Kofeiiniton kahvi: asiat, mitä olisi hyvä tietää

PIKAVALIKKO:
Antti
Kahviopas
#kofeiiniton kahvi

Aamun odotetuin asia on kuuma ja aromaattinen kupillinen kahvia. Se herättää, antaa energiaa ja auttaa valmistautumaan päivän koitoksiin. Kaikki eivät kuitenkaan pysty nauttimaan aamukahvia sen sisältämän kofeiinin vuoksi. Monet ihmiset ovat joko liian herkkiä kofeiinin vaikutuksille tai ovat päättäneet muista syistä luopua kofeiinista. Nykyään markkinoilta löytyy onneksi useita korkealaatuisia kofeiinittomia kahvilaatuja, joten myös kofeiinista luopuneet voivat jatkaa kahvin nauttimista.

Myös kahvikaverin laajasta papuvalikoimasta löytyy runsaasti kofeiinitonta kahvia. Olemme kuitenkin huomanneet, että sana “kofeiiniton” saattaa mietityttää asiakkaitamme, koska he eivät tiedä tarkkaan, mitä se tarkoittaa ja miten kofeiiniton kahvi eroaa tavallisesta kahvista. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin, miten kofeiinitonta kahvia valmistetaan ja miksi se on turvallinen ja maukas vaihtoehto tavalliselle kahville.

MUTTA ENSIN… HIEMAN TIETOA KOFEIINISTA. Kofeiini on luonnollinen ainesosa, jota esiintyy muun muassa kahvipavuissa, teelehdissä ja kolapähkinöissä. Kofeiini on vaikutuksiltaan stimulantti eli se piristää, tekee kehon ja mielen valppaaksi sekä nopeuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kofeiinilla on tutkitusti useita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Se voi esimerkiksi auttaa ehkäisemään Alzhaimerin tautia ja maksasairauksia.

Kahvin kofeiinipitoisuus riippuu useista tekijöistä, esimerkiksi kahvipapujen tyypistä, paahtoasteesta ja kahvin valmistukseen käytettyjen kahvipapujen määrästä. Seuraavassa taulukossa esitetään, kuinka paljon suosituimmat kahvijuomat sisältävät keskimäärin kofeiinia.

  • Suodatinkahvi: Yksi suosituimmista kahvinvalmistustavoista. Tavallinen kahvikupillinen (240 ml) sisältää noin 95-200 mg kofeiinia.
  • Espresso: 30–50 ml annos sisältää noin 63 mg kofeiinia.
  • Espressopohjaiset juomat: Latte, cappuccino, macchiato, americano – kaikki nämä ovat espressopohjaisia, joten kofeiinin määrä pysyy samana – noin 63 mg.

Kofeiiniton kahvi. Kahvikaveri

MILLOIN KANNATTAA VALITA KOFEIINITON KAHVI. Jotkut ihmiset ovat luonnostaan paljon toisia herkempiä kofeiinin vaikutuksille. Tätä kutsutaan kofeiiniyliherkkyydeksi. Monet kofeiiniherkät rakastavat kahvin makua ja haluaisivat nauttia sitä päivittäin, mutta eivät pysty sietämään kofeiinin sivuvaikutuksia. Kofeiinittomalla kahvilla myös kofeiinille herkät kahvin ystävät voivat aloittaa aamunsa turvallisesti kahvilla. Kofeiiniton kahvi on jäänyt pitkään kahvimaailmassa vähälle huomiolle, mutta viime aikoina sen myynti on noussut ja nykyään kofeiiniton kahvi käsittää jo noin 3% kaikesta myydystä kahvista.

Kofeiiniton kahvi on turvallisin vaihtoehto myös raskaana olevill naisille, ikääntyneille ja ihmisille, jotka kärsivät paniikkihäiriöstä, korkeasta verenpaineesta, sydänongelmista tai vatsavaivoista.

Toisaalta kofeiiniton kahvi voi olla toisinaan hyvä vaihtoehto, vaikka muuten pystyisitkin nauttimaan tavallista kahvia. Kofeiiniton kahvi sopii erinomaisesti nautittavaksi esimerkiksi myöhään iltapäivällä tai illalla, eikä se aiheuta uniongelmia tavallisen kahvin tapaan. Jos kärsit uniongelmista, kannattaa kokeilla vaihtaa illan viimeinen kahvi kofeiinittomaan vaihtoehtoon.

NEROKKAAN YKSINKERTAISTA. Tiesitkö, että kofeiiniton kahvi on täysin samanlaista kuin normaalikin kahvi, mutta siitä on poistettu kofeiini luonnollisella tavalla? Käsittelyn jälkeen papuihin jää vielä pieni määrä kofeiinia, mutta kofeiinin määrä on niin pieni (noin 0.1%), ettei se aiheuta mitään haittavaikutuksia.

Kofeiiniton kahvi. Kahvikaveri

KOFEIININ POISTAMISEN PROSESSI. Kofeiinin poistamiseen ei vältämättä tarvita voimakkaita kemikaaleja, sillä kofeiini on vesiliukoista. Sen vuoksi kofeiini voidaan poistaa pavuista turvallisesti seuraavalla tavalla:

  • Tuoreet kahvipavut liuotetaan vedessä ja höyryssä;
  • Kofeiini poistetaan käyttäen vettä ja aktiivihiilisuodattimia. Suodattimet päästävät kahvin makuaineet lävitse, mutta poistavat kaiken kofeiinin nesteestä.

Tällä tavalla ilman kemikaaleja valmistettu kofeiiniton kahvi on maultaan kevyttä eikä ärsytä vatsaa.

CAFE LIEGEOIS DELLA NOTTE -KAHVIPAVUT. Pidämme huolta kaikista rakkaista kahvikavereistamme, joten valikoimastamme löytyy myös useita erilaisia kofeiinittomia vaihtoehtoja niille kahvinystäville, jotka ovat herkempiä kofeiinin vaikutuksille tai jotka haluavat vähentää kofeiinin käyttöä. Yksi parhaista kofeiinittomista tuotteistamme on kevyt ja aromaattinen Della Notte. Kahvin tuoksussa voi havaita kypsien marjojen (vadelmien ja mustikoiden) makeutta, joka muistuttaa hieman uunituoretta marjapiirakkaa. Marjaisuutta korostaa myös ripaus kihelmöivää mausteisuutta. Mausta löytyy puunkuoren ja sammalen sävyjä sekä kevyttä katkeruutta. 100% arabica-seos.

Älä siis anna kofeiinin päättää siitä, saatko nauttia kahvista vai et. Kofeiinittoman kahvin ansiosta voit juoda herkullista ja aromaattista kahvia aamuisin, töissä tai unisina iltapäivinä huolehtimatta kofeiinin vaikutuksista. Nautinnollisia kahvihetkiä!