TOP tarjous
Kuvaus
 • 00

  Päivä

 • 00

  Tunti

 • 00

  Min.

 • 00

  Sec.

TOP tarjous

Kuinka yhdistää kahvi ja suklaa?

kahvi ja suklaa

Jos joku kysyisi, mikä on yksi ruoka, jonka yhdistäisit kahviin, yksi ensimmäisistä mieleen juolahtavista asioista olisi ilmeisesti suklaa. Eikö vain? Yhdistämällä kahvi ja suklaa saadaan puhdas ilo! Ei ole ihme, että kahvitauolla suklaan palanen löytää tiensä käteesi ilman että edes huomaisit tai että suklaan ja kahvin yhdistelmä on monien maailman parhaiden kondiittorien suosikki. 

Löydät mielettömästi tietoa ruoan ja viinin parittamisesta sekä paikallisesta kirjastostasi, että netistä. Kalliit ravintolat, joissa saa erikseen palvelua ruokasi kanssa parhaan viinin valitsemiseksi ovat nyt hyvin yleisiä. Mutta tiedätkö miten parittaa suklaa kahvin kanssa? Jatketaanpas ja katsotaan!

Parhaan yhdistelmän säännöt

Kavos pakuotės, šokoladas ir kavos puodeliai

Kahvi ja suklaa sopivat yhteen hyvin, sillä niillä on niin paljon yhteistä. Molemmat ovat oikeastaan trooppisten hedelmien siemeniä ja molempia käsitellään aika lailla samalla kaavalla: ne poimitaan, fermentoidaan, kuivataan ja paahdetaan. Ihan kuten kahvia suklaatakin voi kuvailla monilla eri makuyhdistelmillä: samalla kuin joissakin lajikkeissa tuntuu hedelmien ja marjojen vivahteet, toisille on ominaista runsas ja kitkerä maku. Eri kahvin ja suklaan yhdistelmät voivat avata sinulle täysin uuden makumaailman. Joten, miten näitä herkkuja tulisi yhdistellä? Tässä on pari sääntöä, joita kannattaa seurata:

Samantyyliset maut. Ensimmäinen sääntö sanoo, että on hyvä yhdistää kahvi suklaaseen, jolla on samanlainen intensiivisyys ja vertailtavat maut. Siten pähkinäiset, suklaan vivahteilla kahvit, paritetaan usein terävänmakuisella tummalla suklaalla, kun taas hedelmäiset, marjaiset ja kukkaiset lajikkeet sopivat parhaiten maito- tai valkosuklaan kanssa (näissä on vähemmän kaakaota ja siten niiden maku on lempeämpi). Voit valita suklaan, jossa ei ole mitään lisäaineksia tai sellaisen, joka on maustettu hedelmillä, marjoilla tai kukilla. Mausteiset kahvit taaskin sopivat erittäin kitkerän suklaan kanssa, joka on maustettu chilillä tai muilla mausteilla. 

Vain yksi voi olla pääosassa. Tämä sääntö tarkoittaa, että erittäin värikkäällä makumaailmalla ruuat sopivat parhaiten hienovaraisempien ruokien kanssa: jälkimmäisen hienovarainen maku tuo esiin ensimmäisen täyteläisyyden. Siksi specialty kahveja nautitaan usein yksinkertaisen, klassisen suklaan kanssa, johon ei ole lisätty mitään, kun taas eksoottisemmat suklaat maistuvat paremmalta ei niin makurunsaiden kahvien kanssa. 

Ei mitään sääntöjä. Kolmannen säännön mukaan ei ole yksikään sääntö kiveen kirjoitettu, loppujen lopuksi kaikki riippuu sinun henkilökohtaisista makumieltymyksistäsi. Tärkeintä on, että tykkäät itse yhdistelmästä!

Tässä oli teoriaosa; katsotaan nyt kahvin ja suklaan yhdistelmiä, joita varmasti kannattaa kokeilla!

Espresso ja tummimmat suklaat

Brusilalaiset kahvisekoitukset sopivat hyvin tumman suklaan kanssa, jotka sisältävät enemmän kaakaota. Tumma suklaa 99,6 % kaakaopitoisuudella toimii taatusti – ja mikäli haluat enemmän täyteläisyyttä, voit kokeilla tummaa suklaata kaakaonpalaisilla. Tällaiset maut sopivat täydellisesti espresson kanssa: tumman suklaan terävyys tuo esiin brasilialaiselle kahville ominaiset suklaan ja pähkinöiden vivahteet. 

Musta kahvi ja suklaa, joka ei ole ihan niin tummaa

Täyteläiset, eloisat specialty kahvit toimivat parhaiten tumman suklaan kanssa, jossa tuntuu perinteistä kitkerän makeaa makua. Yksi KahviKaverin mieliyhdistelmistä on luonnoltaan mausteinen ”Indonesia Sumatra” nautittuna 70 % kaakaopitoisuudella tumman suklaan kanssa. Mikä tulee meidän suosittelemiimme kahviresepteihin, parasta olisi kupillinen americanoa tai suodatinmenetelmällä valmistettu kahvi. 

Maitokahvit ja maitosuklaa

Makean ystävät tulevat varmasti rakastumaan tähän maitopohjaisen kahvin ja maitosuklaan yhdistelmään. Eloisa arabican tai arabican ja robustan sekoitus sopii parhaiten maitopohjaisten juomien valmistukseen. Meidän oma suosikki on tumman suklaan ja karamellin vivahteilla kahvi ja maitosuklaa makeilla ja virkistävillä mansikoilla. Yksikään makean ystävä ei voi vastustaa tällaista yhdistelmää!

Eksoottisten makujen ystäville

Olkoot se sitten kahvi tai suklaa, on paljon todella ainutlaatuisia lajikkeita joita kokeilla – ja epätavallisen kahvin yhdistäminen eksoottiseen makeiseen voi yllättää sinut! Siihen tarvitsee vain kokeilumieltä. Rohkeimmat teistä voisivat kokeilla eloisan ”Ethiopia Yirgacheffe” kahvia marjoilla rubiinisuklaan kanssa. Mikäli tykkään sitruunaisesta happamuudesta ja mukavasta kitkeryyden vivahteesta, kokeile El Salvadorista peräisin olevia papuja ja tummaa minttusuklaata. Nämä merkilliset kahvit ovat parhaita espresso- tai suodatinmenetelmällä valmistettuina. Juhli elämää nauttimalla ainutlaatuisia makuja!

Yhteenveto

Kuten näet- mikä tulee kahviin ja suklaaseen vastakohdat eivät yleensä vedä puoleensa. Mitä enemmän kahvi ja sen viereen valittu makea herkku muistuttavat toisiaan, sitä todennäköisemmin yhdistelmä toimii. Seuraavan kerran kun kaipaat ”jotain makeaa” kahvitaukosi aikana, älä epäile napata suklaan palaista. Eksperimentoi eri yhdistelmillä ja nauti uusia, odottamattomia makuja, joita tulet kokemaan matkan varrella!