Löytyykö kotoasi jo kahvimylly?

Löytyykö kotoasi jo kahvimylly?
#jauhaa kahvipavut #jauhettu kahvi #kahvia #kahvimyllyn #Kahvimyllyt #käsikäyttöinen mylly

Kahvin jauhaminen itse kokonaisista pavuista on helppo keino nostaa oma kahvinautinto uudelle tasolle. Totuushan on se, että valmiiksi jauhettu kahvi menettää kahvipaketin avaamisen jälkeen nopeasti aromikkuuttaan. Hankkimalla kotiisi kahvimyllyn tulet siis samalla varmistaneeksi sen, että kotona valmistamasi kahvi on aina tuoretta, ja siksi myös erityisen herkullista!

Kahvimyllyt ovat palanneet suomalaisten koteihin – tällä kertaa jäädäkseen

Jos olet joskus nauttinut vastajauhetuista pavuista valmistettua kahvia, tiedät sen kyllä: tuore kahvi on herkullisuudessaan aivan omassa luokassaan. Suomalaiset ovat tunnetusti suodatinkahvin ystäviä ja kauppojen valikoimissa onkin nykyään hyvät valikoimat laadukkaita valmiiksi jauhettuja kahveja. Viime vuosina moni kahvinystävä on kuitenkin löytänyt uuden suosikin, papukahvin. Kun on kerran päässyt vastajauhetun kahvin makuun ei paluuta entiseen enää ole ja mieleen hiipii helposti ajatus oman kahvimyllyn hankinnasta.

Vastajauhetun kahvin herkullisuus selittyy sillä, että kokonaiset pavut säilyttävät tuoreutensa ja makunsa paremmin kuin valmiiksi jauhettu kahvi. Siksi kahvin jauhaminen kokonaisista pavuista juuri ennen sen valmistusta on helppo tapa varmistua siitä, että kahvista tulee mahdollisimman aromikasta ja täyteläistä. Bonuksena saa kahvia jauhaessaan mukavasti elämyksellisyyttä omaan kahvihetkeensä, sekä lisää tietämystä kahvin maailmasta.

Löytyykö kotoasi jo kahvimylly?

Jauhamalla kahvisi itse varmistat myös sen että kahvin jauhatuskarkeus on aina optimaalinen, oletpa sitten valmistamassa esimerkiksi suodatinkahvia, espressoa tai pannukahvia. Jauhatuskarkeudella on suuri merkitys kahvin valmistuksen onnistumisen kannalta, sillä liian karkea jauhatus päästää kahvin valumaan suodattimen läpi liian nopeasti eivätkä maut ehdi imeytyä kahviin. Liian hieno jauhatus taas ei pahimmillaan päästä kahvia valumaan ollenkaan suodattimen läpi ja jäät kokonaan paitsi kahvinautinnosta. Ja sitähän emme toivo tapahtuvan kenellekään!

Kahvimylly tavallisessa kodissa ei tietystikään ole mikään uusi keksintö, sillä suomalaiset kahvinystävät ovat jauhaneet kahvia kokonaisista pavuista kotonaan ennenkin. Käsikäyttöiset kahvimyllyt olivat pitkään arkikäytössä monessa kodissa, kunnes valmiiksi jauhettu kahvi ilmestyi kauppojen valikoimiin 1930-luvulla ja myllyt unohtuivat kaapin nurkkaan pölyä keräämään. Kuluttajien kiinnostus hyvää kahvia kohtaan on ollut viime vuosina kovassa nousussa ja niinpä kahvimyllyt ovat löytäneet tiensä takaisin tavallisiin koteihin.

Käsikäyttöinen kahvimylly vai sähköinen kahvimylly?

Kahvimyllyjä on olemassa sekä käsikäyttöisinä että sähköisinä. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa. Käsikäyttöisen kahvimyllyn etuna on ehdottomasti se, että myllyn voi helposti napata matkalle mukaan ja se toimii omin käsivoimin missä ja milloin vain. Käsikäyttöiset myllyt ovat usein myös edullisempia ja hieman hiljaisempia. Toisaalta sähköinen kahvimylly tuo kahvin jauhamiseen vaivattomuutta ja nopeutta. Tärkeintä on miettiä oman kodin kahvinkulutukseen liittyviä tottumuksia ja valita niihin sopiva kahvimylly. Kahvi on näppärä jauhaa parin hengen tarpeisiin käsikäyttöisellä kahvimyllyllä vaikka päivittäin, mutta jos taloudessa on enemmän kahvinjuojia, sähköinen kahvimylly saattaa olla aikaa säästävä ja muutenkin leppoisampi ratkaisu.

