3 asiaa jotka tarvitset vahvaa kahvia varten - Kahvikaveri

3 asiaa jotka tarvitset vahvaa kahvia varten

Antti
Neuvot
#vahvaa kahvia

Vaikuttaa siltä, että monet ihmiset haluavat kahviinsa enemmän intensiteettiä ja energia boostia.  Mutta kamppailevat kysymysten kanssa; miten valmistaa sitä kotona tai mitä vahva kahvi todella on.

Eräänä päivänä mietimme, miten selittäisimme todella vahvan kahvin valmistuksen. Kuitenkin ajattelimme, että se ei ole niin yksinkertaista kuin mitata 8 lusikallista kahvia kupilliseen, tieteellä on myös osansa. Oletko valmis avaamaan nämä salaisuudet?

Tiedätkö todella, mitä vahva kahvi on?

Tärkein osa löytyy jo täältä. Kirjoitimme jo siitä, mikä espresso on ja mitä se ei ole, joten keskitytään tällä kertaa siihen, mitä me vain kutsumme vahvaksi kahviksi ja mikä oikeastaan tuo energiaa.

Jotkut sanovat, että vahva kahvi on vain espresso shotti. Toiset taas, että se on kahvia jossa on paljon kofeiinia. Toivomme, että jotkut ajattelisivat erityisen maun olevan osa vahvaa kahvia. Kaikki nämä ihmiset ovat lähes oikeassa. Jos yhdistäisimme nämä vastaukset, saisimme melko selkeän vastauksen – vahva kahvi määritellään tietyn makuiseksi ja suuremmaksi määräksi kofeiinia.

Et tietenkään tiedä, kuinka paljon kofeiinia kahvisi sisältää vain maistelemalla. Arvioimme ensimmäiseksi sen vahvuutta maun ja ulkonäön avulla. Vahvuus kofeiinin muodossa tulee vasta myöhemmin. Kun odotat tätä kofeiini potkua, muista että noin 300-400 kofeiinia päivän aikana on vielä ihan siedettävä määrä.Tämä tarkoittaa sitä ettei ole suositeltavaa nauttia yli 5 espresso kupillista tai 11,7 tölkillistä kolajuomaa.

Nyt meillä on perusteet kahvin vahvuudelle, joten miten voimme valmistaa tällaisen kupillisen kahvia?

Intensiteetin tärkein osa – itse kahvi

Logiikka on yksinkertainen – jos valitset hyvän kahvin, kaikki muu on vain yksityiskohtia. Mutta jos valitset huonon – mikään ei paranna tai pelasta sitä.

No, ehkä 4 lusikallista sokeria ja maitoa. Kiusoitellaan vähän vain!

Molemmat tiedämme, että jos kahvi on paksua ja hieman kitkerää, se tuntuu meistä voimakkaalta. Jos lisäämme siihen vielä tarpeeksi kofeiinia, se ei vain näytä, vaan toimii myös voimakkaana juomana. Mitä voisit tehdä saadaksesi kahvista vahvempaa?

  • Valitse tumma paahtoisempia papuja, nämä lisäävät hieman kitkeryyttä (ja vahvuutta
  • Valitse vaaleampaa paahtoa, jos haluat enemmän kofeiinipitoisuutta
  • Jos 100% arabica pavun sijasta valitset arabica- ja robusta-sekoituksen, et saa vain enemmän kofeiinia vaan myös paksuutta
  • Tuore paahtoinen ja vastajauhettu kahvi paljastaa enemmän vivahteita ja intensiteettia maussa (esim. suklaata, pähkinää tai jopa hedelmää jälkimaussa).

Se vie pidemmän aikaa

Tämän tietäminen on erityisen tärkeää. Uskomme espresson olevan vahva kahvi pommi, mutta yritäppä juoda kylmää kahvia, jonka olet jättänyt pöydälle 8 tuntia sitten. Jep, niinpä.

Espresso on intensiivistä ja suhteellisen vahvaa, mutta sen valmistaminen kestää noin 30 sekuntia. Toisin kahvin valmistus kuppiin käyttäen Frenchpressia tai Mutteripannua ovat melko pitkiä kahvin valmistusprosesseja. Kofeiini on aineosa, joka liukenee veteen, joten mitä kauemmin kahvisi on yhteydessä veden kanssa – sitä vahvempi juomasi on.

Kuitenkin joskus voit hiukan oikaista ja sen sijaan, että uuttaisit kahvia pidempään, lisää hieman enemmän kahvijauhetta. Näin muutat veden ja kahvin suhdetta, jolloin syntyy enemmän kofeiinia.

Kahvia koskevaan kysymykseen on vastattu, aikaa koskevaan myös. Mitä muuta on siis olemassa mikä vaikuttaa vahvuuteen?

Oikea uuttomenetelmä on ratkaisu

Koska olet kahvin ystävä, sinun pitäisi tietää, että voit käyttää useita erilaisia keinoja kahvin valmistukseen kuin vain keittää vanhalla suodatinkeittimelläsi.

Osa meillä KahviKaverilla käyttää kotonaan Chemex- ja Frechpress-kahvinkeittimiä. Käytettäessä Chemexia, se määrittää miten kahvi valmistetaan ja kuinka kauan jauhettu kahvi ja vesi ovat kosketuksissa keskenään. V60-kahvinkeitin on samanlainen. Kummassakin tapauksessa saamme kahvia, jota voisin juoda ikuisesti. Kun käytät Frenchpress kahvinkeitintä, voit antaa jauhetun kahvin uuttua vedessä pitempään, joten kofeiinin määrä kasvaa. Sama sääntö koskee myös Aeropress-keitintä.

 

Tietenkin on paljon muitakin tapoja. Olemme kirjoittaneet joistakin niistä puhuttaessa 6 paremmasta keinosta kahvin valmistamiseen. Muut löytyvät helposti verkosta tai vain naapuristasi. Esimerkiksi löydät sieltä melko usein tämän pienen, teräksisen mutteripannun. Se on myös erinomainen väline vahvan kahvin valmistukseen.