2+2

Matcha-tee kasvattaa suosiotaan: onko kahvi saanut kilpailijan?

Huomaatko toisinaan kaipaavasi kahvin sijaan lämmintä juomaa hieman kevyemmällä kofeiiniannoksella? Tai ehkäpä himoiset kahvikupillista, mutta päivän kahvikiintiö on tullut jo täyteen? Vai oletko ehkä uusien mielenkiintoisten makuelämysten perässä? Jos vastasit johonkin yllä olevista kysymyksistä “kyllä”, kokeile matcha-teetä! Matcha virkistää ja hurmaa herkällä maullaan – ei siis mikään ihme, että sitä kutsutaan usein ”teemaailman espressoksi”.

Jos herkullinen matcha on sinulle uusi tuttavuus, kaipaat varmaankin vastauksia aika moneen kysymykseen. Tästä artikkelista löydät kaiken tarvitsemasi tiedon: mitä matcha on, miksi sitä kannattaa kokeilla ja miten matcha-teetä valmistetaan!

Mitä matcha tarkalleen ottaen on?

Matcha on teelehdistä valmistettua jauhetta – matcha-tee ei siis muistuta perinteistä teetä! Matcha valmistetaan kuivatuista tencha-teelehdistä, ja sen tarina on lähtöisin Kiinasta, jossa jauhemaiset teet olivat muotia Tang-dynastian aikana. Tencha-teelehdet käsitellään ainutlaatuisella tavalla: ennen sadonkorjuuta teepensaita varjostetaan ensin useiden viikkojen ajan – tämä lisää lehtien klorofyllipitoisuutta ja varmistaa elinvoimaisen vihreän värin, josta matcha tunnetaan. Kun lehdet on kerätty, ne höyrytetään, kuivataan, murskataan ja jauhetaan. Matcha-jauheen valmistus vaatii aikaa: yhden tunnin aikana saadaan jauhettua vain noin 30 grammaa matcha-jauhetta!

Tässä kohtaa saatat ehkä ihmetellä sitä, miksi matchaa pidetään japanilaisena, jos se kerran on peräisin Kiinasta. Hyvä huomio! Legendan mukaan buddhalaismunkit toivat matchan aikanaan Kiinasta Japaniin. Paikalliset ihastuivat siihen lopulta niin syvästi, että vuosien mittaan matchasta tuli Japanin teekulttuurin keskeinen symboli, ja matchalle luotiin jopa oma seremonia. Tarinan mukaan matcha oli myös samuraiden suosikkijuoma, joka auttoi sotureita valmistautumaan taisteluun! Japani on todella ottanut matchan omakseen, sillä maailman parasta matcha-teetä viljellään nykyään Japanissa Ujin alueella.

Miltä matcha sitten maistuu? Matcha on hieman karvasta ja sen maku on hyvin maanläheinen. Matchassa voi kuitenkin olla myös aavistus makeutta. Matchan voimakas ja omalaatuinen maku saattaa vaatia hieman totuttelua, mutta tälle makumatkalle kannattaa ehdottomasti lähteä!

Sisältääkö matcha kofeiinia?

Moni matchasta kiinnostunut pohtii, sisältääkö matcha kofeiinia ja jos, niin kuinka runsaasti? Kofeiinipitoisuudeltaan matcha sijoittuu jonnekin tavallisen vihreän teen ja kahvin välimaastoon. Kupillinen matchaa piristää siis enemmän kuin kupillinen vihreää teetä, mutta vaikutus on miedompi kuin kahvin antama energiabuustaus. Matchaa nautittuasi tunnet olosi todennäköisesti keskittyneeksi ja valppaaksi, mutta samalla myös rauhalliseksi ja rentoutuneeksi.

Millaisia terveyshyötyjä matchalla on?

