1+1

Kahvipavut, joilla on tarina: III osa. Black Ivory Coffee

#Black Ivory #kahvi

Pohjois-Thaimaa alkaa Bankokin yläpuolella olevalta alueelta, missä matalat riisin kasvatusalueet muuttuvat Myanmaria ja Laosta rajaavaksi vuoristoksi. Se on valtava Thaimaan alue, mikä erottuu eteläosasta sekä maantieteellisesti että kulttuurisesti. Pohjoisosan vuoret suojelevat maaseudun ihmisiä ja etenkin vuoristoheimoja ulkopuolisilta nykyajan vaikutteilta.

Kahvipavut, joilla on tarina. Kahvikaveri

Pohjois-Thaimaan “Golden Elephant Triangle”-säätiön alueella Chiang Saenissa on tuotettu jo 10 vuoden ajan korkealaatuista “Black Ivory”-kahvia. Tämän kahvilaatu valmistetaan Thaimaan parhaista Arabica-pavuista, jotka ovat kasvaneet jopa 1500 metrin korkeudessa. Pavut läpäisevät norsun ruoansulatuskanavan, jonka jälkeen ne kuivataan auringossa ja paahdetaan, aivan kuten sivettikahvi.

Yhtä kilogrammaa “Black Ivory”-kahvia varten täytyy poimia noin 10 000 papua eli 33 kilogrammaa kahvimarjoja.

Kahvipavut, joilla on tarina. Kahvikaveri

8% “Black Ivory”-kahvin tuloista käytetään norsujen erikoislääkärin rahoittamiseksi, jotta “Golden Triangle Asian Elephant”- säätiö pystyisi tarjoamaan ilmaista apua kaikille Thaimaan norsuille. Lisärahoituksen avulla ostetaan myös lääkkeitä sekä rakennetaan uutta laboratoriota.

Kahvipavut, joilla on tarina. Kahvikaveri

Miksi tämä prosessi parantaa kahvin makua?

Tri. Marconen tekemä tutkimus Guelphin yliopistossa osoittaa, että ruoansulatuksen yhteydessä norsun entsyymit pilkkovat kahvipapujen proteiineja. Koska suurin osa kahvin katkeruudesta on peräisin proteiineista, tarkoittaa tmä että Black Ivory kahvissa on tavanomaista vähemmän katkeruutta. Lisäksi kasvinsyöjien kuten norsujen vatsat fermentoivat ruokaa enemmän verrattuna lihansyöjiin. Fermentointi auttaa irrottamaan kahvimarjan pehmeän osan kovasta kahvipavusta ja kehittää papuihin ainutlaatuisia aromeita.

Tuntevatko norsut kofeiinin vaikutuksen?

Norsut eivät tunne kahvin vaikutusta, sillä vihreiden kahvipapujen kuori estää kofeiinia imeytymästä norsujen elimistöön. Lisäksi kofeiinin uuttamiseksi tarvitaan paljon enemmän kuumuutta kuin norsujen ruoansulatuselimistö tuottaa. Tämän vuoksi kahvipapuja paahdetaan 200C asteessa ja kahvi uutetaan noin 93C asteessa.

Kahvipavut, joilla on tarina. Kahvikaveri

Muutama fakta näistä pavuista:

  • Vuonna 2015 tätä kahvia valmistettiin ainoastaan 150 kg.
  • 1 kg papujen valmistukseksi tarvitaan 33 kg kahvimarjoja.
  • Sisältää pelastettujen norsujen luonnollisesti sulattamia 100% thaimaalaisia Arabica-papuja.
  • Kahvipavut valmistetaan koneella, joka suunniteltiin Ranskassa jo vuonna 1840.
  • Black Ivory-kahvia tarjotaan ainoastaan 5 tähden hotelleissa Thaimaassa ja Malediiveilla.
  • 4 kupillista kahvia (noin 400ml) maksaa 50 Yhdysvaltain dollaria.
  • Paketillinen näitä kahvipapuja maksaa 40 Yhdysvaltain dollaria.