Löytyykö kotoasi jo kahvimylly?

Jos olet kahden vaiheilla sen suhteen kumpi olisi sinulle sopivampi valinta, voimme ehkä auttaa sinua. Alla oleva taulukko saattaa johdattaa sinut oikeille jäljille.

 

Harkitse käsikäyttöistä
kahvimyllyä, jos…
Harkitse sähköistä
kahvimyllyä, jos…
Jauhat kahvia useimmiten 1-2 kupillista varten. Jauhat kahvia useimmiten enemmän kuin 2 kupillisen tarpeeseen.
Olet valmis laittamaan omat käsivoimat peliin. Haluat että kone tekee työn puolestasi.
Etsit kohtuullisen edullista kahvimyllyä. Olet valmis sijoittamaan kahvimyllyyn muutaman euron enemmän.
Sinulla on muutama ekstraminuutti kahvin jauhamista varten. Haluat että kahvin jauhaminen on mahdollisimman nopeaa.
Haluat että kahvimyllyä voi käyttää missä ja milloin vain, myös reissun päällä. Jauhat kahvia useimmiten kotona.
Etsit mahdollisimman kompaktia kahvimyllyä. Kahvimylly voi olla kooltaan hieman isompikin.
Haluat mahdollisimman simppelin kahvimyllyn ilman ylimääräisiä toimintoja. Haluat kahvimyllyn, joka helpottaa hyvän kahvin valmistusta sisältämällä esim. vaa’an kahvin punnitsemista varten.

 

Jos lähipiiristäsi löytyy kahvista innostuneita ystäviä tai sukulaisia, kannattaa kysellä millaisia kokemuksia heillä on erilaisista kahvimyllyistä. Sinulle paras kahvimylly voi hyvinkin löytyä ystävällisten neuvojen avulla. Jos olet epävarma siitä, haluatko laittaa rahaa kahvimyllyyn ja tarvitsetko sitä todella, suosittelemme seuraavaa: hanki käsikäyttöinen mylly (esim. Harion Skerton Plus) ja tutustu sen avulla vastajauhetun kahvin maailmaan. Todennäköisesti kahvistasi tulee sen verran maukkaampaa ettet halua palata takaisin vanhaan. Jos käsikäyttöinen mylly alkaa jossain kohtaa tuntua vaivalloiselta ratkaisulta, voit päivittää myllyn sähköiseen. Muista siinä kohtaa että laadukkaille käytetyille kahvimyllyille löytyy takuulla kiinnostuneita ostajia.

Hyvän kahvimyllyn tunnusmerkit: hinnalla on väliä, mutta kaikkea se ei kerro

Laadukkaan kahvimyllyn tärkein ominaisuus on se, ettei mylly silppua tai ruttaa kahvipapuja. Lisäksi hyvä kahvimylly jauhaa kahvipavut tehokkaasti ja jauhe on karkeudeltaan tasaista. Ensimmäistä kahvimyllyään etsivälle iloinen uutinen on se, että kahvimyllyn ei välttämättä tarvitse olla kallis hankinta.

Kaikkein edullisimpien vaihtoehtojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä mikä tahansa kahvimylly ei takaa tasalaatuista jauhatusta. Kaikkein edullisimmissa malleissa on oikeastaan enemmän sääntö kuin poikkeus, että mylly on toiminnaltaan silppuavaa tyyppiä eli blade grinder ja näin ollen valmis kahvijauhe voi olla laadultaan hyvinkin epätasaista. Parempi vaihtoehto on ilman muuta jauhava mylly eli burr grinder, jolla saa aikaan tasalaatuista kahvijauhetta. Ykkösvinkkimme kahvimyllymarkkinoilla kuuluukin siis näin: tarkkaille erityisesti myllyn teriä. Kartio- tai levyterät ovat merkki laadukkaasta jauhatuksesta kun taas sauvasekoittimen terää muistuttava silppuava terä tuottaa harmillisen usein karkeudeltaan epätasaista kahvijauhetta. Jos siis pohdit ratkaisua kahden mallin välillä, kannattaa tarkistaa onko jompikumpi myllyistä malliltaan jauhava ja valita ennemmin se.

