TOP-kahvitarjous

Två smakmästare i världsklass: Richard Juhlin ja Siemens

Richard Juhlin, vinernas Mozart

Richard Juhlin har kallats vinernas Mozart. Hans förmåga att identifiera och särskilja smaker har imponerat på många människor genom åren och redan som åttaåring kunde han peka ut terroir och årgång på olika sorters vin vid en vinprovning i Moseldalen.

”Jag insåg tidigt att jag hade en annorlunda begåvning och idag ser jag det enbart som en tillgång. Men känsligheten för dofter och smaker har gjort mig enormt kräsen, varje liten ton och nyans blir viktig när jag provsmakar dryck.”

”Kaffe är nästan lika komplext som ett rikt vin”

Richard älskar kaffe, men kaffet han dricker väljer han med omsorg. Bönornas ursprung, rostning, malning och bryggprocess – allt har betydelse för att maximera en smakupplevelse. Precis som med ett rikt vin finns nära tusen olika aromer i en kaffeböna. Vid en provsmakning kan du i koppen hitta exempelvis sötma i form av karamell eller vanilj, fruktighet från plommon, kryddig muskot eller syrlighet från lime. Men också oväntade smaker som aska, ostronskal, hö och tång. För den som är ovan är det inledningsvis knepigt att känna av skillnader och nyanser, men det går att öva upp.

Ett kaffehjul hjälper dig identifiera kaffets smaker

Med ett kaffehjul kan du lättare identifiera dryckens olika aromer och sätta ord på smakkomponenterna i ditt favoritkaffe. Börja längst in i hjulet och prova dig steg för steg ut.

”Börja med att variera kaffesort och prova olika inställningar på din espressomaskin. Med en avancerad funktion som baristaMode kan du finjustera ända ner till minsta smaknyans. Testa och se om du känner av variationerna.”

”Använd alla dina sinnen och upptäck fler smaknyanser”

Enligt Richard är människor generellt för upptagna med enbart sitt smaksinne. Han menar att vi genom att öppna upp för våra andra sinnen kan skapa större och rikare upplevelser kopplade till mat och dryck.

”Luktsinnet är naturligtvis viktigt när det handlar om smak, men våra övriga sinnen bidrar också till helheten. Se dig omkring, ta in ljud, ljus, doft och miljö, känn in allt du har omkring dig och fokusera sedan på vad du upplever.”

När vi lägger fokus på att medvetet känna efter får vi större möjlighet att upptäcka nya smaker, exempelvis vid en kaffeprovning. Då kan vi upptäcka smaker vi kanske inte trodde skulle finnas i en kaffekopp.

”Associera fritt, är det kanske nyklippt gräs du känner? Gräddkola, apelsinskal, tång? Ingenting är fel, det är din egen upplevelse som ska stå i centrum.”

”För mig som är smakexpert känns det självklart att välja en maskin som också är det”

I Siemens espressomaskiner fyller varje liten komponent en funktion för att uppnå bästa tänkbara resultat. Här finns en keramisk kvarn som inte bränner bönan innan bryggningen och annan smart teknik. Genom att få exakta inställningar kan maskinen lyfta fram varje bönsorts unika smakkaraktär. Richard menar att det är just smakfokuset som gör att han helst väljer Siemens EQ900. 

”Det är renheten i smak jag är ute efter. Tydliga, fina toner där kaffebönorna jag använder kommer till rättvisa och lyfts fram.”

”Den automatiska rengöringen av mjölksystemet är ovärderlig för smaken”

Att vara hyperkänslig när det kommer till smak har såklart också sina nackdelar. Minsta bismak kan förstöra en dryck totalt. Enligt Richard är ett tydligt exempel de mjölkrester som kan bli kvar i mjölksystemet, och det räcker med ytterst små mängder för att det ska kännas.

”Jag märker direkt om det finns något litet som stör, om maskinen torkats av med en oren trasa, eller om det finns mjölkrester kvar. Ett av skälen till att jag väljer Siemens är att det finns en automatisk rengöring av mjölksystemet, en smart ångpuff som blåser rent efter varje mjölkdryck. Oslagbart tycker jag, eftersom maskinen dessutom tar hand om rengöringen så att jag slipper.”

