Kaffe

Över 100 olika kaffen, för alla tillverkningsmetoder och kaffebryggare modeller.

Kaffe

Våra märken

Vad är kallbryggt kaffe?

Cold Brew - kallbryggt kaffe. Malet kaffe lagas genom, att…
Läs mer

Cold Brew - kallbryggt kaffe. Malet kaffe lagas genom, att hälla kallt vatten och låta det mogna i flera timmar. Det kan lagas själv, utan användning av några apparater: vi häller grovmalet kaffe, med kallt vatten (i förhållandet 1: 5, och om vi vill göra utspädbar koncentrat - i förhållandet 1: 2). Lämna i flera timmar för, att mogna på en sval plats. Efter det slår vi ut det tjocka och vi kan njuta av det i några veckor. Om vi inte vill "leka med tjockare" kan vi köpa, ett speciellt Cold Brew kaffeverktyg.
Kallbryggt kaffe är särskilt populärt, under den varma säsongen eftersom det är extremt friskt, stärkande (högt i koffein) och sött. Det är särskilt gott, att dricka precis så, kryddat med glass. Kallbryggskoncentrat används också för, att smaksätta efterrätter.

Fick du hjälp av detta?
Visa mindre

Koffein: Vilken typ av kaffe har mest av det?

Mest koffein finns i robusta kaffebönor - dubbelt så mycket…
Läs mer

Mest koffein finns i robusta kaffebönor - dubbelt så mycket som i arabicabönor. Därför kommer en blandning som innehåller robusta eller 100% robusta-kaffe eller snabbkaffe (som till största delen är gjord av robusta) ha mer koffein än 100% arabica-kaffe.
Mängden koffein beror också på metoden för kaffebearbetning. Koffein är lösligt i vatten, så ju längre förhållandet mellan kaffe och vatten desto mer koffein kommer det, att finnas i kaffet. Så, att jämföra en liten kopp espresso med en kopp kaffe där vatten helt enkelt hälldes på malet kaffe, kommer rådgivaren, att ha mer koffein. Även om det i smaksinnet kan visa sig tvärtom.

Fick du hjälp av detta?
Visa mindre

Vilka kaffebönor passar bäst för automatiska kaffemaskiner?

Alla kaffebönor, utom smaksatta, är lämpliga för användning i automatiska…
Läs mer

Alla kaffebönor, utom smaksatta, är lämpliga för användning i automatiska kaffemaskiner, eftersom de skadar själva kvarnen. Och sedan beror, allt bara på individuell smak. Tänk bara på, att lättare rostade bönor, som är mer utformade för bryggning av filterkaffe, kan vara mycket av högre kvalitet, när de bryggs via en automatisk espressomaskin. Det vore dock bättre, att välja mellanstora eller mörka rostade kaffebönor för, att göra smaken trevligare. Vissa kaffeproducenter anger till och med på förpackningen, att kaffet rostas speciellt för espressomaskiner eller automatiska kaffemaskiner.

Fick du hjälp av detta?
Visa mindre

Vilka är de viktigaste typerna av kaffe?

Det finns många typer av kaffe, men de vanligaste och…
Läs mer

Det finns många typer av kaffe, men de vanligaste och mest populära är dessa tre: Arabica, Robusta och Liberica.
Arabica:
Arabica kaffeträd är mycket svårare, att odla än Robusta eller Liberica. De är särskilt känsliga för kyla, temperaturskillnader, de behöver skugga och högre höjder. Paletten av smaker som utvecklas i mogna Arabica-kaffebär är dock den rikaste. Det finns många Arabica-underarter och de har alla sina egna speciella smakegenskaper. Domineras av sött och surt, fruktig bär.
Robusta:
Robusta kaffeträd är inte lika känsliga som Arabica. De är mycket mer motståndskraftiga mot klimatförhållanden och skadedjur. Därför är de mycket billigare och lättare att odla. Smakpaletten är smalare. Robusta har dubbelt så mycket koffein som Arabica. Används mest i kaffeblandningar och mindre ofta på egen hand. Robusta ger tjocklek i kroppen, starkare koffein spark och bitterhet till kaffeblandningen. Domineras av bitter, intensiv smak.
Liberica:
Liberica är den minst populära av dessa tre arter eftersom den inte har sådana smakegenskaper som Arabica eller Robusta. Liberica används för, att göra instantkaffe.
Hur skiljer man Arabica, Robusta och Liberica?
Arabica, Robusta och Liberica bönor kan också urskiljas visuellt. Arabica-bönor är avlånga och har en vågig rand i mitten. Robustabönor är runda, mindre, randen i mitten är rak. Liberica-bönor är mycket större än Arabica eller Robusta

Fick du hjälp av detta?
Visa mindre

Herkullinen kahvi on osa aamuisia rituaalejamme sekä elämämme tärkeitä hetkiä: jokapäiväiseen työelämään, intohimoisiin harrastuksiin, syvällisiin keskusteluihin. Sinun on myönnettävä, että kahvi on tärkeä osa elämääsi. Kahvin aromi, maku, vahvuus, jälkimaku riippuvat paitsi keittämismenetelmästä, mutta myös kahvin tyypistä (single origin arabica, arabica papujen sekoitus, arabican ja robustan sekoitus), viljelyolosuhteet, valmistusmenetelmät, paahtoaste. Koska huolehdimme kahvikavereistamme, tarjoamme erityisen laajan valikoiman kahvia tarpeidesi mukaan. Perinteisen kahvin ystäville tarjoamme korkealaatuisia single origin kahvipapuja ja kahviseoksia, jotka soveltuvat myös keittämiseen suoraan kuppiin. Kiireellisille – kahvitabletteja ja kapseleita puoliautomaattisiin ja kapselikoneisiin. Ne, jotka etsivät jääkahvia – frappe sekoitukset. Kahvimme valmistetaan vain korkealaatuisista kahvipavuista ja laaduista, joka on erinomaisen kahvin tärkein ainesosa. Kippis!