Tavallinen vihreä tee tunnetaan terveyshyödyistään, mutta matcha nostaa rimaa vielä hieman korkeammalle! Tämä johtuu eroista valmistustavoissa: vihreää teetä haudutetaan kuumassa vedessä, minkä jälkeen teelehdet, ja niiden sisältämät terveyshyödyt, heitetään pois. Matcha-tee taas valmistetaan sekoittamalla matcha-jauhe veteen, jolloin teelehdet ja niiden sisältämät terveyshyödyt pääsevät vaikuttamaan kehossa! Matchan mahdollisiin terveyshyötyihin lukeutuvat verenpaineen aleneminen, sydänsairauksien riskin pienentyminen, aineenvaihdunnan tehostuminen ja muistin parantuminen. Matchasta on siis hyötyä sekä keholle että mielelle!

Millaisia matcha-tyyppejä on olemassa?

Kaupan teeosaston matcha-tuotteiden kirjo saattaa yllättää. Matchaa on saatavilla useilta valmistajilta ja tarjolla on erilaisia matcha-laatuja sekä erilaisia matchaa sisältäviä juomajauheita ja muita variaatioita, kuten vaaleanpunaista tai sinistä matchaa. Alta löydät lisää tietoa erilaisista matcha-tyypeistä, sekä vinkkejä itsellesi sopivimman matcha-tuotteen valintaan.

Ensiksi on tärkeää erottaa seremoniallinen matcha muista matchoista. Seremoniallinen matcha on maultaan hienovaraisempaa ja usein myös muita matchoja kalliimpaa. Markkinoilla on kahdenlaisia seremoniallisia matchoja: ensimmäistä kutsutaan nimellä usucha (japaniksi “ohut”) ja toista nimellä koicha (“paksu”). Usuchaa on laajalti saatavilla, ja se sopii hyvin päivittäisiin matcha-hetkiin, kun taas perinteisissä japanilaisissa teeseremonioissa käytettävää koichaa on vaikeampi löytää. Lisäksi on olemassa myös ruoanlaittoon ja leivontaan tarkoitettua matchaa, joka on huomattavasti edullisempaa, mutta laadultaan hieman heikompaa. Jos aiot valmistaa matcha-jauheesta kupillisen teetä, paras vaihtoehto on siis seremoniallinen usucha; jos taas haluat kokeilla matchan hyödyntämistä ruoanlaitossa tai leivonnassa, heikompilaatuinenkin matcha sopii hyvin.

Moni matchan ystävä nauttii perinteisen matcha-teen sijaan mieluummin matcha lattea. Vaikka matcha latten valmistaminen itse on melko mutkatonta (katso resepti hieman alempaa!), valmiit matcha latte -jauheet tekevät valmistuksesta vieläkin helpompaa. Jauheista on saatavilla useita eri makuja klassisesta matcha lattesta banaaniin, inkivääriin ja mangoon. Valitse mieleisesi, lisää jauhe mukiin, kaada päälle kuuma vesi, sekoita hyvin ja nauti!

Jos haluat nauttia mahdollisimman erikoisista ja mieleenpainuvista matcha-elämyksistä, kokeile sinistä tai vaaleanpunaista matchaa. Nämä teevalmisteet ovat matchan tapaan jauhettuja, ja niitä kutsutaan matchaksi, mutta oikeastaan ne kuuluvat eri kategoriaan. Sininen matcha valmistetaan trooppisista siniherneen kukista, kun taas vaaleanpunainen matcha on jauhettua granaattiomenaa. Näistä värikkäistä matchoista voit valmistaa teetä, tai voit lisätä niiden avulla väriä ruoanlaittoon! Kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä matchat ovat kofeiinittomia – joskin niillä on perinteisen matchan tapaan silti lukuisia terveyshyötyjä!

Vielä yksi huomio: useimmilla matchoilla on kohtalaisen lyhyt säilyvyysaika. Avattu pakkaus on parasta käyttää kahden kuukauden kuluessa. Siksi suosittelemme ostamaan matchaa pienen määrän kerrallaan ja säilyttämään sitä jääkaapissa, jotta maku ja aromi säilyisivät mahdollisimman hyvänä.

