TOP tarjous
Kuvaus
 • 00

  Päivä

 • 00

  Tunti

 • 00

  Min.

 • 00

  Sec.

TOP tarjous

Irish Coffee on kahvidrinkkien klassikko

irish coffee
#alkuperäinen irish coffee viski #Irish coffee #irish coffee espresso #irish coffee juustokakku #irish coffee kakku #irish coffee lasi #irish coffee ohje #irish coffee rahka kakku #irish coffee rahkakääretorttu #irish coffee recept #irish coffee recipe #irish coffee resepti #irish cream rahka resepti #irish kaffe #irlantilainen kahvi #irlantilainen viski #kahvidrinkki #kermavaahto ohje #mikä viski irish coffee #mitä viskiä irish coffee #parhaat viskit #whisky irish coffee

Irish Coffee on erinomainen juoma moneen tilanteeseen mutta ilahduttaa lämmöllään erityisesti syksyisenä sadepäivänä tai talven kirpeinä pakkaspäivinä. Tämän klassisen kahvidrinkin suosion salaisuus piilee sen yksinkertaisissa aineksissa, joista valmistuu maultaan lempeä ja tasapainoinen juoma. Irlantilainen viski piristää sitä juuri sopivasti aavistuksen mausteisella terävyydellään.

Mies Irish Coffeen takana   

Kuten useimpiin Irlannin tarunhohtoiselta vihreältä saarelta kotoisin oleviin asioihin, myös Irish Coffeen syntyyn liittyy mielenkiintoinen tarina. Sen keskiössä ovat kokki nimeltä Joe Sheridan sekä Foynes-niminen satamakaupunki Irlannin länsirannikolla. Tuohon aikaan Atlantti ylitettiin ylellisten lentoveneiden kyydissä ja Foynesin sijainti Euroopan läntisellä reunalla teki siitä aikanaan yhden Euroopan vilkkaimmista siviililentokentistä. Atlantin ylittäneet matkustajat jatkoivat sieltä matkaansa muualle Irlantiin tai muihin Euroopan maihin.

Joe Sheridan asui perheensä kanssa Dublinissa, työskenteli ravintolassa ja saavutti mainetta taitavana kokkina ja baarimikkona. Vuonna 1943 hän päätti hakea töitä Foynesin lentotukikohdassa toimineesta ravintolasta ja lähetti sen johtajalle Brendan O’Reganille lyhyen ja ytimekkään viestin: ”Hyvä herra. Olen oikea mies tähän työhön. Vilpittömästi teidän, Joe Sheridan.” Röyhkeän itsevarma hakemus kiinnitti O´Reganin huomion ja seuraavana päivänä Sheridan oli virallisesti palkattu.

Sheridan aloitti työt ravintolassa, jonka asiakaskunta koostui suurelta osin kauttakulkumatkalla olevista lentomatkustajista. Hän piti huolen siitä, että asiakkaat viihtyivät ja saivat nauttia ravintolan herkullisista aterioista ennen pitkää lentomatkaa, tai rentoutuakseen pitkän lennon jälkeen. Atlantin ylittävät lennot olivat tuohon aikaan hintavia, ja lentoveneet kyyditsivätkin usein korkean tason poliitikkoja ja Hollywoodin ykkösrivin näyttelijöitä.

Myrskyinen yö ja lämmikettä kaivanneet lentomatkustajat

Irish Coffeen syntymiseen vaikutti olennaisesti eräs raivokas myrsky, joka käännytti New Yorkiin matkalla olleen Pan Amin lennon takaisin Foynesiin parempaa lentosäätä odottelemaan. Lentoveneestä takaisin pienempiin veneisiin siirretyt ja lentotukikohtaan kyyditetyt matkustajat olivat kylmissään päästessään maihin.

Kun tieto siitä, että myrskyn laantumista odottavat matkustajat olivat saapumassa lentotukikohtaan lämmittelemään tuli ravintolan henkilökunnan tietoon, Joe Sheridania pyydettiin palaamaan vapailtaan töihin ja valmistamaan matkustajille lämmittävää ruokaa ja juomaa. Sheridan päätti ilahduttaa amerikkalaisia matkustajia tarjoamalla heille teen sijasta kahvia, johon hän lisäsi ekstralämmikkeeksi hieman irlantilaista viskiä. Juoman päälle hän annosteli vielä paksua kermaa.

