Mikä on kalleinta kahvia maailmassa? - Kahvikaveri

Mikä on kalleinta kahvia maailmassa?

Antti
Neuvot
#Single origin

Kuinka paljon liikaa on kupiisisesta kahvia? Kolme euroa, viisi, kymmenen? Voin vinkata hiukan; jos vertaat kahvia jota nautit viime viikolla Espalla tai vaikka matkallasi Tallinnan vanhassa kaupungissa, tämän listan kahveihin, se oli todella halpaa.

Hintavimmat – single origin kahvit kerätään yhdeltä tilalta tai pieneltä alueelta. Vaikka kahvin hinta muuttuu jatkuvasti monien tekijöiden (kyseisen vuoden sääolosuhteiden, sadonkorjuun, markkinatilanteen) perusteella, esittelemme tänään kolme kahvia, jotka ovat jatkuvasti kalleimpien kahvien listan kärjessä.

Kopi Luwak

Morgan Freeman ja Jack Nicholson vitsailivat siitä “Bucket List” -elokuvassa. Sen myyjät alentavat hieman ääntään puhuessaan siitä. Joten mikä on niin erikoista ja mystistä Kopi Luwak:ssa? No, ennen kuin se pääsee kuppiisi, tämä kahvi kulkee sivettikissan (Asian palm civet) ruoansulatusjärjestelmän läpi. Kyllä, luit oikein.

Kuitenkin Asian palm civet on erittäin nirso pieni eläin, joka valitsee vain korkeimman laadun omaavat ja kokonaan kypsät kahvipavut. Sivettikissan vatsa ei täysin sulata papuja, mutta vaikuttaa niihin käymisprosessin avulla. Ruoansulatuksen jälkeen pavut kerätään ja paahdetaan perinteisellä tavalla. Tämä indonesialainen arabica voidaan tunnistaa vahvasta aromista, rikkaasta ja vahvasta mausta sekä paksusta konsistenssista.

Vaikka prosessi ei ehkä kuulosta ja vaikuta kovin miellyttävältä, tämän ainutlaatuisen maun ja harvinaisuuden takia Kopi Luwak:a kutsutaan usein maailman kalleimmaksi. Kilo tätä kahvia saattaa maksaa jopa 600 €.

Saint Helena

Saint Helenan saari – näennäisesti tavallinen pieni saari Atlantin valtameren keskellä, väkiluku alle 5000 ihmistä. Saaren nimi on kuitenkin kaikissa historiankirjoissa, koska Napoléon Bonaparte karkotettiin tänne vuonna 1815. Hän totesi, että ainoa hyvä asia tällä kauhistuttavalla saarella oli kahvi. Pian Napoléonin kuoleman jälkeen Saint Helena -kahvi tuli suosituksi Pariisissa ja myöhemmin se levisi koko maailmaan. Korkealaatuisuus ja erityisen alhainen saatavuus auttoivat sen hinnan nousemaan kahvi hinnastojen kärkeen.

Blue Mountain

Tämän kahvin hintaan vaikuttaa enimmäkseen sen ainutlaatuinen ja epätavallinen alkuperäpaikka. Kahvipuut kasvavat sumuisella Blue Mountain -vuorella Jamaikalla, jonka olosuhteissa kahvipavut kypsyvät paljon hitaammin ja hankkivat erityisen maun ja aromin. Suuri sademäärä ja erityisen rikas maaperä – täydellinen yhdistelmä kahvia varten. Näissä olosuhteissa kahvipapujen kypsyminen saattaa kestää 10 kuukautta – lähes kaksi kertaa pidempään kuin useimmilla muilla pavuilla. Papujen kerääminen on myös erittäin haastavaa.

Toisin kuin Kopi Luwak, tämä kahvi on erityisen pehmeä ja puhtaan makuinen, Blue Mountain:n katkeruus on hyvin alhainen.

Jos haluat maistella näitä single origin kahveja, sinun ei tarvitse mennä kansainvälisiin huutokauppoihin – näistä kaksi löytyy myymälöistämme: Kopi Luwak ja Blue Mountain. Jos pidät itseäsi todellisena kahviasiantuntijana tai herkuttelijana, sinun tulisi maistaa näitä. No, ainakin kerran.