-40%

Lempeän mausteinen Chai latte on täydellinen lämmike viileisiin iltoihin

Chai latte
#chai latte #chai latte recipe #chai latte resepti #chai latte tee #Chain terveysvaikutukset #mitä on chai latte

Etsitkö uutta ­juomasuosikkia viileneviä syys- ja talvi-iltoja lämmittämään? Voit päättää etsinnän tähän, sillä mikäpä sopisi villasukkien ja lämpimän viltin kaveriksi paremmin kuin mukillinen höyryävän kuumaa, herkullisen mausteista chai lattea.

Mitä on chai latte?

Chai latte on maitopohjainen, pehmeän mausteinen teejuoma, jonka juuret ovat Intiassa. Sana chai on hindin kieltä. Se tarkoittaa yksinkertaisesti teetä, mutta käytännössä se viittaa intialaisten suosimaan tapaan nauttia tee haudutettuna maidon ja sokerin kera. Näin syntyy herkullinen teejuoma, johon voidaan haudutusvaiheessa lisätä myös erilaisia mausteita. Silloin juomaa voidaan kutsua nimellä masala chai (maustettu tee). Länsimaissa tämä suosittu, makean mausteinen teejuoma on tullut tunnetuksi nimellä chai tai chai latte ja se poikkeaa usein jonkin verran perinteisestä versiosta valmistustavaltaan ja makeudeltaan.

Chain matka Intian suosituimmaksi juomaksi

Tämä tarina alkaa oikeastaan Kiinasta, sillä siellä sai aikoinaan alkunsa tapa juoda teetä ja viljellä teepensaita. Myös sana chai on kulkeutunut Intiaan ja hindin kieleen Kiinasta, jossa teetä tarkoittava sana on cha. Kiinasta teekulttuuri levisi Intiaan osittain brittien toimesta. Erilaiset yrttihaudukkeet olivat toki olleet yleisiä Intiassa sitä ennenkin jo vuosisatojen ajan, sillä ne olivat tärkeä osa perinteistä ayurveda-lääketiedettä. Teestä tuli koko kansan suosikkijuoma kuitenkin vasta siirtomaaisäntä Britannian vaikutuksen myötä. Britit perustivat maahan lukuisia teeplantaaseja ja markkinoivat teetä ahkerasti myös intialaisille. Koska musta tee oli kallis raaka-aine, teetä nautittiin lisäämällä siihen maitoa, sokeria ja joskus mausteitakin. Näin juoma säilyi aromikkaana samalla kun sen hinta pieneni.

Teestä tuli yhä suositumpaa 1960-luvulla, jolloin sen valmistuksesta tuli uusien valmistustapojen myötä tehokkaampaa ja siten teestä tuli edullisempaa. Tapa juoda teetä omaksuttiin Intiassa laajalti ja nykyään maa tunnetaan ympäri maailmaa intohimoisesta suhtautumisestaan teehen ja teepensaiden viljelyyn.

Chai on yhä erittäin yleinen juoma Intiassa, jossa sitä nautitaan aamiaisella ja sen lisäksi useita kertoja pitkin päivää. Chaita valmistetaan kotona suvun perinteisiä reseptejä vaalien ja sitä tarjoillaan myös toivottamaan vieraat tervetulleiksi. Kupposelle chaita on helppo pysähtyä missä vain, niin merkittävä osa intialaista kulttuuria ja elämänmenoa chai on. Chai wallah tarkoittaa ”teehenkilöä”, joka myy teetä kaduilla, teekojuissa ja julkisissa kulkuvälineissä ja on ikään kuin chai-juoman barista, asiantuntija, jolla on tietämystä chaista ja sen valmistuksesta. Intiassa matkaillessaan onkin mahdotonta välttyä kuulemasta chai wallahien teen äärelle houkuttelevaa kutsua: garam chai garam chai (kuumaa teetä) heidän edetessään pitkin täpötäynnä olevaa junaa tai vilkasta katua.

Perinteisesti chaihin käytetään täysmaitoa ja siihen tarvittava mausteseos valmistetaan käsin. Mausteseoksen sisältö vaihtelee alueittain mutta yleisimpiä mukaan lisättäviä mausteita ovat muun muassa kardemumma, inkivääri, muskotti, tähtianis, mausteneilikka, mustapippuri ja kaneli. Mausteiden lisäämisellä voidaan tavoitella herkullisen maun lisäksi erilaisia terveydellisiä hyötyjä.

