Kahvin maailma: mikä kahvityyppi?

Kahvin maailma: mikä kahvityyppi?

Antti
Neuvot
#Kahvin maailma

Kahvi ei ole pelkästään yksinkertainen juoma, johon tavallisesti tartumme aamulla. Nykyään kahvi on erillinen kulttuuri-ilmiö ja todellinen kahvin ystävä tuntee korkealaatuisen kahvin maun. Jos olet perehtynyt erilaisiin kahviherkkuihin, tiedät varmasti, että tuoksu, vahvuus, maku ja jälkimaku riippuu valmisteluprosessista ja kahvipavuista. Lisäksi on tärkeää, millaisissa olosuhteissa kahvipapuja kasvatetaan ja jalostetaan.

Kahvipapuja on monenlaisia, tärkeimmät lajikkeet ovat: Arabica, Robusta ja Liberica. Kuinka ne eroavat toisistaan? Kutsun sinut liittymään matkalle, josta voit oppia lisää erilaisista kahvi lajikkeista ja niiden ominaisuuksista.

Arabica – maailman suosituin kahvityyppi

Arabica kahvipavut ovat ensimmäisiä, joita käytettiin kahviteollisuudessa ja Arabica kahvipavut ovat maailman suosituimpia. Arabicalla on korkealaatuinen maku, jossa yhdistyy suklaan, pähkinän ja karamellin vivahteet. Hedelmät ja marjat antavat miedon happamuuden ja katkeruuden maun. Maku riippuu paahdosta, alkuperästä tai jopa maaperästä, jossa kasvatetaan kahvipapuja.

Tämäntyyppisten kahvipapujen sadonkorjuu tehdään trooppisessa ilmastossa lähellä päiväntasaajaa ja korkealaatuiset kahvipavut tulevat meille Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Suurin osa niistä kasvaa Brasiliassa.

Robusta, liberica ja kahvisekoitteet

Robusta-kahvi tunnetaan sen voimakkaasta ja karvasmakuisesta mausta ja viljan sekä maapähkinän jälkimausta. Tämäntyyppisellä kahvilla on huomattavasti suurempi määrä kofeiinia verrattuna arabica-kahvipapuihin. Kahvi-sekoitukset, jotka sisältävät robustaa, sopivat erityisen hyvin maitojuomiin. Vaikka valitsisit suuren määrän maitoa juomaan, kahvin voimakas maku pysyisi edelleen.

Kitkerä ja voimakkaampi maku kertoo paljon siitä, miten kahvipapuja kasvatettiin. Ne ovat resistenttejä tuholaisille ja voivat kasvaa alemmalla korkeudella. Ne ovat vähemmän herkkiä sääolosuhteille, joten ne soveltuvat kasvatettaviksi Afrikkaan ja Indonesiaan ja suurin osa niistä kasvaa Vietnamissa.

Vähiten käytetty kahvipapu on Liberica. Tällä kahvilla ei ole poikkeuksellisen rikas maku, minkä vuoksi sitä käytetään yleensä pikakahveihin tai kosmetiikkatuotantoon. Liberica on vain yhden prosentin luokkaa, maailman kahvipapu markkinoista.

Paahdettaessa kahvipavut vaihtavat väriä ja makua. Tästä syystä tasaisen maun säilyttämiseksi valmistajat yhdistelevät erilaisia ​​arabica-kahvipapuja tai täydentävät sekoituksia robusta-kahvipavuilla.

Vaikka kahvisekoituksissa kahvipavut näyttävät samanlaisilta, niin Robustan ja Arabican erottaa melko helposti. Robusta kahvipavut ovat soikeampia ja hieman pienempiä kuin arabica-pavut.

