaminen kestää niin kauan?

V: Toisin kuin yleisimmät kuumalla vedellä valmistettavat kahvijuomat, cold brew ‑kahvi valmistetaan kylmän veden avulla. Kylmässä vedessä uutettu kahvi tarvitsee valmistuakseen enemmän aikaa, sillä kahvipuruista irtoaa makua, väriä ja kofeiinia hitaammin kuin kuumassa vedessä. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä kylmässä vedessä pitkän ajan kuluessa uutettu kahvi on vähemmän kitkerää ja upean vivahteikasta. 12 tai jopa 20 tuntia kahvin uuttamista varten voi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta jos laitat kahvin valmistumaan hyvissä ajoin illan aikana, se odottaa sinua valmiina kun heräät seuraavaan aamuun!