Löytyykö kotoasi jo kahvimylly?

Alle neljällä kympilläkin voi saada erinomaisen manuaalisen kahvimyllyn. Monen kahvinystävän suosikkimylly käsikäyttöisten kahvimyllyjen maailmasta löytyy Harion Skerton ‑mallistosta. Esimerkiksi Harion Skerton Plus on hyvä vaihtoehto ensimmäistä manuaalista kahvimyllyä hankkivalle. Se on helppokäyttöinen ja kevyt, muotoilultaan katseenkestävä kahvimylly, jonka avulla kahvin jauhaminen erilaisin jauhatuskarkeuksin onnistuu helposti niin kotona kuin reissun päällä.

Sähköisten kahvimyllyjen laajempi hintahaitari ulottuu muutamista kympeistä useisiin satoihin euroihin. Olennaista on pohtia, kuinka suuren valikoiman eri jauhatuskarkeuksia tarvitsee ja mitkä muut ominaisuuden ovat itselle tärkeitä. Kaikkein kalleimmat koneet ovat usein ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja myllyjä, joiden täytyy kestää kovaa käyttöä päivästä toiseen. Hinnaltaan maltillinen ja hinta-laatusuhteelta erinomainen valinta ensimmäiseksi sähköiseksi kahvimyllyksi on esimerkiksi Wilfan Svart (WSCG-2), jossa on kiinteät kartioterät ja useita jauhatusasteita. Sen avulla voit jauhaa karkeudeltaan sopivan kahvin suodatinkeittimelle, pressopannulle, pannukahville ja aeropress-kahvinkeittimelle.

Kahvikaverin vinkit onnistuneeseen yhteiseloon kahvimyllyn kanssa

1. Valitse sopiva kahvimylly sen perusteella, miten se sopii omiin kahvinkeittotottumuksiisi.
2. Muista oikeaoppinen kahvipapujen säilytys: ilmatiiviissä rasiassa viileässä ja hämärässä paikassa.
3. Jauha kerralla vain sen verran kahvia kuin tarvitset, sillä kahvin aromit alkavat haihtua jo lyhyen säilyttämisen aikana.

Suosittelemme lämpimästi hyödyntämään kahvimyllyä päivittäisessä kahvin valmistuksessa. Papujen jauhaminen juuri ennen kahvin keittoa on helppo tapa varmistaa kahvikupillisen tuoreus ja paras mahdollinen maku!

Kahvimylly – usein kysytyt kysymykset

K: Millainen on hyvä kahvimylly?

V: Hyvä kahvimylly on sellainen, jonka jauhatusjälki pysyy tasaisena ja joka on kestävä. Siinä on tehokkaat terät, jotka nimenomaan jauhavat kahvipavut eivätkä ruttaa niitä.

K: Onko käsikäyttöinen vai sähköinen kahvimylly parempi valinta?

V: Vastaus tähän kysymykseen riippuu omista kahvinjuontitottumuksistasi. Lähtökohtaisesti neuvona on että jos valmistat päivittäin kahvia useammalle kuin kahdelle henkilölle, kannattaa hankkia sähköinen kahvimylly. Mieti myös onko sinulle tärkeää, että kahvimyllyn voi ottaa helposti mukaan ja että sitä voi käyttää myös reissun päällä? Silloin käsikäyttöinen, eli manuaalinen kahvimylly voi olla parempi valinta.

K: Onko kahvipapujen jauhaminen mahdollista kotona?

V: Toki! Tarvitset vain kahvimyllyn ja kahvipapuja. Kuluttajille on myynnissä erinomainen valikoima erilaisia kahvimyllyjä, joita on saatavilla sekä käsikäyttöisinä että sähköisinä.

K: Miten kahvipapuja kannattaa säilyttää?

V: Laita kahvipavut omassa pakkauksessaan ilmatiiviiseen rasiaan ja säilytä sitä viileässä ja valolta suojattuna.