Chai latte hurmasi länsimaat

Kahviloista löytyy nykyään laaja valikoima erilaisia kahvi- ja teejuomia ja niinpä myös chai latte on tuttu näky monen kahvilan listalla. Tieto Intiassa suositusta herkullisesta teejuomasta alkoi levitä maailmalle 1960-luvulla, kun Intiassa matkailleet reppureissaajat valmistivat chaita matkansa jälkeen kotonaan miellyttyään sen makuun. Vielä suurempaan suosioon chai nousi 1990-luvulla kun amerikkalainen kahvilaketju Starbucks lisäsi oman versionsa juomasta valikoimiinsa ja antoi sille nimeksi chai latte. Hieman myöhemmin chai latte tuli tunnetuksi myös Euroopassa ja on suosittu juoma yhä tänäkin päivänä. Siitä on tehty myös erilaisia muunnelmia, joista eräs on dirty chai. Tarinan mukaan tämä versio syntyi eräässä englantilaisessa kahvilassa vahingossa, kun chai lattea valmistanut tarjoilija lisäsi juoman sekaan epähuomiossa shotillisen espressoa. Juoman tilannut asiakas halusi siitä huolimatta maistaa sitä ja tykästyi sen makuun niin kovasti että tilasi sitä sen jälkeen kahviloissa eri puolilla maailmaa, minne ikinä matkustikin.

Länsimainen versio chaista on muovautunut hieman erilaiseksi kuin intialainen esikuvansa. Kahviloissa tarjoiltavan chai latten pohjana toimii usein veteen sekoitettu chai latte -jauhe tai chai latte - makusiirappi. Annos viimeistellään lisäämällä siihen vaahdotettu maito. Länsimainen chai latte on maultaan jonkin verran makeampaa kuin intialaisittain perinteisesti valmistettu chai. Kauppojen valikoimista löytyy myös erilaisia valmiita chai latte -jauheita sekä chai-maustettuja teepusseja, joista voi helposti ja nopeasti valmistaa chai lattea kotona.

Chain terveysvaikutukset

Chailla uskotaan olevan lukuisia terveyttä ylläpitäviä ja edistäviä vaikutuksia. Ne juontavat juurensa kenties chain tärkeään rooliin osana perinteistä ayurvedistä lääketiedettä. Jos tilaat chai latten kahvilassa, huomioi kuitenkin että se saattaa sisältää melkoisen määrän sokeria – jopa 20 teelusikallista. Onneksi chai latte on helppo valmistaa myös itse kotona, jolloin voit maksimoida sen terveyshyödyt vähentämällä sokeria, valitsemalla vähempirasvaisen tai rasvattoman maidon (vinkki: myös kasvipohjaiset maidot sopivat hyvin!) ja lisäämällä mukaan sopivia mausteita, joista moni tuo juomaan täyteläisen aromin lisäksi myös erilaisia terveyshyötyjä. Mukana olevista mausteista riippuen chain uskotaan muun muassa alentavan verenpainetta, parantavan aineenvaihduntaa ja helpottavan erilaisia kiputiloja ja pahoinvointia.

Chai valmistetaan yleisimmin mustasta teestä, jonka sisältämät flavonoidit voivat ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi teen sisältämä kofeiini saa olon tarkkaavaisemmaksi ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Musta tee sisältää vähemmän kofeiinia kuin kahvi, mutta chain sisältämä kofeiinikin voi aiheuttaa oireita jos olet sille herkkä. Jos haluat valmistaa kofeiinittoman chain, voit valita teelaaduksi rooiboksen tai kokeilla muita yrttipohjaisia haudukkeita. Alla olevasta listasta voit tarkistaa millaisia terveysvaikutuksia eri mausteilla sanotaan olevan, ja muokata chai-mausteseoksesi optimaaliseksi omaa terveyttäsi ajatellen, jos niin haluat.

Chai-mausteseoksessa yleisesti käytettäviä mausteita ja niiden sanottuja hyötyjä terveydelle:
mausteet

 • Inkivääri: nopeuttaa aineenvaihduntaa, lievittää pahoinvointia, tehostaa kehon omaa immuunijärjestelmää, parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta, irrottaa limaa, lievittää kurkkukipua, kohentaa mielialaa, poistaa uupumusta.
 • Mausteneilikka: sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja, kivennäisaineita ja K-vitamiinia, lievittää ruoansulatusvaivoja, helpottaa pahoinvointia ja vilustumisoireita, torjuu monia bakteereja ja viruksia, lievittää kipuja, auttaa ylläpitämään ihon terveyttä.
 • Mustapippuri: edistää ruoansulatusta, vilkastuttaa rasvan palamista ja edesauttaa siten painonhallintaa.
 • Kaneli: tehostaa verenkiertoa, alentaa verenpainetta ja kolesterolia, vähentää turvotusta, sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä elimistöä tulehduksilta suojaavia antioksidantteja, auttaa pitämään verensokerin tasaisempana. (Huomaathan, että kanelilaaduista ceyloninkaneli eli aitokaneli on kassiakanelia terveellisempää).
 • Kardemumma: parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta, tehostaa aineenvaihduntaa, vähentää turvotusta, kohentaa mielialaa, alentaa kolesterolia, poistaa pahanhajuisen hengityksen, lievittää tulehduksia, helpottaa vilustumisoireita, rentouttaa ja poistaa väsymystä.