Näin valmistat kupillisen matcha-teetä

Nyt kun olet tutustunut matchan historiaan, sen terveysvaikutuksiin ja markkinoilla oleviin erilaisiin matcha-tuotteisiin, on aika valmistaa kupillinen matcha-teetä! Varmista ensin, että keittiöstä löytyy kaikki tarvittava. Matchan valmistuksessa kannattaa käyttää matcha-vispilää, joka tunnetaan myös nimellä chase. Bambusta valmistettu matcha-vispilä hajottaa matcha-jauheessa olevat kokkareet ja kruunaa matchan upealla vaahdolla. Lisäksi tarvitset pienen kulhon tai mukin (mieluiten kivitavaraa). Helpoimmalla pääset hankkimalla valmiin matcha-setin, joka sisältää kaiken, mitä tarvitset täydellisen matcha-teen valmistukseen!

Matcha-teen valmistus:

 1. Matcha-jauhe kannattaa siivilöidä tiheän siivilän läpi suoraan kulhoon tai mukiin, jotta vältät paakkujen muodostumisen. Siivilöinti ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Varmista, että käyttämäsi astia on kuiva.
 2. Lisää noin 80-asteinen vesi (1 kupillinen vettä yhteen teelusikalliseen matcha-jauhetta).
 3. Aloita vispaus! Jos keittiöstäsi ei löydy chasen-vispilää, voit käyttää tavallista vispilää tai sähköistä maidonvaahdotinta. Vältä kuitenkin ympyränmuotoista vispausliikettä: liikuta vispilää edestakaisin tai siksak-kuviona. Liike sujuu varmasti oikein, kun liikutat vispilää M-kirjaimen muotoa mukaillen. Jatka vispausta noin 30 sekunnin ajan.
 4. Valmista! Nauti matchasta ja lisää tarvittaessa hieman kuumaa vettä.

Näin valmistat herkullisen matcha latten

Suuren suosion saavuttanut trendijuoma matcha latte sai aikaan todellisen matchahurmoksen ympäri maailmaa. Matcha lattea voi nauttia kahvilassa tai ravintolassa, mutta sen voi valmistaa helposti myös kotona. Valmista yllä olevien ohjeiden mukaan annos tavallista matchaa ja lisää päälle maitovaahtoa, vatkaa juoma kuohkeaksi ja makeuta tarvittaessa – matcha lattesi on valmis! Voit käyttää tavallisen maidon sijasta myös kasvipohjaisia maitojuomia.

Suosittelemme kokeilemaan matcha lattea myös kylmänä! Valmista annos tavallista matcha-teetä ja anna sen jäähtyä jääkaapissa tai pakastimessa noin 15 minuuttia. Täytä lasi jääpaloilla, lisää maito ja kaada päälle valmistamasi matcha. Herkullinen juoma kuumiin kesäpäiviin!

Lopuksi haluamme jakaa oman suosikkireseptimme – täyteläisen valkosuklaisen matcha latten! Katso resepti alta:

2 annokseen tarvitset:

 • 350 ml maitoa (tai kasvipohjaista maitojuomaa)
 • 15 g valkosuklaata
 • 2 tl matcha-jauhetta (sekä hieman ekstraa koristeeksi annoksen päälle)
 • 120 ml noin 80-asteista vettä

Valmistus:

 1. Kuumenna maito ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, ota kattila pois liedeltä ja laita sivuun.
 2. Vispaa matcha-jauhe ja vesi kulhossa tai mukissa (tiedätkin jo, miten se tehdään!).
 3. Lisää maito-suklaaseos matchan joukkoon ja vatkaa vaahdoksi.
 4. Annostele juoma mukeihin ja ripottele päälle matcha-jauhetta.
 5. Nauti!

Kuten huomaat, matchasta voi nauttia monella eri tavalla – toivomme, että löydät oman suosikkitapasi valmistaa matchaa! Moni vannoutunut teen ystävä on sitä mieltä, että matcha on kuin teemailman kahvi. KahviKaverin tiimi ei ole ihan vielä valmis luopumaan päivittäisestä kahvikupillisestaan, mutta silloin tällöin kahvi saattaa vaihtua herkulliseen matcha latteen!