Tarinan mukaan ravintolaan levisi pian rauhaisa hiljaisuus asiakkaiden siemaillessa tyytyväisinä kahvejaan. Eräs matkustajista tiedusteli Sheridanilta oliko maistuvan juoman salaisuutena kenties laadukas brasilialainen kahvi. Sheridanin vastaama lausahdus oli omiaan antamaan juomalle nimen, jolla se vielä nykyäänkin tunnetaan ympäri maailmaa. Hän totesi kysyjälle vitsikkäästi: ”no, it was Irish coffee”.

Irish Coffeen matka Amerikkaan

Lentoveneet vaihtuivat muutamien vuosien kuluessa suurempiin matkustajakoneisiin ja niinpä Foynesin lentotukikohta sekä siellä sijainnut ravintola hiljenivät. Sheridan kollegoineen siirtyi töihin vasta-avatulle Shannonin lentokentälle ja jatkoi työskentelyä siellä. Irish Coffeeta tarjoiltiin lentokentällä tervetulodrinkkinä, jota moni maahan saapuva mielellään nautti lasillisen. Niin teki myös eräs maineikas amerikkalainen toimittaja, joka Irlannista San Franciscoon palattuaan pyysi ystäväänsä, Buena Vista -kahvilan omistajaa Jack Koeppleria kokeilemaan Irish Coffeen valmistusta. Se ei kuitenkaan onnistunut aivan esikuvansa veroisesti. Koeppler lähestyikin pian Sheridania työtarjouksen merkeissä ja irlantilainen päätti ottaa työn vastaan. Sana herkullisesta Irish Coffeesta kiiri nopeasti pitkin kaupunkia ja Buena Vista oli pian suosionsa huipulla. Sheridan viihtyi siellä kymmenen vuotta ja asui San Franciscossa aina kuolemaansa saakka. Buena Vista on yhä toiminnassa ja tarjoilee jopa 2000 Irish Coffeeta päivittäin.

Et ehkä kaivannut näin perusteellista tutustumista Irish Coffeen syntytarinaan, mutta irlantilaiset tarinat ne vain vievät mennessään, eikö? Seuraavaksi pääsemme kuitenkin itse asiaan, eli siihen miten herkullisen täyteläinen Irish Coffee valmistuu helposti omassa kotikeittiössä.

Oikeanlaiset raaka-aineet takaavat herkullisen lopputuloksen

Ennen varsinaista reseptiä haluamme antaa sinulle muutaman vinkin, joiden avulla kotona valmistamasi Irish Coffeen maukkaus on taattu. Resepti itsessään on ilahduttavan yksinkertainen mutta juuri siitä syystä ainesosien laadukkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Ensinnäkin: hyvän kahvidrinkin tärkein salaisuus on tietysti hyvä kahvi. Valmista Irish Coffeeta varten tarvitsemasi kahvi laadukkaasta kahvijauheesta ja tee siitä riittävän vahvaa. Vielä paremman juoman saat jos valmistat kahvin kokonaisista pavuista itse jauhamalla, sillä vastajauhettu kahvi on tuoreudeltaan ja aromikkuudeltaan aivan omassa luokassaan. Jos kotoasi siis löytyy kokonaisia kahvipapuja ja kahvimylly, hyödynnä niitä ehdottomasti!

Rakkaudella valmistetun kahvin jälkeen Irish Coffeen toiseksi tärkein ainesosa on viski. Eikä mikä tahansa viski, vaan hyvä irlantilainen sellainen. Jameson-viski on taatusti varma valinta, sillä sen pehmeä, makea ja aavistuksen mausteinen makumaailma on omiaan kahvin kaveriksi. Perinteikästä Jameson-viskiä on hyvin saatavilla ympäri maailmaa, eikä se lohkaise suurta koloa budjettiinkaan. Mikäli haluat kuitenkin käyttää jotakin muuta viskiä, valitse sellainen, joka on maultaan kohtuullisen mieto ja makea. Silloin se tasapainottaa kahvin kitkeryyttä parhaiten.