”Jag är helt oteknisk, jag älskar att maskinen är som en barista, den fixar allt till mig”

I allt Richard gör är han detaljstyrd och kräsen med resultat, men den konkreta tekniken överlåter han gärna till någon annan. Att EQ900 är en ovanligt enkel maskin att använda gör att den passar honom om möjligt ännu bättre.

”Den är följsam på ett sätt som jag verkligen gillar. Intuitiva funktioner, automatisk rengöring, jag kan få exakt den smak jag vill ha, i bara en knapptryckning.”

Så blir du bättre på kaffeprovning

Richard förklarar att likheterna mellan kaffeprovning och vinprovning är många. Bägge provningar involverar sensorisk bedömning av smak, doft och textur. Och för att uppfatta och analysera olika egenskaper hos kaffet eller vinet används flera sinnen. Även bedömningsmetoderna och terminologin är snarlika när man bedömer kvaliteten och karaktären hos drycken. Som att titta på färg, bedöma doft och arom, analysera smaker, utvärdera eftersmak och balans och sedan använda ett gemensamt språk för att kommunicera sina upplevelser och uttrycka nyanserade åsikter. Både kaffe och vin har dessutom geografiska och kulturella influenser som påverkar deras smak och karaktär. Det kan vara intressant att utforska olika regioner och lära sig om deras unika bidrag till kaffets eller vinets mångfald.

”Det finns flera tips på hur man gradvis kan förbättra sin förmåga inom kaffeprovning och få en djupare uppskattning för kaffets smaker och aromer. Nedan får du några av mina.”

Richards Juhlins rekommendationer för rikare kaffeupplevelser

  1. Prova olika kaffesorter

För att utveckla din smakpalett och förstå olika smakprofiler, prova flera kaffesorter från olika regioner och med olika rostningsgrader. Jämför och kontrastera smaker och aromer för att förstå skillnaderna mellan dem.

  1. Använd ett kaffehjul

Ett kaffehjul är ett verktyg som hjälper dig att organisera och beskriva dina kaffeprovningsupplevelser. Den innehåller fält för att notera egenskaper som doft, smak, syra, kropp och eftersmak. Genom att använda ett kaffehjul kan du bli mer systematisk och noggrann i dina bedömningar.

  1. Lukta och smaka medvetet

När du provsmakar kaffe, ta dig tid att verkligen dofta och smaka på det. Observera dofterna och försök att identifiera olika aromer. När du smakar på kaffet, försök att vara medveten om dess smaker, syrlighet, sötma, kropp och eftersmak. Träna flera av dina sinnen genom att vara närvarande och fokuserad.

  1. Jämför och kontrastera

För att utveckla din förmåga att upptäcka nyanser och skillnader i kaffesmaker är det användbart att jämföra och kontrastera olika kaffeprover sida vid sida. Detta hjälper dig att utveckla en referensram för att bedöma olika kvaliteter och egenskaper hos kaffe.

  1. Diskutera och utbyt erfarenheter

Engagera dig i samtal och diskussioner med andra kaffeentusiaster och experter. Dela dina upplevelser och lyssna på andras åsikter och erfarenheter. Genom att delta i samhället och utbyta kunskap kan du få nya perspektiv och utvidga din förståelse.

  1. Professionella provningar

Om möjligt, delta i professionella kaffeprovningar eller workshops. Detta ger dig möjlighet att lära dig av erfarna provare och experter, samt att få exponering för ett brett utbud av kaffesorter och provningstekniker.

  1. Öva regelbundet

Som med alla färdigheter kräver kaffeprovning träning och övning. Ju mer du tränar, desto mer förbättrar du dina förmågor att upptäcka och bedöma olika kaffesmaker. Så, ge dig själv möjligheter att provsmaka olika kaffesorter och fortsätt att öva regelbundet.

  1. Fördjupa dina kunskaper

Börja med att lära dig grunderna i kaffeprovning. Det finns många resurser tillgängliga, inklusive onlinekurser, böcker och guider, som kan ge dig en djupare förståelse för kaffeprovningens tekniker, termer och metoder.