Kuinka ja miksi kahvi ja suklaa sopivat yhteen - Kahvikaveri

Kuinka ja miksi kahvi ja suklaa sopivat yhteen

Antti
Tarinat
#kahvia ja suklaata

Jos sinulta kysytään, mitä haluaisit mieluiten yhdessä kupillisen kahvia kanssa, olemme lähes varmoja vastauksesi olevan suklaa. Vai olemmeko ainoat? Toivottavasti emme, koska jos et vielä tiennyt niin kahvin ja suklaan liitto on “made in heaven”. Siksi niin usein tartumme palaan suklaata kahvitauollamme tai miksi kahvi- ja suklaasekoitukset ovat niin yleisiä jälkiruoka maailmassa.

Yhdistä ne ja nauti niistä

Internet on täynnä vinkkejä ja niksejä, kuinka ruokaa ja viinejä yhdistellään. Kukaan tuskin on kovin yllättynyt siitä, että korkeatasoiset ravintolat tarjoavat tätä palvelua. Mutta tiedätkö, kuinka herättelisit, tehostaisit ja ehkä jopa tekisit suosikkisuklaastasi vieläkin koukuttavamman “huumeen”? Kupillinen kahvia pelastaa. 🙂 Sekä kahvilla että suklaalla on paljon yhteisiä makuyhdistelmiä – osa korostaa hedelmäisiä vivahteita, toiset taas – voimakkaita, hieman karvaita makuja. Näiden kahden oikea yhdistelmä voi avata ovet kokonaan uuteen makujen maailmaan. Lyhyesti, halutessasi saavuttaa tämän yhdistelmän parhaat ominaisuudet, kannattaa edetä samantasoisilla intensiteeteillä.

kahvia ja suklaata

Espresso ja tumma suklaa. Brasilialaisesta sekoituksesta valmistettu espressokupillinen soveltuu hyvin tumman, korkean kaakaoprosentin omaavan suklaan kanssa. 70% tumma suklaa voisi olla hyvä vaihtoehto ja jos haluat hiukan tekstuuria yhdistelmään – kokeile kaakaorakenteellista suklaata. Suklaan katkeruus on hämmästyttävän soveltuva kahvin suklaisiin ja pähkinäisiin vivahteisiin.

Musta kahvi ja ei niin tumma suklaa. Kaikkia Sumatralaisia kahveja voit rikastuttaa hieman “heikommalla” suklaalla kuin edellä ollut tummasuklaa. Suklaan kevyt makeus parantaa maanläheistä, mausteista Sumatran kahvia. Parhaiten soveltuva kahvi yhdistelmään  – perinteinen musta kahvi tai vähän “pidempi” americano.

Maitokahvi ja maitosuklaata. Iltapäivän kahvihetki ei tule olemaan yhtä nautinnollinen ilman kermaista maitokahvia ja maitosuklaata sen kanssa. Single origin papujen hedelmällisyys, joita suosittelemme kahviosaksi tähän pariin, sekä maitosuklaan makeus, niin hassulta kuin se kuulostaakin, täydentävät toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Yhdistele makusi mukaan. Jokaiselle on oma makunsa, kuten sanonta menee. Nämäkin suositellut parit ovat kaukana joistakin tietyistä säännöistä. Kokeilemalla myös joitain epätavallisia suklaamakuja, esimerkiksi minttu ja limeä, voi  johtaa hyviin tuloksiin ja luoda pieniä miellyttäviä tapoja.

kahvia ja suklaata

Papujen sukulaisuus

Kahvin ja suklaan välisen syvän yhteyden takana voi olla se, että kahvi- ja kaakaopavut ovat sukulaisia keskenään. Ne molemmat ovat trooppisten kasvien siemeniä ja molemmat ovat fermentoituja ja kuivattuja. Molemmat tarvitsevat jonkinasteista paahtamista ja luultavasti kaikkein yhdistävin ominaisuus on katkeran makea aromi. Aivan kuten kahvipavuissa, myös kaakaopapuja on 3:

Forastero. Suosituin ja eniten käytetyistä kaakaopavuista, noin 80-90% koko kaakaon tuotannosta. Voidaan tunnistaa melko voimakkaasta maanläheisestä mausta.

Criollo. Harvinainen, vain noin 3% maailman kaakaon tuotannosta. Papu sisältää vahvan aromin, alhaisen katkeruuden ja on laadukas. Ei olekaan yllätys, että se on melko kallista ja sitä käytetään vain parhaiden suklaiden valmistukseen.

Trinitario. Hauska tosiasia – tämä on hybridi Forastero ja Criollo pavuista, joka syntyi Trinidadin hirmumyrskyn jäljiltä, jossa lähes kokonaan tuhoutui Criollo-papu viljelmät 1800-luvulla. Trinitario-papu on runsas satoinen kuin Forastero ja sillä on hienostunut maku kuten Criollo.

“Erilaisuudet houkuttelevat” – ilmaus, jolla ei ole mitään tekemistä nyt, kun niin samankaltaiset pavut ovat kyseessä. Joten, kun “Haluaisin jotain makeaa kahvini kanssa” -mieliala iskee seuraavan kerran, tartu siis palaan suklaata. Sopii yhteen tai ei – on niin paljon makuvaihtoehtoja, että tulet varmasti löytämään oman “Match in heaven” – parisi!

preloader