Tässä on muutamia vinkkejä muistiin, kun etsit lempimakuasi:

1. Eri valmistajat, erilaiset maut

Olet jo perehtynyt erilaisiin kahvipaputyyppeihin, mutta millaisia makuja haluat valita kahvikupillesi: mietoa, hedelmäistä tai ehkä kitkerää makua? Tai kaikkia yhdistettynä? Jos näin, niin on aika siirtyä maisteluvaiheeseen. Valikoimassamme on kahdeksan eri valmistajan tuotantoa, ja suosikkisi valitseminen alkaa päättämällä mistä mausta pidät eniten.

2. Paahtoasteet – kevyestä voimakkaaseen

Eri paahtoasteet vaikuttavat joidenkin kahvin ominaisuuksiin. Kevytpaahtoa käytetään yleensä korkealaatuisten arabica-papujen kanssa, sillä tämäntyyppinen paahto paljastaa parhaan kahvin laadun eikä peitä erityistä makua. Esimerkiksi KahviKaverin “Maragogype” -kahvi paahdetaan kevyesti ja sillä on hienon hedelmäinen-maku, joka myöhemmin siirtyy kihelmöivään ja mausteisen yrttiseen jälkimakuun.

Keskipaahto on yksi suosituimmista kahvisekoituksista. Se takaa tasapainon kaikenlaisten kahvipapujen välillä kahvijauheen sisällä ja antaa niille kiinteän ruskean värin ja vähän luonnollisen öljyn kiiltoa. Jos tällä tavalla paahdetaan, pavut voivat saada paistetun karamellin tai kitkerän suklaan maun. Näihin makuihin tutustut, jos kokeilet “Caprissimo Fragrante”” tai “Caprissimo Belgique” kahviamme, joka paahdetaan Belgiassa KahviKaveri -määräyksen mukaan.

Voimakkaasti paahdetut kahvipavut sen sijaan ovat intensiivisiä, voimakkaan kahvin rakastajille. Tällaisia ​​kahvipapuja nähdään tavallisesti ilmaisulla espresso, joissa on Robusta-lisä sekoitettuna – tuomaan enemmän makua ja korkeampaa kofeiini-pitoisuutta. Jos etsit tämäntyyppistä kahvia, meiltä löytyy juuri tämä – mustiin pukeutunut ​​”Caprissimo Espresso” kahvipapupakkaus.

3. Tuoreus

Jos haluat nauttia tuoreimmista kahveista, kiinnitä aina huomiota käytä ennen päivämäärää. Kaikki valmistajat eivät ole päättäneet merkitä paahto- ja vahvistuspäivämäärää, joten harkitse tarkkaan, jos nämä pavut ansaitsevat huomiosi. Pakkauksesta nähty pieni reikä mahdollistaa hiilidioksidin pääsyn pussista ja estää hapen kykyä päästä sisään. Tämä tekniikka pitää kahvipavut mahdollisimman tuoreena.

4. Kahvipavut vai jauhettu kahvi?

Jotta voit nauttia tuoretta kahvia päivittäin, sinun on ensin selvitettävä valmistaja, kahvivalikoima ja kahvin erityiset ominaisuudet. Herkullinen, laadukas kahvi ei ole aina kallein, kaikki riippuu enemmänkin makumieltymyksistä.

Tietenkin maku riippuu myös valmistusprosessista. Joten seuraava askel on sopiva tapa valmistaa kahvia juuri niin kuin pidät siitä. Niille, jotka mieluummin pitävät kahvin korkealaatuisesta ja nopesta tavasta valmistaa kahvia, suosittelemme täysin automaattisesta kahvikonetta. Ja niille, jotka nauttivat kahvinvalmistuksesta jauhetulla kahvilla, suosittelemme keskikokoiseksi jauhettua kahvia.

Jotta saat kaiken irti kahvikokemuksesta, sinun täytyy oppia muutamia asioita. Ja kuka tietää enemmän kuin sinun KahviKaverit? Autamme sinua selvittämään, mikä kahvi sopii parhaiten makuusi ja mitä kätkettyjä salaisuuksia on yksinkertaisessa kahvipavussa.

preloader