Irish Coffeessa käytetty sokeri on perinteisen reseptin mukaan ruskeaa. Jos kaapistasi löytyy fariinisokeria, käytä siis sitä. Mikäli sokerivaihtoehdot kuiva-ainekaapissasi ovat rajalliset, voit vaihtoehtoisesti sekoittaa kahvin joukkoon myös pari sokeripalaa tai tavallista valkoista sokeria.

Juoman päälle annosteltavan kerman tulee olla vatkattua, mutta vain hyvin kevyesti. Jos et jaksa kaivaa esille sähkövatkainta, riittää että kaadat hieman kermaa tiiviiseen rasiaan ja ravistelet sitä hetken voimakkaasti, kunnes kerma on hieman paksuuntunut. Kerma kaadetaan juoman päälle teelusikan kuperaa puolta pitkin niin, että lusikka on asetettu lasin reunaa vasten muttei koske kahviin. Tällöin kerma ei sekoitu kahviin vaan jää juoman pinnalle kauniiksi täyteläiseksi kerrokseksi. Älä lannistu jos et onnistu heti ensimmäisellä kerralla, sillä oikea tekniikka voi vaatia hieman harjoittelua. Jos kerma ei yrityksistäsi huolimatta kerta kaikkiaan halua asettua kauniiksi kerrokseksi kahvin päälle vaan sekoittuu juomaan, voit myös kokeilla vatkata sitä hieman lisää ja asetella lusikallisen paksumpaa vaahtoa juoman päälle.

Irish Coffee – ohje

Irish Coffeen valmistus on helppoa myös kotona. Perinteinen resepti on yksinkertainen ja palkintona odottaa herkullisen lämmittävä kahvidrinkki. Juoma on tapana tarjoilla jalallisesta kuumajuomalasista, mutta myös muut kuumaa kestävät lasit sopivat tarkoitukseen mainiosti.

TARVITSET:

 • vahvaa kahvia
 • 2 tl fariinisokeria
 • 4cl viskiä
 • kevyesti vatkattua kermaa

VALMISTUS:

 1. Esilämmitä lasi kuumalla vedellä.
 2. Kaada vesi pois, lisää sokeri lasin pohjalle ja kaada päälle kahvi. Sekoita kunnes sokeri on kokonaan sulanut.
 3. Lisää viski ja sekoita kevyesti.
 4. Valuta kevyesti vatkattu kerma juoman pinnalle teelusikan kuperaa puolta pitkin niin, että lusikka on asetettuna lasin reunaa vasten, muttei koske kahviin.
 5. Tarjoile heti ja nauti!

Todellinen Irish Coffee -fani hyödyntää kahvidrinkin makumaailmaa myös jälkiruoissa. Aikuiseen makuun maistuu vaikkapa Irish Coffee ‑kakku tai ‑juustokakku, tujauksella irlantilaista viskiä, tietenkin!

Irish Coffee – Usein kysytyt kysymykset

K: Onko Irish Coffeessa alkoholia?

V: On, sillä perinteisellä reseptillä valmistettuun juomaan lisätään viskiä. Juomasta on olemassa myös versio, jossa viskin sijaan kahviin sekoitetaan Bailey’s-kermalikööriä.

K: Kuka keksi Irish Coffeen?

V: Irish Coffeesta on kiittäminen irlantilaista kokkia ja baarimikkoa Joe Sheridania. Hän keksi ilahduttaa kylmettyneitä, lentoaan odottavia matkustajia tarjoilemalla heille kuumaa kahvia, johon hän lisäsi viskiä, sokeria ja paksua kermaa. Juoma oli menestys ja sitä alettiin pian tarjoilla San Franciscossa, josta se levisi pian koko maailman tietoisuuteen.

K: Mikä viski sopii parhaiten Irish Coffeen valmistukseen?

V: Ehdottomasti irlantilainen viski, etenkin jos haluat tehdä juoman perinteistä reseptiä kunnioittaen. Esimerkiksi Jameson-viskiä on hyvin saatavilla ympäri maailmaa, ja sen pehmeä, makea ja aavistuksen mausteinen makumaailma sopii terästämään Irish Coffeeta erinomaisesti.