Kahvikoneen jokapäiväinen ja hieman harvemmin tarvittava huolto

#huoltoaineet #kahvikoneet

Tänään puhumme kahvikoneiden huollosta ja kerromme, mitä sinun pitäisi aiheesta tietää. Nykyään useat koneet tiedottavat itse käyttäjälle tarvittavista huoltotoimenpiteistä, mutta on silti muutama asia, jotka sinun on tärkeä tietää ja tehdä itse. Ohjeet ovat pitkät, joten ei hukata aikaa vaan aloitetaan heti!
Älkäämme hukatko aikaa, koska ohjeet ovat pitkät, joten aloitetaan!

Jokapäiväinen huolto ja hygienia. On erittäin tärkeää, että kahvikonetta huollettaan päivittäin. Yksi yleisimmistä virheistä on, etteivät ihmiset kaada vettä pois kahviporolaatikosta. Kahviporolaatikko on erittäin tärkeää puhdistaa huolellisesti sekä kahvista että vedestä, koska muuten se voi alkaa homehtua ja haista.

Kahvisuuttimen puhdistus. Suutin on helpointa puhdistaa sille tarkoitetulla pienellä harjalla. Jos suutinta ei puhdisteta, se voi tukkiutua ja silloin koneella ei voi valmistaa kahvia. Tämä ajatus on kauhistuttava kenelle tahansa kahvinjuojalle, joten suuttimia kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Kahvikoneet. Kahvikaveri

Muuta tärkeää tietoa huollosta niille, jotka valmistavat maitokahveja tai lämmittävät maitoa kahvikoneen avulla. Maitojärjestelmän huuhtelutoiminto huuhtelee maitovaahdottimen, mutta se ei puhdista järjestelmää perusteellisesti. Huuhtelu on ainoastaan yksi osa puhdistusta, joka kannattaa suorittaa usein sen lisäksi, että maitovaahdottimen pesee huolellisesti käsin. Maitojärjestelmän puhdistus on erittäin tärkeää etenkin kesällä, koska muuten maito voi hapantua ja muodostaa ns. korkkeja, joiden vuoksi maito ei enää vaahdotu kunnolla. Ei kannata odottaa, että kone pyytää itse puhdistusta, vaan sitä kannattaa puhdistaa aktiivisesti joka päivä tai aina sen jälkeen, kun sitä on käytetty. Tiedän, että voi olla vaikeaa muistaa, millä tavalla mitäkin osaa pitää puhdistaa ja miten koneen eri osat voi irrottaa niitä rikkomatta. Tämän vuoksi yritämme auttaa.

Kahvikoneet. Kahvikaveri

2. kuva: Irrota maitoletku. Letkun pitäisi irrota helposti vetämällä sitä itseesi päin.
3. kuva: Irrota maitovaahdotin koneesta vetämällä sitä kevyesti itseesi päin.
4. kuva: Puhdista maitovaahdottimen pesä siihen tarkoitetulla harjalla (jos et omista tällaista harjaa, voit käyttää puhdistamiseen esimerkiksi servettiä).
5. kuva: Seuraava vaihe on hieman monimutkaisempi. Pura maitovaahdotin osiin. Vaahdotin koostuu neljästä osasta: vaahdottimesta (1), ilmansäätimestä (2), läpästä (3) ja suuttimesta (4). Vaikka kuvassa ei ole näytetty vaahdottimen purkamista, suosittelemme kuitenkin purkamaan sen. Maitovaahdottimen väliosat ja kumipinnat keräävät maitoa ja voivat alkaa haista, jos niitä ei puhdisteta. Tässä on yksityiskohtaisempi kuva puretusta maitovaahdottimesta:

Kahvikoneet. Kahvikaveri
6. kuva: Pese kaikki osat haalealla vedellä ja kuivaa ne.
7. kuva: Kokoa maitovaahdotin uudelleen ja varmista, että kaikki osat on kiinnitetty kunnolla.
8. kuva: Kiinnitä maitovaahdotin takaisin paikoilleen.
9. kuva: Kun olet lopettanut maidon vaahdottamisen, aseta letku takaisin sen säilytyspaikkaan.

Harvemmin tarvittava huolto

Uutinyksikkö. Tämä ohje koskee kaikkia automaattisia kahvikoneita paitsi Juran koneita. Juran kahvikoneissa on erityinen järjestelmä, jonka ansiosta uutinyksikköä ei tarvitse puhdistaa erikseen.

Uutinyksikköä täytyy huoltaa aina noin 600 valmistetun kahvikupillisen jälkeen. Kun yksikköä puhdistetaan säännöllisesti, kahvin aromi säilyy puhtaana ja automaatti ei vaurioidu ja se pystyy valmistamaan kahvia vielä usean vuoden ajan.

Kahvikoneet. Kahvikaveri

1. kuva: Sammuta kahvikone.
2. kuva: Irrota varmuuden vuoksi kone virtalähteestä.
3. kuva: Avaa koneen kyljessä sijaitseva ovi. Jos et ole irrottanut uutinyksikköä ennen, tässä on kuva uutinyksiköstä:

Kahvikoneet. Kahvikaveri
4. kuva: Irrota uutinyksikön lukitusjärjestelmä. Yleensä uutin irrotetaan painikkeella tai kytkimellä.
5. kuva: Jos uutinyksikössä on muita tiellä olevia osia, irrota ne tai paina ne pois tieltä.
6. kuva: Pidä lujasti kiinni yksiköstä ja vedä se ulos koneesta.
7. kuva: Huuhtele uutinyksikkö haalealla vedellä.
8. kuva: Kuivaa yksikkö puhtaalla kankaalla.
9. kuva: Aseta uutinyksikkö takaisin koneeseen.
10. kuva: Työnnä uutinyksikö takaisin paikoilleen ja varmista, että se ei liiku.
11. kuva: Sulje ovi.

Automaattisen kahvikoneen puhdistus. Automaattinen kahvikone tiedottaa itse tarvittavasta järjestelmän puhdistuksesta. Tämä toiminto puhdistaa koneen sisällä olevan järjestelmän ja on eri asia kuin päivittäin tarvittava huolto.

Kahvikoneet. Kahvikaveri

– Irrota vesisäiliö ja poista vesisuodatin.
– Kaada säiliöön maksimi määrä vettä.
– Valitse puhdistustoiminto kahvikoneen valikosta.
Painakaa ”Clean” tai ”Puhdistus”.
– Paina “Start”.
– Avaa kahviporolaatikko.
– Puhdista kahviporolaatikko ja kaada vesi pois laatikosta.
– Varmista, että suutin on oikeassa paikassa (muuten puhdistustoiminto ei käynnisty).
– Kone tiedottaa puhdistuksen aloittamisesta.
– Aseta puhdistustabletti sille tarkoitettuun laatikkoon.
– Paina “Start”.
– Koneen pitäisi nyt puhdistua. Tyhjennä kahviporolaatikko vedestä.
– Laita kahviporolaatikko takaisin paikoilleen.

Kalkinpoisto. Kalkinpoistoprosessi on melko monimutkainen verrattuna tässä esitettyihin huoltotoimenpiteisiin, joten siitä on kirjoitettu erillinen blogikirjoitus. Paina tästä linkistä lukeaksesi yksityiskohtainen ohje kalkinpoistoprosessista.
Maukkaita kahvihetkiä! 🙂