Heti kun näet raa'an indonesialaisen kahvipavun, huomaat, että se eroaa muista. Harmaanvihreä väri, epätavallinen haju ja omituinen pitkänomainen muoto suorastaan huutavat - olemme erilaisia! Ja näinhän se on. Ensisijaisesti siksi, että Indonesiassa vallitseva Tim Tim -kahvilaji on luonnollinen Arabican ja Robustan hybridi. Lisäksi indonesialaiset prosessoivat kahvin ainutlaatuisella Giling Basah -menetelmällä, jota ei käytetä missään muualla maailmassa. Kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta ei sano mitään? Ei todennäköisesti sanokaan, ennen kuin maistat ja näet itse. Ensimmäisellä siemauksella voit tuntea täyteläisen maun, joka muistuttaa punaviiniä. Tätä seuraa kanelin ja karamellin makeus. Kaikki maut yhdistyvät selkeään ruskean sokerin vivahteeseen. Tee matka Indonesiaan kupillisella kahvia yksinkertaisesti kotoasi!

 

LAJIKE
Tim Tim, Ateng
Indonesiassa vallitseva Tim Tim -kahvilajike on Arabican ja Robustan luonnollinen hybridi. Se on tuholaiskestävämpi, sisältää enemmän kofeiinia, antaa kahville täyteläisen maun ja maanläheiset makuvivahteet. Kun taas 100% Arabica -lajike, Ateng, joka on myös erittäin suosittu Sumatrassa, lisää Arabicalle sille tyypillistä hedelmäisyyttä ja antaa hienovaraisia makuvivahteita.
KÄSITTELY
Giling Basah
Indonesian ainutlaatuinen tapa käsitellä kahvipapuja. Käymisen ja pesun jälkeen papuja ei kuivata kokonaan - papujen ollessa edelleen märkiä (kosteus 25-30%) ne menevät läpi erityisestä kuorintakoneesta ja vasta sitten kuivausprosessia jatketaan. Seurauksena on, että pavut saavat harmaanvihreän rikkaan värin ja epätavallisen hajun. Kahvin happamuus vähenee ja maku muuttuu vielä voimakkaammaksi.
SCA ARVIOINTI
84/100
Specialty Coffee Associationin (SCA) asteikon mukaan sertifioidut kahviarvostelijat arvioivat kahvin laadun: alkuperä, vihreiden papujen ulkonäkö (puutteet), valmistetun kahvin aromit ja makuominaisuudet. Kahvi saa "Specialty"-statuksen vain, kun se saa yli 80 pistettä 100:sta.
ALUE
Sumatra
Täydellisen ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden vuoksi Indonesian Sumatran saari on täydellinen paikka viljellä poikkeuksellisen hyvää kahvia. Sumatran kahvit kiehtovat runsailla ja mausteisilla mauilla. Makuvalikoimassa hallitsevat maanläheiset vivahteet; tupakka, viini, pähkinät ja mausteet.
KASVUKORKEUS
1450 - 1700 m
Mitä korkeammalla kahvi kasvaa, sitä monimutkaisempi, syvempi ja mielenkiintoisempi maku on.
PAAHTOASTE
Dark
Tumma paahtoaste paljastaa ja korostaa Indonesian Sumatran kahvin makumaailmaa parhaiten.

LAJIKE

Tim Tim, Ateng

Indonesiassa vallitseva Tim Tim -kahvilajike on Arabican ja Robustan luonnollinen hybridi. Se on tuholaiskestävämpi, sisältää enemmän kofeiinia, antaa kahville täyteläisen maun ja maanläheiset makuvivahteet. Kun taas 100% Arabica -lajike, Ateng, joka on myös erittäin suosittu Sumatrassa, lisää Arabicalle sille tyypillistä hedelmäisyyttä ja antaa hienovaraisia makuvivahteita.

KÄSITTELY

Giling Basah

Indonesian ainutlaatuinen tapa käsitellä kahvipapuja. Käymisen ja pesun jälkeen papuja ei kuivata kokonaan - papujen ollessa edelleen märkiä (kosteus 25-30%) ne menevät läpi erityisestä kuorintakoneesta ja vasta sitten kuivausprosessia jatketaan. Seurauksena on, että pavut saavat harmaanvihreän rikkaan värin ja epätavallisen hajun. Kahvin happamuus vähenee ja maku muuttuu vielä voimakkaammaksi.

SCA ARVIOINTI

84/100

Specialty Coffee Associationin (SCA) asteikon mukaan sertifioidut kahviarvostelijat arvioivat kahvin laadun: alkuperä, vihreiden papujen ulkonäkö (puutteet), valmistetun kahvin aromit ja makuominaisuudet. Kahvi saa "Specialty"-statuksen vain, kun se saa yli 80 pistettä 100:sta.

ALUE

Sumatra

Täydellisen ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden vuoksi Indonesian Sumatran saari on täydellinen paikka viljellä poikkeuksellisen hyvää kahvia. Sumatran kahvit kiehtovat runsailla ja mausteisilla mauilla. Makuvalikoimassa hallitsevat maanläheiset vivahteet; tupakka, viini, pähkinät ja mausteet.

KASVUKORKEUS

1450 - 1700 m

Mitä korkeammalla kahvi kasvaa, sitä monimutkaisempi, syvempi ja mielenkiintoisempi maku on.

PAAHTOASTE

Dark

Tumma paahtoaste paljastaa ja korostaa Indonesian Sumatran kahvin makumaailmaa parhaiten.

SPECIALTY KAHVIPAVUT

Indonesia Sumatra, 250 g

10,00 €

Suositellut valmistusmenetelmät

Aikaisina aamuina - intensiivinen kahvi mutteripannulla

Mutteripannulla valmistettu kahvi on erittäin aromaattinen, voimakas ja saa sinut hereille välittömästi.

 

KahviKaverit suosittelevat: Käytä mutteripannussa esilämmitettyä vettä, valitse jauhetusta kahvista hiukan hienompi karkeus, kuin keskitaso (mutta ei liian hienoa), älä tamppaa sitä. Poista paanu liedeltä heti, kun se alkaa kurluttaa. Jos lisäät valmistettuun kahviin hieman vettä, mausta tulee vielä makeampi!

Lounaalla - täydellinen espresso SAGE kahvikoneella

Tiesitkö, että espresson nauttiminen lounaan jälkeen parantaa ruuansulatusta? Valmista täydellinen espresso tällä Sage-espressokoneella. Lisää pavut, jauha ne tuoreena suoraan portafilteriin, tamppaa, aseta portafilter koneeseen ja nauti maagisen kahvin virtauksesta suoraan kuppiin. Indonesian Sumatra-pavuista valmistettu espresso on yksi täydellisimmistä!

Iltapäivisin - Cold Brew Asobulla

Asobu "Cold Brew" -keittimellä valmistettu kahvi on erittäin täyteläinen, hieman viinimäinen ja makea. Lisää jauhettu kahvi, kaada kylmä vesi ja anna seistä 12 tuntia.

 

Nauti siitä sellaisenaan tai mausta muilla ainesosilla. Erittäin herkullinen mantelimaidon ja jääkuutioiden kanssa - näin valmistettuna kahvi saa liköörimäisiä piirteitä (must try!).