Chai latte - reseptit

Näillä resepteillä valmistat chai latten helposti kotona. Maultaan rikkain ja täyteläisin chai latte syntyy käyttämällä kokonaisia mausteita mutta halutessasi voit hyödyntää myös jauhettuja mausteita. Chai latten valmistaminen itse mausteseoksesta alkaen ei ole ollenkaan niin työlästä kuin mitä voisi luulla, ja silloin voit valita mukaan juuri ne mausteet, jotka itse haluat. Jos kuitenkin haluat oikaista hieman, (ja kukapa meistä ei toisinaan haluaisi) juoman valmistumista voi nopeuttaa hyödyntämällä chai latte -jauhetta tai chai-maustettua teetä. Alta löydät ohjeet molempiin valmistustapoihin.

Perinteinen chai latte (2:lle)

AINEKSET

 • 4 dl vettä
 • 1 kanelitanko
 • 6 kpl kokonaista neilikkaa
 • 6 kpl kardemumman siemenkotaa tai 1 tl kardemumman siemeniä
 • 1 tähtianis
 • 4 kpl kokonaista mustapippuria
 • Pieni pala tuoretta inkivääriä
 • 2 pussia mustaa teetä tai 1 rkl mustaa irtoteetä
 • 3 dl maitoa tai kasvimaitoa
 • 2rkl sokeria (voit käyttää esim. ruskeaa sokeria, fariinisokeria tai hunajaa)

VALMISTUS

 1. Valmistele ja paahda mausteet: riko kardemumman siemenkodat painamalla niitä varovasti veitsenterän leveällä sivulla. Laita kaikki mausteet inkivääriä lukuun ottamatta kuivalle paistinpannulle ja paahda niitä kohtalaisella lämmöllä 3-4 minuutin ajan välillä sekoittaen, kunnes mausteet alkavat tuoksua voimakkaammin.
 2. Kuumenna mausteseos: laita mausteet kattilaan ja lisää vesi sekä kuorittu ja pieniksi viipaleiksi paloiteltu inkivääri. Keitä seosta hiljalleen 10 minuutin ajan ja nosta sitten kattila pois levyltä. Lisää teepussit tai irtotee ja hauduta vielä 10 minuuttia kannen alla.
 3. Lämmitä maito: kuumenna maito toisessa kattilassa höyryäväksi ja lisää siihen sokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut.
 4. Vaahdota erikseen pieni määrä maitoa.
 5. Viimeistele ja annostele: Siivilöi tee-mausteseos maidon joukkoon ja sekoita hyvin. Annostele laseihin ja lisää jokaiseen lasiin pari lusikallista vaahdotettua maitoa. Koristele halutessasi jauhetulla kanelilla tai kardemummalla.

Nopea Chai latte (1:lle)

AINEKSET

 • 2 dl kuumaa vettä
 • 1 dl maitoa
 • 2 rkl mieleistäsi chai latte -jauhetta tai 1 pussi mustaa chai-teetä
 • Ripaus kanelia ja kardemummaa

VALMISTUS

 1. Kaada mukiin kiehuvan kuuma vesi ja sekoita siihen chai latte -jauhe. Jos käytät chai-teetä, anna sen hautua mukissa muutaman minuutin ajan.
 2. Lämmitä maito. Halutessasi voit vaahdottaa sen.
 3. Lisää maito mukiin ja sekoita.
 4. Lisää päälle ripaus kanelia ja kardemummaa.

Chai-latte ­usein kysytyt kysymykset

Jos pääsi on hieman pyörällä kaikesta tästä chai latteen liittyvästä tiedosta, ei hätää. Kokosimme alle listan kysymyksistä, jotka usein nousevat esiin chai lattesta puhuttaessa. Toivottavasti löydät etsimäsi vastauksen!

K: Mitä on chai latte?

V: Chai latte on pehmeän mausteinen teejuoma, joka valmistetaan hauduttamalla mustaa teetä ja mausteita maidossa. Chai lattea voi tilata useimmista kahviloista, joissa se saatetaan valmistaa perinteisen haudutusmenetelmän sijaan myös tiivisteestä: pieneen määrään kuumaa vettä sekoitetaan chai latte -jauhetta tai chai latte -siirappia ja juoma viimeistellään maitovaahdolla.

K: Mitä mausteita chai latteen tarvitaan?

V: Maustesekoituksen sisältö vaihtelee alueittain ja resepteittäin, mutta yleisimpiä chai latten mausteita ovat kardemumma, kaneli, tähtianis, mausteneilikka, inkivääri ja mustapippuri. Kun valmistat chai lattea kotona, voit helposti muokata mausteseoksesta mieleisesi.

K: Sisältääkö chai latte kahvia?

V: Ei sisällä. Vaikka moni yhdistää sanan latte juuri kahviin, chai lattessa sitä ei ole. Sana latte on italiaa ja tarkoittaa maitoa. Sana chai taas on hindin kieltä ja tarkoittaa teetä. Chai latte tarkoittaa siis teetä maidolla.

K: Sisältääkö chai latte kofeiinia?

V: Kyllä. Chai latte valmistetaan yleisimmin mustasta teestä, joka sisältää kofeiinia. Jos haluat kofeiinittoman chai latten, voit valmistaa sen käyttämällä rooibos-teetä, joka on kofeiinitonta.